Månadens in och ut januari 2018

Då var det är dags för januari månads och årets första balansräkning över vad som införskaffats och rensats ut under månaden. Totalt har vi gjort oss av med 39 och införskaffat 4 saker denna månad.

Parentesen efter respektive sak visar om vi gjort oss av med något (-) eller på ett eller annat sätt fått in en eller flera nya saker (+) i våra liv.

Längst ned skriver vi en motivering eller kommentar kring vissa av de prylar vi köpt eller gjort oss av med under månaden.

Från och med 2018 har vi valt att inte längre dokumentera barnens in- och ut-listor. Anledningen är att vi inte anser att värdet av att dokumentera dessa överväger den tid och energi det tar att hålla koll på och dokumentera detta under måndagen (varken för oss eller våra läsare) . Vi kommer däremot att fortsätta dokumentera våra individuella samt gemensamma inköp och utrensningar precis som vanligt.

Herr Minimalist

 • Fårskinnstofflor (+1)
 • Fårskinnstofflor (-1)
 • NAS (-1)

Fru Minimalist

 • Bakformar (-12)
 • Dagbok (-4)
 • Sällskapsspel (-1)
 • Strumpor (-1 par)

Minimalisterna (gemensamt)

 • Pepparkvarn (+1)
 • MacBook-sladd (+1)
 • Ostkupa (+1)
 • Förvaringslådor (-4)
 • Hänglås (-4)
 • Pärmar (-3)
 • Pepparkvarn (-1)
 • Saltkvarn (-1)
 • MacBook-sladd (-1)
 • Ostkupa (-1)
 • Kudde (-1)
 • Handtränare (-1)
 • Vinöppnare (-1)
 • Porslinsskål (-1)

Kommentarer Herr Minimalist

Jag passade på att rensa ut min gamla NAS (network-attached storage) som inte kommit till användning på länge. Jag backar numera upp familjens samtliga foton och filmer i Apples moln så den fyllde inte längre någon funktion i vårt liv. Efter några timmar på Blocket hade den funnit en ny glad ägare.

Kommentarer Fru Minimalist

Som sig bör när man har shoppingfritt år så finns det inget på in-listan hos Fru Minimalist. Jag kunde ju ha fått något i gåva, men så var inte fallet denna månad. Jag hoppas att det under de flesta månader kommer stå 0 på in-listan under 2018 för min del. :)

Bland de utrensade sakerna finns mina fyra dagböcker, varav du kan se tre stycken på bilden nedan. Hur jag tänkte när jag rensade ut dem och hur det gick till rent praktiskt kan du läsa i inlägget ”Utrensning av dagböcker”.

Tre av fyra utrensade dagböcker.

12 stycken bakformar såldes oväntat till en instagramföljare efter att jag lagt upp en bild på när de rensades ut. Det är alltid kul när prylar som rensas ut får en ny ägare direkt, istället för att först gå igenom Stadsmissionens hantering.

Kommentarer Minimalisterna

MacBook-sladd och ostkupa var ersättningsprodukter som köptes pga att de tidigare gått sönder, så de finns med både på plus- och minussidan.

14 tankar kring ”Månadens in och ut januari 2018

 1. Engiftfribarndom

  Jag tyckte det var kul att läsa barnens rensning. Det är ofta där föräldrar kan få inspiration att rensa ;) men förstår att det tar tid. Denna månad har jag endast dokumenterat prylar in. Prylar ut är vi bra på att rensa ändå och jag har ju haft en minimalistisk utmaning dessutom men jag vill få en bild över HUR prylar tar sig in i vårt hem och hur många på en månad….

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, och vi kommer nog visa upp på instagram när vi rensar ut ”större” barnsaker (antingen större fysiskt eller större mängd”) och kanske kan det även ge upphov till enskilda inlägg.

 2. Sussie67688

  Hej, kanske inte direkt har med detta att göra, men kan ni inte skriva om underkläder? Eller för privat? Jag bara känner att det är ett område där det känns nästan hopplöst att vara minimalist! Vi (jag, man och tre barn) har provat flera olika märken på underkläder utan att hitta något bra. Vill gärna att det ska vara ekologisk bomull etc, men man måste ju tvätta underkläder ofta, efter varje användningstillfälle (trosor och kalsonger iaf) och de plagg vi har hittat håller helt enkelt inte mer än 10-15 tvättar. Tycker att vi köper nya underkläder till hela familjen hela tiden! Börja inte med behå:ar, de missfärgas direkt trots försiktig tvättning och blir fula, trasiga och oanvändbara efter bara 2-3 månader. Hanterar vi dessa plagg fel? Vilka bra märken finns? Hur gör ni? Igen, kanske för privat, samtidigt intressant tycker jag

  Svara
  1. Em

   Vad gäller trosor tycker jag att Pierre Robert och Sloggi evernew är bra. Och gällande bh:ar gillar jag Triumph:s airy sensation.

