Lugnare med böcker bakochfram

Vi fick tips om en krönika i DN där det stod om fenomenet att vända böckerna i bokhyllan bakochfram. Du väder helt enkelt på böckerna och har bokryggen inåt mot bokhyllan. På så vis ger bokhyllan ett lugnare och mer homogent intryck. Vi blev såklart inspirerade att testa det beskrivna konceptet hemma hos oss.

Vi hade tidigare våra böcker i färgordning men på senare tid har de stått i någon form av storleksordning med högre böcker på nedersta hyllan och kortare böcker på den övre. Även barnens böcker har börjat leta sig upp i vår bokhylla, barnböcker vi vuxna behöver en paus från eller som vi fått i gåva men som är för äldre barn.

Så här såg det ut i vår bokhylla innan förändringen. Ganska brokigt med olika färger. De stilrena böckerna till höger på övre hyllan utgör vårt lilla lager av vår egen bok. :)

Men om man vänder på böckerna så bokryggen står inåt, hur ska jag då hitta och se vilken bok som är vilken? Ja, det blir ju onekligen lite svårare, särskilt om du har många böcker. Men hur många gånger per månad tar du ut och läser eller bläddrar i en bok i din bokhylla? En gång, tre gånger? Är det dessutom samma tre böcker du tar ut och kikar i varje månad så kommer du snabbt lära dig var just dessa står. För oss är dock svaret på hur många böcker vi tar ut ur vår bokhylla per månad oftast noll. Och så ser det nog ut hos de allra flesta. :)

Så här såg det ut i vår bokhyllan efter att vi vänt på böckerna. Ett lugnt och homogent intryck helt utan synliga boktroféer. ;)

När vi frågade på instastories tyckte bara 30% att det var lugnare och snyggare att ha böckerna bakåtvända. Kanske fastnar folk på att det blir svårt att hitta böcker. Men helt ärligt, när läste eller bläddrade du senast i en bok från bokhyllan? ;)

För den som undrar så vände Herr Minimalist tillbaka böckerna efter en vecka, han var inte lika såld på konceptet som Fru Minimalist. ;)

Vad tycker du om fenomenet bakåtvända böcker? :)

38 tankar kring ”Lugnare med böcker bakochfram

 1. Maria

  Böckerna i bokstavsordning! Efter författarens namn. Eller efter ämne. Vi har mycket böcker. Ingen minimalism vad gäller böckerna.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag föredrar nog färgordning det blir så rörigt med högt och lågt annars. Lite som på ”före”-bilden, tycker det är rörigt. Men är ju bara två rader så har inte prioriterat att ändra om. ;)

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det finns helt klart rensningspotential om du frågar mig (Fru Minimalist). Herr Minimalist gillar böcker som inredningsdetalj. Han tycker det är fint och har några böcker han vill återkomma till (även om så som sagt ytterst sällan sker). Sen har vi ett tiotal böcker som är barnens som de fått i gåva men tänkta för äldre barn, så dessa får helt enkelt vänta in att barnen blir lite äldre. En svår kategori böcker är några från min moster som själv är författare, dessa kan jag inte rensa ut. Och ytterligare en kategori är ”gravid- och mammatränings-böcker” som jag vill ha kvar om vi skulle bestämma oss för att försöka få ett tredje barn. Har rensat ut många sådana men de tre bästa är kvar som jag vet att jag då vill läsa.

   Så ganska många olika brokiga anledningar och om några år tror jag att jag kommer ha under 10 böcker, och då hoppas jag att vi inte heller behöver någon bokhylla att förvara dem i, utan kan göra det på annat sätt.

  2. Jenn - forever abroad

   Det var också min tanke, att det inte alls känns särskilt minimalistiskt att öht äga böcker… ;) Själv har jag packat ner de vi hade till förrådet när vi flyttade för tycker just att de ger ett litet stökigt intryck och dessutom samlar damm… Kan tänka mig att investera i några snygga och intressanta böcker som man kan bläddra i då och då, enligt konceptet ”coffee table books”.

