Julens baksmälla

Så här dagarna efter jul kan en vissa baksmälla infinna sig, inte bara från stor mängd julmat och sötsaker, utan även på grund av alla nya prylar och kläder som nu ska få en plats i de ofta redan fulla lådorna, garderoberna och skåpen i hemmet.

Statistiken säger att vi lägger allt mer pengar på julklappar och gåvor till våra nära och kära. Vi är köpstarka, optimistiska och växande i antal. I grund och botten är presenter något fint som betyder att vi visar omtanke. Ska vi aldrig nå köphysterins gräns och börja tänka mer hållbart?

Veckan före julafton kan vi se dem; människorna med tomma panikslagna blickar som ger sig ut på lunchen på jobbet för att köpa de sista klapparna. Sista helgen innan jul fylls köpcentrumen av samma sorts människor. På julafton kan vi se dem irrandes omkring på mataffärer och bensinmackar som fortfarande håller öppet. På jakt efter något som inte ser ut som den sista-minuten-julklapp det är. Kanske var du någon av dessa personer denna jul? ;)

Nu när du kanske sitter med den här baksmällan är det perfekta tillfället att fundera över hur du vill ha det nästa jul. Vad var bra och vad skulle du vilja ändra på? Vill du lägga tid och fokus inför jul på annat än att jaga efter julklappar? Eller göra annat än att flänga mellan julbord och julklappsöppningar under julafton?

Som vi skrivit om tidigare; vill du ändra på julklappstraditioner i familj och släkt, då gäller det att ta upp diskussionen i god tid, och det kan naturligtvis även gälla om du planerar att göra andra större förändringar kring julfirandet. Nedan är några tips på hur du kan hantera julen och julklappar för att göra den mer hållbar och mindre stressig för alla inblandade. Kanske passar någon av punkterna dig och din familj:

Jultraditioner. Det blir extra tydligt när man får barn att det finns chans till ett slags omtag kring julen och man kan börja forma sina egna jultraditioner. Julklappar eller inte, vad önskas på julbordet, vilka vill vi vara med etc. Man kan ju faktiskt träffa resten av släkten andra dagar än just på julafton eller andra tider på året än just kring jul. Och självklart kan du försöka ändra jultraditioner även om det inte finns några barn med i bilden.

Önskelista. Det är skillnad på önskelista och inköpslista. Se till att någon i släkten köper något från listan, det är inte meningen att hela listan ska bockas av. Kanske behöver barnen heller inte sitta och bläddra fritt med en leksakskatalog framför sig inför julen.

Second hand. Våga köpa julklappar second hand, inte minst till barn eftersom utbudet av både böcker, pussel och spel är stort och ofta kan hittas i bra kvalitet. Nytt behöver faktiskt inte vara nyproducerat, utan nytt för den som får det. Kanske har du till och med något hemma som du inte behöver men som skulle göra någon annan glad?

Slopa. Blir du irriterad på att släkten köper för mycket prylar till dina barn så låt bli att köpa något själv, och våga vara tydlig med vad barnen faktiskt behöver. Att inte köpa något själv funkar åtminstone så länge barnen är små och inte reflekterar över vem som ger vad. Våra barn är 1,5 år och 3 år och har än så länge inte fått någon julklapp från oss i samband med julafton. Eller ge julklapparna till era barnen en annan dag än på julafton för att dra ut på julen.

Julklappsspelet. Ett sätt att hålla nere antalet julklappar bland de vuxna är att spela julklappsspelet. Ändå bättre är om man bestämmer att paketen bara får utgöras av förbrukningsvaror. Det finns många olika varianter på julklappsspelet, vi har beskrivit hur vi gör i vår släkt i inlägget ”Dags att köpa julklappar?”.

Julklappslotteri. Ett annat sätt att hålla nere antalet julklappar är att ni tidigare under året lottar till vem av dem ni brukar fira jul med, som man ska köpa julklapp till i år. Bestäm ett ungefärligt belopp det får kosta som är rimligt för alla inblandade. På detta sätt kan alla få en personligt utvald julklapp, men man behöver bara köpa julklapp till en person. 

