Våra barn får inga julklappar

När vi skrev på Instagram om att våra barn inte får några julklappar av oss föräldrar på julafton, och inte heller några adventsklappar eller liknande, fick vi väldigt många kommentarer. Allt från positiva hejarop till att det var snålt mm. Norges största kvinnomagasin KK Magazine fångade upp vårt ställningstagande och intervjuade oss kring varför vi valt att inte ge våra barn julklappar och hur vi ser på konsumtionshetsen kring jul, artikeln hittar du här.

Svenskarna lägger mest pengar av alla nordiska länder på julen. Varför är vi så besatta av att konsumera? Vi tycks ha skapat en kultur där julen handlar mer om materiell kapprustning än det som egentligen borde vara viktigast, dvs kvalitetstid tillsammans med dem man älskar. Idag när tid är en bristvara och alla ständigt distraherar sig med diverse skärmar så borde just kvalitetstid räknas som något av det finaste man kan ge.

Nedan utvecklar vi resonemanget kring varför vi valt att inte ge julklappar till våra barn. Vi upplever att fler än man tror i smyg önskar att även de och deras närmaste skulle våga genomföra en liknande förändring. Vi hoppas inspirera andra till en sundare inställning till prylar och gåvor genom att vara öppna med hur vi tänker.

Behöver inget. Vår filosofi är att införskaffa prylar baserat på konkreta behov, och vi menar att våra barn i hög utsträckning redan har allt de behöver materiellt sett för att utvecklas, vara harmoniska och klara vardagen. Visst har de färre leksaker än genomsnittsbarnen i Sverige, och de skulle absolut inte tacka nej till fler leksaker, men vi har valt att inte äga allt. Mer är väldigt sällan bättre när man nått en kritisk massa.

Får julklappar av andra. De får ändå julklappar av mor- och farföräldrar och kusiner. På själva julafton får de 2-4 julklappar vardera. Och sedan lika många igen när vi firar jul med andra delen av släkten i mellandagarna. Vi försöker vara tydliga och bara önska böcker och leksaker eller pyssel som vi tror går hem hos barnen, och helst kvalitativa och giftfria.

Två second hand-fyndade pussel från Stadsmissionen.

Sprida ut julen. Våra barn fick en varsin ”julklapp” av oss på Lucia, de fick ett varsitt pussel inhandlat på Stadsmissionen för 20 kr/styck. Dels för att slippa koncentrera allt kring julafton, men mest för att lillebror firade 1,5 år den dagen och som uppmuntran för att båda barnen varit med i förskolans luciatåg.

Inte koll på givare. Våra barn är fortfarande så pass små (3 respektive 1,5 år) att de inte reflekterar över vem som ger vad eller att de inte får julklappar från alla som närvarar vid julfirandet. Vad vi märkt tycker de inte att det är märkligt att de inte får något från oss.

Kommer vi köpa julklappar till barnen när de blir äldre? Ja, det kommer vi med största sannolikhet att göra, men med ambitionen att minimera gåvor i form av onödiga prylar, till fördel för sådant barnen verkligen behöver samt upplevelser och liknande. Kanske var detta sista julen vi kunde låta bli att köpa julklappar till våra barn, det återstår att se.

Kan du tänka dig att låta bli att köpa julklappar till dina barn? Eller att köpa begagnade julklappar?

47 tankar kring ”Våra barn får inga julklappar

 1. Paulina

  Helt rätt! Vi håller med er fullständigt. Våra barn är 20 resp 3,5 månad dvs ingen av dom förstår ens att det är jul. Nu bor vi i Spanien i ett halvår och ”firar” bara jul med barnens farmor och farfar här så det blir ingen traditionell jul. Vår dotter som är äldst kommer få en pekbok av oss med bilder på oss i familjen och lite annat som hon har koll på. Och lille sonen får ingenting. Boken tänkte vi beställt till dottern ändå så det passade bra att ge som julklapp. Annars har vi avböjt julklappar till båda barnen, men vi vet att farmor och farfar köpt lite ändå. Dock endast kläder som barnen ändå behöver.
  Annars är vi helt och hållet inne på samma tänk som er. Vi köper 95% av barnens kläder på Tradera och helat leksaker på loppis eller giftfria och hållbara alternativ på nätet.
  När barnen blir äldre är också vår tanke att ”ge” upplevelser i julklapp istället för saker. Och hellre en julklapp som verkligen kommer användas (ex tågbana) och då att mor- och farföräldrar lägger ihop, än att ge flera små ”bara för att”.
  Ni inspirerar oss verkligen med ert minimalistiska synsätt!

