Färre barn för klimatets skull

Att skaffa barn belastar klimatet, det har framkommit i flera forskningsstudier. I Sverige fick forskare vid Lunds universitet stor uppmärksamhet för ett par år sedan när de konstaterade att valet att inte skaffa ett barn till var den enskilt största uppoffring man kan göra för klimatet.

För mig som då var tvåbarnsmamma med stor längtan efter ett tredje barn, etsade sig den där studien verkligen fast och jag har inte kunnat släppa den. Lite som när polletten plötsligt kan trilla ner inom vad som helst. Man får en insikt som gör att något plötsligt skaver eller att man börjar göra en konkret förändring utifrån den nya kunskapen.

Kanske har det gått för långt när klimatdebatten tar sig in i sängkammaren. Samtidigt som vi måste börja kompromissa med många av de stora klimatpåverkande bekvämligheter och friheter vi skaffat oss genom åren. Ett hållbart liv handlar inte längre bara om källsortering, bilism och ekologisk mat.

Att sukta efter fler barn men låta bli på grund av klimatet, är det att ge upp? Eller är det snarare att ta ett av flera potentiella miljöansvar som man som individ faktiskt kan påverka? Liksom ett sätt att öva sig i att vara förnöjsam med det man har. I mitt fall två underbara barn.

Jag har alltid drömt om en stor familj, sett mig som en mamma till många barn. Gillar kaoset som uppstår när alla mina syskon och syskonbarn är samlade och umgås vid högtider och semestrar. Samtidigt kan jag inte släppa den där forskningsrapporten från Lund.

”Om vi inte skaffar barn, för vems skull ska jorden finnas kvar?” läste jag i någon debattartikel. Men jag tycker inte det handlar om barn eller inte barn. Utan om att fler kanske kan nöja sig med färre. Jag tror att barn kan vara det som för många ger mening till livet och ge en ändå större vilja att kämpa för någons framtid. Med det sagt behöver inte mer, eller snarare fler, vara det som skapar större kämparglöd eller lycka.

Rent faktamässigt tror jag de flesta förstår att en befolkningsminskning skulle innebära ett lättat tryck på ekosystemen och våra resurser. Det finns en bortre gräns för hur många individer vår planet klarar av. Samtidigt är det en grundläggande drift i människan att fortplanta sig. Men det är också en grundläggande drift i människan att vara missnöjd och ständigt söka efter mer, fler, större och bättre. Det är det som hittills drivit evolutionen framåt och som gjort att vi som människor kommit dit vi är idag. Med ett klimathot hängande över oss som följd.

Vi måste börja ta ägandeskap och fundera kring hur vi vill och behöver forma vår framtid inom en rad områden. För att överhuvudtaget ha någon framtid. Vi behöver rädda miljön både för de människor som redan finns och för de som kommer efter oss. Vi måste göra förändringar på flera fronter samtidigt; resor, konsumtion, mat, investeringar och transporter. Och vi måste skapa ett samhälle som inte bygger på att vi blir fler för att få tillväxt och hålla samhällsekonomin igång.

När det skrivs om att skaffa färre barn ur klimatsynvinkel görs det numera sällan utan att nämna ordet barnskam. Men det handlar inte om skam eller vem som ”offrar mest”. Om klimatfrågan blir en tävling mellan individer tror jag tyvärr miljön står som förlorare.

Och istället för att se det som att jag väljer bort ett barn, kan jag se det som att jag faktiskt väljer mer tid och energi med de två barn vi redan har. Göra det till ett aktivt och medvetet val, se fördelarna som det innebär och försöka landa i förnöjsamhet och acceptans kring det.

Hur tänker du kring det här med att nöja sig med färre barn för klimatet oavsett om det är noll, ett eller fyra?

27 tankar kring ”Färre barn för klimatets skull

 1. Em

  Vad bra att ni vågar skriva om det här. Upplever att diskussionen om färre barn för klimatatets skull är väldigt känslig, men jag tror det är viktigt att komma ihåg att det inte handlar om att skuldbelägga dem som har många barn eller önska bort barn som redan finns. Vi alla har olika drömmar och prioteringar i livet och i slutändan är det ju upp till varje familj att välja det som känns rätt för dem.

