Köp-och-släng-samhället

Det talas ofta om att vi lever i ett slit-och-släng-samhälle. Uttrycket kan sammanfattas med att vi slänger något så fort vi anser att prylen blivit inaktuell, sliten eller trasig utan en tanke på eller ens möjlighet till återanvändning alternativt reparation.

Häromdagen berättade en av mina kollegor att han tycker sig se generella tendenser till att vi som samhälle är på väg att ta nästa steg, dessvärre i fel riktning, mot ett köp-och-släng-samhälle. Enligt honom blir det med andra ord allt vanligare att saker hamnar direkt i papperskorgen utan att använts mer än vid något enstaka tillfälle eller i värsta fall inte en endaste gång.

Jag tycker mig dessvärre kunna hålla med min kollega och i vissa fall även erkänna mig skyldig till samma beteende, framförallt historiskt sett. Min personliga erfarenhet är att köp-och-släng-beteende typiskt uppstår kring proaktiv konsumtion, presenter, prenumerationer och tröstshopping.

Proaktiv konsumtion – Så for vi köper mat, kläder eller saker som vi inte har ett konkret behov av inom en överskådlig framtid är risken stor att vi inte hinner äta upp maten innan den blir dålig, använda kläderna innan de blir omoderna eller prylarna innan de blir inaktuella.

Presenter – Alla gåvor som inte valts ut med omsorg för att lösa ett säkerställt behov hos mottagaren riskerar att aldrig komma till användning. Det går oftast att applicera på allt från födelsedagspresenter, gå-bort-presenter till praktexemplet företagsgåvor där exakt samma gåva ofta appliceras på flera hundra personer med helt olika förutsättningar, intressen och behov.

Prenumerationer – En prenumerationer innebär i korta drag att redan idag betala för något som sedan levereras vid ett flertal bestämda framtida tillfällen. Fördelen är att totalpriset ofta blir lite lägre samt att produkten levereras till ens hem, nackdelen är att respektive leverans varken tar hänsyn till konkreta behov eller tillgänglig tid vid leveranstillfället. Typiska exempel är prenumerationer på rakblad, eller på fysiska dagstidningar som DN och SvD som alldeles för ofta går direkt från brevlådan till papperskorgen eller i bästa fall pappersinsamlingen.

Tröstshopping – Alla former av konsumtion som inte utförs för att tillfredsställa ett långsiktigt konkret behov utan istället ett kortsiktigt emotionellt behov. Till exempel inköp av en ny handväska för att det varit en tung vecka, trots att du redan har en motsvarande handväska.

Har du några köp-och-släng-tendenser idag och i så fall inom vilket område? Finns det kanske fler bra exempel på köp-och-släng-kategorier som jag inte nämnt ovan?

12 tankar kring ”Köp-och-släng-samhället

 1. Rebecka

  Tidningar av diverse slag, det enda som är positiv med dem är att de kan läsas om och om igen och att de går att återvinna. Men det är lätt att lockas av framsidorna och sedan bli besviken (jag pratar om exempelvis Topphälsa, Må bra, Mama etc), eftersom det mesta av innehållet består av mer eller mindre förtäckt reklam eller bantningstips. Drygt! Jag försöker skärpa mig, men ibland vill jag ha enkel underhållningsläsning. Frågan är vad som är enkelt utan att var fördummande.

  I år ska alla julklappar från mig antingen bestå av böcker som jag vet att personen ifråga vill ha, eller förbrukningsvaror, t.ex ekologiskt schampo, te etc. Jag funderar även på att återinföra en tradition vi hade när vi var mindre, när hela familjen fick ett sällskapsspel till jul, som sedan halva släkten spelade på juldagen. Mysigare än att däcka var och en för sig efter att ha ätit för mycket julgodis.

  Ps. Om jag verkar frustrerad så är det för att jag har kommit av mig lite med rensningen här hemma, jag har mycket kvar att göra men ingen inspiration just nu. Jag blir ändå peppad av er och andras bloggar, snart är jag igång igen. :) Ds.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det där med att ge hela familjen ett sällskapsspel var ju en riktigt bra ide. Men vem tar med det hem när alla åker hem till sig? :)

 2. Caroline

  Förra året hade jag som nyårs-löfte att inte köpa en enda tidning. Det nyårs-löftet varade från 1/1 2012 till 20/10 2013 (köpte då en inredningstidning). Känner mig väldigt nöjd över det. Innan köpte jag varje vecka kvällstidning med bilagor + även ibland någon ”skvaller-tidning”. Men jag ändrade mig då jag läste en artikel om prinsessan Diana, där en kommentar var ”att det är sådana personer som köper skvallertidningar som bidrog till att prinsessan Diana inte finns hos oss längre”. Då kände jag att jag vill absolut inte bidra till något sådant mer och det håller jag fortfarande och är inte intresserad av att köpa skvaller/kvälls-tidningar!! :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant, jag har aldrig hört om någon som haft ”tidningslöfte” tidigare men det låter klokt. Speciellt eftersom det finns oändliga mängder bra information gratis på nätet inom nästa vilket område som helst. :)