 2. Monica

  Nej hjälp så trist det ser ut med bakvända böcker. I fråga om bokhyllan får minimalisttankarna ge vika. Där får finnas många böcker som bläddras i ofta ofta. Vi har dem oftas i ämnesgrupper och ibland byts eller säljs nån och nån ny kommer istället.

  Svara
 3. Esther

  Jag gillar det! Jag har böckerna i ett rum som inte används så mycket så blir inte ”trött” på att se dom. Men jag föredrar egentligen att inte se dom då jag alltid fastnar och läser alla ryggar…

  Svara
 4. Sandra

  Nej det ser inte klokt ut! Stökigt, på nåt sätt. Jag gillar färgkoordinering, fast utifrån tema. Skönlitterära böcker för sig, facklitteratur efter typ. Böcker är oftast vackert!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   När man inte har så många böcker så känns det lite onödigt att utöver färgkoordninering ha dem sorterade utifrån tema, eller?

 5. Klara

  Jag gillar det med!
  Jag hade tidigare en hel stringhylla full med böcker, mestadels olästa. För att få igång läsningen la jag de olästa böckerna på hög och en efter en, efter att de blivit lästa, rensades de flesta ut. Så gick från ca 50-60 böcker till 15 stycken i dagsläget, men jag har fortfarande valt att ha dem som jag sparat liggandes. Tycker att det ger ett mindre spretigt intryck då både färg och storlek skiljer dem åt, så nu har jag bara två ”högar” i bokhyllan istället. Ska testa att vända på dom och se om jag gillar det bättre :)

  Svara
 6. ANNA

  Har ni funderat på Bokskåp? Antingen med helt stängd dörr eller med snygg glasdörr där böckerna inte syns lika mycket.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är glasdörrar på bokhyllan, de är bara öppnade på bilden. Nedtill är det heltäckta dörrar och upptill är det glasdörrar. Vi har valt att inte frosta glaset för att vi även har en del prydnadssaker och foton där i (fast i den som står till vänster om denna, vi har två likadana bokhyllor bredvid varandra). För att förtydliga kan du se en bild (om än suddig) längst ner i det här inlägget, dock har vi rensat ut 1/3 av böckerna på den bilden och har numera bara de böcker som syns på bilderna ovan i detta inlägg.
   http://minimalisterna.se/minimalism-rum-for-rum-vardagsrummet/

 7. Sara

  Förstår överhuvudtaget inte den här idén. Jag kanske inte läser en bok i min bokhylla varje månad men när jag sitter i soffan och tittar på böckerna i min bokhylla, som är ett livsinköp i oljad ek då vandrar min blick över titlarna och jag tänker på berättelserna bakom, på Momo, Pip, Sally Lockhart, Erast Fandorin och det är samma känsla som att titta i ett gammalt fotoalbum – en massa älskade ansikten och livsöden.
  Vill man ha ett lugnare intryck i bokhyllan kan man istället välja att förvara vissa böcker stående och andra liggande och att blanda upp böckerna med negativ yta (tomma ytor) och vackra prydnadsföremål.

  Svara
 8. Eva

  Kan tycka att det på sätt och vis är riktigt snyggt men i slutänden för opraktiskt. Bättre då att ha dem staplade på ”mage” om hyllplanen är stora nog så man ser titlar uppifrån. Då blir det mycket vitt utåt men från kortsidan, böckerna visar ”fötterna underifrån”. Ytterligare variant är samma men att lägga på bredden så titlarna blir synliga utåt (åtminstone den första i raden) om man vrider på huvudet. Om hyllplanet inte är så djupa blir det kanske bara fem normaltjocka böcker per rad och hyfsat praktiskt i alla fall. Bara det inte snurrade om totalt nu. ;) Jag har alltid några bakvända böcker men de är några av mina många gröna ryggar som inte ryms i grönraden utan fått flytta till vitryggshyllan.

