4 prylar vi lånat och hyrt till huset

Vid flytt till hus med trädgård behövs lite fler prylar än när vi bodde i lägenhet, så upplever åtminstone vi det. Även om man inte har något brinnande trädgårdsintresse (vilket vi saknar) kan man ju ändå vilja ha en prydlig och fin trädgård (något vi gärna vill :) ). Och vid flytt till ny bostad behövs ofta åtminstone viss ytskicksrenovering och saker ska upp på väggar etc. Då kan diverse olika hjälpmedel underlätta, som självklart inte behöver ägas, beroende på hur ofta de används och hur enkelt det går att få tag på dem på annat håll.

Här är 4 prylar vi har lånat eller hyrt sedan vi flyttade till huset:

  • Borrmaskin. För bland annat uppsättning av rullgardiner och saker på väggar.
  • Tapetnedångare/tapetborttagare. För den ytskicksrenovering vi hittills gjort och senare kommer göra under hösten. Ett smidigt och snabbt sätt att få ner vissa tapeter (vi upplever inte att den fungerar på alla slags tapeter tyvärr).

  • Vertikalskärare. Googla om ni inte vet vad det är, vi hade aldrig hört talas om det förrän vi flyttade till hus :). I ett försök att få ordning på vår gräsmatta. Jag har visionen om en jämn och grön fotbollsplan till nästa år.
  • Maskrosuppdragare. Fick vi låna av våra grannar i ett försök att få ordning på vår maskrosmatta, förlåt gräsmatta. 5 stora svarta plastsäckar har jag fyllt med enbart maskrosor. Puh!

Och tre prylar vi köpt begagnade sedan flytten:

  • Gräsklippare. Skulle helt klart kunna samägas med tanke på hur sällan den används, om inte alla i bostadsområdet redan ägde en egen. ;)
  • Elektrisk häcksax. Vi har häck runt i princip hela tomten som vi dessutom behöver hålla hyfsat låg på vissa ställen då vi har hörntomt där bilar behöver ha sikt över ett hörn. Elektrisk häcksax märkte vi snabbt var tidsbesparande.
  • Trimmer. Köpte vi loss från förra husägarna. Även om den snyggar till bra kring träd och buskar så tror jag inte vi hade köpt en sådan om vi inte fått den i paketpris tillsammans med andra trädgårdsprylar som snöskyffel, kratta, spade mm från dem.

Det blir tydligt när man flyttar till ett villaområde att de allra flesta husägare med åren har skapat sin egna, ofta stora, uppsättning med trädgårdsprylar. När det i majoriteten av fallen skulle fungerat lika bra att hyra eller låna dessa. Om exempelvis samfälligheten i området hade fått ett start-kit från byggherren och ett förråd att förvara sakerna i för utlåning. Då hade majoriteten av alla trädgårdsmaskiner som mestadels av tiden bara står och tar plats i förråd och garage inte behövt köpas, ägas och förvaras.

Visst skulle ett par personer som vill kunna klippa gräset precis när de vill ägt en egen gräsklippare, och någon annan som vill ha bäst-i-test-häcksaxen hade köpt en egen. Men jag är övertygad om att 9 av 10 husägare skulle se fördelen och smidigheten i att någon annan stått för inköp och förvaring. Eller vad tror du?

Vilken trädgårdspryl skulle du kunna samäga, låna, låna ut eller hyra vid behov?

18 tankar kring ”4 prylar vi lånat och hyrt till huset

  1. Jennie

    Jag skulle önska att det fanns mer av samägande av trädgårdsprylar. Det vore kanske nåt för nybyggda områden. Där alla är nya samtidigt. Här har grannen allt och vi hade inget när vi flyttade från lägenhet till hus. Så jag tror inte han skulle se några fördelar med att dela trädgårdsredskap med oss. Jag undrar också varför inte barnfamiljer går ihop mer. Istället för plaskpool och studsmatta på varje tomt kanske man kunde dela lite.

