5 tips för en hållbarare jul

Jag tycker verkligen om julen; pyssel, bak, mys och ljus mitt under den mörkaste delen av året. Konsumtionshetsen tar avspark med Black Friday nu i slutet av november och sedan pågår köphetsen fram till jul. För att pausa och hämta andan några dagar och sedan ta nya tag under mellandagsrean. Hela den konsumtionsorgien skulle jag mer än gärna vara utan.

För varje år känns den mer och mer sjuk. Vad håller vi på med? Vi konsumerar och reser som aldrig förr, samtidigt som vi jobbar, stressar och förstör vår egen bostad (planeten). När kommer vi vakna upp och inse att det inte är värt det? Vi blir inte lyckligare av ytterligare en ny tröja eller väska, den senaste modellen av bil eller mobil. Den miljövänligaste konsumtionen är den som inte blir av och lycka börjar inom dig själv.

Som motreaktion mot detta kommer nedan 5 tips för en lite mer hållbar jul:

 • Julpynta secondhand. Så här års svämmar det över av julpynt i second hand-butiker och på loppisar. Varför inte göra ett besök där innan du köper en ny adventsstjärna eller pynt till julgranen? Eller fråga mor- och farföräldrarna om de verkligen använder allt julpyssel de har i jullådan.
 • Skippa julpappret. Känns inte julpapper och inslagspapper väldigt 90-tal? ;) Slå in paketen i sånt du har hemma istället; tidningspapper, spetsdukar, tapetstuvar etc. Eller varför inte sy presentpåsar av tyg som du kan använda om och om igen? Presentpåsarna på bilden nedan kommer från Sytt på Nytt. De är gjorda av tyg köpt på Erikshjälpen och vi kommer använda fen varje jul framöver, och såklart även vid födelsedagar. Återbrukat när det är som bäst! :)

Presentpåsar i återvunnet tyg att slå in julklapparna i. År efter åt.

 • Hållbara julklappar. Köp årets julklapp – ett återvunnet plagg! Eller tänk åtminstone kvalitet före kvantitet, och fundera om saken kommer ha en lång livslängd utifrån design och material. Kan den ärvas eller på annat sätt leva vidare när behovet ändras? Förbrukningsvaror (se bilden högst upp i inlägget) och upplevelser är bättre val av julklappar; som besök på museum, djurparker, lekland eller andra aktiviteter i närområdet. Presentpåsarna ovan av återbrukat tyg är också ett förslag på mer hållbara julklappar med lång livslängd, och kan såklart sys själv av den händiga.
 • Ha #skraltundergranen. Med den varma sommaren i åtanke och FN:s klimatrapport på det, hoppas jag att allt fler hakar på trenden och hashtagen #skraltundergranen. Att helt enkelt visa upp en minimalistisk och minimerad julklappsskörd under granen i år. I bästa fall är granen dessutom ekologisk och hållbart pyntad. :)
 • Julpyssla naturligt. Under våra skogspromenader med barnen har vi plockat kottar som vi planerar att julpyssla med i helgen. För visst känns det märkligt att vi importerar och köper kottar och kvistar i butiker, när det finns mängder av dylikt utanför dörren? Även pepparkakshjärtan planerar vi att baka och hänga upp som julpynt i hemmet. Kottarna nedan ”slog ut” när jag torkade dem i ugnen på 100-150 grader i knappt 2h.

Kottar från skogen i vårt villaområde.

Den här veckan är det en månad kvar till julafton, det är med andra ord hög tid att fundera över hur du kan göra den här julen lite mer grön och hållbar än de tidigare. Likaså kommer garanterat flera tillfällen uppstå att faktiskt prata med kollegor, vänner och familj om det här med klimatet och konsumtionen. Vi måste våga prata om det, vädra vår oro men också inspirera andra och visa på alternativ till mer hållbara val.

Vad är ditt bästa tips för en mer hållbar jul?

20 tankar kring ”5 tips för en hållbarare jul

 1. J Nilsson

  Fortsätt sprida ert budskap, och fler och fler kommer ta efter! Jag hittade till er förra hösten och har under 2018 sålt mängder av prylar second hand (upp emot 1000 prylar(!)), samtidigt som jag har haft köpstopp vissa månader och inhandlat nytt från second hand-butiker andra. Ni öppnade mina ögon, eller rättare sagt gav mig verktygen jag saknade och behövde, och jag lyckades ändra min livstil. Med mig har jag dessutom familj och många vänner.

