Shoppingfritt 2018 – Januari

Så var januari månad till ända och den första shoppingfria månaden av tolv är slut. Hur har det gått, vilka utmaningar har jag stött på och hur har det känts så här första månaden?

Det har ju verkligen varit en månad när skyltarna som försökt locka till köp varit extra många. Det ska bli spännande att se om jag om ett år knappt lägger märke till dem längre. Sedan jag slutade gå i inredningsbutiker och sukta efter nya saker till hemmet, upplever jag att jag inte lägger märke till den typen av butiker. Kanske kan samma sak hända med rea-skyltarna?

Vi bor nära ett köpcentrum och behöver gå igenom det varje gång vi ska köpa mat. Flera gånger kände jag hur hjärnan försökte lura eller tycka synd om mig för att jag inte kunde passa på att fynda på rean. Jag gick miste om flera bra deals inbillade sig jägaren i mig. Men jag behöver ju inte direkt nåt. Och då är ju den bästa konsumtionen den som inte blir av. ;)

Drivkraften att göra bra affärer är en bidragande faktor till att våra hem fylls med saker vi inte behöver. Utförsäljningar och reor är verktyg som butiker använder för att dra igång drivkraften och jägarinstinkten i ett försök att övertyga dig om att köpa prylar och plagg som du inte behöver bara för att det är billigt. Men att köpa saker du egentligen inte behöver är inte billigt vare sig för dig själv eller för miljön.

Redan första veckan i januari lossnade några fjädrar och delar i locket till min to-go-mugg. Den som jag använt i princip varje enskild dag sedan den köptes förra våren, du ser den på bilden ovan. Det kändes lite som en käftsmäll mot mitt shoppingfria år. Men som tur var fanns den en video på youtube som visade hur man lagade to-go-muggen när detta händer. Hade jag letat efter en lösning som inte innebar konsumtion även om inte haft shoppingfritt år? Det är ju så lätt att gå på den snabba ”köpa ny-lösningen” när det är något omtyckt men hyfsat billigt som går sönder. Kanske hade jag kunnat reklamera muggen istället, nu gick det som sagt att laga med lite pill och hjälp av Herr Minimalist.

När man inte får shoppa till sig själv kan man ju få utlopp för konsumtionen i form av gåvor till andra. Skämt åsido, men vi har haft två födelsedagsbarn i familjen denna månad. Herr Minimalist och Storasyster.

Herr Minimalist har tidigare i höstas sagt att han behövde nya tofflor då hans tidigare gått sönder efter många år på nacken. Och Storasyster minimalist som vi började åka slalom med vid jul och då fick åka i cykelhjälm, kände vi behövde en riktig hjälm om vi ska åka mer framöver. Så det fick hon i födelsedagspresent av oss föräldrar och den kommer hon kunna ha i flera år framåt.

Som jag nämnde bland förhållningsreglerna för shoppingfritt 2018 så är tjänster och upplevelser undantagna. Att äta hotellfrukost med vänner och familj, eller lyckas få till en parmiddagar utan barn, det händer så pass sällan att jag vill ta vara på de tillfällena. Även i år. Mitt shoppingfria år handlar om att välja bort det som ändå inte kommer göra mig lycklig på lång sikt, som inköp av kläder och prylar. Men tid och upplevelser med vänner och familj det vill jag fortsätta lägga tid och pengar på. Den här månaden fick vi till både hotellfrukost i samband med födelsedag och jag (Fru Minimalist) kom ut på middag med en tjejkompis, vilket jag inte ens minns när det hände senast. Det kan ha varit innan lillebror föddes sommaren 2016… Då förstår ni varför denna typ av upplevelser är undantagna från #shoppingfritt2018. ;)

Nu är drygt 1/12 av det shoppingfria året avklarat. Hänger du också med och kör shoppingfritt i februari? :)

12 tankar kring ”Shoppingfritt 2018 – Januari

 1. Linda

  Jeg har også bestemt meg for å ha et shoppingfritt år etter å ha lest din inspirerende blogg. I januar kjøpte jeg utstyr til min datter for 600kr. Det var alt.
  Takk for inspirasjonen og stå på

  Svara
 2. Christina

  Har du några åsikter på termosmuggen? Har en bra som håller värme och tät nog att ha i vöskan, men det smakar ju inte samma som i vanlig kopp.. den jag har är i rostfritt med plastlock som man dricker ur. (Asaklitt)
  Funderar på om det är för man inte känner lukten av teet som påverkar smakupplevelsen? Hur känner du?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker den är toppenbra, precis som din som håller värmen, tät nog att ha i väskan etc. Även min är i rostfritt men med plastlock. Jag har inte direkt tänkt på att det smakar annorlunda, men däremot vill jag gärna ha ett te som smakar mer i termosmuggen (earl grej som annars är en favorit är för ”svagt”). Så du kanske är inne på något när du skriver att man inte känner lukten av teet och att det påverkar smakupplevelsen.

