10 tips för en hållbarare jul

Är det inte paradoxalt att en av våra mysigaste högtider julen också förknippas med så mycket stress. Både för individer och för planeten. Vi stressar runt för att träffa familj, släkt och vänner, vår ekonomi bli stressad av all konsumtion, och miljön blir stressad av allt julresande och transporterande. Och kanske är det färre och mindre som skulle leda till julfrid och mer långvarig glädje för många familjer (?).

Med precis en månad kvar till julafton är det hög tid att fundera kring hur du kan göra julen lite mer hållbar och minimalistisk jämfört med föregående år. Och för att det ska bli mer hållbart måste vi ju göra någon förändring mot tidigare. Vad skulle du kunna göra annorlunda för att göra julfirandet lite grönare? Kanske handlar det om maten, klapparna eller transporterna? Dela gärna med dig i kommentarsfältet som inspiration för andra!

Men vi börjar med 10 tips för en hållbarare och grönare jul:

 • Julpynta secondhand. Så här års svämmar det över av julpynt i second hand-butiker och på loppisar. Gör ett besök där innan du köper en ny adventsstjärna eller pynt till julgranen. Eller fråga mor- och farföräldrar om de använder allt de har i jullådan.
 • Minimera julklapparna. Ha det #skraltundergranen, det vill säga ha en minimalistisk julklappsskörd under granen i år. Kanske skippa julklapparna helt i minimalistisk anda eller köp enbart till barnen? Vi skippade julklappar helt till våra egna barn när de var små, men det var kanske att ta i, eller vågar du härma? :)
 • Hållbara julklappar. Våga vara den som tar upp diskussionen inom familj och släkt om hur ni kan göra julklapparna mer hållbara. Kan alla köpa något second hand? Eller enbart köpa förbrukningsvaror eller upplevelser?
 • Julpyssla naturligt. Se dig om ute i naturen och använd det som julpyssel med barnen. För visst känns det märkligt att vi importerar och köper kottar och kvistar i butiker, när det finns mängder av dylikt utanför dörren? Även pepparkakor fungerar fint som julpynt eller gå-bort-present.
 • Skippa julpappret. Känns inte julpapper och inslagspapper väldigt 90-tal? :) Slå in paketen i sånt du har hemma istället; tidningspapper, spetsdukar, tapetstuvar etc. Eller varför inte sy presentpåsar av tyg som du kan använda om och om igen? Se bilden nedan för hur det kan se ut med presentpåsar i tyg.
 • Våga granlöshet. Om du har gran tillkommer ofta julgransfot, julgranskulor, ljusslinga, glitter, stjärna och kanske ytterligare julgransdekorationer. Utan gran slipper du köpa, äga samt förvara allt detta under 340 dagar om året. :) Och du slipper dessutom välja sort och städa barr. Läs om alternativ utmärkta till julgran här.
 • Adventskalender barnen. Antingen älskar man pysslet med att förbereda och fixa en adventskalender till barnen, eller så tycker man den ökar julstressen ändå mer. Vill du ha en, så gör en hållbar variant som inte innebär onödig konsumtion. Exempelvis; aktivitetskalender, låna 24 böcker på biblioteket och låt barnen dagligen dra en lapp med titeln, låna och läs en kapitelbok, eller slå in pusselbitar eller legobitar. Kanske räcker det för er att kalendern enbart är vid varje advent istället för varje dag (?).
 • Grönare julbord. Är det något på julbordet som kan bytas ut mot ett grönare alternativ? Kanske kan någon mat kan uteslutas helt? Om du själv ansvarar för någon del av julbordet kan du se till att den delen är grön för att smyga in mer vegetariskt. :)
 • Minimera julpyntet. Även som minimalist kan du ha några få saker i hemmet som inte fyller någon annan funktion än att göra dig riktigt glad. Dock rekommenderar vi att julpynta med måtta, det får de utvalda glädjespridarna att framträda istället för att gömmas i ett allmänt visuellt kaos. Våga även prylbanta det som inte används, så kan ditt tidigare julpynt få glädja och leva vidare hemma hos någon annan.
 • Stressa mindre. Du behöver inte göra allt och vara överallt just dagarna kring jul. Det är lätt att julen förknippas med stress, och stress leder till att minsta motståndets lag börjar gälla. Det vill säga att vi tar genvägar inom alla fronter för att orka och hinna med. Prioritera vad som är viktigast för dig och din familj i jul. Julledigheten är lång och det går att sprida ut firandet och umgänget över flera veckor.

Så där hade ni det, våra 10 tips för en hållbarare jul. Vilka av ovanstående tips kommer du att applicera i år? :)

Och har du själv något grönt och hållbart tips så här månaden innan jul?

16 tankar kring ”10 tips för en hållbarare jul

 1. Jenny

  Vi gör som ni, inga paket till vår dotter. Hon är tre och har inte insett att man ”ska” få paket på julafton och födelsedag än så jag ser ingen anledning och köpa saker bara för att. Men när hon blir större och förväntar sig paket kommer vi börja ge henne (lite).

