En månad utan sötsaker

Min månad utan Facebook är förbi och trots att jag idag ”fick” gå in på Facebook har jag inte varit det minsta nyfiken eller sugen. Det klassiska påståendet att det tar 21 dagar att förändra en vana, har verkligen bekräftats i och med denna månadsutmaning.

Till skillnad mot tidigare går jag inte längre slentrianmässigt in på, eller funderar på att gå in på Facebook när jag exempelvis väntar på tunnelbanan eller sätter mig vid datorn hemma. Efter tre veckor då jag helt enligt reglerna enbart loggade in mycket kort på söndagar har jag dock den senaste veckan brutit mot mina uppsatta ”regler”. Vid två tillfällen gick jag in och skrollade igenom händelseförloppet för dagen, bland annat då en vän gifte sig och jag ville se bröllopsbilder. Men det var en annan känsla att bestämma att ”jag vill gå in och titta på detta” än att bara vanemässigt och mer eller mindre medvetet öppna Facebook för att se vad som erbjuds.

Mitt dagliga ”behov” av att gå in på Facebook är som bortblåst och jag tror heller inte att det kommer tillbaka om jag inte väcker det till liv igen. Jag kommer dessutom att minska ner antalet Facebook-bekanta ytterligare då jag inte känner att det ger mig något att ha personer där som jag inte längre känner eller har regelbunden kontakt med. Ännu en insikt.

Det var med andra ord ett väldigt givande experiment som jag verkligen kan rekommendera!

Idag är det ny månad och därmed påbörjade jag en ny månadsutmaning. September månads utmaning är… (trumvirvel)… att inte äta sötsaker.

I december förra året genomförde jag utmaningen En månad utan godis. Dock fick jag då äta efterrätter, glass och exempelvis 70% choklad, vilket underlättade enormt. Nu tar jag utmaningen ett steg längre och provar en månad helt utan sötsaker.

Jag har ett ganska stort sötsug och äter glass och lösgodis 1-2 gånger per vecka. Lika ofta har vi något sött bakverk till eftermiddagsfikat på jobbet. Så i dagsläget slinker det ner sötsaker var och varannan dag. Men inte just dessa 30 dagar. Honung i te och sylt på pannkakor tillåter jag mig att fortsätta äta då det sker i begränsad mängd redan nu, men det som klassas som kakor, bakverk, efterrätter och godis ska jag försöka undvika.

Förmodligen kommer jag misslyckas ett fåtal gånger då vi är bortbjudna på födelsedagskalas, middag och även ska på en weekend på annan ort denna månad. Men jag ska göra mitt bästa för att avstå så ofta det går utan att jag känner mig allt för krånglig eller ”tråkigt” i sällskapet. Det kommer att bli en utmaning!

Har du någon månadsutmaning så här inför hösten?

16 tankar kring ”En månad utan sötsaker

 1. Camilla

  Har samma utmaning. Efter 3 veckors semester med mkt onyttigt så bestämde jag mig när jag kom hem för 30 dagar utan kakor(efterrätter,bakverk inkluderat i ordet), glass, chips, godis och läsk. Jag har ett undantag och det är egenpoppade popcorn(poppade i olja) dom får jag äta 1 gång/v. Har klarat mig 8 dagar hittills. (Utan popcorn)Trots att det bjöds på choklad på en affär när jag shoppade med mamma i helgen och god kanellängd på mötet på jobbet. Jag hoppas på att det du säger om 21 dagar stämmer för att bryta en vana. För skulle gärna ha bort vanan att man måste äta något vid tv:n på lördagskvällen. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ok, just läsk, chips och popcorn har jag inget problem med att hålla mig undan då detta är något jag äter/dricker någon gång i halvåret bara ;) Jag är desto större socker-junkie, men nu har jag klarat mig tre dagar åtminstone, och låtit bli den smarriga morotstårtan som bjöds idag på jobbet, en bra början. Jag stämmer av i mitten av månaden hur det går för mig, då får du gärna berätta hur det går för dig! :)

 2. omedvetenellermedvetenkonsumtion

  Här är det bland annat socker-stopp för mig denna månaden.
  Jag kommer däremot få äta paleo-kakor som är sötade med frukt eller honung. Och så har jag en fin middag att gå på och på den kommer jag där och då bestämma mig för om jag ska äta efterrätten eller inte.
  Lycka till med din utmaning!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Paleo-kakor borde vara okej, det finns ju goda paleo-chokladbollar också av dadlar. Det var länge sedan jag gjorde dessa nu, kanske blir det under denna månad i brist på ”riktigt” godis :)
   Jag känner likadant inför de födelsedagskalas och middagar vi har inplanerade under månaden, jag stämmer av när jag väl är där hur lämpligt det är att avstå eller ej etc.

 3. Inredspiration

  I september kommer jag att ha utmaningen att inte köpa godis eller snacks. Efterrätter är däremot okej, eftersom jag äter det sällan och mest till när vi har vänner över på middag. Jag är nyfiken – hur gör du för att minska sötsuget? Jag brukar välja att dricka en kopp thé istället.

