Verktyg för minimalistisk packning

Man brukar säga att galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat. Ändå är vi många som gång på gång överpackar semesterväskan och packar ner plagg och prylar som aldrig används, med överfulla väskor som resultat.

Fram tills för bara ett par år sedan överpackade jag alltid min väska vid resor och semestrar. ”Tänk om utifall att…det får ju ändå plats…”. Men pö om pö har jag lärt mig att en minimalistisk packning kommer med flera fördelar och utifrån detta vågat packa mindre och mindre.

När jag funderade lite djupare insåg jag att det som fått mig att våga packa betydligt mindre nu mot tidigare, är baserat på ett par insikter, metoder och ett konkret verktyg. Dessa delar jag med mig av i detta blogginlägg:

Insikter
Några grundläggande insikter jag numera har med mig när jag packar är:
– Jag bryr mig mindre om vad jag har på mig under semestern.
– Jag kommer inte variera kläder lika mycket som jag tror eller som jag gör när jag är hemma.

Varför är det så? Förmodligen för att jag fokuserar mindre på vad jag har på mig, eller vad jag hade igår, när jag är ledig. Det räcker att det är helt, rent och bekvämt. Fokus flyttas till att spendera kvalitetstid tillsammans med familjen eller resesällskapet, uppleva området, kulturen och bara vara. De två insikterna gör att jag kan packa ganska få klädesplagg i min packning utan att det får några negativa konsekvenser, snarare flertalet positiva.

Metod
För att packa minimalistiskt behöver du fundera över vad du behöver och vad du bara villhöver bland alla saker du funderar på att packa ner. Allt du packar ska få följa med av en anledning, eller gärna flera anledningar. :)

Använd liknande metod som när du prylbantar hemmet. Lägg ut allt du funderar på att packa på din resa, och funderar över om du verkligen behöver det, eller om det är något du snarare bara villhöver. Kommer du definitivt att använda detta eller är det något du tar med dig ”om utifall att”/”just in case”. Självklart är vissa ”om utifall att”-saker värda att ha med, exempelvis ett paraply eller regnjacka om vädret verkar osäkert, men majoriteten kan du skippa.

Verktyg
Att använda en packlista är det verktyg som konkret underlättat mest när det gäller min packning. Med en packlista känner jag mig lugn och trygg i att vi fått med stora och små nödvändigheter. Vi skapar packlistor i kalkylarket i Google Drive. Vi kopiera sedan en gammal packlista från en liknande resa och modifiera utifrån aktuellt resmål, reslängd och barnens nya behov. Listorna är delade mellan oss föräldrar så att vi båda kan redigera i dem. Vi kryssar för det som packats ner vilket gör att packningen går enkelt, smidigt och snabbt.

En annat viktigt syfte för packlistan är att efter resan (eller inför nästa resa) analysera och fundera över vad av det som packades som faktiskt aldrig kom till användning sist. Är det något du alltid packar för mycket eller för många av? Packas något av vana men kommer sällan eller aldrig till användning vid resor? Vad du behöver och vad du klarar dig utan vid resor är individuellt men dessa frågor kan hjälpa dig att minimera just din packning till nästa gång.

Brukar du överpacka vid semestrar och har du analyserat vad det är du alltid överpackar? :) Har du några insikter och lärdomar du tar med dig när du packar?

12 tankar kring ”Verktyg för minimalistisk packning

 1. Carro

  Så bra tips. Jag tycker det svåraste är att packa minimalistiskt pga så varierande väder i Sverige. Men jag blir bättre och bättre…. Tror en väldigt bra nyckel är som du också skrev är att analysera vad det är för typ av resa man faktiskt ska på. Svårast har varit att packa till 2 åringen. Lättare med 5 åringen nu tycker jag. Sedan jag ändrade min garderob och fler saker matchar varandra tycker jag det är lättare att packa mindre för jag har svårt att ta på mig och barnen vadsomhelst som inte passar ihop bara för det är byxor eller tröja.

  Svara
  1. Moa

   Jag har samma problem. Jag försöker hitta plagg som kan bygga på varandra. Till exempel en klänning som kan kombineras med leggings och en tunn kofta om det blir kyligt. Eller byxa, topp och en skjorta som kan bäras över toppen men även separat. Jag försöker också hålla mig till ett par skor.