  Svara
  1. Maria O

   Tågbana är ju toppen! Kan ju dessutom slås in i många små paket för de barn som gillar många klappar.

 2. Petter, barnpsykolog

  Jag köper inga fysiska presenter eller julklappar (än så länge) till mina söner, ett respektive två år gamla. De kommer bli överösta med paket från släktingar, och troligtvis bli mer speedade än nöjda på julafton.

  Tack för en superbra blogg 2017!

  Svara
 3. malin

  Vi gör lika dant, de får nog med presenter från andra i släkten och vi har varit ”hårda” med önskelistor!

  De får dock varsin målarbok och ett par kritor på morgonen som de kan plocka fram när det blir långtråkigt på dagen!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra idé med målarbok. När jag växte upp fick jag alltid en serietidning (senare tjejtidning etc) på julaftonsmorgonen som tomten hade smygit in och lagt i mitt rum under natten. ;)

 4. Händelsevis

  Men ni ger ju luciagåva då? Är det inte lite samma sak? Vi sprider också ut julen för att minska paketöppningsstressen men kallar alla för julklappar ändå :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, i år blev det luciagåva/julklapp. Det är inget vi givit förut och kommer nog inte ge igen, men i år sammanföll det med att vi hittat pussel second hand någon månad tidigare som vi såg ett tillfälle att ge på lucia.

 5. ekomammaistan

  Vi gav inte julklappar alls till barnen när de var mindre men nu när de är snart 5 och 7 så får de. Dock tycker vi att det blir tillräckligt med klappar ändå kring öppningen på eftermiddag/kväll så vi ger vårt/våra paket som morgonpaket. De brukar då innehålla något att hålla barnen sysselsatta under dagen. Det kan vara lego, pysselböcker etc. Det är en tradition som vi hade hemma och som jag tycker att fin att följa. I år kommer de att få utklädningskläder på ett filmtema, med filmen till. (Håller på att slutföra syprojejktet nu så bilder kommer på instagram troligen imorgon.)

  3/4 av familjen behöver också nya pyjamas så jag har köpt sådana att ge som en ”kvällen innan julafton”s-klapp. Jag tänker att vi alla ska mysa ner i våra pyjamas och se på en julfilm på kvällen och varva ner lite extra inför julafton.

  Svara
  1. Anna

   Pyssligt i morgonpaket eller böcker etc fick vi också som små Superbra grej ?. Vi fick ofta något klädesplagg med, att ha på oss på julafton.

   Himla smart å mysigt med pyjamasar med

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Pysselböcker skulle jag kunna tänka mig att ge barnen i julklapp på morgonen när de blir äldre. När jag växte upp fick jag alltid en serietidning (senare tjejtidning etc) på julaftonsmorgonen som tomten hade smygit in och lagt i mitt rum under natten. ;)

 6. M

  Vad mysigt med nya pyjamas kvällen innan! För mig hör det till barndomsjulen att få en ny pyjamas i julklapp. Numera är det mer sällan det behövs ;) jag gillar verkligen idén att få den kvällen innan och kunna mysa i den under julhelgen!

  I år stannar vi hemma, med långt till närmaste släkting, förutom mormor som är på långbesök hos oss., och då blir det ju automatiskt färre julklappar. Vi föräldrar har köpt ett paket till vardera barn (2år 9 månader och en liten på två månader). Sen har mormor ordnat 1-3 paket till dem, jag känner bara till det ena. Det känns som att cirka fyra paket är lagom till vår äldsta för att ha tålamod att öppna och utforska det som är i. Jag tycker det hör till med julklappar men känns väldigt skönt att hålla det till en liten mängd och fokusera mer på god mat, lugn och ro och umgänge. Jag hoppas att vi kan känna oss nöjda med att ge 1-3 julklappar till barnen i några år framöver, och istället ge det som vi verkligen tror att de uppskattar. Och som vi känner att de behöver.

