Var ger minimalismen mest effekt

Vad spelar ett par extra tallrikar i skåpen eller några extra klädesplagg i garderoben för roll? Finns det någon poäng med att rensa i kökslådorna om man ändå har utrymme, eller i förrådet där man ändå inte ser kaoset mer än ett par gånger per år? Vilka områden inom minimalism är det egentligen du borde fokusera på för att få konkret effekt av prylbantning och minimalism?

Det är helt klart relevanta frågor och även vi har ställt oss dessa då och då. Man vill ju inte sila mygg och svälja kameler, utan lägga sin tid och energi på ”rätt” saker. Likväl som inkörsportar till minimalism kan vara olika, liksom ens mål och syfte(n), så kan vad som har störst effekt vara olika beroende på vad du vill få ut av prylbantningen och den minimalistiska resan.

Strävar du efter det som vi brukar kalla för extrem minimalism, ja då kommer varje utrensad tallrik och klädesplagg faktiskt att spela en roll. Här kan det gamla talesättet ”många bäckar små” passa in. Från en månad till en annan tycker inte vi att vi rensar särskilt mycket, men när vi sedan gör vår årssummering så fascineras vi över hur mycket vi kunnat rensa ut. I år igen. En in och ut-lista kan fungera som en motivationshöjare och ge lärdomar vilket du kan läsa om här. Att vår bok Prylbanta handlar främst om minimering av prylar är för att det är enklast och mest konkret att börja med initialt, men minimalism är ju betydligt mer än så.

För vår egen del har det varit ett par konkreta förändringar som gjort störst skillnad och dessa delar vi med oss av nedan:

Minskad konsumtion – mer fritid. För mig (Fru Minimalist) har det varit en resa som gått från shopaholic med nya, gärna dyra, plagg varje månad, till en betydligt nättare capsule wardrobe, och nu till och med ett år (?) med shoppingstopp. Minskad konsumtion har sparat både tid, pengar och energi som kunnat läggas på annat, där det mest konkreta är att jag sedan ca 3 år jobbar deltid (75-90 %) och aktivt har valt ett jobb där det funkar att jobba deltid. I höst har jag just bestämt att det blir 80 %. Deltid ger mig mindre stress och mer tid och energi till familj,  träning, återhämtning och Minimalisterna, saker som jag prioriterar högt i livet just nu.

Lägre utgifter – mer sparande. Minskad konsumtion, genomlysning av prenumerationer, liten bostad och därmed låga månatliga bostadskostnader har gjort att vi kunnat lägga undan mer pengar mot tidigare. Men ska man vara helt krass så har vårt val att bo litet varit det ”dyraste” och sämsta valet vi kunnat göra med tanke på de skenande bostadspriser som varit i Stocholm de senast åren. ;) Vi har inga ambitioner om att sluta jobba eller gå i pension tidigt, men vi har kunnat spara pengar för att ha en bra handpenning till huset vi köpt, samt för att kunna fortsätta jobba deltid och ändå har ekonomiskt svängrum och inte känna ekonomisk stress.

Färre åtaganden – mer återhämtning. Vi har sållat bland åtaganden och aktiviteter och väger nedlagd tid och energi mot uppsidan av att tacka ja, engagera oss och ta sig an åtagandet. Några konkreta exempel är att vi tidigare hade två fritidsaktiviteter för Storasyster varje vecka, men sedan medvetet valde att bara ha en som dessutom hela familjen är med på. En annan är att Fru Minimalist gått ur bostadsrättsföreningens styrelse efter 7 år för att det inte är lika högt prioriterat som att umgås med barnen eller återhämta sig. Vi funderar helt enkelt mer på vad som tar respektive ger energi, och vågar tacka nej i större utsträckning än tidigare.

Detta är tre delar där vi gjort medvetna val och förändringar i livet under vår minimalistiska resa och upplever fördelar med det. Den minskade konsumtionen i kombination med prylbantning har såklart gjort garderob mindre vilket gör det lättare att välja kläder varje morgon. ;) Den fördelen ser jag dock som mindre än de tre övriga ovan.

Vilka uppsidor med minimalism har varit viktigast eller är viktigast att sträva mot för just dig?

18 tankar kring ”Var ger minimalismen mest effekt

 1. Maria

  En jättefördel med färre prylar tycker jag är att man hittar det man behöver! När det svämmar över av saker försvinner de viktiga sakerna djupt ner i röran. Går fortare att städa också (färre saker att plocka undan) och jag upplever att man är mer rädd om sakerna när man bara har en (sin favorit!). Minimalism har helt klart många fördelar :-)

  Svara
 2. Erika

  Ja jag håller med, men vet många som inte har något att göra om de sitter i en lägenhet med ett rum och kök, inga grejer. Är nog mest i småbarnsåren, det blir mer tid över. Sedan kanske tid är det enda som finns och det är det roligaste som finns att städa och greja med saker, byta gardiner, dukar, sortera och göra fint i skåp och garderober. Tror det kan bli väldigt ledsamt när man blir äldre om inga minnen finns kvar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, men minnen kan sparas på många olika sätt, välja ut favoriterna, använda och digitalisera vissa. :)
   Det beror nog mycket på hur man är som person också hur mycket tid man har över, finns ju pensionärer som har betydligt mer späckade scheman nu än när de var yrkesarbetande och/eller småbarnsföräldrar. ;)

  2. Patricia

   För mig är den största fördelen att det blir så mycket lättare att städa. Jag är extremt duktig på att stöka till mitt hem och ju mera grejer desto större kaos. Att jag efter barnen vuxit upp skulle sakna saker att greja med, byta gardiner etc tror jag inte det finns risk för, eftersom jag aldrig varit intresserad av sånt, oberoende av om tid fanns eller inte.

