Brutal rensning av olästa böcker

Min närmast emotionella relation till böcker gör dessa till en av mina akilleshälar när det gäller både konsumtion och rensning. Men i helgen valde jag att ta mig i kragen och göra ytterligare en rensning efter insikten att en stor del av böckerna numera är helt inaktuella trots ett flertal rensningar i både dåtid och närtid.

Sist jag tokrensade i bokhyllan utgick jag från att olästa böcker bör och kommer att läsas så småningom. Efter att under flera års tid föredragit att köpa nya för mig mer aktuella e-böcker till min Kindle istället för att plocka ut äldre fysiska böcker ur bokhyllan, insåg jag att majoriteten av dessa kommer förbli olästa.

Min taktik denna gång var därför att först dela upp alla böcker i två högar, dem jag läst och dem jag inte läst. Därefter delade jag upp de lästa böckerna två högar, dem jag vill läsa igen och dem jag inte vill läsa igen. När det gäller de olästa böckerna så delade jag upp även dem i två högar, dem jag fortfarande är sugen på att läsa och dem jag numera inte har något intresse av. Totalt blev det fyra kategorier där jag inte gjorde någon skillnad på skön- och facklitteratur:

 1. Lästa men fortfarande intressanta böcker – Böcker som jag haft stor behållning av och gärna tar del av igen. Typiskt favoritböcker samt fakta-, referens- och kokböcker.
 2. Lästa och numera ointressanta böcker – Böcker som jag inte vill ta del av igen. Typiskt böcker som inte gjort något större intryck samt all skönlitterär litteratur.
 3. Olästa men fortfarande intressanta böcker – Böcker jag fortfarande är sugen på att läsa men av olika skäl inte prioriterat ännu alternativt ens lagt märke till i bokhyllan.
 4. Olästa och numera ointressanta böcker – Böcker jag inte längre har intresse av att läsa. Typiskt på grund av skiftande intressen över tid.

Hur gick det då? Bokhyllan visade sig vara mer eller mindre proppfull med inaktuella intressen. Av mina initialt 77 kvarvarande böcker så åkte totalt 44 ut där fördelningen enligt modellen ovan såg ut enligt följande:

 1. Lästa men fortfarande intressanta böcker = 23 st
 2. Lästa och numera ointressanta böcker = 11 st
 3. Olästa men fortfarande intressanta böcker = 10 st
 4. Olästa och numera ointressanta böcker = 33 st

Boven var som i så många andra fall proaktiv konsumtion av i detta fall böcker. Om vi räknar med att varje bok kostat i snitt 150 kronor, vilket är fullt rimligt med tanke på att jag föredrar inbundna böcker, så har min proaktiva bokkonsumtion kostat mig ganska precis 5000 kr. Med tanke på det låga andrahandsvärdet på böcker (oavsett fräschör) valde jag helt enkelt att packa ned dem i en flyttlåda och kånka över dessa 44 böcker till närmsta Stadsmission.

Även om jag var lite obekväm med att rensa ut helt nya olästa böcker så var det superskönt att bli av med dem. Alternativet att låta dem fortsätta ta upp plats i vårt hem samt orsaka mig dåligt samvete varje gång jag ser dem var egentligen inte ett alternativ. Speciellt om de nu kan komma till glädje hos en ny ägare. Något som för övrigt underlättade rensningsprocessen var att ta ett foto på samt dokumentera titlarna på de olästa böckerna jag gjorde mig av med. Kanske inte ett helt logiskt men väldigt effektivt i mitt fall. :)

Hur ser du på olästa böcker; vill du ge dem en chans innan du kan göra dig av med dem eller åker de ut så fort det inte längre finns intresse?

41 tankar kring ”Brutal rensning av olästa böcker

 1. Form

  Detta upplägget tänker jag sno! Jag står inför utrensning nummer två och vill få så luftigt som möjligt utan att rensa ut det jag kommer ångra.

  Har bara ångrat ett par saker i efterhand när jag har rensat hela hemmet så det har gått bra. Inget av det jag har ångrat har varit oersättligt.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Härligt, kör så det ryker! :)

   Håller för övrigt helt med om att det är extremt sällan man ångrar en rensning. Typ aldrig faktiskt. :)

 2. Linda

  De där böckerna som är olästa, och som du sparar för att ”du någon gång kommer att läsa” (förmodligen inte att läsa), är lite som att spara gamla kläder för att jag kanske någon gång kommer att måla i dem… Har du inte läst dem nu på alla år, tror jag inte att du kommer att göra det heller. Finns de inte på nätet, eller biblioteket i så fall? ?