  Jag och min man väntar första barnet inom kort och har bestämt att vi inte vill ha fler än två (om vi ens är så lyckligt lottade att vi lyckas bli gravida igen, det är ju ingen självklarhet). Dels för att vi verkligen vill ha tid för våra barn och dels ur miljösynpunkt. Dessutom känns två lagom på många sätt – vi behöver inte köpa större bil och vi behöver inte bo överdrivet stort. Just ordet förnöjsamhet är något som blivit viktigt för mig senaste åren och jag kommer vara mer än nöjd om vi lyckas skapa en fin liten familj på fyra personer. Tänker att man kan ha ett stort umgänge ändå, det behöver inte nödvändigtvis vara egna biologiska barn utan kan bestå av släktingar, vänner och vänners barn. Hoppas att minimalism och miljömedvetenhet på sikt kan få oss att tänka lite utanför kärnfamilijen och göra så vi vågar dela mer med varandra – både upplevelser, tid och prylar.

  Svara
 2. Sophia

  Vad bra och nyanserat skrivet! Jag har också funderat mycket kring detta, men inte vågat formulera något ännu då jag upplever att det är minerad mark. Å ena sidan finns ett läger som anser sig vara klimathjältar för att de bara har ett eller inga barn. Å andra sidan de som – som lite naivt – tycker att frågan inte ens bör diskuteras. Trots att det är en fråga som vi måste närma oss på något sätt eftersom den har gigantisk bäring på klimatet, förutsatt att vi tror på social rättvisa och en framtid utan de enorma skillnader i levnadsvillkor som vi har i dag. Jag har landat i att det är en viktig fråga på populationsnivå och att vi absolut kan prata normer, men att jag verkligen inte vill skamma någon som väljer en större familj. Jag har ju svårt att relatera till den längtan själv eftersom jag är fullt nöjd med två.

  Svara
 3. I.I.

  Vad fint och ödmjukt skrivet!
  Själv valde jag att sterilisera mig efter två barn. Mer tid och energi för de två barn jag har, och veta att ”nu är jag klar med detta”, inte sukta efter fler är guld värt.
  Jag vände på klimatfrågan när jag bestämde mig: vågar jag verkligen sätta fler barn till världen med tanke på hur klimatmötet utvecklar sig? Är det schysst mot barnen jag redan har? För deras skull skaffar vi inte fler.
  Så enkelt, och ändå så svårt för många att ta in.

  Svara
 4. Mikaela

  Väldigt fint skrivet om en känslig fråga. Jag har inga barn alls men längtar och hoppas få två.
  Hade egentlige velat skriva ett längre svar för jag läser er blogg ofta. Men är för trött i hjärnan för att komma med något tänkvärt just nu. Får bli en annan gång. Tack för en mycket bra blogg!

  Svara
 5. Mikaela

  Blir glad av detta inlägget. Kommenterade ett annat inlägg för lååång tid sedan med samma tanke men idén mottogs inte så bra av andra läsare och jag har sedan dess tänkt att jag ”är ute och cyklar” med mina tankar. Om några veckor får vi vårt första barn och det var ett stort beslut bara det.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack vad kul att höra. Och lycka till med första barnet, det är trots allt bland det mest fantastiska man kan vara med om! :)

 6. Andrea

  Jag tänker att svårigheten med en sån studie är att de enda som kommer att ta till sig av resultatet är de som redan är miljömedvetna. Om de avstår att skaffa fler barn så innebär det bara att en större andel av framtidens barn växer upp i familjer som inte funderar över sina avtryck. Jag tänker att jag därför gör världen en tjänst som fostrar (för närvarande två, men förhoppningsvis tre så småningom) barn som växer upp med sopsortering, lappande av kläder, cykel som främsta transportmedel och med fokus på naturupplevelser och familjetid istället för prylhets.

