När är du en färdig minimalist?

Hur kan ni fortfarande rensa så här efter flera års rensning? Blir man aldrig klar med rensningen och sin minimalistiska resa? Dessa frågor får vi ofta.

Självklart kan du blir klar med ett område eller ett rum eller känna dig klar för stunden. Vi rensade ju betydligt mer de första åren av våra minimalistiska resa. Vi prylbantade rejält område för område. Numera sker rensningen mer ad hoc och sporadiskt.

Minimalism är som vi ser det inte ett projekt du genomför och bockar av, utan en livsstil eller filosofi. Vi brukar säga att leva minimalistiskt är som att skala en lök lager för lager. Efter varje rensning hittar du ytterligare onödiga prylar att göra dig av med som du tidigare trodde var oumbärliga. För varje bortprioriterat onödigt fokus inser du att det finns ytterligare distraktioner som kan skalas bort till fördel för det som verkligen betyder något. Och bakom varje ny insikt gömmer sig ytterligare och ofta djupare nivåer av insikter kring dina behov och prioriteringar. Det vill säga du kan pö om pö skala av ytterligare lager av löken.

Det är den minimalistiska resan och inte målet i sig som räknas.

I våra ögon handlar minimalism om så mycket mer än att bara rensa bort överflödiga och onödiga prylar, det handlar om prioriteringar av din tid, ekonomi, fokus, intressen och åtaganden mm. Även om vår bok Prylbanta fokuserar just på pryl-delen av minimalismen för att det ofta är där många börjar, kan få konkreta resultat och momentum att vilja ta sig vidare. Men prylbanta och minimalism är ingen bantningskur eller quick fix. Det handlar mer om ett mindset och en livsstilsförändring.

Därför blir du heller aldrig helt klar. Och det är precis det som är minimalismens kärna; att det är resan och inte målet som räknas. För det kommer på ett eller annat sätt alltid in nya prylar i ditt liv, och det dyker ständigt upp nya frestelser i form av onödig konsumtion som aspirerar på dina pengar, och nya distraktioner som stjäl din ytterst begränsade tid och fokus. Och det är så det ska vara och alltid kommer att vara så länge vi lever.

Men under tiden hjälper minimalism dig att fokusera på det som verkligen betyder något och vara lite mer närvarande och levande varje dag.

Håller du med?

14 tankar kring ”När är du en färdig minimalist?

 1. Elin

  Jättebra inlägg ! Exakt så tänker jag med . Så mkt mer än att göra en utrensning . Minimalism handlar ju om allt, analysera relationer, vilka är meningsfulla , prioriteringar av sin tid , ekonomi osv som ni skriver…

  Svara
 2. Sandra Junhammar

  Vilket bra inlägg, kan bara instämma! Har gjort en liknande minimalistisk resa som ni, och liknelsen med löken och dess skal är verkligen mitt i prick. Precis så är det ju, man blir aldrig klar, men det är inte heller det viktiga ♥

  Svara
 3. Engiftfribarndom

  Ja! Och än en gång skiner Montessoripedagogiken igenom här tycker jag. Där handlar mycket om processen och inte resultatet ;)

  Svara
 4. Mia

  Det är så himla viktigt att ha detta i åtanke. Ibland kan jag ryckas med i rensaprocessen och blir frustrerad över att jag blir ju aldrig klar. Men vad är egentligen att vara klar? Historiskt sett har jag aldrig vågat ta mig ann ett epitet innan jag anser mig vara en ”fullvärdig medlem” som i minimalismens fall så skulle jag ha satt ribban vid att jag måste vara klar med rensandet innan jag får kalla mig minimalist. Men med hjälp av minimalism så har jag lärt mig att omvärdera det beteendet hos mig själv och kallar mig minimalist trotts att jag bara börjat. Det handlar ju trotts allt inte om prylarna utan om värderingarna.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra sagt där i slutet, att det handlar om värderingarna och inte prylarna.
   För precis som du säger, vad är egentligen att vara klar (särskilt när det som vi skriver ändå är som att skala en lök, och att livet är i ständig förändring etc), men också vad händer där när man är klar och i ”mål”? Kanske infinner sig ett kort lyckorus likt det man kan få av att shoppa, men sen blir det också vardag. Mer processfokus och mindre resultatfokus. :)

 5. Fröken Minimalist

  Jag håller helt och hållet med. Rensade som mest under det första halvåret. Därefter handlar det mest om att smårensa, att jag upptäcker att jag inte behöver vissa prylar. Jag behöver dessutom färre och färre saker, precis som om jag har börjat anpassa mig mer till minimalismen.

  Svara
 6. Karlsson

  Hej.
  Jag håller med. Men gäller också att ta hand om miljön. Eftersom även miljön har begränsat resuser.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Så är det verkligen, och en av minimalismens stora fördelar är att det i de allra flesta fall är positivt för miljön. Likaså får många som inte hade ett miljöintresse från början men är intresserade av minimalism, ett miljöintresse efterhand för att de går hand i hand. :)

 7. Annie Nilsson

  Måste bara flika in att ni förändrat mitt liv genom er bok. Det låter omvälvande, men så har det också varit. Jag har insett att prylbanta verkligen inte bara en extern resa där man får ordning och reda. Utan på så många plan också en inre resa. Precis den inre resan jag behövde. Men det visste jag inte innan jag öppnade boken och tog del av er livsfilosofi. Så tack ska ni ha! I gengäld tipsar jag i princip hela min omgivning om er bok. ;) Må väl! /Annie

  Svara
 8. Filippa

  Jag hittade er blogg min första föräldraledighet. Då insåg jag också att det handlar om att fylla livet med det man vill också, att jobba mot vad jag mår bra av. Då var jag hemma och väldigt isolerad, det var jag och min lilla bebis som hatade allt vad bil- och vagnsåkning hette = myyyycket hemmatid. Då rensade jag hur mkt som helst, så är det inte idag men mentalt är det också en stor förändring i hur jag ser på min tid och ägodelar. Jag jobbar fortfarande för att hitta en bättre fördelning av min tid men jag är bättre på att se när det är fel och har en tydligare tanke om vad jag vill. Även om det kan vara långt mellan tanke och handling ibland :)

  Svara

Lämna ett svar