  Svara
 7. Malin

  Klokt och i mina ögon rätt!
  Jag har inte egna barn men jag och min sambo har sedan flera år tillbaka gjort valet att downsiza julen. Vi köper inte saker till varandra för köpandets skull utan om vi tycker att det är befogat. Oavsett när på året det är! Under julen har vi slutat att kränga oss ut o in för att hälsa på släktingar bara för att det ska vara så – vilket blir ett stressmoment. Vi umgås med varandra – att prata jobb är ”förbjudet” under dessa dagar. Äntligen har vi nått den önskade julefriden – på vårt sätt.

  Svara
 8. Alexandra

  I år gjorde vi slag i saken och frågade sambons syster och hennes man om de inte hellre ville bestämma en dag då vi gör något tillsammans istället för att ”byta” julklappar. De sa JA! Jag tror att de var lika lättade som vi att inte behöva köpa för köpandets skull! Deras barn får tvättbara ritblock och familjen får ett spel som barnen får öppna ihop. Det känns jättebra att göra såhär!

  Svara
 9. H

  Jag har köpt julklappar men endast begagnade och det känns bra. Viktigast för oss är att umgås och ha det så mysigt som möjligt. Vi har ingen stor släkt så det blir som vi vill.

  Svara
 10. Maria

  Har en tvåårig son som får en bil av oss. Dock har han redan massor av bilar. Men det är det han leker med mest och sambon kan inte tänka sig att inte ge julklapp. Så en bil fick det bli. Förra året blev det en begagnad bok. Det känns bra med endast en julklapp. Han får så mycket av alla andra släktingar och vänner.

  Svara
 11. Sandra Junhammar

  Tycker det låter väldigt klokt och sunt! ♡

  Har inga egna barn, men ett gäng syskonbarn som vi köper något litet och väl genomtänkt till. Kan absolut tänka mig att köpa begagnade julklappar, dock lite beroende på vad och till vem (vissa skulle troligen bli förolämpade av klappar inköpta på second hand, tyvärr)

  Svara
 12. Sofia

  Låter toppen att inte ge sina barn julklappar! Speciellt när dom är så små och inte heller behöver något. Min dotter ska få tre böcker av mig, övriga släktingar har köpt en del julklappar till henne dock.
  Äntligen har vi fått våra släktingar till att inte köpa något till oss vuxna i alla fall. Blir nästan äcklad av all konsumtionshets, speciellt runt jul.

  Svara
 13. Eva

  Om jag haft barn skulle jag inte våga ha speciella önskemål kring andras köp till dem om jag inte själv köpte julklappar. Skulle känna skam över det, som att jag utnyttjade släktingarna och själv sparade in slanten det kostar att köpa dem. För det är det som skulle vara min drivkraft att inte köpa; att spara pengarna. Att väldigt små barn skulle bli alltför bortskämda tror jag inte på. Inte heller att grejerna skulle ta för mycket plats. Det är bara att stuva in saker i förrådet eller ge bort vissa klappar ganska snabbt om det skulle bli mycket. Förstår inte heller det där med paketkaos, har uppfattat tillfälliga stora högar med paket som extra glädje (eller likgiltighet!) för små barn. Äldre barn (äldre än 10 år) och vuxna har jag aldrig sett få några större högar. Men flera som läser denna blogg tillhör kanske en annan generation än jag. Har aldrig blivit bortskämd med saker trots att föräldrarna egentligen haft råd. De använde dem nänligen på annat sätt. De satsade på vuxensaker, barnen var inte i centrum som nu. Det var ständigt nya bilar, ny inredning, kläder till de vuxna och årliga sommar- och vintersemesterar inom landet. Vi barn fick ytterst lite saker och kläder under barndomen. Ingen av oss fick barnbidraget eller studiebidraget heller. Då var vi förstås väldigt glada när vi fick kläder och saker till jul och födelsedagar! Som det är idag verkar barn få grejer även till vardags. Då förstår jag mer motståndet mot julklappar. Det blir bara logiskt. Utifrån det perspektivet blir allt utöver vardagens stora konsumtion för mycket. Det ska liksom vara fest till vardags numera. Guldkant på tillvaron nästan alltid. Då blir den verkliga guldkanten kanske att avstå helt från vardagens köpfester istället…