Vilket av ovanstående tillvägagångssätt är du mest sugen på att implementera i er familj eller släkt till nästa jul?

Kom ihåg att ta upp det i god tid innan och bli inte allt för besviken om du får mothugg. I vår släkt var det ramaskri första året med julklappsspelet med förbrukningsvaror, men nu ett par år senare är det ingen som muttrar utan alla är tillfreds. Kanske till och med mer tillfreds för att de sluppit stressa runt efter julklappar veckorna innan jul. :)

23 tankar kring ”Julens baksmälla

 1. Fröken Minimalist

  Nu har jag inga barn, men i min familj låter vi helt och hållet bli att köpa julklappar. Vi slutade köpa julklappar när jag och min bror fortfarande var tonåringar. Mitt tips till familjer med tonårsbarn blir således att ta upp frågan. I min familj kom vi överens om att behöva man någonting under året får man det direkt, istället för att vänta till julafton. Det fungerar bra för oss och vi saknar inte att ge eller få julklappar :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter jätteskönt! I ena halvan av familjen kör vi inga julklappar alls mer än till barnen, och i andra halvan kör vi ”julkappsspelet” á 100 kr och helst någon form av förbrukningsvara. Men då både vi själva och våra syskon har barn så blir det en del julklappar som byts ändå kusinerna emellan.

 2. Daniella

  Bra idéer! Jag har en familj som är både väldigt fästa vid traditioner kring jul och gillar prylar, och har dessutom yngre syskon som fortfarande är i den åldern att de vill ha presenter. Själv skulle jag hellre slopa alla julklappar och resa bort med familjen, eller bara umgås hemma utan presenter, något jag hoppas kommer bli möjligt när mina småsyskon är äldre. Som tur är så har sambo och vänner samma åsikter som jag så jag ”måste” bara köpa julklappar till familjen, och brukar då försöka köpa efter behov och gärna förbrukningsvaror eller second hand.

  Helt annan fråga, kommer er bok Prylbanta att komma ut som e-bok? Jag lånade den på bibblan och tyckte verkligen den var inspirerande, men har redan en alldeles för full bokhylla :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, vår bok Prylbanta kommer ut som både e-bok och ljudbok under 2018. Vi vet tyvärr inte när ännu, men kommer givetvis gå ut med information så snart vi vet mer. :)

 3. cattis

  Svårt att ändra på traditioner men det går. Allt kanske inte blir till allas belåtenhet från början, men lägger sej oftast till året därpå. Vi har 4 barn mellan 10- 15 år och vi bestämde att max 3 skulle köpas till var å en. Blev väldigt olika önskningar , En av tjejerna tex är väldigt petig å fick själv välja ut, men slogs in som vanligt. Kanske tråkigt för nån som vill ha det hemligt, men hon var så nöjd. En annan blev sur att vi ändrade upplägget med att ha julklappsspel som max fick kosta 30.- då vi har några i släkten med dålig ekonomi. Men till och med den tjejen tyckte att det var hur roligt som helst å vill att vi gör om det igen.Och dom 3 julklapparna dom fick , blev tillsammans max 2000.- . Satsade lite på maten istället, men även där ganska bantat.Så jag kom på att det är nog vi vuxna som har svårast att ändra på sej. Gott nytt minimalistiskt år . Rolig å inspererande blogg.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, kan verkligen hålla med dig om att 1 det är vuxna som har svårast att ändra sig (i detta fall våra föräldrar och äldre släktingar vi firat med) och 2 det lägger sig till året därpå.
   När vi i september för flera år sedan nämnde att vi gärna ville ändra vårt traditionella sätt att fira jul första gången blev det i princip ramaskri och totalt motstånd. Men redan året därpå var alla med på noterna och tyckte det var roligt med julklappsspelet. :)