  Svara
  1. Ewi

   De där ”målarkläderna”… mitt ex hade så mycket kläder som skulle sparas att måla i, att han kunde ha startat målarfirma och under ett helt arbetsliv aldrig fått slut på lämpliga kläder att måla i. Let us just say… han var inte målare till yrket ?

 3. Alexander

  Varför äga några böcker överhuvudtaget? Jag har en enda bok hemma, nämligen ”Vår kokbok”. Det är den enda kokboken man behöver. För övrigt känns det inte särskilt minimalistiskt att ha en Kindle då det är en väldigt nischad produkt. Man kan ju låna gratis e-böcker på Stockholms stadsbibliotek till en vanlig platta.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Varför ens ha ”Vår kokbok” hemma då det finns oändligt med gratisrecept på nätet? ;)

   I övrigt så fungerar böcker precis som allt annat dvs man bör främst äga baserat på konkreta och återkommande behov. Skulle du till exempel ha intresse av det franska köket så skulle till och med ”Vår kokbok” visa sig vara något begränsad. :)

   Angående Kindle så är min åsikt att den är lika minimalistisk som vilken annan ebooks-läsare som helst. Att den däremot är knuten till Amazon och att böcker därför kostar pengar är däremot inte helt frugalt, men det är en annan femma. Och för mig som föredrar att läsa på engelska och ofta intresserar mig för böcker som Stadsbibilioteket inte erbjuder är Kindle fantastiskt smidigt. :)

  2. Moa

   För att alla böckerna inte finns på biblioteket? Biblioteket där jag bor är helt fantastiskt, och har mängder av böcker, men ibland rensar de ut mina favoritböcker (utan att jag märker det, annars hade jag köpt det utrensade exemplaret) och ibland har de inte vissa nischade böcker.
   Ett annat skäl är förstås att man vill rita i marginalen. Jag hatade marginal-ritande som barn, men idag är jag en riktig marginalritare.

 4. MD

  Det är så roligt, varje gång som ni postar om att ni rensar i bokhyllan tänker jag att jag kanske borde rensa min också. I typ 2 sekunder :) Tror faktiskt att jag hellre hade rakat av mig håret (och då är jag en sådan som är fåfäng med håret, väl medveten om att det inte är en stor grej för alla).

  Svara
  1. MD

   Hahaha, KRAFTIGT emotionell! :) Men de gör mig bara glad så då ser jag ingen skada med det.

 5. mammasvardag91

  Här hemma är jag väldigt emotionell till mina böcker också, men jag vet att det är dags för en rejäl rensning. Det är svårt och jag har bävat mig för det länge, men det känns lite lättare att alla härliga ungdomsböcker som har varit med mig under alla dessa år hamnar hos dottern. Nu börjar hon bli tillräckligt stor för att ta över de, medan jag får en massa ny plats för nya favoriter att fylla på med nu i vuxen ålder.

  Kram Sanna

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Vi får hålla tummarna för att din dotter finner intresse för dina ungdomsböcker! :)

   Min pappar sparade en hel del av sin barndoms Tarsan och Biggles-böcker åt mig och brorsan som dessvärre inte föll mig i smaken när jag kom igång med läsandet på egen hand.

 6. Jonas

  Har rensat ut en massa böcker sen jag tog mig an detta att försöka leva minimalistiskt för ett par år sedan. Dock sparade jag en hel del favoritböcker sen tonåren. Dom som fick mig att få lusten att läsa. Tanken var att när mina barn blev tonåringar skulle dom få glädje av böckerna och få upp läslusten.
  Haha, gick väl sådär… Dom läser, men hittar egna genre som passar deras intressen. Så böckerna har lämnats till second hand.

  Tror inte längre att massa böcker som står i hyllan motiverar barn till att börja läsa, utan det är snarare nyfikenhet när dom ser att vi föräldrar slukar bok efter bok. Dom tar helt enkelt efter vårt beteende!

  Förövrigt, alltid kul att läsa er blogg! ?
  Mvh Jonas

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag känner igen mig i både din historia och din insikt. :)

   Min pappa sparade bland annat sina gamla Tarzan och Biggles-böcker åt mig men de föll mig aldrig i smaken är det var dags att börja läsa.

   Och jag har precis som du funderat en hel del på hur vi ska inspirera våra barn att läsa och kom fram till samma sak som du, dvs vårt beteende är nog betydligt effektivare än en proppfull men orörd bokhylla.

   Tack för att du läser och delar med dig av dina tankar! :)

 7. Birgitta

  Efter min STORA rensning för ett par år sedan jobbar jag nu enligt en annan metod; varje gång jag träffar på någon som gillar de saker/ämnen/författare/områden som jag har en bok om/av, då ger jag bort den boken! Jag vet att den hamnar i goda händer och det känns underbart!
  Det tar lite tid men jag slipper ångest över att mina älsklingar hamnar orätt.

