Konsumera dig till en lycklig jul?

Här om dagen släppte Svensk Handel siffrorna som visar att julhandeln förväntas slå rekord i år igen. Föga förvånande eftersom julhandeln slagit nya försäljningsrekord varje år de senaste åren.

Julen har verkligen två sidor. Jag älskar sidan som innehåller pyssel, bak, mys, umgänge och ljus mitt under den mörkaste tiden på året. Men konsumtionshetsen som tar avspark med Black Friday i slutet av november och sedan pågår fram till jul. För att hämta andan några dagar och sedan ta nya tag under mellandagsrean. Den sidan av julen skulle jag mer än gärna vara utan.

När kommer vi vakna upp och inse att det inte är värt det? Vi blir inte långsiktigt lyckligare av ytterligare en ny tröja, väska eller den senaste modellen bil eller mobil. Vi spenderar cirka 80 miljarder på att shoppa under december månad. Själva julklapparna brukar stå för drygt 20 miljarder. Samtidigt som regeringens totala klimat- och miljöbudget för 2020 uppgår till 12 miljarder. Det är allt annat än långsiktigt hållbart.

Vi konsumenter shoppar alltså under en månad upp mångdubbelt mer än hela vårt lands årsbudget för att åtgärda klimatkrisen. Vi julshoppar sönder våra barns framtid. I hopp om att våra barn (och vi själva) ska bli lyckligare, eller?

Samtidigt som det finns så många fördelar med att minimera sin konsumtionsnivå. Det uppenbara är sparade pengar, men du får också mer tid och mental energi över till annat än att researcha prylar, besöka butiker, köpa prylar och administrera prylar. Samtidigt som du gör miljön en tjänst.

Tänk om julen kunde vara en tid med större fokus på enkelhet. En tid för paus från den sjuka västerländska överkonsumtionen. En tid när kalendern får vara luftig med utrymme för spontanitet. Att julen och veckorna innan blir en tid när man ägnar sig åt det som ligger en närmast hjärtat. Vilket förmodligen inte är att jaga den optimala julklappen eller göra bästa dealen i nätbutiken. Helt enkelt en tid när vi backar tillbaka till julens kärnvärden.

Kanske är det färre och mindre som skulle leda till julfrid och mer långvarig glädje. Och inte den kortvariga kick eller lyckorus som konsumtion eller en julklapp ofta ger. Det går ju faktiskt att visa uppskattning på annat sätt än genom konsumtion av prylar.

Den miljövänligaste konsumtionen är den som inte blir av och lycka sitter inte i prylar eller saker. Det är när du slutar sukta efter nästa pryl, resa, karriärsteg eller nästa vad-som-helst, som du får du tid att landa och fundera över vad som verkligen tillför värde i ditt liv och vad som gör dig lycklig. Förmodligen är det inte särkilt mycket prylar eller julklappar som behövs utan något helt annat, eller hur? :)

Hur känner du inför den kommande konsumtionshögtiden julen som snart tar avspark i och med Black Friday?

15 tankar kring ”Konsumera dig till en lycklig jul?

 1. Linda

  Så bra skrivet.
  I år är vår första jul utan att vi köper julklappar. Förhoppningsvis får vi heller inte några, men man kan dessvärre inte bestämma hur andra gör det. Vi har varit tydliga på att vi inte vill ha något, och hoppas att det blir respekterat.
  Jag får ångest bara av tanken på hur mycket det ska konsumeras till jul, och hur mycket som är onödigt. Mat kastas, mycket kött kring jul. Folk ger julklappar som inte blir uppskattade av mottagaren osv. Jag ser tillbaka på vårt eget beteende vid tidigare jular, och ångrar djupt. Men bättre sent än aldrig.

  Svara
 2. Nanne

  Bra og tankevekkende skrevet. Min familie er nok ikke helt med på å kutte ut julegaver riktig ennå, men jeg trøster meg med at vi bare gir 2-3 julegaver hver, så vi er på riktig vei.

  Svara
 3. Sara

  Vilket fantastiskt bra inlägg! Och jag älskar postern ni gjort som visas på foto. Mitt mål för den här julen är att den inte ska förstöras av stress, och att lägga lock på konsumtionshetsen skulle bidra mycket till att skapa lugn och julfrid.

  Svara
 4. Tråkmåns

  Julen är den värsta tiden på året för mig. Den kombinerar det jag ogillar mest: konsumtionshets, miljöförstöring, påtvingat umgänge med släkt och äcklig mat i överflöd. De senaste åren har jag antingen varit ”sjuk” eller bortrest för att slippa fira, men jag kan nog tyvärr inte komma undan ett år till utan får bita ihop eftersom de andra av någon outgrundlig anledning värdesätter att jag är med. Önskar att jag hade ett jobb där jag kunde jobba på julen istället.

  Svara
  1. Ani

   håller med dig! Jag har ett jobb där jag jobbar hela julen. Så jag kan välja att besöka vänner andra dagar under ”jullovet”, dvs den period under hela året så jag jobbar som mest…… (präst).

