Nya eller begagnade barnskor?

Jag lade upp ett par skor från märket Kavat som jag fyndat till Storasyster på Tradera. Väldigt många ifrågasatte det här med att köpa begagnade skor till barn, liksom att barn ärver skor. Att barns kroppar skulle ta skada av att de går i redan använda och ingångna skor.

Jag googlade runt lite men hittade ingen pålitlig källa som styrkte påståendet, men heller inte motsatsen. Det tycks vara tudelat, vissa hävdar att barnen visst kan gå i skor som någon annan gått i eftersom små och förhållandevis lätta barn ändå inte hinner slita på skor i någon större omfattning under den ofta korta period som små barn använder skorna.

Givetvis handlar det inte om att köpa väldigt slitna skor. Barnskor för 1-3 åringar (vår dotter är nyligen fyllda 2 år) används bara under några månader, och i vårt klimat där vädret varierar används sällan samma skor varje dag i flera månader. Barnskor bör med andra ord inte hinna slitas särskilt mycket eller ”gås in”.

Det här var första skorna vi köpte till våra barn, du ser dem i bilden till inlägget. Tidigare har vi haft förmånen att ärva skor från barnens äldre kusiner.

Så här tänker vi när vi köper barnskor second hand eller tar över ärvda skor:

 • Skorna ska se fräscha ut, det vill säga inte ha något stort tydligt slitage.
 • Sulan ska kunna böjas, det vill säga skorna ska inte vara för gamla och ha torkat.
 • Barn under 5 år växer upp till en halv skostorlek varannan månad, de bör inte slita så mycket på skorna.
 • Barn behöver ingen speciell dämpning eller extra stabilitet.

I Sverige använder vi dessutom skor förhållandevis lite. I länder när folk har skor även inomhus och därmed skor på sig stora delar av dygnet blir kraven på skorna viktigare.

Om skorna är i fortsatt bra skick när Storasyster växt ur dem har vi inga problem att låta lillebror ärva dem. För oss är det inte en ekonomisk fråga, det handlar om miljön. Skor som ser bra ut, är mest troligt också okej att ärva eller köpa begagnat, i våra ögon. Något år till tror jag vi kan leta skor begagnat utan problem, men i likhet med att det är svårt att hitta fräscha kläder second hand i större storlekar till barn, gissar jag att det är svårt med skor när de används längre perioder och slits mer.

Hur tänker du när det gäller att köpa barnskor second hand och/eller att ärva barnskor?

26 tankar kring ”Nya eller begagnade barnskor?

 1. Sophia

  Att barn inte skulle kunna ärva skor låter väl överdrivet ängsligt i mina öron. Den förmaningen förpassar jag till samma kategori som uppmaningen från skobranschen att löpskor har en livslängd på ett år (och att det skulle vara farligt att använda löpskor som är äldre än så, torkad sula etc): knappast troligt. en liten kvalitetskontroll innan köp kan en ju unna sig dock. Tycker fö att er blogg och insta är så himla bra. Tack!

  Svara
 2. Therese

  Vi bor för tillfället i Tyskland och på ettårskontrollen pratade barnläkaren just om skor. Han menade att barnet ska ha gått självständigt i tre till fyra veckor innan man börjar använda skor med riktig sula, tunna läderskor med mjuk sula är dock ok innan men allra bäst är att låta dem gå barfota så mycket som möjligt (är ju svårt utomhus nu när det fortfarande är kallt…) Han gav rådet att köpa kvalitetsskor och avrådde från begagnat just för att alla är olika och redan använda skor kan påverka negativt. Vet inte om läkare i Sverige är av samma åsikt?!
  Tack för en toppenblogg, alltid med intressanta och tänkvärda inlägg!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Det vore verkligen intressant att veta vad som gäller i frågan från någon oberoende som gjort någon slags studie i ämnet. Eller så får man gå på magkänsla och sunt förnuft, som med så mycket annat när det gäller barn som alla är olika. :)

 3. finlandssvensk

  Jag är av den åsikten att begagnade skor inte är bra, även för barn. Oavsett om de är lite eller mycket använda så har de säkert hunnit formas enligt användarens fot och då blir det ju fel för nästa användare, då trycker/klämmer de ju på fel ställen och då belastar det benen, ryggen, ja hela kroppen! Våra fötter är ju så olika, vissa trampar mera på in- eller utsida, vi har olika höjd på hålfoten osv. Vill inte skapa bekymmer för kroppen i framtiden så jag köper nog nya!
  Detta är bara min åsikt .

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Men många barn använder skor hyfsat kort period liksom är ganska lätta och bör därför inte hinna forma skorna så mycket. Även nya skor är ju formade på visst sätt som inte behöver vara optimalt för foten. Tänker att barnen i båda fallen formar om skorna i liten mån. (?)