  Svara
 8. Sanna

  Jag klarar inte av att läsa böcker via läsplattor osv så jag vill ha fysiska böcker. För att däremot minska mina inköp av dyra böcker så köper jag oftast på Röda Korset, Erikshjälpen eller liknande. Lagom pris och jag behöver inte känna ångest för förlorade pengar eftersom, som du skrev, andrahandsvärdet är rätt uselt, om jag vill lämna dem vidare till vänner eller tillbaka till secondhand så de får göra ytterligare ett varv där.

  …också en fördel med att köpa jmf med biblioteket som annars är en guldgruva, är att man blir inte ruinerad när man glömmmer/missar lämna tillbaks böckerna för att lilla lokala bibblan på landet har öppet typ två kvällar i veckan… ;-)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Gillar din insikt kring att böcker ska gå varv på varv hos olika nya ägare! :)

   Vet du exakt vilken specifik bok eller kategori av böcker du vad du är ute efter redan innan du besöker andrahandsbutikerna eller är det inte så noga och du tar vad som erbjuds?

  2. Sanna

   Oftast är det nog lite vad som råkar falla mig i smaken just då, dvs mer skönlitterära böcker för att läsas när jag lägger mig, resor och andra tillfällen när det passar och funkar (som småbarnsförälder är det dock rätt sällan för tillfället ;-) )

   Men! Jag har faktiskt också specifik litteratur som jag tittar efter och ibland hittar man just de där guldkornen som man tänkt och funderat på. Å andra sidan kan det ju också vara så att behovet av den boken kanske inte alls finns kvar när jag väl hittar den och då har jag ju sparat både platsen i bokhyllan och pengarna. :-)

 9. Eva

  Hur mycket böcker har ni kvar nu då? :)

  Var på besök på en friskola häromdagen. Då fick jag veta att sådana skolor ofta bygger pö om pö på sitt skolbibliotek, oftast genom gåvor. (Att köpa in för de skattemedel de får är inte aktuellt tydligen…hmm, nåja) Tittade in på deras ”bibliotek”, ett litet rum och såg att det var skralt i jämförelse med kommunala dito. Om ni har hjärta för någon speciell skola, varför inte ringa dit och fråga om ni får lämna fina och lämpliga böcker till dem? De skulle bli glada!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Herr Minimalist har numera totalt 33 böcker och Fru Minimalist har totalt 22 böcker. Det tar sig om än långsamt. :)

   Bra tips med friskolorna, att de har extremt snål biblioteksbudget samt är öppna för gåvor hade vi ingen aning om. :)

 10. Ewi

  När jag o sambon flyttade ihop muttrade både han och hans bärande vänner om mina böcker (”har du hela Carolina Redivivas fantasyavdelning?”) Jag har sedan barndomen drömt om ett eget bibliotek och sparat alla böcker jag någonsin ägt, tills för något år sedan. Numera äger jag bara böcker jag älskar (det finns böcker i hyllan jag läst mer än 15ggr) och resten har rensats ut. Tre saker fick mig att rensa: 1) bibliotek är en dröm om något jag troligen aldrig uppfyller, jag är snart 40 och bor i lägenhet… apropå att ha saker som tillhör en drömbild om vem man vill vara. 2) i stort sett alla böcker finns på det faktiska biblioteket. 3) Mina barn är goda läsare, men verkar inte dela mitt vansinnigt stora intresse för litteratur. De kommer inte se något värde i hyllmeter på hyllmeter med böcker.

  Svara
  1. Ewi

   Apropå… vi bar det mesta till sambons skola som del i deras ”skolbibliotek”

  2. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Även jag hade länge en dröm om ett eget bibliotek med fyllda bokhyllor från golv till tag med en mysig lässtol och dämpad belysning någonstans i mitten. Drömmen finns fortfarande till viss del kvar men jag ignorerar det precis som du av rationella skäl. :)

 11. Annette

  Jag älskar att läsa,läser varje dag och hade säkert haft huset fullt om jag inte började rensa redan för 20 år sedan.Efter det har jag rensat ut då och då och till sist,för ett år sedan kom jag till insikt om att det är de olästa böckerna som är viktigast för mig..eftersom jag alltid vill ha något att läsa!
  Visst har jag läst om många böcker men numera tänker jag att det kan jag göra utan att ha dem hemma.Sedan tänker jag på hur mycket jobb det är vid en flytt.
  Köper mest pocket numera men när jag går i pension kommer jag att besöka biblioteket igen minst 1 g/vecka som jag gjort de flesta av mina år.Har svårt att hinna lämna tillbaka böcker nuförtiden,annars hade jag använt biblioteket.Brukar skicka vidare de böcker jag läst inom högst 2 månader,det finns andra som blir glada att slippa köpa och jag ger det som passar till just den personen.
  Tänker försöka starta en bokbytarklubb i mitt bostadsområde,tror det vore skoj även om vi är några som byter via en hylla i soprummet också (där kan vi lägga saker vi inte vill ha).