  3. Karin

   För min del låter det hemskt trist om det enda som ger mening i livet är att städa, byta gardiner och dukar mm. Har man valt att ha det som sin hobby är det en annan sak och då kanske det inte är aktuellt att bli minimalist.

 3. Johanna

  Hej! Gillar verkligen er! Jag är minimalist men lever med en person som verkligen inte är det. Jag får panik av alla hans grejer, men jag kan ju inte börja rensa ut bland hans saker. Har ni något tips på hur man kan göra? Kan man leva tillsammans och ha helt olika syn på hur man vill leva? Medan jag rensar ut, köper han bara in massa. Tack!

  Svara
 4. F

  Hej! Uppskattar er blogg! Angående att en av er jobbar deltid, hur tänker ni kring pensionen? (Kompenserar den andre? Eller pensionssparar hen som jobbar deltid mer privat?) Tack!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Den andra kompenserar inte. Men jag (Fru Minimalist) som jobbar deltid pensionssparar (typ) privat. Jag ser mitt aktie- och fondsparande som min pensionsförsäkring även om pengarna inte är låsta som vid ett ”riktigt” pensionssparande.
   Vi har båda två jobbat deltid tidigare men det senaste året är det bara jag som gör det. För att jag trivs bäst så, för att det är lättare i mitt jobb än Herr Minimalists, samt för att han har ett mer flexibelt jobb än jag och kan jobba hemifrån ibland i större utsträckning.

 5. Ellinor

  Så skönt att inte lägga så mycket tid på att fundera över shopping, iallafall till mig mig. Lite kläder behövs ju köpas ibland till lillan. En av mina intressen är att sy så mycket syr jag själv, kanske inte blir billigare alltid men det är kul ?

  Svara
 6. Johanna

  Hej!

  Måste bara säga att er blogg är toppen! Full med bra tips och välskrivna inlägg. Jag läser även Minimalists.com men föredrar helt klart er mer ”svenska” och konkreta approach till ämnet minimalism.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, vad kul att höra!
   Ja, nu har jag inte läst The Minimalists på länge, men jag slutade just för att det blev så ”amerikanskt” och de har ju en lite annan syn på väldigt mycket och ett helt annat ”system” i landet som ofta gör det svårt att dra paralleller till oss i Sverige. Men i övrigt är de otroligt duktiga på det de gör och skriver bra och klokt.

 7. Sebbe

  Jag tänker ha en shoppingfritt månad.
  Att leva minimalist är ett sätt att ta hand om sig själv.
  Även om man säljer/skänker något så finns minnen kvar och nya minnen kommer i utbyte. Man ska inte leva i det förgångna, annars missar man nya härliga minnen och upplevelser.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra, lycka till med shoppingfria månaden! Du kanske får mersmak och kör två månader, eller en månad till senare i höst! :)

 8. Filippa

  Vet att jag har skrivit om det tidigare men på en gård är det svårt att vara minimalist! Å andra sidan används det mesta till slut :) tänkte på hur ominimalistiskt vårt uthus är med grejer från flera generationer, allt från plåtburkar med snea skruvar till vackra, handgjorda verktyg från andra halvan av 1800-talet. Tyvärr med tyngdpunkt på ”skräpet”. Men ja, nu med vattenbrist i vår del av landet har vi fått hitta nya lösningar och för bevattning av våra kor behövde vi ett rör. Hittade då en lövblås som svag knappt visste att vi hade och som vi aldrig använt (borde alltså vara utrensad efter fem år här) vars rör var perfekt! Detta underlättar vansinnigt för en halvtidsensamstående tvåbarnsmamma :) Men en del av minimalismen är ju att inte köpa nytt och den delen av minimalismen är ju något som har varit självklart för mina förfäder här. Men ja, det innebär också att inte göra sig av med saker…

  Svara
 9. Sara

  Tack för ett bra inlägg. Du tar alltså ut tjänstledighet, inte föräldrarledighet? Hur mycket tjänstledigt har man rätt att ta ut, och gäller det tills barnet är 12 år? Tack igen :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, jag har enbart gått ner i tid, fyller inte ut något med föräldradagar. Kanske borde eftersom vi ändå har en del kvar, men tar ut dem exempelvis nu på sommaren så vi kan vara lediga 7 veckor ihop.
   Tror man får gå ner till 75% fram tills yngsta barnet är 12, men kan inte reglerna exakt.

Kommentera