  Nästa år kanske jag ska våga mig på ett köpfritt år. Jag väntar spänt på fru Minimalists utvärdering först bara. ;)

  Kram till er!

  Svara
 2. Johannes

  Det finns sedan förra året en motreaktion mot Black Friday, som kallas White Monday. I år inföll denna den 19 november. Se https://www.whitemonday.se/.

  Märkligt nog kan jag inte se att det skrivits om White Monday en enda gång tidigare på denna blogg.

  Svara
  1. Sanna

   Så synd att ni sprider mycket den vägen. Jag vägrar instagram av många anledningar (en är att det skulle vara en enorm tidstjuv för min del!) och läser bara bloggen. Hört fler bloggare som gjort som er och liksom förutsatt att ”alla har väl instagram” .

   Men de brukar bli glada när de inser att en del bara läser bloggen och lägger oftast mer där när påminnelsen kommer om att inte glömma oss. ?? Alternativet är ju att man slutar följa bloggen.

   Med tanke på att ni är typ 1 av tre jag löser regelbundet så hoppas jag på mer blogg!

 3. FruEfficientBadass

  1/ Julklappar till barnen (ex. rullskridskor, Timberland-kängor) från Tradera (minus ritsaker, det måste bli nytt).
  2/ Till min man: En XL fotobok med minnen från helår 2018.

  That’s it. Ingen större fan av julpynt etc. och blir lite sjösjuk bara jag tänker på dessa ”kalendrar” som blivit kommers så det skippas. Gillar verkligen era tygpåsar.

  Svara
 4. Eva

  Tips för hållbar jul? Det är garanterat hållbart att, utöver gemenskapen hemmavid över god mat, testa att fira den enligt vad julen faktiskt handlar om. Man kan gå i julotta, lyssna på konserter i kyrkor, gå på julspel, luciafirande, gudstjänster.

  Detta skulle nog vara en väldigt ny och udda erfarenhet för många som knappt satt sin fot i en kyrka utom på vigslar och begravingar. Här finns verkligen något ickekommersiellt och de som är rädda för religion och dylikt kan lära sig det helt ofarliga (inte en No-go-zon!) att fysiskt befinna sig i sådan miljö, särskilt under julen med dess förutsägbara firandeformer. För den särskilt räddhågsne, (religiofobikern) kan tipsas om att fokusera på det allmängiltiga i prästens budkap, eller på arkitekturen, konsten, eller på kyrkfikat efteråt.

  Men för den trångsynte, obildade och för den med negativa förutfattade meningar om allt ickekommersiellt (de måste finnas en hake-tänket) har jag dessvärre inget tips.

  Svara
  1. Sara

   Hej Eva, det är knappast så en förutsättning för att inte vilja deltaga i kyrkans aktiviteter är att man är antingen trångsynt, obildad eller ogillar icke-kommersiella evenemang. Och det är inte heller så att alla obildade automatiskt skulle vägra kykan. Ovanligt trångsynt kommentar skulle jag säga, fylld av förutfattade meningar. Du får nog helt enkelt acceptera att många inte är intresserade av kykan eller dess budskap.

  2. Christina

   Jag brukar gå på konserter i kyrkan och även julottan, delvis för att jag inte har så mycket pengar. Jag har ibland lite dåligt samvete för att jag utnyttjar kyrkan då jag är helt oreligiös och ganska negativ till religioner. Så för mig är det skönt att höra denna synpunkt!

 5. Annie Nilsson

  Tack för inspirationen! De få presenter jag köper kommer enbart vara fyllda med upplevelser och eventuellt något ätbart. Till barnen (4 och 6 år) kommer vi köpa ingredienser till något bakverk, måtta upp i fina (återanvända!) burkar och lägga under granen tillsammans med receptet. De får en upplevelse att baka, och dessutom förvandlas det till en julklapp i form av något ätbart! :D

  Svara
 6. Sara

  Tack för inlägget.

  Jag besökte röda korset häromdagen och köpte tyg i juliga mönster och rött bomullssnöre i princip gratis. Dessa tyger tänker jag använda som inslagspapper om och om igen, och även snöret.

  Jag köpte även en del julklappar till barnen på röda korset; En bok till min dotter i en bokserie hon gillar, och en CD-skiva till min son. Begagnat via facebook har jag köpt ytterligare två böcker, så alla mina barn får varsin bok. Jag kommer att ordna fler julklappar, men hoppas hitta fler 2nd hand. Jag funderar också på att ge barnen ett besök på ett akvarium i julklapp.