 4. rozebuddaAnette

  Ingen baksmälla här :) Vi har sedan några år ändrat så att vi lottar vem som köper till vem och har en summa på max 300 kronor. I år blev det så bra med klapparna. Alla fick saker de verkligen behövde eller som går att äta. Maten ordnade vi med knytprincipen. Här finns justeringar att göra det märktes fort. Men all mat blev ändå använd då jag skickade med i princip alla gäster lådor hem. Lite godis ligger kvar och skräpar. Var inte så mycket åtgång som tidigare år. Känns som att mitt tänk smittat av sig på resten av familjen. Nästa år blir det mer slimmat julbord med lokala livsmedel från närbutik. God fortsättning till er :)

  Svara
 5. Oda

  Hei!

  Dere har fått en leser fra Norge!
  Veldig bra blogg! Artig å lese om noen i Skandinavia som lever slik. Har tidligere bare lest om amerikanere. Jeg har vel vært (eller prøvd å være) minimalist i 4 år nå. Har en sønn på 15 måneder, han fikk heller ingen julegaver fra mamma og pappa i år.
  Nå har jeg bestilt boken deres, Prylbanta, og gleder meg til å lese den.

  Julehilsen fra nordmann (kvinne) : D

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej och kul med besök från Norge. :) Ja, det finns ju en hel del bra amerikanska minimalistbloggar. Ibland märker man dock att det är en helt annan form av kultur eller att samhället fungerar annorlunda där än i Sverige/Skandinavien, så kanske känner man mer igen sig i ”problematik” och synsätt på en svensk/skandinavisk blogg. ;)

   Vad kul att du beställt vår bok, det glädjer oss. :)

 6. Aktiepappa

  Många kloka ord i detta inlägget! Jag har för flera år sedan sagt till alla mina släktingar ”köp inget till mig för jag köper inget till dig”. Jag köper bara julklappar till mina barn och syskonbarn.

  När barnen är små <2 år kan man gott ge dem aktier (eller fonder) på både jul och i födelsedagspresent tycker jag. Då fattar de ändå inte att det är födelsedag mm och då hinner aktierna växa till sig fint tills barnet växt upp. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller helt klart med dig gällande köp av aktier/fonder. Synd att det tänket inte är mer utbrett, vi skulle bli jätteglada om någon ville ge våra barn ägande i en specifik aktie/fond (kan ju vara roligare att ange vilken man vill att föräldrarna ska köpa för pengarna).

 7. Eva

  Mamma sade nej till julklappsköp i år så då blev det inget. Blev förvånad eftersom just julklappar är vad hon alltid lagt minst krut på i julfirandet. Tvärtom tycker jag att det är ett område att utveckla, dvs att utöka generositeten. Jag tackade nej till julfirandet helt och hållet då. (Här finns det väl läsare som tycker det var konstigt men det var ett statement då det minsann fanns andra saker hon borde ha uteslutit före julklappar, såsom fyllegubbar, rökning inomhus och annat oönskat men ”obligatoriskt” på julen.) Så är glad över att arbetsgivaren i alla fall gav mig ett presentkort och påkostat julbord, den bästa festen i mannaminne. Alltså: Jag önskar mig en traditionell jul eftersom det var så länge sedan sist. Men det betyder inte något överdåd, snarare värdighet, gränser, glädje och äkta generositet. Skulle automatiskt tacka nej till nya moderna alternativ. Skulle nog uppleva det som asketiskt faktiskt. Det livet lever jag redan i vardagen.

  Svara
  1. Anna

   I min familj köper vi julklappar vartannat år. Det är en kompromiss så att säga. Men året då vi köper julklappar så är det jobbigt och året när vi är utan julklappar så är det inte heller bra. Tydligen är det svårt att vara nöjd :)

  2. Marianne

   Förstår dig precis, har haft det på liknande sätt. Blir överlycklig om jag får en julklapp. Grannens hemstickade vantar blev jag oerhört glad över.