 2. Farni

  Går google drive att köra på mobilen?
  Jag kör packlistor men skriver för hand. Min utmaning är packning för 6 pers.

  Svara
  1. Johannes

   Google drive går utmärkt att köra på mobilen. Även Microsoft onedrive med Onenote är smidigt.

 3. Anne

  Nu förstår jag varför jag alltid får med mig lite för mycket när jag packar. Du skrev att på semestern funkar det med färre plagg än annars, bara dom är hela och rena. För en som jobbar i vården och går klädd i anonyma kläder med mudd och resår i midjan alla vardagar, så är det lätt att gå lite bananas när man äntligen får klä upp sig i sina egna kläder flera dagar i rad, inte bara på helgen. :) Då vill man ha med både skjortan och kjolen och tröjan och… utifall att. Men med en genomgången garderob där plagg matchar varandra blir det åtminstone något enklare.

  Svara
  1. Ingrid

   Exakt samma situation för mig! Går i förskolekläder hela dagarna och vill få användning för allt men slutar ändå med att jag går i två klänningar.

   Har förövrigt letat efter ett sånt här inlägg!

 4. Annie

  Tack för ett bra inlägg, jag gillar verkligen när du adderar bilder till texten. Det gör läsningen så mycket roligare, för min del! Jag upplever att packa när man är stressad är det absolut värsta man kan göra. Då åker bokstavligt talat allt ner i väskan. När man har gott om tid till packningen blir den också mer genomtänkt (och mindre!). För några år sedan åkte jag till Spanien och vandrade i fyra veckor. Allt jag hade var en ryggsäck på 5-6 kg. Det räckte gott och väl! Kände mig så fri. Jag la dock mycket tid på att analysera och planera packningen – det var värt all den tiden i slutändan! ?

  Svara
 5. Lina-Louise

  Intressant blogg med många tips och en och annan tankeställare! Jag försöker balansera om mitt liv just nu och leva mer minimalistiskt generellt, dock har jag ett pengaslukande fritidsintresse i form av en häst…så nu jobbar jag hårt på att tjäna både tid och pengar på samma gång. Det måste gå! :-)

  Svara
 6. MD

  Under flera år hade jag ingen resväska med hjul utan bara en kabinväska, eller en mjuk bag ifall jag behövde något större. Att antingen ha en väldigt liten väska, eller veta att allt man lägger ner kommer behöva bäras hela vägen, det är en bra skola för minimalistisk packning :)

  Svara
  1. Emanuel

   I samband med en flytt ”försvann” min stora resväska. Instinktivt ville jag gå och köpa en ny, men jag kanske ska vänta med tanke på vad ”MD” skriver. Kanske rent av klarar mig utan! :)

 7. linnea

  Tidigare har jag packat i få väskor men på vår treveckorssemester i Norrland nyligen fick varje familjemedlem varsin väska vilket underlättade mycket. I väskorna låg underkläder i packpåsar. Jag tycker att det bästa tipset är att var sak har sin plats så man lätt kan hitta allt och snabbt ta det med sig. Hellre fler små påsar/väskor till tex smutstvätt, regnkläder, badkläder, diverse laddare osv. Tack för all inspiration, har just börjat lyssna på er bok.

  Svara
 8. Bo

  Packningstips jag testat och delar, nyss hemkommen efter en månad på resa.
  1. Låt prylar du inte använde gå till återanvändning på annat håll, du använde dem inte ens på resa. Undantag sjukvårdsprylar och köldskyddsplagg/regnkläder.
  2. Merinoull är oslagbart. Jag tog med ett par underbyxor, tvättar dagligen i samband med tandborstningen. Torkar över natt. Nackdel dyrt. Fördel packvolym, vikt och fantastisk komfort jfr bomull.
  3. Utnyttja modern teknologi: En ficklampa med ett enda AAA batteri är stor som en lillfinger med kan lysa som en mopedlykta från 60-talet. Det blev räddningen när man skall hitta till toaletten 200 meter bort.

  Svara

Lämna ett svar