Så börjar du den minimalistiska resan

Det är många som felaktigt associerar minimalism med att leva med så få saker som möjligt. Att göra sig av med nästan allt, även det som faktiskt sätter guldkant på tillvaron. Den minimalism vi förespråkar färgas istället av ambitionen att enbart eliminera det som inte tillför glädje, värde eller löser ett konkret och återkommande behov i ditt liv för att ge plats för allt det som faktiskt gör det. Oavsett om det handlar om saker, relationer, åtaganden, kläder eller appar.

Varför ska man leva minimalistiskt? Den enligt oss absolut enklaste förklaringen är att minimalism ger ökad tillgång av tid, mental energi och pengar, vilket i sin tur leder till större frihet i allmänhet. En annan minst lika viktig bonus är mindre negativ inverkan på miljön.

Hur gör du då om du blivit intresserad och nyfiken på minimalism, men tidigare inte riktigt vågat testa att rensa på allvar eller inte vet hur du ska ta de första stapplande stegen på den minimalistiska resan?

Vissa hoppar rakt in och bara kör, medan andra trevar sig fram eller aldrig riktigt kommer igång. I likhet med att överväga andra livsstilsförändringar kan personer ofta delas in i tre olika kategorier:

  1. Kul, nu kör vi! Hit med en sopsäck och en tremånaderslåda.
  2. Jag är intresserad men vet inte var eller hur jag ska börja.
  3. Nej tack. Jag har inte problem med mina saker, möjligtvis för liten yta och förvaringsbrist.

Personer i kategori 3 kan ibland inspireras att förflytta sig mot 1 och 2 när de märker hur glada dessa personer är över sin nya livsstil. :) Så, hur kan du konkret göra för att börja din minimalistiska resa?

1. Bestäm dig. Fundera kring varför du vill leva enklare, minska överflödiga prylar och onödiga distraktioner. Känner du att sakerna i hemmet håller på att kväva dig? Gör du inte annat än plockar och städar? Vill du kunna spendera mer tid med dina barn? Känner du dig stressad? Är privatekonomin på väg åt fel håll? Har du blivit en slav under mejlen och notifieringar i mobilen? Skriv ner det. Ett beslut blir mer konkret om du formulerar det i ord och skriver ner det. Dessutom kan det vara bra att gå tillbaka till anteckningarna om motivationen tryter. Att skriva det i en app som Simplenote, din dagbok eller i ett mejl du skickar till dig själv räcker gott.

2. Energigivande start. Starta rensningsprocessen där du upplever ett sug efter att börja rensa för att få momentum och känna att rensningen ger mer energi än den tar. Oavsett om det är bland apparna i mobilen, kläderna i garderoben eller tomkartongerna i förrådet. Saker med hög nostalgisk ränta är sällan ett ställe där du ska starta din rensningsprocess, men känner du för det så testa. Se dock till att det är bland dina egna saker du börjar rensa och inte någon annan familjemedlems. :)

3. Rensa dubbletter. Dubbletter har de flesta av oss i hemmet även där det är totalt överflödigt, i vissa fall även trippletter. Gå ett varv i hemmet i jakten på dessa. Några vanliga ställen att leta på är köksredskap (måttsatser, stekspadar, osthyvlar, vispar…), bunkar och stekpannor, men också bland linjaler och pennor, böcker, handväskor, svarta klänningar, mössor och vantar. Antingen gör du dig av med dubbletterna på en gång, eller så lägger du dem i en tremånaderslåda som du märker med ”Dubbletter” och dagens datum. Gör en notering i kalendern eller sätt en påminnelse tre månader fram i tiden. Har du inte saknat dubbletterna under den tiden bör du definitivt kunna göra dig av med dem.

dubbletter

4. Fortsätt rensningsprocessen. När du rensat där du kände ett starkt sug och de överflödiga dubbletterna är borta, finns det ett par olika sätt att fortsätta den minimalistiska resan beroende på hur du fungerar som person.

  • Den strukturerade: Börja rensa rum för rum i hemmet. Se dig omkring i rummet, av det du ser vilka saker ger dig glädje och energi? Dessa bör få vara kvar. Dyk sedan ner bland sakerna i rummet som inte syns, de som gömmer sig i  förvaringslådor, garderober och skåp, och fråga dig samma sak.
  • Den tävlingsinriktade: Anta en minimalistisk utmaning, antingen hittar du en vän att köra med/mot, ett forum på nätet där personer som gör samma utmaningen samlas, eller så tävlar du mot dig själv.

