5 packningstips till semestern

I förra inlägget kunde du läsa om några insikter, metoder och verktyg som hjälpt mig att kunna packa mer och mer minimalistiskt, eller snarare mindre och mindre inför våra resor. I detta inlägg tänkte jag dela med mig av 5 konkreta packningstips:

 1. Säkra kort. Packa enbart plagg och prylar som du är säker på att du kommer få användning för vid just detta resetillfälle. Känner du dig osäker kring någon sak? Då är det ett tydligt tecken på att det ska lämnas hemma. :)

  Jag kom alltid på något plagg eller pryl i sista minuten som jag packade ner. Och som aldrig kom till användning. Jag kommer fortfarande på saker i sista minuten, som inte står på packlistan, med skillnaden att jag nu inte packar ner dem. :)
 2. Mindre väska. Ju mindre väska du har desto mindre kommer du packa ner. Rent krasst kommer du bli riktigt duktig på att packa minimalt om du begränsar utrymmet du har att packa i.

  Det är lite som att bo litet, du blir väldigt duktig på att hålla ordning och inte ha överflödiga saker, medan när du bor lite rymligare kan det gömma sig diverse överflödiga och onödiga saker utan att du eller någon annan märker det. :)
 3. Kombinatorik. Ta endast med plagg och skor som du kan kombinera kors och tvärs med varandra. Detta gör att det blir enklare att minimera packningen och ändå ha en varierad klädsel. Detta blir tydligare om du lägger fram alla plagg du planerar på att ta med och funderar vad som matchar med vad.

  Här är det såklart en fördel att redan tidigare ha en minimalistisk garderob, då går det snabbt och enkelt att hitta dessa plagg att packa ner.
 4. Låna eller hyra. Många saker går att låna, hyra eller i allra ”värsta” fall köpa på plats om behov skulle uppstå. Fundera redan innan på vad som kan lånas eller hyras på plats, särskilt när det rör sig om skrymmande saker eller saker som du bara kanske kommer använda. Likaså kolla upp om du har möjlighet att tvätta kläder, eller ta med tvättmedel/galltvål, så kan du minimera packningen ytterligare.

  Det här har vi blivit mycket bättre på under senare år att på förhand kolla upp vad vi faktiskt kan hyra eller låna på plats, allt från snorklingsgrejer till skidor och cyklar.
 5. Multifunktionell. Hitta plagg och prylar som kan användas till flera saker. Kanske har du en klänning som funkar lika bra på stranden som till restaurangmiddagen? Skor du kan ha oavsett semesteraktivitet? Eller kan mobilen fungera både som kamera, ”bokhylla” och för att samla viktiga kom-ihåg-saker för resan?

  Skor är jag bra på att minimera och att packa multifunktionella sådana. Jag kan klara två veckors semester med varierande platser och aktiviteter inklusive träning, och ändå bara ha 3 par skor med. Typ sneakers, flipflops och träningsskor.

Ett bonustips är att packa i packpåsar. Jag tycker det underlättar enormt att veta att alla mina överdelar ligger i en påse, nederdelar i en annan, underkläder i en tredje osv. Och likadant med respektive barns kläder. Eller att alla badkläder ligger i en påse. Detta har varit extra smidigt de gånger vi rest runt och bott på nya platser flera gånger under en och samma resa.

Vilket av de 5 tipsen ovan är du bäst på att applicera? :)

4 tankar kring ”5 packningstips till semestern

 1. Christine

  Hej! Vad är det för påsar du packar i? Det var ett riktigt bra tips som jag ska ta till mig. Tack för inspiration! ?

  Svara
  1. Moa

   Jag packar också i påsar. Förut använde jag vanliga plastpåsar, men nu föredrar jag tvättpåsar. Det går också att ta tygkassar om du råkar ha många sådana. Jag tycker om tvättpåsarna för att de är nätpåsar så man ser lite vad som är inuti.

 2. Suss

  En grej jag alltid gör fel på när jag packar och aldrig lär mig av mitt misstag är att jag glömmer räkna de kläder jag reser i. Exempel, packar två par långbyxor men egentligen har jag tre par med mig för att jag reser i ett par.

  Svara
 3. Sebbe

  Detta kanske är konstig fråga. Men när du packar ner träningsskorna i väskan, hur gör du för att undvika oönskad svettlukt?

  Jag vet inte hur det är åka på ”semester”. Jag har inte kunnat gå barfota på stranden i flera år. I år gjorde jag det, och jag blev lite rädd. Eftersom jag fick en känsla av att gå på kvicksand. Så min mamma fick hjälpa mig. Jag vet att jag kanske var lite ”barnslig”, men jag hade inte gått barfota på stranden sen jag var 13 år gammal. Jag är 21 år (fyller 22 år på 26 augusti).

  Nästa sommar ska jag skaffa hjälpmedel så jag ska kunna gå och simma.

  Jag ska försöka övertala vården, att jag behöver sjukskriva mig i ett år.
  Eftersom skolan hindrar mig att få den hjälp som jag behöver. Mitt mående har blivit sämre och sämre. Vården behandlar mig väldigt dåligt. Jag har fått höra ”Vi kan inte hjälpa dig med sånt” och även ”Vi tror att du inte lider av ——” (Jag vill inte skriva diagnosen). Men samtidigt har jag på papper att jag lider av den diagnosen.
  Jag har även fått väldigt kränkande kommentarer från en läkare.
  Jag har kontaktat patientnämnden och mm. Jag ska även anmäla detta till IVO.
  Om man har varit på akuten 4 gånger på mindre ett år. Så anser jag att man inte är tillräcklig stabil att studera/arbeta.

  Svara

Lämna ett svar