  Detta är verkligen ytterligare ett av alla I-landsproblem även om det är kul. (Erkänner.) Tänk på intrycket bara.. :D Det är säkerställt att de mest intelligenta (högst IQ, vet att det är trubbigt mått) är de som bryr sig minst om yttre intryck för att de är upptagna av att tänka (och läsa istället för att ordna och dekorera?) ;)

  Svara
 9. JP

  Vi har många böcker hemma, både skönlitterära och akademiska som vi använder i jobbet. Bläddrar dagligen i böckerna och läser ungefär en skönlitterär bok i veckan. Älskar berättelser. Just böcker är ett område jag inte skulle rensa ut, de berikar verkligen livet. Att placera dem bak och fram passar nog bäst för de som ser böcker som en inredningspryl.

  Svara
 10. Sanna

  För mig påminner det mer om bus man gjorde hos kompisar på fest när man var runt 20-25… ??
  Det var nog mer än en fest vi vände på böckerna så. Jag hade en väldigt liten bokhylla då så det var inte så jobbigt hos mig. ?

  Nåväl. Idag så skulle jag inte ha det så, inte ens självvalt. Känns bakvänt. En del ryggar är ganska vackra och andra mer intetsägande. Vi har dock en salig röra tyvärr men börjat rensa lite grand även där! Sakta sakta skalas löken.. ?

  Svara
 11. Karlsson

  Hej.
  Jag har ingen bokhylla.
  Men om man vänder böckerna som på bilden, så upplever jag känslan ”nu kan jag andas bättre”. Jag provade med böckerna jag har, även serietidningar funkar också. Jag tycker det hjälper, och lättare att rensa ut onödiga böcker..

  Svara
 12. Helena

  Hahaha, diss utan tvekan! Själv kör jag på storleksordning (höjd och på millimetern), trots att det inte fyller någon funktion förutom att jag tycker att det ger ett lugnt och harmoniskt intryck.

  Svara
 13. Elsa

  Den som strävar efter i mina ögon en slags utopisk harmoni, där en sådan betydelselös företeelse blir av sådan vikt så att man lägger överdriven möda på en sådan sak som hur man ordnar sina böcker i bokhyllan,,är det lätt att misstänka en inre disharmoni som yttrar sig iett överdrivet pedanteri som döljs bakom minimalism. Elsa

  Svara
 14. Karlsson

  Jag läste om att gamla leksaker av plast kan vara skadliga. Jag tänker plastbanta mitt sovrum på sånt.. Även det innebär kasta mina kära gamla minnen.. Hälsan ska gå först. Kan ni skriva om gamla leksaker av plast?

  Svara
 15. L

  Absolut nej! Tycker det ger ett jättestressande intryck och skulle inte kunna låta bli att fundera på vilken bok som är vilken. Men så har jag inte problem med bokhylla med många böcker i heller, tycker det är ganska lugnande i sig. Däremot grejor och böcker som inte får plats som hamnar ovanpå böckerna…

  Svara
 16. Johnna

  Böcker är min akilleshäl när det kommer till minimalism och jag är ganska tillåtande mot mig själv inom just det området. Hemma hos andra tycker jag att det ser trevligt ut med bokhyllor med massor böcker i men själv kör jag skåp som jag stänger luckorna till. Lugnt och skönt för mitt sinne =)

  Svara
  1. Moa

   Det var ett bra tips, kanske något för mig! Jag har också för många böcker, och bokhyllan är helt kaotisk.
   Inte blir det bättre av att jag plockar fram eller ställer undan minst en bok varannan dag, och ofta fler.
   Den enda hyllan som är någotsånär är hyllan i min tv-möbel där jag har låneböcker endast, den håller jag ordning på. Lån från bibblan till vänster och från kompisar till höger.