  2. Josefin

   Jag letade som en galning efter eko bomullsunderkläder tills jag fick reda på att just eftersom bomull blir nopprigt, tappar formen, etc, så är det inte ”poppis”’ som material längre i just underkläder, utan syntet är vad många företag satsar på. Bread and boxers gör dock underkläder för både kvinnor och män i GOTS-certifierad bomull! https://breadandboxers.se/
   :-) De håller! Finns även att köpa på MQ.

  3. ANNA

   Får jag undra lite snällt, vad gör ni med underkläderna om de inte håller längre? Kan det vara ert tvättmedel eller maskin som förstör dem?

   Jag har bara bomullstrosor, strumpor i bomull och ull och BH:ar är ofta i syntet för hållfasthet , inga dyra grejer oh allt åker tvättmaskin. Mina plagg håller i år, flera år.

   Bra ämne att ta upp, lägg till t-shirts och bastoppar med.

  4. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har faktiskt redan skrivit ett inlägg kring underkläder, dock tog det mer upp hur många underkläder du behöver. Se länk nederst i denna kommentar.

   I likhet med många av de andra kommentarerna så upplever jag inte heller underkläderna slits särskilt mycket. Jag har länge kört Sloggi men bytte sen till 100% bomull som jag köpte på KappAhl (just den modell av Sloggi jag hade var iaf inte det). Det var ca ett år sedan jag köpte dem och jag märker nu att några av dem börjar bli lite slöa i resåren (håller nog ett par månader till dock). Sloggis håller dock formen ff och de är väldigt många år gamla.

   Gällande bh:ar har jag inget tips, mer än att jag vädrar mina varje dag och tvättar dem max en gång per vecka. Jag har knappt några bh:ar jag gillar nu efter graviditeter och amningsperioder, så det är något som förmodligen kommer både rensas under året och införskaffas nya när mitt shoppingfria år är slut (dvs först 2019 :) ).

   Herr Minimalist har testat boxerkalsonger från bland annat G-star (dyrare) och Dressman (billigare) och faktum är att han gillade de billiga bättre i hur bekväma de var. Båda dessa har hållit i alla fall ett par år och blivit tvättade i princip varje vecka.

   http://minimalisterna.se/hur-manga-underklader-behover-du/

  5. Sussie67688

   Tack för alla tips och bra råd! Kanske ska prova Sloggi igen, har testat men upplever att resåren blir sladdrig, att det blir ”trådar” från olika sömmar osv, som gör att plagget helt enkelt blir mer störigt än funktionsdugligt. Men ska ge både Sloggi och andra märken som rekommenderats en chans!
   Detta att flera personer har underkläder många i flera år känns som en utopi här hemma! Kanske producerar vi extra starka fisar som förstör plaggen :)

  6. Moa

   Tvättpåse! Det är ett måste för att (vissa) kläder ska hålla länge. Sen beror det ju på hur många man har, jag har ganska många behåar så de håller ju längre än när jag bara hade någon enstaka. Behåar kan du ju handtvätta om du upplever att de missfärgas i tvättmaskinen. Jag har inte så stora problem med missfärgning, underkläderna sitter ju ändå så ingen annan ser dem, och ibland blir de till och med snyggare, till exempel en vit behå som blev lila i tvätten. ;)

 3. Eva

  Blir också fundersam hur man bär sig åt för att underkläder ska slitas ut så snabbt som Sussie skriver. De flesta trosorna håller minst 2-3 år, vissa betydligt längre än så. En bh kan hålla sig fräsch åtminstone drygt ett år och ja jag tvättar sådana i tvättpåse i maskin, ibland till och med i 60 grader! Men man bör vara försiktig med torktumlare och torkskåp för länge och för varmt. Sköljmedel ska snålas på/undvikas då det förstör vissa material, de blir spröda.

  Svara
  1. Moa

   Ja, torktumlare är knepigt, jag har fått många kläder förstörda i torktumlare, nu är jag mer noga vilka kläder som ska torktumlas och på vilken temperatur.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Här torktumlas bara lakan, handdukar och majoriteten av barnens kläder, knappt några alls av våra vuxnas kläder. Och sköljsmedel har jag inte använt på nästan 15 år, men det är mer av miljöskäl.

Kommentera