  Svara
  1. Malin

   Så är det ju lite – att vi vill spara de pengarna till något annat eftersom vi tycker det ändå blir många paket! Mormor/farmor vill så gärna ge paket och presenter så det vill vi inte ta ifrån dom, men de vet att vi inte köper något till barnen! För pengarna kan vi istället köpa nya vinterkängor eller gå på ngn kul utflykt.
   När vi pratat med farmor/mormor så har jag inte uppfattat att de tycker att vi är snåla eller utnyttjar dom utan de vet att det är mycket utgifter när man har barn och vill gärna ge roliga saker till barnen!

 14. Sofia

  Så härligt att läsa inlägget och alla kommentarer. Vi har inte heller gett våra barn något i julklapp förrän när storebror fyllde 5. I år har lillebror lekt att han slår in paket många gånger under så vi tänkte slå in hans favoritleksaker som han slagit in så många gånger. Han tror mer att det handlar om en tittut-lek.

  Svara
 15. J

  Har ni några tips hur man kan göra med svärföräldrar när det gäller klappar..? Jag kan absolut prata med min egen familj men svärfamiljen är jättekänsliga och inte öppna för att inte ge klappar. Det ”värsta” är att det blir en jättestress för mig, eftersom min sambos familj ringer MIG för att fråga vad de ska köpa till honom…. svärmor kan ringa 1-5 gånger, svärfar, bröder, systrar (stor familj) kan man säga ”kom på nått själv om ni nu vill ge nått” på ett trevligt sätt? :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Om jag förstår det rätt så är problemet julklappar från svärföräldrar/syskon att ge till sin son/bror (?). Om ni/han egentligen inte vill ha/behöver något skulle jag säga att han önskar sig upplevelser (med konkreta förslag) eller förbrukningsvaror utifrån hans tycke och smak (champagne, choklad, te, kaffe, ostar etc). Eller presentkort på någon klädbutik där det finns kläder han gillar. Alternativt om det är något ni behöver till hemmet som ni kan passa på att önska, någon finare köksgrej som ni inte kostar på er men behöver etc.

   Med klappar till barn där släktingar frågar så tycker jag man ska våga vara konkret, jag tycker själv det är jättesvårt att bara ”hitta på något” till barn i olika åldrar, särskilt om man själv inte har barn i den åldern. Då tar jag hellre emot konkreta tips att välja bland. Så varför inte agera likadant till vuxna. :)

 16. Karlsson

  Hej.
  Om man ska ge sina barn mindre eller inga julklappar så bör det göras på rätt sätt.
  Eftersom om familjen firar med släkten, och kusinerna får mer än familjens barn så kan det göra skada på deras psykiskt hälsa..
  Jag vet hur det är vara sån barn, eftersom det var så för mig..
  Jag och min storebror väntade en evighet på våran julklappar, men när vi väl fick så var typ ”julen över”… Jag kände mig fruktansvärt ensam och övengiven.. Jag undrade redan vid 8-9 års åldern om jag fick mindre julklappar och uppmärksamhet för jag kanske var mindre värd? Nu som 20 åring så vet jag det inte stämmer, jag är lika mycket värd som de andra..

  Min moster gjorde att min mormor blev sur och gnällig (mormor är inte i livet, tyvärr).. Släkten är jätte petiga vid jul (förutom på min pappas sida) så det blir överdrift… Jag fick inte ens spela ”Fia med knuff”….

