Årets julklapp 2018

Årets julklapp år 2017 blev ju en elcykel. Hur många det nu är som i realiteten ger så pass dyra julklappar till varandra, men ändock. Jag hoppas i alla fall att de som får eller köper en elcykel verkligen använder den så att det inte blir den populäraste prylen på Blocket nästa år. ;)

För som vanligt var årets julklapp en pryl. Vi ser dock fram emot året då TID blir årets julklapp. Tid med varandra, tid med andra, tid med sina barn och andras barn. Vi är nog alla överens om att prylar inte är något som det råder brist på varken hos barn eller vuxna. Däremot har många brist på tid. Barn har brist på tid med andra vuxna, vi brist på tid med vår partner, liksom med vänner och andra vi tycker om.

Egentligen handlar det ju inte om verklig tidsbrist, utan om prioriteringar och värderingar. Alla har lika många timmar till förfogande varje vecka, sen är det upp till var och en och välja vad man väljer att använda den till. Men vi tänker sällan på alternativkostnaden (som du kan läsa mer om i vår bok), att varje gång du tackar ja till något så tackar du automatiskt nej till mycket annat. Och våra ekorrhjul och fullspäckade scheman tar sig uttryck i upplevd brist på tid.

År 2008 blev årets julklapp inte en pryl utan en upplevelse. Vi hoppas att årets julklapp 10 år senare, dvs nästa år, blir tid.

13 tankar kring Ӂrets julklapp 2018

 1. Karlsson

  Hej.
  Jag har dragit ner min köpande rejält, men tyvärr räcker pengarna inte tillräckligt länge (men de räcker längre, men inte tillräckligt).. Så jag måste be min pappa om pengar för mat och skolmaterial (jag vill klara mig själv).. Jag får typ ca 5900 kr i månaden. Hyra 4 841 kr i månaden och övrig utgifter att betala för folkhögskolan… Jag bor fortfarande kvar hemma men jag vet inte om det är min mamma som köper mycket.. Jag tänkte köpa kaffe till julklapp, men jag vet inte om inkomsten räcker till det…
  Jag har försökt att sälja Lego (från när jag var barn, men i bra skick) men det går trögt, min släkt skulle köpa ett Lego men de kommer ju typ inte. Jag har försökt sälja tvspel, men det går inte bra där heller. Min dröm sen jag var 12 år är att få prova snowboard, men det är bara något som kan uppfyllas i en fantasi värld typ. Eftersom nu är jag 20 år och ändå inte fått göra det..

  I år önskar jag mig en kemi bok på gymnasiet nivån, inget annat.. (mina läroböcker brukar användas så mycket tills de går sönder).. Jo förresten så vill jag ha jul hemma med min mamma, våra 2 katter och min kattunge. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Blir förvånad gällande legot, har hört att det ska vara väldigt lättsålt och eftertraktat på andrahandsmarknaden. Kanske är bättre att testa extern försäljning för att få ut marknadspris och inte ”kompispris”. Antingen via Tradera eller lokal FB-grupp.

   Och gällande snowboard, har du hört talats om hygglo?
   http://minimalisterna.se/ar-du-hygglo/
   Där kan det ju finnas någon som hyr ut snowboard över dagen eller helgen i ditt närområde?

   Mys med kattungen, låter ju toppenmysigt! :)

 2. Josefin

  Jag kände för några år sedan att jag hade ”vänner” som stal både energi och tid. Vill inte lägga min tid på relationer som inte känns 100%, div man kan typ fika eller shoppa (;-)) men inte något mer än det, typ. Idag har jag väldigt, väldigt få vänner. Men det är jag nöjd med! Jag har en massa tid att lägga på de jag vill vara med. Ibland behöver man ”rensa ut” bland relationer också.

  Svara
 3. CJH

  En minimalistisk tanke som jag själv tycker är riktigt bra är upplevelsepresenter och förbrukningsvaror. Ett par tips:

  Nyligen såg jag en kollega slå in en present till sin brorson. Nyfiket undrade jag vad det var – nån sorts presentkort? Nästan, det var ett slags bonuspoängkort som kunde användas i brorsonens favoritdataspel!