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag gillar verkligen sådana där bokbytarutrymmen i trapphus, sammfällighetslokaler med mera. Då ser man ifall någon finner intresse för och plockar hem ens böcker, vilket är roligt :)

 12. Karin Svensson

  Jag gjorde en storrensning och nu snackar vi stor…. ut åkte 13 fyllda banankartonger
  med böcker. I grannstaden har de en folkhögskola och de ville ha böckerna så jag for
  dit och lämnade dem.
  Av de böcker som blev kvar hemma, ett tiotal, har jag endast tittat i en av dem under
  10-15 år, de andra ligger i källarförrådet och samlar damm och fukt. Att jag tittade
  i en av dem berodde på att jag mindes att det fanns en dedikation i den och såg
  ett pris på en auktionsmässa när just den boken såldes. Så nu ska den säljas och
  de andra får väl ligga kvar ett tag till.

  Svara
 13. Eva

  Herr Minimalist: Du skrev i en kommentar till någon annan här om din gamla dröm om bibliotek hemma, mysig lässtol och dämpad belysning… Är detta inte (som alla drömmar som yttrar sig så konkret materiellt)uttryck för en speciell känsla som önskas? Har du identifierat den? Kanske går den att uppnå helt utan att den med det rationella tänkandet måste sållas bort? Kanske genom att kanalisera drömmen/känslan så att den yttrar sig på något annat som också är i samklang med rationaliteten (om den nu är allenarådande i ditt liv.)

  Att slå ned känslor med tänkande tycker jag annars är en sak som i längden aldrig håller. Känslor ger viktig information om det inre tillståndet och vad man vill ha och behöver.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Min gissning är att jag förknippar gigantiska mängder böcker från golv till tak med föräldrahemmets trygghet. :)

 14. Elin Hagberg

  Jag har massor med böcker och har gjort en utsortering. Jag har sorterat ut 4 ica-kassar men har många många kvar. Känns skönt med de som fått åka dock. Jag är också en boktok så det är en svår process. Jag har börjat att mest köpa böcker på second hand men då jag är engelsklärare och har en del specialintressen som det finns mestadels info om på engelska blir det ändå några dyrare bokinköp ibland från utlandet men för svenska böcker så väntar jag vanligen tills de hamnar på myrorna eller liknande.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, boktok var ett bra uttryck. Det snor jag. :)

   Jag har precis samma utmaning som du med specialintressen som det oftast bara finns (bra) litteratur kring på engelska. Som tur är föredrar jag generellt att läsa på det språket.

   Rent praktiskt har jag löst det så att jag har en Kindle (e-bok-läsare) vilka är kopplade till Amazons gigantiska webbutik. Det innebär att jag kan få tag på nästan vilken bok som helst på bara någon minut. Nästan för bra för att vara sant. :)

 15. Ida

  Återigen har jag av ren slump gjort en utrensning av något för att sedan gå in på er blogg och läsa om samma sorts utrensning. Rensade tidigare idag ut ungefär hälften av mina böcker. Böcker som jag tidigare trott var mina favoriter i tidigare utrensningar fick nu lämna mitt hem. Kvar blev 21 böcker, bokhyllan ekar tomt men jag tror favoriterna trivs med lite luftigare tillvaro. Eller så behöver man kanske inte en bokhylla… Tack för en alltid inspirerande blogg!

  Svara
 16. Helle

  Jag har rensat ut nästan alla mina böcker och gett bort bokhyllorna. Har kvar 6 st jag läser regelbunden och gjort i ca 30 år och några pga nostalgi.

  Svara
 17. cattis

  Måste tacka för en härlig blogg. Har börjat mitt å familjens minimalistiska livsstil. Och bokhyllan är verkligen en utmaning. Älskar böcker men har upptäckt med åren att man verkligen har så mycket man inte är intresserad av längre. Men rensning pågår å lär nog ta lite tid. Å som sagts så saknar man ingenting man rensat bort, känns bara i ögonblicket.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jajemensan, intressen kommer och går, men bokhyllan består. Om man inte är minimalist dvs. Lycka till med rensandet! :)

Lämna ett svar