 4. Esther

  Intressant post. För mig har det tyvärr varit (och är) en ekonomisk fråga och min dotter, idag 8, har mest använt ärvda skor. Hon får nya skor till skolstarten (2 par) men eventuella boots mm är fortfarande ärvda från äldre kusin. Nu märks det ju på skorna att de är använda och hon använder mest de som jag köper nya, men när hon var liten var det inget som märktes på skorna och de var aldrig slitna eller liknande.

  Svara
 5. ekomammaistan

  Jag tänker att om det inte gick att ärva skor pga fot- och ryggproblem så skulle alla i de äldre generationerna har problem.

  Detta ämne var nyligen uppe i en ekogrupp jag följer och jag googlade då lite och hittade detta inlägg där en ortoped uttalar sig om att det är helt ok att låta barn ärva skor: http://teskedinfo.blogspot.se/2010/03/arva-skor.html

  Sedan är det ju självklart skillnad mellan skor och skor. Jag kan tänka mig att skor från billighetskedjorna inte är så mycket att låta gå vidare, men vi köper mestadels kvalitetsskor, t ex Kavat, och de känns absolut som att de är byggda för att användas mer än en säsong. Hittills har lillebror ärvt de flesta av storasysters skor då det endast är enstaka par som vi bedömt vara utslitna. Ofta är de till och med i så pass gott skick även efter lillebror så att vi kan sälja eller ge dem vidare. Vi köper dock oftast nya skor till stora barnet då det dels är svårare att hitta begagnat, dels vill vi gärna att de håller till lillebror också och då känns det mindre av en chansning att köpa nytt.

  Svara
  1. Patricia

   Jag kan också tänka mig att ärvda skor av bra kvalitet till och med kan vara bättre än skor av lågpriskvalitet. Har dock inga fakta som grund för denna föreställning.

  2. Fru Minimalist

   Tack för länkningen, jättebra! :)

   Är det bättre att köpa nya skor till storasyster och låta lillebror ärva (om han råkar ha samma storlek samma tid på året som syster hade), än att köpa begagnade till båda? ;)
   När Storasyster blir större och det blir svårare att hitta begagnade fräscha skor tror jag vi kommer göra likadant, köpa nya och hålla tummarna att lillebror har samma storlek år efter.

 6. M

  Vi köper mestadels nya skor. Än så länge har hon haft fem par skor, varav fyra av dessa har varit kavat. Ett par (pax) köpte vi helt nya via tradera. Ett par kavat köpte vi begagnade via tradera. Båda de två senaste har jag börjat misstänka att de tar in vatten ibland. Jag föredrar att köpa nytt av några anledningar:
  – begagnade skor och kläder av bra märken upplever jag att de säljs till höga priser. Ångrar senaste vindfleecen som jag köpte via tradera då jag faktiskt hade kunnat få en helt ny i mycket bättre skick för 50:- extra på rean på pop. Ibland kan man fynda men oftast så fyndar jag lika bra på rea än så länge, man måste ha lite tur också.
  – eftersom det är första barnet jag köper till och det kommer bli minst ett syskon som ska ärva så vill jag gärna att det ska hålla. Speciellt de första skorna som vår tjej hade slet hon mycket på. Syns kanske extra bra för att de var vita också.
  – jag tycker själv att det är viktigt med bra skor. Har använt mycket billiga i mina dar men föredrar ordentliga och vill inte chansa med min dotters fötter. Vi köper ett par per säsong och de används mycket. Jag kommer nog vara mer benägen att köpa bra begagnat till sista barnet om vi behöver nya då. Då vi då vet att de bara behöver klara den säsongen. Vår tjej har fått skor i födelsedagspresent och julklapp från farmor två gånger. Det är tacksamt som omväxling till leksaker i present!♥

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Kan hålla med gällande att priserna på andrahandsmarknaden, särskilt på Tradera där frakt tillkommer och kan bli ganska hög på ytterkläder. Själv håller jag dock aldrig koll på när butikerna har rea, så jag missar alltid att göra de där bästa fynden i rätt storlekar. Tycker alltid det är slut när jag väl upptäckt att det är rea ;) Och man kan ju låta bli att stirra sig blind på prislappen och se det som sitt bidrag till miljön också. Att köpa en begagnade tröja gör ju att det inte behövde tillverkas ytterligare en ny.

   Jag föredrar också rejäla skor, skulle exempelvis aldrig kunna gå i vanliga sneakers då jag får ont i fötterna efter bara några timmar av den platta tunna sulan. Kanske är det en vanesak dock. Tänker att barn som inte alls är lika tunga inte påverkas riktigt lika mycket av det, samt att vår dotter som bara är ute 1-2 timmar per dag en vanlig förskoledag, inte har skorna på sig särskilt länge.

  2. Annika

   Fru minimalist : har en fråga där angående det du skriver att köpa begagnat istället för nytt då det ej behövs tillverkas en ny. Jag har tänkt så och köpt mycket begagnat, men jag ser ju ändå att butikerna är fulla med varor och därmed redan tillverkats? Jag vill att det ska vara så men det känns som att de ändå tillverkas prylar hela tiden och de egentligen inte spelar någon roll?