 5. Jenny Henniger

  Det finns volontärjobb på jul. Kyrkor, Ria mm. En fantastisk ursäkt att slippa fira med släkten. Själv jobbar jag på sjukhus.

  Svara
 6. Anki

  Så bra skrivet! Det är skrämmande när du sätter siffrorna i proportion 12 miljarder mot 80 miljarder.

  Jag har två barn och den största floden av grejer i jul är riktad till dem. Jag har varit duktig och samlat på mig saker att ge som är second hand under flera månader. Samt försöker att hålla nere antalet klappar. Men släktingar är svårare att få att tänka miljömedvetet. Som tur är vågar jag säga mer och mer vad jag tycker, det är svårt att tala om för andra vad de ska köpa tycker jag.

  Förut var jag bekymrad över vad barnen skulle tänka om att få second hand men det bekommer dem inte för fem öre, nu är de 5 och 7 år. Huvudsaken att det är fina och hela saker som de har önskat sig. Om ni inte ger second hand-julklappar rekommenderas det starkt!

  Det vore tråkigt att helt sluta ge julklappar till vuxna men det kan vara något annat än affärsköpt. En burk hemgjord sylt, godis eller surkål. En bok som du redan läst och tror mottagaren skulle uppskatta. Och så vidare och så vidare.

  Jag skulle verkligen önska ett praktiskt inlägg just vad det gäller barnens klappar. Hur tänker och gör ni? Vad säger ni till släkten?

  Svara
  1. Linda

   Jag har valt att vara ärlig mot släkt och vänner. Det vi får som vi inte vill ha blir sålt/lämnat tillbaka/skänkt/kastat. Några gånger har personer frågat efter något de har gett oss (läs: mamma och svärmor) och då har jag sagt som det är, att saken inte längre är i vårt hem. Men jag förklarar varför vi gör det så. Miljö, etik, ekonomi, minimalism. Vi önskar inte att såra någon, men när vi på förhand har sagt hur vi önskar det hemma hos oss, och folk ändå gör precis tvärt om, så tänker jag att då får givaren tåla sanningen. Jag menar att man inte kan ge presenter med betingelser.

   Mitt bästa tips är att säga ifrån i god tid INNAN jul/födelsedagar, och att förklara VARFÖR. Och att vara inställd på att man inte får helt som man vill, samt att förändringar måste få ta tid.

   Samtidigt vill jag berömma familj och vänner (även om det låter i inlägget som att de är jättejobbiga, ha ha) på att de flesta försöker att möta oss på vägen. Och varje ändring bidrar.

  2. M

   Vi håller också nere antalet julklappar. 4,5-åringen kommer få tre julklappar av oss, och tvååringen kommer få två. Sen får de varsin av mormor och förmodligen skickar farmor och farfar en till dem också. Så totalt 5 och 4 julklappar. Morfar sätter alltid in pengar på barnens konto. I år så firar vi jul själva hemma – dvs. långt ifrån familjen så därför är det lätt att själva välja nivå i år. Jag har funderat mycket på vad som är lagom mängd och vad som är överflöd. Det ska vara kul med jul. Det är mysigt med julklappar tycker jag! Jag har landat i att jag tror att stora kommer bli nöjd med pyssel (pyssellåda med glitterlim, papper etc.) och saxar som hon önskar sig, sen får hon ärva ett fint smyckeskrin som jag själv hade som liten och jag vet att hon väldigt gärna vill ha något nytt ”att leka med”. I och med att de sällan leker med en leksak utan mer hittar på andra saker med dem och de gillar att bygga så tänkte vi ge ett konstruktionsset från brio som de båda kommer tycka är kul och kunna använda länge. Det räknas som en av lillebrors julklappar. Jag skulle tro att de blir nöjda om de får en rolig sak att leka med. De kan ju ändå bara leka med en sak i taget så en så länge känns det inte som att det behövs mer än så. Vi får se om det blir bra eller om den stora kommer tycka att det inte var tillräckligt många julklappar att öppna. Å andra sidan så får hon det pyssel som hon önskat sig i i flera månader så hon bör vara nöjd men jag kan absolut se kommentaren komma om att hon hade ”velat ha något mer också”.. Vi har visst precis hamnat i den åldern ;)

 7. Sofia

  Precis så. Du fångar det så fint. För de allra flesta av oss är det inte fler prylar som bidrar till välmående. Den här julen ser jag fram emot att baka lussebullar med barnen, gå på julkonsert med hela familjen och lyssna till Adolf Fredriks musikklasser och och sedan på jullovet åka skidor med vänner, spela spel och läsa. Julklappar till de vuxna i släkten är avskaffade sedan några år. Till barnen någon enstaka julklapp.

  Svara
 8. Isa

  Tyvärr stämmer det inte att julhandeln ökat varje år enligt din text. Förra året, alltså 2018, minskade julhandeln med -1,8%.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Aha, om jag förstod det rätt var det december-handeln som minskade, inte julhandeln. För att så många fler valde att köpa sina julklappar under Black Friday i slutet av november 2018. Men jag kan såklart ha fått tag på fel fakta.

Lämna ett svar