Barnrummen som försvann

Vi har fått många frågor om barnrummen; hur inreder vi, delar barnen rum, hur förvaras leksaker, hur ser det ut mm. Ja, hur blev det egentligen så här en månad efter inflytt?

Faktum är att barnrummen försvann, typ. :) Vi hade tänkt att ett av sovrummen på övre plan skulle bli sovrum till båda barnen och ett annat lekrum. Vi planerade även att ha en mindre lekdel i ena delen av vardagsrummet nere. Men så blev det inte alls.

Vi började funderade kring lite större frågor; ”vad är våra ledord för hemmet, hur vill vi att bostaden ska kännas?”. Förutom att vi vill att hemmet ska upplevas lugnt och luftigt, så vill vi att det ska kännas barnvänligt. Det var ju trots allt till stor del för barnens skull som vi flyttade till hus. När vi landat i det tog vi ner samtliga barnens leksaker och skapade en större lekhörna i vardagsrummet istället. Barnen vill mestadels vara i närheten av där vi är och då passar det bäst med ett lekrum på nedervåningen. De flesta av våra gäster har också barn och då kan de leka medan vi sitter kvar i köket eller hänger i soffdelen av vardagsrummet.

Så vi har helt enkelt delat upp vardagsrummet i två delar; en del med soffa, soffbord och braskamin mm och en del för alla barnens möbler och leksaker. För att slippa frågor om var saker kommer ifrån i kommentarsfältet så skriver vi ut det i inlägget. Det betyder inte att vi fått alla saker gratis eller är sponsrade. Det vi fått är bordet och två större förvaringskorgar från Babyshop men övrigt är köpt och betalt själva second hand eller nytt.

Så, let’s go husesyn i barnens lekhörna i vardagsrummet! :)

Brio-ugnen till höger i bilden ovan och tillhörande diskbänk köpte vi på Blocket för ett par år sedan. Ugnen hade vi även när vi bodde i lägenheten. Diskbänken köptes samtidigt men visade sig inte få plats på något bra sätt då, så den förvarades i vårt förråd fram tills husflytten.

De två bokhyllorna mot mönstrade väggen är från Ikea, en av den hade vi även i lägenheten och vid flytten köpte vi ytterligare en på Blocket. Vi har satt i lådor i dem för ett lugnare intryck. Där förvaras pussel, pysselböcker, och lite leksaker, men de flesta lådor är i dagsläget tomma.

Bordet och pallarna är som nämnt från babyshop.se. De har blivit poppis bland både våra barn och kompisars barn. Om det inte pysslas vid det så bjuds det på virkat fika (fått från min fd kollega samt köpt på Tradera) eller leks affär med kassapparat (loppisköp) mm.

En dag när barnen kom hem från förskolan satt spökena och fikade. ;)

I vårt hus ekar det mycket, kanske för att vi har det så luftigt ;) så ett par mattor och andra textilier är ett måste. Barnmattan finns på flera ställen, googla ”Matta kids concept edvin skog” så hittar du. Jag gillar att den är dov i färgerna men ändå ser ut som en barnmatta. 

Lektältet och den runda kudden köptes på en loppis i våras. De andra kuddarna är av ekologisk bomull och går att tvätta och finns bland annat här. Lektältet hade vi även i lägenheten och det är väldigt lätt att plocka ihop och lägga undan vilket var smidigt när vi bodde mindre.

Spökena bor vanligtvis i tältet.

Bokhyllan du ser nedan som ser ut som ett hus är från märket Alice & Fox. Jag hade bevakning på Blocket på den hela sommaren men den dök aldrig upp så jag köpte en ny hos Jollyroom.

De stora förvaringskorgarna kommer som nämnt från Babyshop. Den svart-vita som syns på översta bilden är från märket Ferm Living och är i GOTS-certifierad ekologisk bomull, i den förvaras duplo. Den mer färgglada nedan är från Littlephant (älskar mönstret och färgerna!), i den förvaras barnens tågbana. Båda korgarna är mjuka, stabila och känns kvalitativa.

Men vad händer här näst, kommer det se ut som på fotona även framöver?

Nej, inte alls. Vi får förmodligen anledning att återkomma till barnrummet, eller kanske barnrummen (liksom övriga delar av hemmet såklart). Inom de närmsta månaderna kommer vi måla den mönstrade väggen i vardagsrummet vit vilket kommer göra hela rummet lugnare. Likaså är tanken att ha canvastavlor på barnen på den väggen.

När vi sedan gör i ordning ett sovrum till barnen på övre plan (de sover nu i vårt sovrum) med riktig barnsäng mm. Så är planen att vissa av barnens möbler och leksaker som nu är i vardagsrummet ska flytta dit. Förmodligen lektältet, en bokhylla, lite böcker mm.