  I år så får inte moster och släkt fira hos oss, eftersom de är inte alls trevliga.. Sen ställer de konstiga kommentarer… T.ex. frågersätter saker, i deras värld så måste deras hem se fruktansvärd tråkiga ut och denna ständiga jakt efter prylar. Moster ställer stora krav på sina julklappar och blir förbannad om hon får något användbart..
  Julklappar ska inte ta för givet, men moster tar det för givet.. Jag har inte lust träffa moster och släkten (specielt den yngsta kusinen, han är sjukt självisk och jobbig.. Moster skyller ifrån att ”han har inte lärt sig dela med sig” och ”han vet inte hur han ska regera när han får något”.. Moster ger honom ett stort berg med julklappar.. Även när han fyller år.. Moster tyckte att min mamma skulle köpa en julklapp till honom och jag skulle få en tillbaka.. Men min mamma sa nej, eftersom moster är seg med ge present och är snål..

  Min mamma är mest snällaste och delar med sig.. Men ändå kallade släkten henne ”snål”.. Vilket inte stämmer.. Hon gav en gång julklappar till alla men fick inget tillbaka! Inte ens tid.. Den som sa det var det typ.. Eftersom släkten är själva snåla, på jakt efter prylar och tänkter bara på sig själva.. Så nej tack, dessa människor är inte välkommna till mitt hem!

  Jag tycker om när det är enkelt, så vill jag att julen också blir. :)
  Minimalist=Enkelthet=Mer energi=Mer frihet= Mer lycka :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det bästa är ju om man vid tillfällena med hela släkten bara har ett par paket vardera så det känns rättvist. Bättre då att de som vill ge mer redan har fått fler paket på morgonen hemma med sina föräldrar. Och även för att det annars lätt blir väldigt stökigt med en handfull barn och fleral paket till höger och vänster.

   Det låter onekligen som en lite speciell släkt, men julen får man forma och bestämma själv hur man vill fira. Man kan ju träffa släkten även andra dagar under året under andra mer lämpliga former.

 17. Sanna

  Lite kul är att vi i år faktiskt själva köpt begagnat lego till barnen som de ska få. Jag/vi har sagt i flera år till den släkt som köper paket att DET ÄR OKEJ med begagnat lego. Även böcker och lite annat. Men de verkar inte förstå. Så i år när vi hittade det legot fick svärföräldrarna hämta paketet då det var på deras hemort. När vi kom undrade svärfar om barnen skulle ha legot när vi kom… Han såg MYCKET förvånad ut när vi sa att det skulle slås in och vara en julklapp! ? Vi är sååå nöjda!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Både ja och nej, vi köper inte till farmor och farfar/mormor och morfar, fast de köper till våra barn. Men vi köper till barnens kusiner som köper till våra barn.

 18. Johnna Björklund

  Vad härligt att höra er inställning till julen!
  Mina barn är 5 och 7 år och vi har funderat mycket kring hur vi kan förenkla julen och tagit en del steg mot en enklare jul.
  När barnen var små gav vi inga eller någon enstaka julklapp och något år när barnen behövde nya kläder köpte jag kläder och slog in.
  I år tänkte jag först ge en liten klapp i strumpan på morgonen och en under granen men det blev också lite fler pysselsaker från ekobutiker och någon bok (jag köper aldrig pysselsaker resten av året så dom blev väldigt glada). Vi valde att ge alla förutom 1 sak gemensamt till barnen för att slippa köpa dubbelt av t.ex. pysselsaker. Jag var lite nervös för om det skulle bli bråk om vem som skulle öppna och så vidare men det fungerade hur bra som helst. De tog tag i varsin ände och öppnade så fint. Barnen fick också dela på ett legotåg vilket fungerade hur bra som helst de delade upp byggpåsarna sinsemellan och började bygga.
  Vi gav också en upplevelse i år blev det Vasamuseet.
  Inför jul fick barnen välja ett välgörenhet de ville ge till i år blev det Naturskyddsföreningen, sedan hängde vi upp gåvobevisen i granen.

  När det gäller släkt och vänner så har vi ganska stor möjlighet att vara med och påverka så jag skriver noggranna önskelistor. I år fick vi många biokort och barnen fick pengar yeey.

  Jag tror att det man blir van vid det förväntar man sig så vänjer man barnen när de är små att de får några paket under granen så är förväntar de sig detta och bilr glada för det. Vänjer man barnen vid julklappsberg så förväntar de sig detta och blir missnöjda om de får färre. Därför tycker jag att det är viktigt att tänka igenom vilken slags jul man vill ge sina barn och ”jobba” in den redan från början.

