Skalar bort i bokhyllan

Vi brukar säga att minimalism är som att skala en lök lager för lager. Efter varje rensning hittar du ytterligare onödiga prylar att göra dig av med som du tidigare trodde var helt oumbärliga.

Vår bokhylla har successivt minskats ner i antalet böcker. För varje gång vi får ett plötsligt rensningssug, hittar vi nya böcker att göra oss av med. Fru Minimalist, som både gillar att läsa och inte äger någon Kindle läsplatta längre, äger nu drygt 20 böcker. Med tillgång till ett närliggande bibliotek behöver vi inte själva förvara så mycket böcker i hemmet. :)

När vi stod och gick igenom bokhyllan blev det tydligt att vissa böcker ger dåligt samvete och en känsla av ”borde” eller ”måste”, snarare än inspiration och glädje. Det kan vara studentlitteratur som inte sålts av och som vi trott skulle komma till användning när vi började jobba. Böcker som köpts när vi varit inspirerade eller insnöade på ett specifikt ämne, men som sedan inte hunnit läsas innan fasen och intresset är förbi. Eller böcker vi fått och som ska vara bra, men som ändå inte blivit lästa för att det finns ändå mer inspirerande böcker som hellre läses först.

Rent praktiskt gjordes utrensningen genom att vi tillsammans gick igenom var och en av de böcker som stod i bokhyllan. Vi frågade oss själva om vi kommer läsa boken (igen), det vill säga om den fortfarande kan ge oss värdefull information. Vi lade sedan böcker i två högar; en rensa-ut-hög, och en gå-igenom-hög. Högen med böcker att gå igenom har vi sedan bläddrat i under vissa kvällar, eventuellt läst några kapitel eller baksidan för att få en uppfattning om huruvida boken är värd att spara eller ej.

Totalt rensade vi ut 22 böcker vid denna genomgång. Då återstår ett par böcker där vi vill läsa något kapitel i innan de får sin slutliga dom.

bokhyllan

Bokhyllan innan vi började helgens utrensning.

Fru Minimalist lånar nästan enbart böcker på biblioteket numera, och Herr Minimalist köper sina böcker till sin Kindle läsplatta. På så vis tar majoriteten av böckerna vi läser extremt lite fysiskt utrymme i anspråk.

Men även om vår bokhylla minskar allt eftersom, kommer totala antalet böcker förmodligen snarare att öka i minimalisthemmet. Detta då Bebis Minimalist är i en livsfas med ett ständigt inflöde av böcker vid födelsedag, jul och andra tillställningar. Hon har sin egna lilla bokhylla där hon gärna vill att vi sitter oss och läser för henne. För oss är läsning viktigt, och för små barn ser vi många fördelar med fysiska böcker så de får gärna stå i hennes lilla bokhylla, och så rensar vi där allt eftersom hon ”växer ur” böckerna.

Har du räknat efter hur många böcker du äger? Hur tänker du gällande rensning av böcker?

24 tankar kring ”Skalar bort i bokhyllan

 1. Pergament

  Vi lånar nästan alla böcker från biblioteket. Där finns ju även böcker som inte kommit ut nyligen, vilket ger ett betydligt större utbud. Vi rensar ur bokhyllan några gånger per år. Även om den fylls på mycket lite nu för tiden är vissa favoritböcker svåra att göra sig av med. Ibland krävs lite av en tillvänjning. Dessutom tycker vi att man kan ha glädje av fackböcker längre än skönlitteratur. Men visst, egentligen skulle det räcka med ett 20-tal böcker. Och någon kokbok, kanske.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller helt klart med om att facklitteratur och ”självutveklingsböcker” har betydligt längre livslängd än skönlitterära böcker. Tror inte det står en enda skönlitterär bok kvar i min bokhylla nu. :)

 2. lyktahelenHelen

  Jag är rätt kräsen när det gäller böcker och de böcker jag gillar läser jag om flera gånger. Jag är bokslukare i perioder och har varit det sedan jag lärde mig läsa, så min boksamling är ganska stor. En hel del av de böcker jag brukade låna om och om igen från biblioteket har jag köpt för att ha lättillgängliga när lusten att läsa om kommer över mig. Jag har rensat ut en hel del böcker det senaste året, en del presenter jag aldrig läst och några jag växt ifrån eller inte riktigt fastnat för, men nästan alla av dem som är kvar har jag läst, och vet att jag kommer att läsa igen, så många gånger att de känns som goda vänner. Jag har en relation med böckerna och då får de vara kvar. :)

  Svara
 3. Anneli

  Håller absolut med om att minimalism är som att skala en lök, en pryl kan kännas oumbärlig en dag men helt onödig en annan, ofta får det värka fram. När tycker ni att det är ok att ”stämpla” sig själv som minimalist? Jag strävar efter att vara minimalistisk (mest på grund av att det är praktiskt; lättstädat och man slipper leta efter sina prylar men också för att jag känner mig ”kvävd” av för mycket prylar) Tycker ändå ofta att det florerar lite för mycket prylar hemma…blir man någonsin klar, eller är det en ständig process? Trots min medvetenhet gör jag otroligt korkade inköp ibland som man grämer sig över och som snabbt blir utrensade igen… Bara lite tankar… Tycker mycket om er blogg! ???