Är du inredningsintresserad och har något tips utifrån det du ser och läser ovan, så får du gärna kommentera och ge tips! :)

Har du funderat över dina ledord för ditt hem? :)

18 tankar kring ”Barnrummen som försvann

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja det är sant, har inte sett det på det sättet men lillebror står ofta och kör sina bilar där på fönsterblecket. :)

 1. Jenny

  Jättefint och mysigt! Vår yngsta är 3,5 år och vi har gjort samma som ni – halva vardagsrummet är hans lekhörna (”mitt rum” är det självklart för honom). Vi är nöjda med detta nu och ett tag framöver!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad kul, för precis som du är inne på, det kommer ju inte vara så för evigt. Kanske är de flesta av barnens leksaker i deras egna rum redan om något år, eller om 5. Framtiden får utvisa :)

 2. Marina

  Så fint, roligt att få se hur ni har det.
  Älskar tapeten, matchar inredningen också.. behåll;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hehe, vi vill ha lugnare intryck och ha flera tavlor på barnen på den väggen, och då blir den alldeles för rörig för vår smak. :)

 3. Eva

  Bra och praktisk idé att förlägga lekrummet i vardagsrummet när det fungerar. Lugna harmoniska färger, söta kuddspöken i det fina tältet. Trevligt virkat fika vid snygga runda möbler. (Har varit inne på vikten av variation av former tidigare.) Fin bokhylla som kan bli dockskåp också om man vill. Detta är kanske den mest harmoniska platsen i ert hem? Tapeten på väggen fungerar perfekt dessutom.

  Ledord för hemmet har jag aldrig tänkt på, men det var ingen dum idé att medvetet skapa ett sådant. Har bara fått ledord till mig när jag kommit till nya arbetsplatser. En gång var ordet ”Jante”, på senaste arbetsplatsen ”stagnation”. Var ytterst skeptiskt till dessa ord som de första dagarna bara poppade upp i skallen, som från tomma intet, men överrensstämmelsen med vad som sedan visade sig var kolossal! Genom att skapa eget ledord tar man ansvar för sitt bidrag till områdets miljö. Även hemma, vilket jag aldrig tänkt på! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har faktiskt tagit till oss din kommentar kring vikten av att ha olika former i hemmet (tack!). Vi hade nog aldrig riktigt tänkt själva på att vi mest hade fyrkantiga former och hårda kanter. Herr Minimalist är inte så förtjust i runt/ovalt men jag försöker smyga in det där det går ;) (försökte även med en rund spegel i hallen men den gick inte igenom ;) ). Kanske blir det ett ovalt matbord längre fram när vi byter ut det nuvarande (önskar på sikt ett större som rymmer fler gäster).

 4. Jenny L

  Tycker också det var en härlig tapet! Om ni inte gillar den kan ni väl måla en enfärgad fondvägg i någon lugn varm ton, tex milt grön. Tror det skulle kännas kalt och hårt med helvitt rum när även alla möbler är vita.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, vi får se hur det blir. På andra sidan vardagsrummet i den ”vuxna” delen så är soffan mörkgrå, mattan grön och bordet i ek (samt på sikt en större tavla i grönt på väggen). På den kommande enfärgade väggen vill vi även ha flera tavlor på barnen vilket också kommer ge lite mer färg på väggen.

  2. Linda

   Jag tycker också en lugn färg hellre än vitt. Mot vitt blir kontrasterna större och det upplevs sällan lugnare, tycker jag!
   Men jättemysigt barnrum så här långt!

 5. Carro

  Fint det blir! Våra barn har varsitt rum men vi har en enplansvilla så allt flyter ihop mer än om man har två plan. Dagtid har barnen mycket av sakerna i vardagsrum och kök men på kvällen hjälps vi åt att städa undan allt tillsammans. Gillar att ha det undanplockat för att inspirera till ny lek nästa dag. Det vi även tänkt på är att vi tycker det är viktigt att varje barn har något ställe där de få vara ifred om man vill. Behöver ju inte vara ett helt rum men någon vrå där man får säga nej till syskon osv. Tänker att det är mycket stimuli överallt i samhället och att man ska kunna dra sig undan någonstans om man vill.

  Svara
  1. Engiftfribarndom

   Stod precis om det i en artikel i ”viivilla”. Därför var öppen planlösning på utgång…

 6. Anna

  Barn brukar ju ta med sig teckningar från förskolan. Ett tips är att ha en tavellist med ramar för A4-papper. Där kan man sätta in ritningarna barnen tar med hem och så byter man ut dem allt eftersom de kommer hem med nya :) Då blir det som en liten konstutställning.

  Svara

Lämna ett svar