 17. Distansare

  Jag förstår poängen med det och förstår att det finns dem som attraheras av detta sätt. Om man tittar på programmet Go’ Kväll, kan man se att bakgrunden i deras studio har de också bakåtvända böcker på sina hyllor. Jag har en teori om varför (som liknar det ni presenterar i detta inlägg): att böckerna inte ska dra uppmärksamhet från det som är i förgrunden. Att det är intryck som int ska ta uppmärksamhet från det som är viktigt.

  Svara
  1. Emanuel

   Om man nu inte vill se böckerna (för att det ser rörigt ut) kan man ju ha dem i en hylla med dörr utan vitrin, dvs i ett skåp. En tanke bara.

 18. Alfi

  Detta var något väldigt märkligt. Hur kan man ens komma på något sådant? Det är som att alla filer i datorn skulle heta ”Fil 1”, ”Fil 2” och att man då var tvungen att öppna filen för att se vad det var för nån fil.

  Svara
 19. Carro

  Jag har ytterst få böcker som jag sparar efter att ha läst, kanske 15 st, övriga köper/byter åt mig i bekantskapskretsen i pocket, läser och ger vidare, denna ”bulk” förvarar jag i en snygg korg i en hylla så jag ska slippa se dem

  Svara
 20. Sofie

  Jag tycker det ser snyggt ut med böckerna ”felvända” men samtidigt blir det lite själlöst…Jag är så nyfiken på varför ni har blurrat vissa böcker på bilden där bokryggarna syns? :)

  Svara
 21. Christina

  Har ganska lite böcker och de är organiserade efter ämne/område då de flesta är fakta/kursböcker som vi vill titta i då och då. Alla böcker och tidningar (barnens serietidningar i skriftsamlare) förvaras i bokhylla med täckta dörrar. Vilsamt för ögat och praktiskt när man vill ha en viss bok och lätt hittar den samt får bättre överblick (även när man vill gå igenom och rensa igen ?).
  Jag förstår absolut känslan av vilsamhet med bakvända böcker, funderade själv på det för några år sen
  men det opraktiska i det får det att krypa i mig på nåt sätt ?
  Tänk vad skönt om alla böcker hade samma färg på ryggen så man slapp detta problem, tips till bokförlagen ?
  Är mycket nöjd med lösningen med täckta dörrar då jag behöver ha avskalat omkring mig. Och dessutom blir det betydligt mindre damm med stängda dörrar på förvaring. Win-win ???

  Svara
 22. Sofia Hartell Falkner

  Jag känner att jag blir lite smått stressad av den bilden när böckerna är vända med ryggen mot väggen. Kanske är biblioteksarbetaren i mig. Då hade jag hellre kört med storleks- eller färgordning. Måste ju kunna hitta den bok jag letar efter.

  Svara
 23. Katti

  Hmm, ingen minimalism här inte när det kommer till böcker. Ser nog böckerna som
  bruksföremål mer och är i mitt pyttelilla bibliotek i princip varje dag och bläddrar i någon bok. Hyllan med skönlitteratur är ordnad i bokstavsordning och hyllan med fackböcker lite mef efter ämne eller utseende på boken.. men försöker att inte köpa på mig så mycket längre, och ger gärna bort begagnade böcker. E-boken är ju en toppen uppfinning, läsplattan används flitigt på bussen t ex. Skulle aldrig kunna ha boken med insidan ut, tycker nog inte ens det har riktigt med minimalism att göra, utan mer en inrednings- eller smaksak.

  Svara
 24. Annika

  Jag kanske inte ens ska kommentera på er sida, då jag nog inte räknas som minimalist med de ca 10 000 böcker jag har i mitt hemmabibliotek, som även är vår matsal. Jag har även prydnadssaker bland böckerna samt tavlor och annan konst. Jag älskar att sitta och titta på de olikfärgade och brokiga bokryggarna när jag äter frukost (om jag inte läser en bok just då) och det skulle verkligen bli kaos om jag vände bokryggarna inåt! :D

  Svara

Lämna ett svar