    Svara
    1. Sanna

      Skulle inte vilja gå ihop med någon annan familj med studsmatta. Studsmattor genererar ljud vilket jag ibland vill begränsa på min egen tomt, då vill jag inte ha 5-7 andra grannbarn där.

      Därav att vi äger en egen.

    2. Susanna L

      När det gäller just studsmatta och plaskpool finns det ju saker som skaderisker att ta hänsyn till också. Vilken/vilka vuxna skall vara ansvariga för övervakningen av barnen? Personerna vars tomt sakerna står på? Har man det tillsammans kan det ju bli så att man aldrig kan gå in för att det alltid finns några barn som vill hoppa/bada. Dessutom bör inte mer än 2-3 barn hoppa tillsammans på en studsmatta åt gången. Så just den typen av saker är nog väldigt svårt att dela på, kanske att det skulle funka för två familjer som har det på tomtgränsen men även där är jag tveksam.

  2. Cilla

    Just gräsklippare håller jag inte med om att det är meningsfullt att dela. Nu har det varit en ovanligt varm och torr sommar som gjort att behovet av gräsklippning varit extremt litet. I vanliga fall är det fullt normalt att klippa var 4:e dag till en gång i veckan under maj-augusti, och något mer sällan i september och april.

    Vertikalskärare planerar vi däremot att hyra. Häcksax hade vi kunnat låna av grannen (har ligusterhäck, klippes 2-3 ggr per säsong) men nu äger vi den eftersom det var paketpris med gräsklipparen och de delar samma batteri. ”Vanliga” redskap som spett, slägga, kratta och spade hade nog funkat bra för oss att dela.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Men då skulle det väl gå jättebra att dela gräsklippare. Vår 600 kvm tomt klipper vi på 15-20 minuter med gräsklipparen. Så totalt användningstid kanske 40 minuter under högsommaren ;) Men kan ju vara väldigt olika hur lång tid det tar, samt som i texten i inlägget, beroende på hur flexibel man har möjlighet att vara med när man kan/vill klippa sin gräsmatta.

  3. Linn

    Gräsklippare har vi en egen, häcksax och trimmer delar vi med familjen. Övriga redskap finns att låna i föreningen:)

    Klipper gräset gör man ju ca 1-2ggr i veckan så den tycker vi är skönt att ha egen. Maskrosuppdragare äger vi också en egen. Den används minst 2 ggr per säsong då vi också har mycket maskrosor.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Åh, vilken toppenbra förening där man kan låna. Har de köpt in själva och förvarar det någonstans åt er och det bara är att gå och ”ta” det redskap man behöver? Fungerar det bra?

    2. Linn

      Dem har en handjagare, krattor, spadar, sopborstar, skottkärra m.m. Allt finns på ena väggen i soprummet.

      Har uppfattat det som att det fungerar bra och är bara att gå och låna det man vill. Föreningen har även gemensamma städdagar då underhåll av gemensamma utrymmen, gångbanor, lekplats osv görs i ordning:)

  4. Sanna

    Ett tips, skaffa en egen maskrosuppplockare alt ett bra litet spett för maskrosorna, de kommer tillbaka… Är ni bara lite envetna nästa år så kommer de att minska, men tänk på att grannens maskrosor frösår sig hos er också. Vi, nåja maken som är petig i detta fallet, använder spettet ett par gånger i veckan en normal vecka. Möjligen att en robotgräsklippre skulle göra ett bra jobb också.

    I övrigt ang samägande. Det funkar kanske jättebra i nybyggda områden. Där vi bor finns inga sådana möjligheter (äldre villaområde). Men jag undrar hur ni tänker att samägande ska funka i praktiken. Någon måste ju ta ansvar för smörjning och skötsel. Vet hyresområden där det funkar iom fastighetsskötare osv.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vi vet inte i dagsläget exakt hur det skulle fungera i praktiken, det beror lite på området. I vissa områden är det vanligt med bostadsrätts-radhus/villor. Där skulle ansvaret kunna ligga på brf:en, och då som i många andra brf ha en ”trädgårdsgrupp” som tar hand om det. I andra områden (som vårt eget villaområde) finns en samfällighet som bla ansvarar för sophämtning, snöskottning, vatten mm, där skulle den styrelsen kunna ha ansvaret. Exempelvis.