  3. Marianne

   Nu blev det fel. Min kommentar nedan var ett svar på Evas och inte Annas/ Marianne

 8. Sara Cecilia

  Uppskattar era konsekventa livsstil. Ni verkar väl förberedda på det mesta!

  Jag blev nog inte minimalist förrän det blev nödvändigt att byta bostader utan bil och utan att ligga någon till last. Emellertid är tiden då min garderob rymdes i en trunk och en 50-liters ryggsäck för länge sedan förbi! Gillar bevisligen besök på Röda Korsets second hand väl mycket.

  Jag har just i samband med jularna ända sedan 2011 haft alltför små marginaler ekonomiskt, så alla berörda har varit väldigt vänliga och tillmötesgående – väntar sig inga gåvor från mig och ger själva endast barnen julklappar. Konsekvent och berömvärt även det. Finns bara resurser behövs inte ens stressade besök i butik. Man kan ju beställa via nät.

  I år blev det emellertid inte aktuellt att söka upp dem. Jag satte inte ens upp röda gardiner och tyckte att bara den förändringen kändes logisk (vem gläds åt mitt köksfönster?).

  Visserligen firar jag inkarnationen – inget snack om saken – men i år hade jag gjorts medveten om att julen 2017 låg mer i linje med Anders Behrling Breiviks manifesto än sankt Nikolaus filantropi. Trots att Breivik som religiös varelse bevisligen har haft mer tilltro till Oden än till Jesus.

  Detta med att träffas andra tider under året har inte varit helt självklart – men visst kan det bidra en hel del till glädjen, samvaron och samtalsklimatet att man garanteras en överflödande festmåltid!

  Svara
 9. Märta

  Jag vill rensa. Jag mår dåligt i vår röra. Men vet inte var jag ska börja. Får mest av ångest att jag lnte kommer någonstans.

  Svara
  1. Isabelle

   Jag har tagit ett rum i taget. Har rensat i somras men då bara en ytlig rensning, skulle säkert kunna rensa minst lika mycket till om jag började rensa idag igen. Några gånger per år går jag igenom garderoben för att plocka undan plagg jag inte använder.

   ”Ett rum i taget”-strategin kanske inte fungerar för alla, beror ju säkert på hur man bor och vilka rensningsbehov man har.

  2. Marcus

   Ha inte för höga krav på dig själv. Bestäm dig först på riktigt och ha klart för dig varför du ska rensa. Vad vill du uppnå? Vad är målet? Börja sedan med ett rum/område, ex en byrå, skrivbord osv. Oroa dig inte, det blir inte perfekt första gången utan nästa gång du rensar samma ställe kommer du hitta mängder av grejer du inte använder. .

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har skrivit ett inlägg kring det som kanske kan vara till viss hjälp:
   http://minimalisterna.se/sa-borjar-du-den-minimalistiska-resan/

   I vår bok Prylbanta finns såklart också väldigt många tips, inte minst kring hur du börjar, hur du kan tänka i vissa situationer och kring flera specifika utrensningsområden.

   Det finns för och nackdelar att rensa rum för rum, istället för kategori för kategori. Jag kan föredra det sistnämnda på så vis att vi ofta förvarar likartade saker på flera ställen i hemmet (eller utanför hemmet i förråd, vind, garage etc). Exempelvis pennor, kläder, handdukar etc är det vanligt finns på flera ställen och det är då svårt att få en helhetsbild om man rensar ett rum istället för en kategori i taget. Men det ena behöver ju inte utesluta det andra. Det allra viktigaste är att bara våga börja rensa och släppa taget. Och inse att det kommer ta tid. Men också att det blir lättare med tiden, du blir mer säker på vad du behöver och vill ha i hemmet eller passar i. Att rensa och leva minimalistiskt är som att skala en lök lager för lager. Plötsligt kommer du kunna rensa ut saker du tidigare tyckte var oumbärliga och trodde att du ”måste” behålla.
   Lycka till!

Kommentera