   Själv slutade jag läsa kvällstidningar väldigt tidigt i livet efter att Expressen skrivit en raljerande artikel om hur löjliga och dåliga alla människor är som läser fantasy eller science fiction. Det var tydligen en öm tå hos mig. ;)

 3. E

  För några månader sedan, tog jag min dvd-spelare till en tv butik, för att fråga om dem kunde reparera den?
  Han ville inte ens titta på den, för att det skulle kosta mig 300 spänn bara av att titta på den. Men jag vill betala det ändå, men han tyckte ändå att det var billigare för mig att köpa en ny.
  Efter det så ringde jag min morbror istället, eftersom han är tekniskt av sig, men även han tyckte att jag skulle köpa en ny.
  Men jag gav inte upp, så jag öppnade dvd-spelaren för att se om jag kunde göra nåt. Och det kunde jag, tydligen så hade de små sladdarna lossnat från det stället det skulle sitta på. Nu funkar den utam problem. Jag vill inte reparera den för att jag är snål, och inte ville köpa nytt eller så, utan för att den alltid har funkat bra och var en present ifrån mina föreldrar, när jag hade flyttat hemifrån.
  Önskar att det fanns ställen man kundeag gå och reparera saker, istället för att slänga allt.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Otroligt duktigt av dig att fixa den själv, imponerande! :)

   Jag håller med, det vore fantastiskt om det fanns lite fler tekniska meckarmänniskor som kunde fixa lite av varje men det är säkert för lite pengar i den businessen dessvärre.

 4. Liie

  Tycker det är så hemskt med tidningar som bara läses en enda gång och sedan slängs, och kanske inte ens slängs i återvinningen hos vissa. Jag köper aldrig tidningar numera, allt går ju att hitta på nätet och då får jag precis den informationen jag behöver bara.

  Gratistidningar däremot får jag hem, vi i villa, villaliv och mersmak från coop, tre trevliga tidningar tycker jag, så jag tar gärna emot dem. Men nyligen har jag börjat lägga dem i en egen påse när jag läst dem, tänkte att när jag ska ha loppis till sommaren kan jag ha en hög med tidningar som man får ta gratis. Det som står i de tidningarna, recept, hur man bygger diverse småsaker, och när på året man ska plantera vissa blommor är ju samma år ut och år in så det vore kul att se om det går att göra så de läses en gång till, värt ett försök i alla fall :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter ambitiöst och ädelt av dig att försöka få tidningarna läste en gång till. Jag tror att det finns massor av människor som vill läsa andra människors redan lästa tidningar. Det saknas bara forum/marknad för att förmedla dem (och många andra liknande saker) till varandra.

   Jag vet vissa bostadsförmedlingar som kör med ”bytesrum”. I dessa kan man lämna saker som fungerar men som man inte behöver längre så kan vem som helst plocka upp dem. Det fungerar oftast rätt bra så länge folk inte börjar använda rummet som ett grovsopsrum. :)

 5. Rebecka

  Föräldrarna får behålla sällskapsspelet i så fall… ;) Vi måste såklart inte köpa ett nytt varje jul. det går ju att spela samma spel en gång per år. :)

  Svara
 6. Liten

  Tidningar har jag aldrig köpt mer än några stycken per år. Rekordet var förra året då jag fick en prenumeration på en pysseltidning av en vän. Då kom jag nog upp i totalt 6 tidningar. Köper aldrig kvällstidningar (står mest skvaller i dem och det som är intressant går att läsa på nätet) och vi har inga morgontidningar (lokaltidning, dn osv) heller eftersom det kostar så mycket och det lilla som intresserar oss går att läsa på nätet det med. De få tidningar som köps är av typen ”klurigheter” – sodoku, korsord osv. De går väl att göra på nätet också men eftersom jag hittills bara har haft en gammal telefon har det vart enklare att ha en papperstidning i väskan en en dator för bara det ändamålet ;)

  Sammtidigt uppskattar jag tidningar, tycker om att sitta och bläddra i fina magasin men tycker inte det är värt pengarna och röran att ha dem hemma (de måste ju få plats någonstans, för jag vill inte slänga dem). Läser dem på biblioteket någon gång eller ibland hos bekanta.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Bra tips med tidningar på biblioteket faktiskt. Går ju ofta att kombinera med en mysig promenad och kostar ingenting. :)

Lämna ett svar