  5. Jenni

    Jag tror att det finns en anledning att samäga är svårt och det är att folk inte tar hand om gemensamma saker på samma sätt som sina egna. Ingen tar ansvaret att underhålla sakerna och vi (jag och min man) upplever att vi är betydligt försiktigare med saker än vad snittpersonen är. Det slutar alltid med att vi får göra allt underhållsarbete. För att vi kan och har sett till att ha koll på det. Jag tror att det kan funka med sådana saker som inte kräver något underhåll och som är robusta. Annars skapar det mest irritation och osämja.

    Svara
  6. Anna

    Spännande tankar. Finns viljan så går det så om några år kanske det finns en verktygspool som funkar hos er. Här där vi hyr finns inget i trädgården. Vi har satt upp en torkvinda. I somras gick grannen förbi och kommenterade att oj vad ni sparar nu när ni inte behöver torktumla. Jag erbjöd då att de fick hänga tvätt där om den var ledig. Svaret jag fick var nekande pga ”vi har en ska bara sätta upp den” och ”inte vill du se mina gamla kalsonger”.

    Mer oombedda tips för gräsmatta. Vill ni ha den t.ex tre centimeter hög behöver ni klippa var tredje dag. Så har jag fått lära mig.

    Svara
  7. Emma

    Vi bor i ett radhus i ett område där vi 22 hushåll. Vi delar på en gräsklippare och en grästrimmer. Det fungerar riktigt bra. Det är aldrig något bråk om det eller att man måste vänta någon längre stund på att använda den. Vi alla hjälps åt på de gemensam ytorna. Runt omkring lekplatsen. Jag är för att man skulle låna ännu mera saker! Jag lånar maskiner av min pappa när jag renoverar om hemma. I stället för att köpa nya saker. Självklart äger jag mindre maskiner som jag behöver mer ofta så som en skruvdragare och liknande.

    Svara
  8. Sebbe

    Här jag bor, delar grannarna på gräsklippare. Varje cykelhus så finns det en gräsklippare, de går inte på el och de måste drivas av ”mänsklig kraft”.

    Svara
  9. Mamma G

    Vi delade vertikalskärare och ytterligare några maskiner med ett antal grannar och det funkade så länge man var försiktig. En granne tog med sig vertikalskäraren till sitt ”land” och körde där och ja, det gick som det gick… Min man skruvade ofta isär vertikalskäraren och andra gemensamma när de började kärva. Ingen annan tog tag i det. Jag är alltså tveksam.

    Om jag hade gräsmatta idag (bor i lägenhet), så hade jag absolut skaffat en robotgräsklippare. Finare gräsmatta går inte att få!

    Svara
  10. Engiftfribarndom

    Vi lånar borrmaskin av svärfar vid behov och har själva lånat ut en cirkelsåg till kompisar och släkt. Vi har lånat stege av pappa och trappstege av grannar. Vi har lånat ut verktyg för golvläggning till pappa och själva fått låna en kantfil av kompisar. Det mesta går ju att fråga om, alltid nån som har.
    Vet att det mellan grannarna bredvid blivit osämja då en lånade ett verktyg och lämnade det ute en natt i regn…
    Vi har en gemensam bod i vår förening men eftersom det är friköpta hus så blir det att styrelsen är de som får sköta allt underhåll. Alla betalar avgift. Så vi har det mesta själva men relativt få saker. Ärvde lite trädgårdsredskap och en grästrimmer av förra ägaren.

    Svara

Lämna ett svar