  Mina barn kommer att behövas i framtiden och deras kunskaper inom vardagsmiljötänk kommer att vara värdefulla. Alternativet är något färre människor, men en större andel som lever i utsläppssprutande familjer som utan miljösamvete och det tror jag inte kommer göra världen till en speciellt mycket bättre plats.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har också tänkt i den banorna under en period. Men sen inser jag att med den höga standarden vi i Sverige är vana vid gällande ganska basala behov i vår mening, så gör vi ändå stor miljöpåverkan. Att sopsortering och lappade kläder bara är småsaker jämfört med vad vi behöver vidta för förändringar för att klara av klimatomställningen.

   Men visst är det än mer skrämmande att tänka att de som inte bryr sig om klimatet skaffar fler och omedvetna barn.

  2. Örjan Boström

   Jag har läst en del av de tankar som vissa delat med sig av i den här frågan och jag tycker att Andrea har framfört en mycket sund och viktig tanke. Jag tror inte att vi i Sverige hjälper klimatet i världen genom att inte skaffa barn. Det är precis som du Andreas säger Att vi har en unik möjlighet att uppfostra våra barn till goda miljömedvetna människor. Sverige har god utbildning och forskning och vi kan bidra med nya duktiga människor som kan jobba med klimatfrågor och hjälpa till att lösa problem med detta Som kommer hela världen tillgodo. Sverige har ett väldigt lågt barnafödande och det är ett problem. Problemen med för många människor finns i andra länder där också miljömedvetenheten är på en väldigt låg nivå. Följaktligen är det där man i så fall skall göra försök att begränsa barnafödandet till mer normala Nivåer.
   Det finns även andra väldigt mänskliga aspekter i detta; att växa upp som enda barn kan vara ensamt många gånger i livet. Jag har vänner som är enda barn och har framför allt som vuxna upplevt ensamheten, att inte ha någon nära familjemedlem att prata med och framförallt när man förlorar sina föräldrar står helt ensam en situation man måste klara av helt själv. Jag har själv växt upp med två syskon och vi har haft en bra relation under större delen av vårt liv. Vi har tydligt upplevt hur bra det varit när våra föräldrar lämnat jordelivet, det stöd man fått i den situationen har varit fantastiskt och känns oerhört viktigt. All den tid vi haft efter att våra föräldrar gått bort har varit och är fortfarande ovärderlig. Jag har svårt att tänka mig att vara utan mina syskon. Jag har också sett mina egna två barn växa upp och hur fantastiskt roligt de har haft tillsammans och fortfarande har . Båda två är mycket miljö n’a människor som bidrar till en bättre framtid för oss alla genom sitt sätt att leva.
   Min åsikt är att vi inte ska beröva våra barn möjligheten att få ett syskon, det kommer inte att rädda miljön . Snarare kan det beröva världen en välutbildad och miljömyndighet person som bidrar till en bättre miljö situation i världen.

 7. Ellinor

  Jag har funderat en del på denna frågan. Egentligen vill jag ha fler barn, har två nu. Men känns inte bra pga klimathotet. Det kommer nog komma in fler barn i våran familj men i form av fosterbarn. Finns så många barn som behöver en familj så varför inte öppna ditt hem /hjärta för de som redan finns?

  Svara
 8. Hanna

  Vi har en trea. Hon ligger och sover i min famn nu, fyra månader gammal. Hennes syskon är 6 och 9 år och vi har funderat fram och tillbaka länge huruvida vi skulle ha ett till eller inte. Inte med tanke på miljön, utan med tanke på ork, energi, ålder mm. Nu är hon här och det kunde inte vara bättre. Om ni är sugna på en trea, välj inte bort.