  Det tyckte jag lät som en väldigt bra upplevelsepresent. Kan kanske funka till vuxna också, i och med att många vuxna spelar dataspel. (Givetvis beror det lite på vad man har för relation till dataspel – jag spelar själv ett militärt strategispel av freemium-typ, men skulle tycka att lite av spelglädjen gick förlorad om jag köpte vapenuppgraderingar för pengar istället för att kämpa mig till dem.)

  Viktigt: Se för allt i världen till att det är poäng till rätt dataspel, annars kan man lika gärna kasta pengarna i sjön…

  Vad gäller förbrukningsvaror är de ofta lite ensidigt inriktade på delikatesser av olika slag. För den som alltid dricker samma kaffesort och har sitt favoritpålägg är fint kaffe eller ostar ingen jättebra idé.

  Men tänk att någon är en riktig bilentusiast. Det är då ingen idé att köpa tillbehörsdelar om man inte är extremt insatt i vad denne vill ha. Presentkort på den bildelsfirma där han brukar köpa grejor är bättre, vet dock inte om det funkar internationellt då många helst handlar direkt från USA.

  Men en ännu bättre idé: Hur kul entusiasten än tycker att bilhobbyn är, finns det säkert någon aspekt av den som mest känns som ett tråkigt måste. En sådan grej brukar vara bilvård. Men man gör det ändå själv för att spara pengar. Skulle någon till äventyrs tycka sånt är kul är (bra) bilvårdsprodukter typ schampoo och vaxer en lämplig gåva, men där får man också ha lite koll.

  Alltså: Ge bort en biltvätt! Alltså inte en tvätt i automat, för det utsätter man inte en bil för om man är rädd om den. Nej, ett proffsigt rekondpaket hos en riktig bilvårdsfirma!

  (Kan säkert översättas till lämpliga presenter till golfare, båtfolk, modeintresserade m fl).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra julklappstips!

   Enda invändningen är gällande det där med delikatesser, för även om vi är stora te-drickar och älskar choklad, så kostar vi sällan på oss någon dyrare variant av dessa och kör på våra 2-3 beprövade te-sorter som finns i dagligvaruhandeln. Så när vi får några finare eller bara annorlunda teer eller finare choklad, så är det jätteuppskattat! :)

 4. Moa

  Min mamma leasar elcykel genom jobbet, hon är mycket nöjd då hon kan cykla längre sträckor jämfört med vanlig cykel och slipper passa busstider. Jag har fått en vanlig cykel i present av mina föräldrar förut, det var en bra present.
  Bra poäng ovan att man gärna kan kolla med mottagaren vilket märke och sort man ska ge när man ger förbrukningsvaror. Ett tips är att skriva önskelistor!

  Svara
 5. Karlsson

  Jag sa till min släkt att jag tänker tyvärr inte sälja Lego till de mer. Eftersom jag ska sälja till de som faktist kommer och hämta de.
  Min mamma tyckte att jag inte borde skriva så till de.

  Men jag har faktist väntat i mer än 1 månad, jag är också värd bli behandlad med respekt och jag har inte lust betala mer 200kr för åka buss i minst 2 timmar till stan för att sälja till de… Fast de kan själva åka hit max 45 minuter, de har ju bil..

  Jag funderar att skaffa ett konto på tradera eller liknade.

  Svara
 6. Kenneth Nilsson

  Att avsätta tid till nära och kära förutsätter att det finns nära och kära att avsätta tid till – och i de fall nära och kära är tillstädes, att desamma vill ta emot uppoffringen.
  I de fall ovanstående ger negativt resultat återstår bara att köpa sig glad. Följaktligen är det bara prylen som kan ge tröst. En gåva till hjälporganisationer försvinner till minst hälften i administration och rofferi.
  Alltså: Förakta inte prylen!

  Svara

Lämna ett svar