  Svara
  1. cl

   Oj, vad jag känner igen mig i det du skriver! Känner mig också kvävd av prylar, men nu -äntligen!- har jag fått med maken på spåret! Yay, yippee!

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har faktiskt skrivit lite kring detta med när man kan anse sig vara minimalist under Frågor och Svar på hemsidan:
   http://minimalisterna.se/vanliga-fragor/

   Man blir aldrig klar och det är just det som är minimalismens kärna, att det är resan och inte målet som räknas. För det kommer på ett eller annat sätt alltid in nya prylar i ens liv, och det dyker ständigt upp nya frestelser i form av onödig konsumtion som aspirerar på ens pengar, och nya distraktioner som stjäl ens ytterst begränsade tid och fokus. Minimalism är mer av en livsstil eller filosofi och inget du någonsin blir färdig med utom möjligtvis när du dör. Fram tills dess hjälper minimalism dig att fokusera på det som verkligen betyder något och vara lite mer närvarande och levande varje dag.

 4. Malin

  Hos mig finns runt 500 böcker… Och jag är 26, så jag har inte hunnit samla så länge. Älskar böcker och tycker att de bidrar till att hemmet blir personligt. Längtar efter att få fynda på bokrean snart! Men jag har blivit bättre på att planera mina inköp och lånar istället för att köpa om boken finns på biblioteket. Har ingen önskan om att minska antalet böcker (rensar bland annat istället), men förhoppningsvis kommer mitt antal böcker vara konstant framöver, en in mot en ut!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag hade betydligt fler böcker när jag var 26 än jag har idag. :) Om varje bok i bokhyllan fyller en funktion och gör dig glad, är det klart de ska få stanna.

 5. Jeanette Sandelin

  Jag har två: min pappas konfabibel och en bok om feng shui med mycket vacker framsida så den frontar jag i ett fönster. Vill jag läsa finns bibblan som dessutom köper in det jag önskar :)
  Jag undrar om ni säljer av en utav era Upright?

  Svara
 6. Lovisa

  Jag tillhör också kategorin som tycker att böcker gör ett hem personligt och blir glad av att titta på dem. Dock har jag på sistone börjat låna mer och mer på biblioteket, framförallt kurslitteratur, och har en vän som jobbar i bokaffär som jag får spännande böcker till låns av. Det slår mig att jag har en hylla i köket med kokböcker som jag aldrig någonsin tittar i – behöver jag ett recept så kollar jag alltid telefonen eller datorn. Bland dessa finns en ”lånad” hemkunskapsbok från högstadiet, som var oumbärlig när jag flyttade hemifrån och knappt visste hur man kokade ris, men det känns lite som att den har spelat ut sin roll… Det får bli dagens rensningsprojekt!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Du är nog inte ensam om att ha kokböcker i hemmet som aldrig används. :) Vi har under de senaste åren rensat ut en handfull dito, dock finns det fortfarande rensningspotential på kokboksfronten. Vi har en hylla i köket där vi visar upp ett par de finaste kokböckerna och några av dem används även regelbundet nu sedan vi fick barn.

 7. Hilda

  Jag har många böcker som handlar om att rensa, städa och organisera! Har läst alla! Går tyvärr inte bättre för det! Snygg bokhylla ni har ! Är det Billy bokhylla? Funderar på att köpa en sån?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det stämmer att det är två Billy bokhyllor. Vi har satt vitrindörrar på de övre delarna och vanliga dörrar på de undre. Är dock osäker på om det går att göra så på deras nuvarande varianter. Kanske bäst att rensa rejält bland böckerna först och se vad du verkligen behöver för förvaring därefter? :)

 8. Mia

  Jag är också minimalist, men böcker har jag. Men dessa förvaras inte i en bokhylla utan under trappen i en gammal brudkista (som är hyggligt stor). Och när jag är sugen på lite läsning så tar jag fram en bok ur kistan och låter den vara framme tills den är läst för att sedan lägga tillbaka den och eventuellt byta mot en ny bok. Jag ser inget värde i att böckerna står framme även om jag kan förstå andras förtjusning i att ha det så.

  Svara
 9. Tant Sviskon

  Man kan ju häva att det är helt onödigt att ha fysiska böcker alls. Jag blir alltså nyfiken på varför du/ni valde att ha kvar de böcker som faktiskt är kvar?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Alla böcker som är kvar vill jag/vi läsa igen, antingen hela boken eller vissa delar. Det är inga skönlitterära böcker som sparats, utan mer av karaktären facktaböcker eller ”självutvecklingsböcker”. Förmodligen skulle majoriteten av dem gå att få tag på även framöver, men eftersom de redan finns i hemmet i fysiskt format och vi trots allt gillar böcker, så får de vara kvar.