  Svara
 9. Anne

  Man får komma ihåg att Sverige utgör 1 promille av världens befolkning, och beräkningar visar att 2050 kommer Europa och Nordamerika ha ökat sin befolkning med 2% medan Afrika söder om Sahara kommer att öka sin befolkning med 100%. Sen förbrukar ju européen mer resurser men ändå. Det visar ändå var man måste lägga resurserna för att minska befolkningsexplosionen. Att som svensk avstå ett tredje barn pga klimatet är en droppe i (världs)havet.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, man kan ju också tänka att det är vi i Sverige som ligger i topp när det gäller förbrukning av resurser. Så varje svensk spelar ju större roll ur klimatsynvinkel. Sen vet jag inte hur många afrikaner det går på varje svensk (alltså utsläppsmässigt :) ).

 10. Natalie SJ

  Intressant inlägg och många trevliga kommentarer. Jag kan tipsa om detta podcast avsnitt som också diskuterar den här frågan ur ett lite annorlunda perspektiv, nämligen att bara helt barnfri för klimatet https://poddtoppen.se/podcast/1437144717/barnfrihet/gurgin-ar-barnfri-av-miljoskal . Jag tycker att du lyfter upp flera aspekter som jag saknar i de flesta samtal om barnfrihet eller att ha ett mindre antal barn

  Hur tänker ni som valt att ha barn om hur de kommer påverkas i framtiden av klimatföråndringar? Är ni orolig att de ska påverka dem? Jag frågor av ren nyfikenhet om jag behöver tillägga det.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Gällande den sista frågan beror det för min del lite på dagsform vad jag tänker. Jag är säker på att klimatförändringarna kommer påverka våra barn under deras livstid, både med extremväder, förmodligen matbrist och allmänt kaos (pga stor andel klimatflyktingar mm). Ibland kan jag känna ”vad har man tagit dem till för hopplös värld”?

  2. Caroline

   Det finns SÅ mycket saker att oroa sig för när det gäller barnen och deras framtid. Sjukdomar, mobbing, övergrepp, psykisk ohälsa, arbetslöshet, beroenden, olyckor, droger, osv osv. Jag tror att vi alla kommer bli lidande av ett förändrat klimat på olika sätt inom en ganska snar framtid, men det är inget jag går runt och oroar mig för och tänker på. Vad skulle det tjäna till? Jag gör vad jag kan i nuet och försöker få mina barn att anamma det tankesättet också. Vad framtiden bär med sig kan vi ju faktiskt inte veta, så varför ta ut de eventuella sorgerna i förskott?

 11. John

  Ett bra och nödvändigt inlägg av Fru Minimalist, tycker jag! Om nu den största miljö- och klimatpåverkan man kan ha som människa är att skaffa barn, är ju varenda barn väldigt viktigt i sammanhanget för t ex ett mer eller mindre, ger mycket stor effekt upp och ned.

  Svara
 12. Lotta

  Vad trevligt skrivet.
  Något jag tycker att man lätt missar i denna diskussion är att man alltid hänvisar till biologiska barn. Det finns många andra sätt, tex adoption eller fosterbarn. Vi har massor av barn i Svergie som skulle behöva en fosterfamilj på hel eller deltid. Tänk vad mycket nytta man kan göra för väldigt många barn på så vis. Om man dessutom ger dem kunskapen och värdet av att ta hand om vår planet, vilket kanske inte är prio från de förhållanden där de kommer ifrån, så får man dessutom en extra vinst på det hela. Vill man då fylla upp sitt hem med en massa barn runt bordet i en familj som det är struktur på så går detta, dessutom med ett barn som verkligen behöver det.

  Svara
  1. John

   Bra inlägg! Jag tänker det samma om husdjur och då framför allt om hundar och katter, för det finns mängder av dessa som skulle behöva tas hand om i bra och kärleksfulla hem. T ex finns i Sverige runt 100 000 hemlösa katter, så varför köpa från en uppfödare?

 13. Sandra

  Jag har alltid känt obehag inför att försöka få biologiska barn (haft förlossningsrädla sedan jag var nio typ, det var då jag fattade hur allt sånt går till) men tänkt mycket kring möjligheten att adoptera. Nu är jag snart 29 och har kommit fram till att jag inte vill ha barn alls. Barnfrihet verkar dock uppröra en del, så för mig är det skönt att miljöfrågor som dessa lyfts, för det får folk att reflektera, även om klimathotet för mig personligen egentligen inte är ett huvudargument till att jag avstår barn. Sedan har jag inget emot att är andra vill ha barn, även om det såklart är viktigt att tänka ett varv kring hur många, så att de som föds kan gå en dräglig framtid till mötes.