  Förresten nu kom jag på en fråga som jag är nyfiken på apropå något helt annat.
  Hur gör ni med barnens teckningar? Eller har ni hunnit samla på er det berg av teckningar som produceras på förskolan och hemma?

  God jul och allt gott!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad fint med gåvobevisen! Jag skulle gärna istället för julklappsspelet som vi gör med förbrukningsvaror, låta var och en att skänka motsvarande peng (100-150 kr) till välgörenhet och få motivera varför man valde just den organisationen man valt. Skulle tycka det var jättefint, kanske släkten går med på det till nästa år.

   Tror också som du att man kan sätta förväntningarna på antalet paket både vid födelsedag och jul tidigt i åldern.

   Gällande barnens pyssel och teckningar så kommer det ett inlägg kring det inom 1-2 veckor, så håll utkik på bloggen! :)

 19. Karin

  Det blir spännande att läsa hur ni gör om några år. När barnen var mindre gjorde vi som er. Självklart fick barnen inte julklappar av oss föräldrar när vi ändå träffade släkten som ville ge på jul.
  Nu har vi tre barn 8, 5 och 1 år. Minstingen fick bara något litet. Men de två stora fick mycket. Lätt att tänka, fixa och minimera med små barn tyckte jag. Inte alls lika enkelt med större. Men huvudsaken är att man överöser med kärlek och har trevligt.

  Svara
  1. Cattis

   Jag håller med dig, Karin. Vi gjorde lika när barnen var små. De fick varsin bok av oss, nu när de är 9 och 11 är det inte alls lika lätt att ha en ”avvikande” livsstil då barnen jämför sig otroligt mycket med jämnåriga och även skriver sina önskelistor utifrån vad som finns tillgängligt för andra i deras ålder.

   Just iår har jag själv jobbat väldigt mycket och omedvetet försökt kompensera barnen genom fler prylar, det är så lätt att gå i den fällan känner jag, även fast jag försöker analysera mitt beteende.

 20. Magda

  Hej, tycker mycket om er blogg och inställning till konsumtion och livsstil. Och, undrar lite över hur ni resonerar när det gäller era val relaterat till andras (över)konsumtion: Dels om julklappar o presenter till barnen, där jag väl vet att många i ens omgivning gärna överöser ens barn med gåvor, till jul o bemärkelsedagar o allt däremellan, så en själv kan utan oro för att de små ska lida paketbrist kan helt slopa presentandet. Samma med att låna grejer (verktyg, bil, sommarhus etc som underutnyttjas hos ägarna). Hur återgäldar ni dessa gåvor och lån (som ju ofta är en vänskapsmanifestation/kärlekshandling av ens närstående). I tid, omtanke, handlingar? Känns det som en bra balans? Jag tycker som ni om konsumtion, och både får o lånar en hel del (monetärt säkert mer än vad jag själv bjuckar på), och tycker det är viktigt att uppmärksamma, och visa att vi värdesätter engagemanget (och även har en hel del glädje och nytta av detta) men också att försöka visa att prylar/galet överflöd inte är allt.. Skulle gärna se fler inlägg hos er om kommunikation och relationer till omgivning o givare,…;-)