  Då det gäller adventskalender så ska vi använda oss av denna;

  https://karlstad.naturskyddsforeningen.se/kemikaliegruppens-eventkalender/

  så barnen får en upplevelsekalender. Upplevelserna kommer bestå i julbak, läsa en julbok (köpt begagnad), besöka mormor och morfar, titta på foton från året (bildspel)… m.m. Eventuellt köper vi en pixikalender eller snällkalendern från coop eller Tv-kalendern, för att barnen ska få öppna en kalender var varje dag och växla.

  Jag har även föreslagit upplevelse som present då farmor och farfar frågat angående barnen. Jag funderar på att föreslå att begränsa antalet julklappar släkten ger till varje person till 1, och anordna någon rolig aktivitet som tipspromenad etc för att belysa att det man gör tillsammans är viktigare.

  Svara
 7. fruminimera

  Vår familj var på julbord i kyrkan förra året och där var gäster av alla möjliga slag som jag aldrig hade träffat annars. Det kändes helt i linje med vad Eva skriver om ovan, var toppen!

  Ett tips är annars att, för det fall en äter kött, lära sig mer om hur en faktiskt tillagar alla delar av ett djur. Kanske återuppliva julklassikern grisfötter?! En kunskap som sakta försvinner och gräver hål i både samvete och plånbok.

  Svara
 8. Eva

  Sara, jag skrev obildad, trångsynt osv just för att få skulle känna igen sig själv i det! Inte många kallar ju sig själv för något sådant. Om någon annan gör det spelar ju ingen som helst roll, t ex att du tyckte att jag skrev en fördumsfull kommentar. Det är helt okej att inte tycka lika, trots att vi befinner oss i ett svenskt sammanhang. Tanken var, att eftersom knappt någon håller med om att de skulle vara t ex religiofobiker, kan man därför gott gå till kyrkan eller bara att rent ointresse låta bli. Då är allt just fine. Det är snarare de som är osäkra och kanske går med på att de är lite trångsynta eller fördomsfulla, som jag vill nå. De är ofta mer förändringsbenägna.

  Svara
  1. Sara

   Hej Eva, då förstår jag hur du tänker. Tack för ett lugnt svar på en upprörd kommentar!

 9. Lina

  Förra året var det första gången vi hade gran. fick ärva allt av en äldre släkting (pynt, julgransbelysning, julgransmatta, julgransfot), det känns otroligt genuint att plocka fram pynt som använts i generationer. Återbruk på det bästa sättet!

  Svara
 10. Anna

  Bra skrivet och jag håller med i stort! Däremot tycker jag att givande och konsumtion inte ska förväxlas – och jag är inte säker på hur ovan text ska tolkas. Givande tycker jag är något väldigt vackert och ger man bara rätt ”saker” så vill jag snarare heja på givandet. Gåvor som tid tillsammans eller utförda tjänster till nära och kära borde vi ”konsumera” mer av. Tänk till exempel att få ett klippkort med lagad vardagsmiddag 5 gånger under ett år av en kär vän eller familjemedlem. Eller varför inte ge far- eller morföräldrar ett klippkort med fika på tu man hand med sin son eller dotter. Saker som i alla fall jag aldrig kan få för mycket av i mitt liv. Jag skriver alltså under på det mesta i inlägget förutom #skraltundergranen

  Svara
 11. Jessica

  Superbra Tips!!Tack!
  Vi har en dotter på 6mån och vill ge henne en ”drömig” jul! Vi har inte pyntat hemma tidigare eller egentligen inte gått in för hela julhetsen, så vi äger i princip inga julsaker. Och vår ekonomi är inte den bästa just för tillfället så vi satsar på secondhand pynt, eko gran och secondhand julklappar. Tygpåsarna kommer jag verkligen ha, det va ju ett kanon tips! :D
  I kyrkbyn finns en barn secondhand butik med MASSOR av saker. Där kommer julens klappar inhandlas till min dotter och hennes kusiner eller på Shpock(eller liknande)
  Vi har själva sagt att vi inte köper klappar till varandra och sagt till familj att vi ej behöver något.

  Vi kommer skapa en hållbar, ekonomisk, återvunnen och drömmig Jul för vår dotter ändå! :D

  Svara

Lämna ett svar