Årets julklapp 2019

Idag presenterades årets julklapp av HUI Research och det blev en onödig pryl, men vars funktion är nödvändig och helt rätt i tiden. Nämligen mobillådan. Alltså en låda där man kan lägga undan sin mobil för situationer när man vill ha hjälp att koppla ned. Eller hjälp att vara mer närvarande och härvarande.

Som sagt en ganska onödig pryl i sig, men jag gillar att de i presentationen av årets julklapp lagt till att det kan vara en låda man köper (lite onödigt) men också en låda man redan har hemma eller tillverkar själv. Jag berättar mer nedan om hur vi själva skapat liknande platser i hemmet.

När digitala tjänster tävlar om vår tid ställs högre krav än någonsin på hjärnans förmåga att hålla fokus och inte bli distraherad eller indragen i ett hörn där vi inte mår bra av att vara. Det gäller såväl unga som gamla.

För vad händer egentligen med vår sömn, våra relationer, vår koncentration och vår psykiska hälsa när mobilen har fått sån dragningskraft att vi plockar upp den var 10e minut? En pryl som vi för 10 år sedan inte ens visste vad det var, än mindre att vi behövde. Var drar man gränsen mellan hälsosamt beteende och ohälsosamt beroende?

En mobilparkering kan vara en fysisk låda du ställer på lämplig plats, eller en befintlig låda i ett skåp där du skapar en plats för mobilen. Eller ett hyllplan i en bokhylla. Det viktiga är inte prylen i sig, utan att lägga ifrån sig mobilen, vara lite mer närvarande, flytta distraktionen längre bort, samt skapa en tröskel mellan impuls och handling.

Vår egen mobilparkering inskaffade vi första gången år 2016 och kallade för ”distraktionsburken”. Det behöver inte vara krångligare än en burk likt den ovan.

Sen har vi jobbat med återsamlingsplatser i hemmet, där vi lägger ifrån oss både mobiler, nycklar, plånbok etc. Och nu senast har vi diskuterat om vi ska ha en landningsplats som både är laddningsplats för mobiler men samtidigt fungerar som en undangömd plats där vi inte ser mobilerna och därmed skapar den det tröskeln till att okynnes ta upp mobilen utan egentligt syfte mer än tidsfördriv.

Vill du läsa mer om vad vi skrivit kring det här med mobilparkering så kan du göra det här:
Distraktionsburken
Så gör du mobilen mindre lockande
10 saker att göra istället för att ta upp mobilen
Bokrecension: Skärmhjärnan

Och samtidigt vill jag passa på att tipsa om den aktuella programserien på SVT med Anders Hansen – Din hjärna. Om hur vår hjärna påverkas av att vara i osynk med den digitaliserade värld vi nu lever i. Helt klart sevärd ur flera aspekter.

Vad är dina knep för att eliminera eller minimera smartphoneklådan och undvika onödigt skärmpillande?

5 tankar kring Ӂrets julklapp 2019

 1. TinaO

  En av de bättre ”årets julklapp” ändå, kan jag tycka, särskilt som de själva lyfter att den kan vara något annat än en nyköpt pryl. Att lägga ifrån sig mobilen istället för att bära med sig den överallt – även hemma – är ett fenomen jag tycker jag ser mer och mer. Kanske för att jag själv gör det? Jag har en ”mobillåda”, i form av en indisk klangskål efter min före detta make. Den är vacker, har stort affektionsvärde och sedan ett år eller så alltså också en funktion som mobillåda.

  För att använda mobilen mindre har jag använt mig av några av era knep: alla appar ligger numera huller om buller i en samlingsmapp, och mobilen hamnar alltid i mobillådan. Den ligger inte framme och pockar på uppmärksamhet, och som bonus vet jag ju alltid var den är :) Jag provade även gråskala, men nej, det kan jag inte med. Jag har lagt in skärmtid rätt tidigt på kvällen, och den får vara på kvar tills jag sitter på bussen på väg till jobbet.

  Svara
 2. Jennie Jakobsson

  Jag har egentligen aldrig använt något annat socialt medie än Facebook. Men även det tog för mycket av min tid och energi. Jag hamnade i olika diskussioner som jag hade svårt att ta mig ur innan vi pratat färdigt, och alltid fanns det nya meddelanden. Det stressade mig och jag märkte att jag mådde dåligt av det.

  Jag har som nyårslöfte från förra året att lägga upp en bra, lite annorlunda, låt på Facebook varje vecka. För några månader sedan insåg jag att det var en perfekt anledning till att bara gå in på Facebook en gång i veckan! Då svarar jag på alla meddelanden, och det är sällan särskilt många eftersom jag inte ger mig in i diskussioner den korta stund jag väl är inne på Facebook.

  Jag är alltså utloggad övrig tid, och det påverkar mig väldigt positivt. I början märkte jag att jag klickade på Facebook-symbolen hela tiden, men då hamnade jag bara på inloggningssidan och kunde snabbt tänka ”nej, just det, inte Facebook”. Och ju längre tid som gått, desto färre spontantklick. Mycket skönt och jag känner inte att jag missar någonting alls!

  Svara
 3. Mikaela Madeleine

  Wow, otroligt att detta blivit årets julklapp, det var en nyhet för mig men en väldigt välkomnande sådan! En mobil eller elektronik plats har vi haft sedan några år nu och hos oss är den i klädkammaren. Vi har en tavellist från IKEA där elektronik ställs upp och en USB grenkontakt så alla saker kan laddas medan dem vilar. Det känns bra att dem på så sätt ”sitter fast” och inte lämnar klädkammaren :) Vill man göra något med en skärm får man helt enkelt hålla till i klädkammaren och lite skämtsamt brukar vi påminna varandra att komma ut ur garderoben när det gått lite för lång tid. Gillar bilden längst ner i inlägget… har länge tänkt att en sådan borde finnas på telefonen precis som det gäller för snus och tobak undra vad som hade hänt då?!?

  Svara
 4. Camilla

  Har försökt införa att ha de i en låda i tvbänken men är dåliga på att lägga de där… äldsta barnet på 8.5 år fick en Nokia 3310 efter sommaren att ha på fredagar då hon åker buss själv till o från skolan. Mkt mindre lockande än en smartphone o ligger i skrivbordslådan övrig tid.

  Svara

Lämna ett svar