  Svara
 14. Petra

  Jag blir så ledsen när jag läser sådant här. .. Vilken förlust, att människor som bryr sig inte kommer att fostra fler barn, som också i sin tur kommer att bry sig… Är det inte bättre att en stor familj delar samma boyta och samma prylar som en mindre? En singel som bor i en trea och spenderar hela sin inkomst på nya kläder och resor ser jag som en mycket värre miljöbov än ett barn som föds in en familj där man bryr sig. Naturligtvis är det ert beslut som ni måste kunna stå för, men jag skulle vilja uppmuntra er, om längtan finns. Vem vet vilken hjälte ni skulle få äran att uppfostra och älska? :)

  Svara
  1. Jenny

   Fast barnen kommer ju växa upp och flytta hemifrån. Bara för att man växer upp i en miljömedveten familj behöver man ju inte bli miljömedveten själv och tvärtom om man växer upp i en familj som inte bryr sig.

  2. Tora Lundin

   Det finns inga garantier på vad för typ av barn man får. Ditt eller någon annans barn kan mycket väl bli den där singeln i trean, det låter väl snarast väldigt rimligt? Vad vi faktiskt VET är att barnet, hur sött och oskyldigt det än må verka när de ligger där i blöjor, kommer att bidra till massvis med koldioxidutsläpp under sin livstid, och på andra sätt skada vår planet. För det gör alla vi andra.

   Att tro att just din unge ska bli en klimathjälte är väldigt naivt och fungerar inte som argument för att sätta ytterligare en konsument till världen. Nog för att man som förälder ska tro på sina barns förmåga men man behöver inte bli blåögd för det.

 15. Ellan

  Vad är meningen med livet? Eller vad är det man verkligen uppskattar med livet? För oss är det våra barn och vi är nu glada fyrbarnsföräldrar :) Jag tror mycket mer på att fostra barn väl så att de sedan kan sprida kunskap eller forska eller på annat sätt bidra på ett positivt sätt till världen.

  För 150 år sedan var det normalt att bara hälften av de födda barnen nådde vuxen ålder. Idag upplever jag att folk förväntar sig att alla barn kommer leva tills de blir 100 år. Så är det inte. Barn dör. Vuxna dör. Om man ”bara” har två barn så finns inget syskon kvar om tragiken är framme. Jag älskar att se mina barn leka ihop och den kärlek och omtanke som finns i vår ”stora” familj. Jag finns i denna världen nu och jag vill leva mitt liv fullt ut och inte ångra mig när jag blir gammal. (Ps. Jag älskar att vara hemma så några typiska semesterresor blir det inte och jag shoppar dessutom inte särskilt mycket).

  Svara
 16. Skogsanna

  Jag hör till dem som inte vill ha barn men jag hade ingen aning om att jag kunde skylla på klimatet, det ska jag göra nästa gång någon frågar.

  Heja er som är kloka och förståndiga, jag tycker att ni ska skaffa fler kloka och förståndiga barn (oavsett på vilket vis ni skaffar dem) som uppväger de som inte fått en fullt så bra uppväxt. Det kommer att behöva vara många som slåss för klimatet så småningom!

  Svara
 17. Annsofi

  Viktig fråga och undrar hur den utvecklats? Många som skyller ifrån sig ”jag VILL ha ett tredje barn”. Många som inte tar in fakta. Är ju bara titta på mångas släktfoton hur många det blir bara av två barn som i sin tur skaffar två barn (fyra) som i sin tur skaffar åtta barn tillsammans… såg en prognos på ca 9 miljarder 2100. Vi kommer förinta oss själva om inte Putin gör det innan…
  Visst är det viktigt med arbete kring detta i fattigare länder men vi kan inte bortse från oss själva.

  Svara

Lämna ett svar