  Sen har jag en månadsutmaning för varje månad under hela hösten.
  September: inte köpa godis eller snacks.
  Oktober: Rensa ut en sak per dag
  November: Mindre skärmtid för onödiga saker och slösurf, inkl. facebook som du talade om ovan.
  December: ta hand om disken direkt efter maten, helst innan vi börjar äta (matlagningsredskap och kärl)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har inga direkta tips för att minska sötsuget eftersom jag har ett väldigt stort sådant själv (sötsug alltså), och inte lider av övervikt etc som gör att jag direkt har någon akut anledning att lägga om kosten på lång sikt: Men några tips kan vara:
   – Ät rejäla måltider så du blir riktigt mätt. Man blir inte tjock av bra mat.
   – Det du köper hem kommer du att äta. Se därför till att ha bra snacksalternativ hemma. Köper jag hem godis på måndagen för att ha till helgen, så är det garanterat slut redan på onsdagen ;)
   – Ät mellanmål mellan målen så slipper du får rejäla blodsockerdippar som kan ge sötsug.
   – Ha bra och goda alternativ till sötsaker tillgängliga, exempelvis kesella, keso, nötter, frön, frukt, bär etc.

   Jag kanske kan fundera ut ytterligare några tips och ta med dem när jag stämmer av efter halva månaden hur utmaningen gått.

   Kul att du redan har bestämt hela höstens utmaningar! :)

 4. edward

  Torr jag ska prova samma utmaning, har inte riktigt råd med allt sött och har diabetes i familjen så eg. rädd för att få det jag med. Känns som att det blir tufft första veckan för att sedan bli sakta bättre.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror också att första dagarna är tuffast, samtidigt som det då kanske inte var så länge sedan man fick äta godis senast. :) Det blir spännande att se hur det känns efter halv tiden.

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi kör en light-variant av lchf, vi provade tidigare en striktare variant under en längre period, men av olika anledningar har vi delvis övergivit det även om viss del av tankesättet finns kvar forfarande. Och utmaningen hindrar ju inte att den kombineras med lchf-kost. :)
   Men du syftade kanske på att jag skrev att jag åt godis och glass ett par gånger per vecka? Det finns ju dock väldigt mycket goda och bra lchf-efterrätter, lchf-godis och lchf-glass, men denna månad ska jag försöka låta bli även dessa.

 5. spartankar.com

  Kör på! Kolla även bröd och flingor. Cornflakes innehåller ganska mycket socker. Bröd är otroligt sötat och saltat för att minska produktionstid.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Äter verkligen någon cornflakes längre? :) Men musli och dylikt generellt har en tendens att innehålla mycket socker. Vi gör ibland egen musli och försöker läsa innehållsförteckningen på de vi köper för att undvika de värsta sockerbomberna.

   Tur att vi bakar en del bröd själva. Tidigare körde vi lchf och bakade lchf-bröd i princip varje helg, men nu på sista tiden har det blivit mer sällan men däremot en del traditionellt bröd eller surdegsbröd. Jag är uppväxt med att bara äta hembakat bröd så för mig var köpt bröd en lyx som smakade såå gott :)

 6. Bella

  Jag kör en månad utan osunda val… För att försöka att inte stanna kvar i sommarens semester val, där det blev lite för mycket inte bara av socker, glass utan även chips, bröd etc.

  Lycka till! Jag körde en månad i januari då jag inte åt smågodis, choklad etc och även förbud mot att köpa hem så det inte ska finnas hemma när man är sötsugen. Rensa ut är ett bra tips!

  Svara
 7. pirri17

  Dom flesta vill ha godsaker varje Lördagskväll eller Fredagsmys framför tv eller film. Vi har Fredagsmys med svart te istället! Det blir en vana med te och känner inget behov av godsaker. Mer sugen på te ibland! Man behöver egentligen inte så ofta godsaker, bara nån gång i mindre mängd för njutningens skull! På mitt jobb har vi dessert/kaka/bulle bara en för varje person på jobbet varje Fredags eftermiddag till kaffet!

  Svara
 8. Isflingan

  Hela mars månad gick utan att jag åt några sötsaker. I princip helt smärtfritt! Enda gången d var riktigt jobbigt var nån av de väldigt varma o soliga vårdagarna som mars bjöd på. När alla runt omkring satt i solglasögon och njöt av årets första glass i solen :) D var enda gången jag saknade att också få äta nåt sött :)

  Svara
 9. Anne

  Jag har precis klarat 30 dagar utan godis, chips, fika och liknande. Nu är det bara 335 dagar kvar i samma anda. Jag är ett chipstroll och ”jag-äter-inte-godis-så-ofta” fast när jag tänker efter åkte det nog ner några chokladbitar 4-5 ggr i veckan även fast det var av den mindre förpackningen. Jag kom fram till att jag är en känsloätare.
  Men mitt recept till dessa lyckade 30 dagar är att jag berättade för alla om mitt mission, för bekanta, arbetskamrater, familj, vänner osv. Så det inte blev jobbigt på kalas när det blev dags för fika. För då kunde jag ta en banan och så pratade vi om det och suget försvann och jag slutade känna mig tråkig som inte åt av kakan.

  Svara

Kommentera