  Svara
 2. Anki

  Ja! Tack! Nu vet jag vad vi ska ha istället för julgran. Det har skavt i mig hur vi ska göra för jag gillar ändå att ha en ”riktig” gran. Lutade mot att ändå köpa en men nu vet jag hur vi ska lösa det istället. Tack så mycket! :)

  Svara
 3. J Eklund

  Vi ska fira jul med svärföräldrarna, det brukar bli…ansträngt. Så i år har vi tänkt oss ett nytt koncept: vi kommer bo på hotell! Hela familjen älskar att bo på hotell, och vi slipper nöta familjerelationerna i onödan. Hoppas detta minskar vår julstress.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Detta har jag en nära släkting och vän som gör. De tar in på ett fint hotell/slott/herrgård 2-3 nätter kring julafton och firar jul med massor av tid tillsammans i en ny miljö för varje år, men alltid riktigt god mat och mysig stämning. De är väldigt nöjda med konceptet.

 4. TinaO

  För några år sedan bestämde vi i familjen (mina föräldrar och syskon) att bara barnen får julklappar. Det är så himla skönt! Vi har också bestämt att en är barn tills en fyllt 20, så just nu har jag 3 att köpa julklappar till på den sidan. Eftersom jag numera även har särbo med fyra barn blir det även en gemensam julklapp till dem. Men inget till särbon eller hans föräldrar, det vägrar jag! Och jag är mycket tydlig med att jag inget behöver och inget vill ha :D

  Svara
 5. Anna

  Nej, jag vågar inte härma. Barnen får julklappar, den tummar jag inte på oavsett hur gamla eller unga de är.
  MEN jag behöver o andra sidan inget, inte min make heller, jag har köpt 4 nya plagg under 2019, då vi har fått barn behövdes några amningsplagg. Vi gör allt vi kan för att ändra våra vanor i denna familjen, vi har inte flugit på 5 år och det senaste året har vi ändrat både kost och konsumtion. Nu har vi ändå lite kvar, men barnens julklappar eller granen och tomtarna micklar man inte med?.
  Ett tips till paketkalendern från oss: samla ihop det julpyssel från tidigare jular som finns hemma. Jag köpte lite rött garn på röda korset också till garntomtar, för det tyckte jag våra barn behöver få göra. Slå in det tillsammans med popcorn, eller annat smarrigt, och sätt ett kryss i almanackan när det paketet kommer. Avsätt tid för att julpyssla den dagen.
  Vi ska också slå in en pepparkaksform och den dagen gömma degen i kylen hos grannen.

  Svara
 6. Anki

  @cissi: vi kör en väggjulgran. Den verkar mest likna en vanlig gran och vi är väldigt förtjusta i gran. Tror det mest är ljusen för mig och det kan man ju ha med väggjulgran också.

  Svara
 7. Richard

  För ett hållbarare 2020 ska jag idag slå in boken prylbanta till frun i julklapp med förhoppningen att hon också ska inse att vi inte behöver så mycket prylar

  Svara
 8. Katarina

  Du borde skriva nästa bok om hur vi bättre kan njuta av högtider och firanden. Födelsedagar, studenter, jular, påskar allt sånt. Du gör ett otroligt bra jobb med att inspirera till att skala ner till vad högtiderna egentligen handlar om – att umgås och njuta av tid tillsammans!

  Svara
  1. Lella

   Ja, toppen och fokusera gärna en del på barnen. Det känns som att det är mer känslor kring vad de ska ha och få samt äta än kring oss vuxna.

 9. Anna

  Hej! Ett toppenbra inlägg! Jag köper julklappar till de egna barnen, ingen annan person. Våga prata med omgivningen, vilka förväntningar har du på julen? Så synd att många inte vågar bryta normen. Tycker om att fira jul hemma, vi är 7 st som alltid firar ihop. Hade absolut kunna åka iväg 24,25,26 och bo på hotell i en stor stad.

  Svara
 10. Moa

  Ditt första tips är toppen! Det finns jättemycket fint julpynt på second hand för en billig penning. Ett tips är att skänka julpynt man inte behöver till second hand i oktober-november, så kan de sälja det vidare i november-december. I år blev det fler pepparkaksformar än jag tänkte mig från second hand, men sen blev det många pepparkakor också! Förra året så dekorerade jag pepparkakor, vet inte om jag gör det i år igen. Nu funderar jag på var jag ska hänga mina julgranskulor. Jag har nämligen ingen julgran i år.

  Släkten kör med julklappsspelet i år igen, det blir bra. Jag tycker det låter jättetråkigt för barnen att bara få julklappar, och inte få ge julklappar till andra. Eller är det barnen som ger till varandra? Vi kommer inte ha med några barn på vårt firande, så jag är inte riktig insatt i hur det funkar numera. När jag var liten förväntades vi barn sitta där och tindra med ögonen och öppna julklappar i evigheter, urtråkigt var det. Mycket roligare att ge!

  Jag har letat efter en traditionell papperskalender, men inte hittat någon som jag gillade, så det blev en chokladkalender istället.

  Svara

Kommentera