5. Långsiktiga förändring. I början kanske du fortsätter konsumera trots att du börjat rensa, men i ett längre perspektiv kommer ditt konsumtionsmönster med största sannolikhet förändras och shoppingsuget minska. En sak som förändrat vårt sätt att se på utrensning av saker var när vi ändrade frågeställningen från: ”Vad kan jag rensa ut?” till ”Vad måste jag behålla/spara?

En annan brytpunkt var att testa konceptet capsule wardrobe med drygt 30 plagg som används under 3 månader. Plötsligt inser du hur mycket kläder du har och hur få plagg som är favoriter, liksom hur mycket du kan variera dig med vad som initialt kan tyckas vara ett fåtal plagg. Men också hur skönt det är att inte ha oändligt med alternativ för dagens outfit utan att det gör morgonbestyren lättare och mer effektiva.

Ofta kommer det förr eller senare en miljöaspekt in i den minimalistiska bilden. Vi har alltid varit duktiga på att skänka saker till andrahandsbutiker och välgörenhet. Numera känns det givet att alltid kika på Tradera och Blocket innan vi konsumerar eller besöker en butik, oavsett om det gäller möbler, barnkläder eller leksaker. Liksom att ha tålamod och inte behöva konsumera omgående när behovet identifierats.

Var på den minimalistiska resan befinner du dig? Är du den strukturerade, den tävlingsinriktade eller spontana, eller kanske en blandning av samtliga? Oavsett så önskar vi dig lycka till! :)

Innan capsule wardrobe konceptet nått Fru Minimalist. :)

Innan capsule wardrobe konceptet nått Fru Minimalist. :)

Tre långärmade och två kortärmade skjortor. Mer än så behövs inte för Fru Minimalist.

Tre långärmade och två kortärmade skjortor. Mer än så behövs inte för Fru Minimalist.

21 tankar kring ”Så börjar du den minimalistiska resan

  1. Lanclin

    Så himlens inspirerande! Vi har ingen 3 månaderslåda men en flyttlåda som regelbundet får åka till välgörenhet. Då blir det plättlätt att bara droppa ditten och datten där som konstaterats inte fyller en funktion för oss :)

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Åh, kul att du fann inlägget inspirerande! :) Låter som ni har en bra strategi för att rensa regelbundet i hemmet.

  2. Karin

    Jag är en blandning av den strukurerade och den impulsiva. Jag hämtar mycket inspiration från bloggar och det kan få mig motiverad att rensa ut lite till. Men när jag väl rensar är jag ganska strukturerad och tar gärna ett rum eller en kategori av saker i taget.

    Svara
  3. Distansare

    Ytterligare ett fantastiskt inlägg! Vid middagsbordet diskuterades frågan om hur man får någon annan att förstå att de behöver rensa i sitt hem för att det ser ut som ett bombnedslag. Vi kom fram till att det är svårare att säga någon närstående än någon som man inte känner lika väl. Därför att man vill inte göra sig osams med sin närstående för resten av livet och eventuellt vara orsaken till ett tredje världskrig. Men vi kom tyvärr inte fram till någon konkret lösning.

    Det skulle vara intessant att läsa ett inlägg här på er blogg där ni behandlar ämnet: hur man får någon annan att förstå att de behöver rensa (närstående liksom någon person man inte känner så väl) och faktiskt får dem att sätta igång med det.

    Svara
    1. Marie

      Hm, bara en stilla undran : Hur tar du det om någon lägger sig i ditt liv, t.ex din kost, ditt miljötänk eller bristen på miljötänk osv… Att säga till någon att rensa upp bland sina saker kan absolut tas som ett påhopp! Vad jag tror är det bästa är att prata om hur skönt det är att ha mindre prylar att ta hand om, att verkligen tänka efter innan nytt införskaffas, samt att konstatera att man klarar sig med mindre än man tror! Bästa sättet att påverka någon är att börja med sig själv och därigenom eventuellt inspirera andra, och vem vet, hen kanske inte är redo att påbörja en minimalistisk resa ?.

    2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vi har skrivit ett inlägg som heter ”Att leva med en icke-minimalist” som behandlar ämnet. Det bästa du kan göra är att kommunicera varför du själv rensar, och de positiva sidor du märkt med minimalism och de förändringar du gjort. Liksom att agera förebild. Du kan inte förändra någon som inte själv vill förändras. Satsa istället på att inspirera och föregå med gott exempel.