  Svara
 21. Rebecca

  Hej!
  Långt innan vi blev minimalister och fortfarande levde i ett prylkaos slutade vi köpa julklappar till vår dotter. På julafton när hon var 2,5 år grät hon över alla paket som skulle öppnas och aldrig tog slut. (Julafton firades i omgångar på tre olika ställen med olika delar av släkten och hon fick minst! tio klappar på vardera plats.) Det var hemskt att se hennes kämpande med dessa oändliga högar med klappar och vi bestämde där och då att vi inte skulle ge mer. Nu är hon 13 år och har tre yngre syskon vilka aldrig har fått en julklapp av oss. De får en liten sak (ofta förbrukningsvaror eller något på samma tema som de redan har, typ lego) varje advent i julstrumpan och sedan en upplevelse med familjen på julaftons morgon, tex Disney on ice i januari.
  De stora barnen kommenterar lite menande ibland att de inte får några klappar av oss men vi kontrar med frågan om de inte får tillräckligt redan eller om det finns något som de verkligen saknar i livet… ;) Nä, precis.
  Till födelsedagar får de ett klädesplagg, en sak och en valfri upplevelse med familjen. Brukar bli bio, lekland, badhus eller bowling. När dottern fyllde 13 valde hon att åka på SPA med mig!
  Så min poäng är att det går utmärkt att fortsätta begränsa givandet även när de blivit äldre. Nu känns det mest märkligt för mig att se alla föräldrar som härjar runt och köper högvis med klappar åt sina barn och det känns otroligt avlägset… I julklapp i år gav jag en gåva till barncancerfonden till fyra personer och det var allt. Så skönt och avstressande!
  Men ändå sitter vi här nu – efter jul – med nya prylar och leksaker som vi inte vet vad vi ska göra med. Rensningen kan pågå för evigt känns det som! ;D

  Svara
 22. Malin

  Adventsklappar och luciagåva är nytt för mig. Är det något som har blivit en tradition under senare år? Jag är uppväxt med julklappar, födelsedagspresenter samt vinter och sommarpresent (i samband med sommar och vinterlov).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Adventsklappar tror jag inte är något nytt, fanns när jag var liten och tror vi även hade det på förskolan (dock inte hemma hos mig men vet vänner som hade det). Luciagåva var men en påhittad grej från vår sida just detta år och inget vi har som tradition eller planerar att ha framöver heller.
   Sommar- och vinterpresent var dock helt nytt för mig, haha, aldrig hört talas om eller fått. Så vi kan nog konstatera att det kan se lite olika ut på olika håll och i olika tider. ;)

 23. moa

  När min dotter var liten, kanske fram till 3 år så köpte jag sällan julklappar. Det blev någon enstaka, kanske något hon verkligen behövde. Hon tyckte inte att julafton var tråkig för det :)
  Denna jul var hon 5,5 år och jag lyckades komma överens med min mamma (som är den värsta sort när det kommer till att köpa mycket onödig ”småskit”) att endast köpa sådant som dottern var i behov av. Det blev en lyckad jul och alla klappar kom till användning :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Härligt att du vågat ta diskussionen med din mamma och att ni kunnat kompromissa, hon får köpa och ge julklappar men sådant som dottern behöver. :)

 24. Anna

  Intressant! För många år sen skulle klappar ges hit o dit, nog var nog o vi drog ner med resultat att vi inte fick ??.
  Vi har inte familj eller vänner som ger paket så ger inte vi blir det INGA klappar. Barnen får ngr få klappar med saker de behöver i vardagen eller länge önskat. Kalendrar slutade jag med kanske 3 år efter att jag börjat, onödigt trams tycker jag ?.
  Svaret på frågan om jag kan stå över att ge klappar, ja!

  Svara
 25. veronica bolling

  Ummm Tycker att julklappar är till för dem som vill och har råd att ge! Men tycker väl lite annorlunda än många av dem som kommenterat TYCKER
  Att ge de yngre klappar men skippa halv och vuxna för dem vill ändå bara som jag tycker byta pengar dva de går typ presentkort och typ o det tycker jag inte är kul o ge. Jag känner gåvor är något man vill ge som uppskattning så hysterin vid jul är för mig knäpp och en gåva tycker jag ska inte värderas ekonomiskt

  Svara
 26. Maria

  Hej
  Jag tycker är jätte bra
  Jag har syskon barn som endast har kontakt med mig o deras farmor för presenter
  Men vi får inget av dem
  Det känns som vi är en bank
  Det gör ont

  Svara
  1. Jenny

   Känner samma min storebror gick bort
   Hans barn har endast kontakt med oss få födelsedagspresent o julklappar men vi får aldrig något av de inte ens teckning el vill prata.
   Vi sitter ensam på julen gjort i flera år
   Får aldrig ett tack
   Känns också som en bank
   Det förväntar pengar när vi dör men det kan de glömma.
   Fick höra om min storebror hade levt hade haft fina saker som han skulle jobba o stressa.
   Bortskämda barn

Lämna ett svar