 3. Patricia

  Så bra skrivet att vi känner att vi går miste om en bra deal då vi inte shoppar. Och i själva verket är det ju ofta tvärtom, vi går miste om mycket annat genom att lägga tid på shopping och efteråt på att ta hand om sakerna med allt det innebär.

  Svara
 4. MD

  Det brukar vara gratis eller nästan gratis att låna hjälm till barn på skidorter, bra att veta att ni inte behöver köpa någon när denna hjälmen blivit urväxt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Aha, jättebra att veta! Blev lite osäker nu om vi skulle satsat på en enkel pulka-hjälm nu första åren istället för att tänka att slalomhjälmen funkar i pulkabacken. Hmm…

   Kanske blir att vi hyr till lillebror annars innan han kan ärva storasysters hjälm. Där vi brukar åka i närheten av barnens mormor och morfar kostar det 40 kr för 3 timmars hyra av hjälm (60 kr för 1 dag). Vi hoppas hon kan ha hjälmen i 2-4 år och annars att lillebror kan ärva den efteråt. Och att vi får många fina dagar i pisten. :)

 5. cattis

  Klart det shoppingfria året fortsätter kläder å prylar är vad som gäller. Nu har boken Prylbanta kommit till bibblan å nu är det min tur att få läsa den. Ska bli intressant.

  Svara
 6. Ansi

  Åh mitt januari blev inte så shoppingfritt. En del avmin tanke med min flytt ut på.landet är att odla mer grönsaker själv, så nu på januarirean slog jag till på ett litet växthus på 5 kvm. Har sökt länge efter någon som vill skänka eller sälja ett begagnat men inte fått tag på något. Och nu börjar odlingssäsongen dra igång och i år vill jag vara med. Så ett växthus för bla tomater har jag köpt. Sen slank Mandelmanns bok om självförsörjning med på rean. Den har jag visserligen också tänkt köpa länge efter jag har lånat den ett,par gånger på biblioteket så helt ogenomtänkta var inte något av dessa köp.
  Utöver det hittade jag något som inte alls fanns med i planeringen. En av mina absoluta favoritplagg är en stickad klänning från Ralph Lauren, inköpt på rea för flera år,sedan, och används ofta. Nu hittade jag en liknande, men i en annan färg, med polokrage merinoull och mohair, som jag tror kommer bli en ny trotjänare i min kapselgarderob av sköna kläder som passar både på landet, i myssoffan och på stan. Det var rea och kostade bara en tiondel av ordinarie pris, dvs 75kr, men det var ett köp som inte var planerat. Så nu är,det totalt köpstopp som gäller i februari

  Svara
 7. Gabriella

  Hade tänkt köpstoppa men har tvingats inse att min hastigt försämrade syn kräver nya glasögon. Men med tanke på vad de kommer att kosta så blir det köpstopp på det mesta några månader framöver i stället.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, ibland kan det ju bli såväl ofrivillig konsumtion som ofrivilligt köpstopp i livet.
   Jag har själv tänkt ha köpstopp tidigare år, men inte känt att det passat pga graviditeter mm. Det här var första året på länge jag kände att det kunde fungera, men att då begränsa det till att enbart gälla mig själv, eftersom barnen är i sådan fas att de växer mycket samt vi hoppas på att under året köpa större bostad mm.

 8. Eva

  Kör inte shoppingfritt, behöver skaffa nya glasögon (verkligt behov) och fler delar till arbetsgarderoben (ej sant behov). Det sistnämnda är ett behov utifrån chefens önskemål, han har uppmanat hela personalen att svida upp sig ännu mer så vad göra? Har alldeles tillräckligt med kläder.

  Här tips om program från Vetenskapsstudion, ”Om konsumtionshets” på svt play.

  https://www.svtplay.se/video/16125411/vetenskapsstudion/vetenskapsstudion-sasong-2-avsnitt-10?info=visa&start=auto

  Svara

Kommentera