      Fler tips och råd hittar du här:
      http://minimalisterna.se/att-leva-med-en-icke-minimalist/

    3. Lanclin

      Otroligt intressant ämne! Jag har några riktiga ”ekorrar” i min närhet och vi pratar en del om detta. De har fått tips, och försök till att inspirera dem till att både rensa ut och inte dra hem så mycket av andra än mig i deras närhet och det uppskattades INTE. I våra samtal har jag lyckats förstå att de lever som de vill leva med sina saker. Jag har berättar att jag blir stressad hemma hos dem när det känns som att de proppfulla hyllorna och skåpen ska sprängas men känner de inte likadant så respekterar jag det. Så långt helt ok tycker jag. Missförstånd och upprörda känslor kan dock uppstå när ”ekorrar” inte respekterar någon annans mer minimalistiska inställning till tex gåvor men det är en annan diskussion ;)

    4. Marie

      Som andra har sagt. Prata om det positiva med att ha mindre prylar. Sedan är ju frågan om personen mår bra i sitt eget hem och trivs där? Mår personen inte bra så kanske man behöver vara lite mer rak på sak och helt enkelt säga som det är. Ärlighet vara längst. Visst det kan bli skit i början efter att man sagt något ärligt men ge personen lite betänketid så brukar de komma tillbaka och fråga mer vad man menade. :) Alla är vi olika.

  4. Sophia

    Tack för en inspirerande blogg! Jag är uppvuxen med ”det kan va bra att ha” där vi samlar på oss mycket, vilket i och för sig är bra på en gård. Men nu börjar jag så smått verkligen uppskatta minimalism och blir bättre på att rensa ut. Och särskilt nu när ni skrev att man inte ska rensa bort allting, utan bara det som verkligen bara tar plats och energi och inte tillför någonting. Tack! Jag ska fortsätta rensa hemma! :)

    Svara
  5. Emma

    Tycker det är intressant att garderoben som tidigare var över- och underdelar numera endast består av fem överdelar. Riktigt minimalistiskt! ;-)

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Haha, verkligen! Insåg att skjortorna gick tillräckligt långt ner för att kunna skippa byxorna helt, åtminstone så här års. :)

  6. Minimalist

    Har kört min minimalistiska resa i många härrans år nu, vågar knappt nämna för folk vad lite prylar jag äger, för inte värt energin att försvara varför jag tänker utanför boxen. Äger inget av det självklara för folk, tv säng etc, köpte dock en privat dator för att få större bild till t.ex netflix plus att de e jobbigt o dra hem jobbdatorn, stort lyft 12″ mot mobilen jag klarat mig med i 1,5 år (som snart avyttras pga mobil i tjänsten) :)

    Nej prylar är för mig totalt ointressant, personer jag gillar o älskar är värt allt, trots att jag har ett jobb som tillåter mig spara en rejäl slant varje månad som jag knappt vet vad jag skall göra med, visst har ett bil intresse så köper ny kärra var 2-3:e år vilket e allt annat än minimalistiskt men det e min hobby/intresse gillar att köra o se nya platser :)

    Svara
  7. karin

    Jag anser mig inte vara minimalist, men mina gäster utbrister ofta ”men vad har du dina saker?!” när de kliver in hos mig. För mig är det nästan tvångsmässigt, jag tycker saker kväver mig och flyttkartonger o lådor med okänt innehåll ger mig ångest. Är ganska slarvig, så ju färre skrivbordslådor jag måste titta i för att hitta bankdosan eller passet, desto bättre. Farsan och flera av syskonen är likadana och då blir det naturligt att vi inte heller ger varandra en massa prylar.
    Men iom att det inte är nåt systematiskt tänk så har jag två rivjärn, osthyvlar, måttsatser och säkert 50 par trosor…. Men det är å andra sidan gött att aldrig vara riktigt tvungen att tvätta. Jag använder ju åtminstone dessa saker ofta till skillnad från alla sällskapsspel, böcker, DVD-filmer och skit som normala människor har stående i hyllorna.

    Svara
  8. Listoman

    Så länge folk trivs hemma tycker jag inte man ska hinta om att de ska förändra något! Ibland verkar det som att minimalister har betydligt större fokus på prylarna än icke-minimalisterna och så var det väl inte tänkt? Icke-minimalisterna ser helt enkelt inte prylarna som ett problem, medan det nästan kryper i minimalisten av illamående av att se all bråte.

    Svara
    1. Herr Minimalist

      Eller så påverkas kanske båda grupperna negativt på olika sätt (tid, energi, pengar, miljö, humanism) av ett hem fyllt med saker som inte kommer till användning av någon och inte uppskattas dem själva. Men den ena gruppen är lite mer medveten om det?

      Håller däremot helt med om att när man börjar rensa så ökar ofta fokuset på prylar under en begränsad tid. :)

  9. Pingback: Decembers utmaning: Minimalistisk tidshantering – Livslevandes

    1. Herr Minimalist

      Välkommen till bloggen och tack för länktipset! Spännande läsning och inspirerade för min del att se dina/era visuella ”etiketterna” på trådbackarna! :)

  10. Pingback: Den minimalistiska inredningsstilen

Lämna ett svar