   Herr Minimalists böcker går dock mer sällan att få tag på i Sverige på biblioteket etc. Detta då i princip samtliga är av utländska författare och på engelska, men å andra sidan köper han mest böcker till sin Kindle och där finns säkert åtminstone majoriteten av de kvarvarande fysiska böckerna att köpa. Dock så blir det ju en rejäl summa pengar som ska betalas om alla kvarvarande böcker ska köpas på nytt i e-format, vilket känns otroligt slösaktigt.

 10. Karin i Milano

  Den där boken av Donald Trump som ligger överst i högen förstår jag att ni rensat bort, he he he… Alltså, oavsett politisk inriktning är det nog få i Sverige som skulle rösta på nån som helt vill göra sig av med den allmänna sjukvårdsförsäkringen, som vill bygga en mur mot närmaste grannlandet och döpa den efter sig själv, och så vidare… Hursomhelst, för mig är det självklart att rensa även bland böcker, trots att jag är en riktig boknörd som lätt skulle kunna bosätta mig i ett bibliotek! Men som många andra redan påpekat är nog böcker bland det svåraste att rensa bland eftersom det, precis som med kläder, är så mycket känslor inblandade…

  Tack för en tänkvärd och inspirerande blogg, förresten… Har följt den ett tag utan att kommentera.

  Karin

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, ja jag tyckte det var lite roligt att lägga just den boken överst i högen med tanke på alla stormar kring honom just nu. :)

 11. Camilla

  Ojoj, Här rensar vi också böcker då och då. Min man har nog ändå ungefär 2000-3000 böcker kvar. Jag gissar att ett hundratal är signerade så det går inte att slänga hur som helst. Vad man vill ha kvar beror ju mycket på intresse. Det är dags att rensa igen, men vi kommer aldrig aldrig komma ner till 20 stycken kvar, och vill inte det heller.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nej, det behöver verkligen inte vara något ändamål i sig att komma ner i ett visst antal böcker etc. Jag har också ett par signerade böcker kvar, som väl är vill jag även läsa utvalda delar av just dessa böcker igen, så förhoppningsvis står de inte bara och samlar damm. :)

   Intresse styr minimalism i stor utsträckning, en som gillar att träna kommer ha betydligt större träningsgarderob eller mer utrustning, än någon som föredrar vardagsmotion och promenader. Liksom någon som har bakning som största intresse förmodligen har betydligt fler köksprylar än någon som knappt håller till i köket.

 12. ekomammaistan

  Kommenterade på Instagram men kommenterar här med. :-) Jag rensar sakta men säkert bland böcker. Mitt mål är att bara ha 5-poängsböcker (högsta betyg) kvar i bokhyllan när jag är kvar. Det är också böcker som jag troligtvis kommer att kunna tänka mig att läsa om och/eller jag vill att barnen läser när de blir stora. Tror inte det är lika lätt att få dem att läsa genom att jag lånar åt dem på bibblan (nu menar jag alltså när de blir typ 14-15) som om böckerna finns i bokhyllan hemma att bara plocka när lusten faller på.

  När jag läser böcker nu lånar jag alltid på bibblan så det är i alla fall bara ett utflöde på böcker när det gäller vuxenböcker.

  Svara
 13. MD

  Hehe, jag älskar visserligen att rensa bland allt annat, men över min döda kropp att jag slänger mina böcker! Har alltid varit en bokmal så mina böcker är så mycket mer än böcker för mig. Maxhögt sentimentalt värde alltså. Kan och har rensat ut ett fåtal men bara sådana som jag fått av andra och som inte är min smak. Allt jag köpt själv älskar jag.
  Sedan är det inte ofantliga mängder, 1.5 billybokhylla ungefär då jag lånade allt jag läste under grundskoleåren på bilblioteket. Men det händer att jag faktiskt köper en bok som jag tidigare lånat och läst och älskat, bara för att ha den i samlingen. Lägger också ofta tid på att hitta utgåvor med omslag jag tycker om, i de fall böckerna är så populära att de tryckts upp av flera förlag och i fler länder. Ser mina bokhyllor lite på samma sätt som jag hade sett på en tavelvägg.

  Svara
 14. Alex

  Böcker var väldigt svårt för mig att rensa ut, jag var något av en samlare när jag var yngre. Jag tycker däremot att det är väldigt mycket av en lök-sak, det går att plocka bort mer och mer så länge jag inte har bestämt mig på förväg att det inte går. Jag är väldigt hård när jag rensar dock. Har bara kvar absoluta favoriter som jag läst, har kvar en del som jag inte läst ännu och en del studentlitteratur eftersom jag fortfarande studerar.
  Jag ser att det är en del som har inställningen att de aldrig kommer kunna rensa, men det hade jag också för ca 300 böcker sedan… ;)

  Svara
 15. bokälskare

  Jag är 35 år o har 2000 böcker ca
  många…

  men däremot har jag lite av allt annat
  80% av köksskåp; garderober o badrumsskåp stod tomma

  nu har det flyttat in böcker där också

  ibland rensar jag bland mina böcker
  annars skulle jag ha fler

  Svara

Kommentera