 7. Jenni

  Klart de kan ärvas eller köpas begagnade. Känns som bullshit (ursäkta men jag blir så irriterad) tycker jag. Folk är så ängsliga. Klart att skor som är använda kan behöva gås in lite av det barn som ärvt men det gäller ju även nya skor.

  Svara
 8. veggiehäxan

  När min dotter var liten, hon fyller 30 i år, köpte jag nya. Det berodde på att i de secondhand-butiker som fanns då var oftast skorna väldigt slitna. Annars ser jag inget hinder att köpa skor secondhand om de är fräscha.

  Svara
 9. Ett Eko

  Jag tycker absolut man kan ha ärvda skor till barnen. Och ska ha! Det känns som vansinne att kassera fina skor, jisses vad mycket onödig produktion det skulle bli! (Och dyrt!) Men man måste ju såklart göra en bedömning av skon, (precis som ni gör!) och inte ärva utgångna skor av någon som har ”gångfel”. Visst är alla fötter olika, men det är också de flesta skor, även nya och det finns ingen garanti för att splitternya skor sitter perfekt på foten heller. Hellre bra begagnade skor än nya med platta sulor tex. Våra barn ärver skor, men jag undviker de som är för gamla eller slitna, eller verkar ha en dålig form för foten, helt enkelt.

  Svara
 10. Karin Svensson

  Nu ska ni få höra lite hur det var i början på 1900-talet. Två bröder, Carl och
  Simon (mina fd. grannar) gick till skolan varannan dag. Gissa varför? Jo, de
  hade bara ett par skor.
  Den sonen som var hemma fick hjälpa mamman att mjölka samt hämta hö som var
  lagrat i en lada på en vattensjuk mosse.

  Hade han tur så fick han ha stövlarna om inte broder nummer tre hade tagit dem
  då blev det till att gå barfota.

  Svara
 11. stella

  jag kör lite blandat, sandaler har jag köpt begagnade från kavat. De var i fint skick och kommer troligen inte att slitas på sådär vansinnigt mycket på i sommar, räknar med att sälja vidare dem också. Köpte nya skor (också från kavat) för att de behövdes direkt och jag inte hade tid/möjlighet att jaga begagnade. Jag lägger hellre pengar på bra kvalitetsskor som kan ärvas/säljas. Jag är ganska dubbel till begagnade skor, men går mkt på hur de ser ut, om de är slitna, mjuk sula, märke etc. jag tror inte heller att en 20kgs unge som har skorna kanske 2-3 timmar om dagen i 3 månader hinner slita ner dom så pass att nästa barn som går i dom skulle få ryggproblem… men så tänker jag :)

  Svara
 12. Sara

  Våra barn har fått använda begagnade skor ( i bra skick) på samma sätt som jag fick göra som barn. Att köpa ny skor till alla barn varje säsong känns helt fel ur miljösynpunkt. Har heller aldrig sett nån tillförlitlig källa gällande nackdelarna med att ärva skor ???

  Svara
 13. Nina D

  Köper mycket hellre ett par begagnade skor från exempelvis kavat än ett par ”billiga från skopunkten”. Men nu när sonen börjar komma upp mot strl 30 är det svårare att hitta begagnade skor i bra skick.
  Köpte begagnade vinterstövlar till mig i vintras och de har varit supersköna på från dag 1.

  Svara
 14. Emelie

  Jag skulle aldrig någonsin låta mitt barn gå i begagnade skor! Oavsett om de slits mycket eller lite så har alla så olika fötter att det ändå kan ha en påverkan på skon, även om den är lite använd. Har själv en kompis som alltid hade beggade skor under sin uppväxt, och som alltid hade problem med både fötter/ben/rygg tills helt nya skor köptes, även om de beggade skorna var i ”bra” skick. Men bara för att de är i bra skick så kan ju ändå sulan t.ex ha hunnit formats lite efter förra ägaren. Nej, oavsett hur lite eller mkt de är använda så skulle jag inte riskera det. Det kan ge oerhört stor skada om det vill sig illa!

  Svara
 15. Emelie

  Jag kanske ska lägga till att det kan ju bero på hur barnen är byggda, inte om det är skorna det är fel på :)

  Svara
 16. Katti

  Har mest köpt nya skor men låtit syskon ärva. Ibland har vi ärvt t ex gummistövlar från kusiner också. Ofta har syskonet inte haft det är ärvda paret som förstahandssko utan då som reservpar t ex olika par stående på förskolan eller hemma. Märks tydligt när det är ett dyrare märke att skorna håller bättre och då funkar att ärva för småsyskon. Nu när mina barn är större hinner skorna bli utslitna och svåra att ”skicka vidare”. Minns att jag sålde yngsta barnets första kavatsandaler som inte alls var slitna på Tradera och att det fanns stort intresse på andrahandsmarknaden.

  Svara

Lämna ett svar