Köp för att äga resten av livet

Skulle du ha samma shoppingbeteende och göra samma konsumtionsval av prylar och kläder om du hade i åtanke att det du köpte skulle fungera för dig och hålla resten av livet? Eller i alla fall så länge du fortfarande har behovet som prylen eller plagget används till.

Om du överväger att köpa för att äga resten av livet kan det få intressanta konsekvenser. Plötsligt ser du kanske helt annorlunda på egenskaper som kvalitet, färg, design, persedelvård och till och med pris. Vilket kan resultera i betydligt mer genomtänkta och i längden mer tillfredsställande köp.

När du köper saker med tidlös design som dessutom är utseendemässigt kompatibla med annat som du redan äger så minimerar du risken för att prylarna snabbt ska kännas omoderna. Allt som du äger med extrema färgval, mönster eller design riskerar nämligen att kännas lika omodernt som det kändes hippt då du köpte det så fort modet svänger. Skulle du trots allt någon dag tröttna på en pryl så är det ofta betydligt enklare att sälja eller skänka bort prylar med klassiska färger, material och tidlös design.

Detta synsätt kan appliceras på i stort sett allt från kökstillbehör och porslin, till möbler och kläder. Att äga, vårda och få något att leverera värde över lång tid känns i en minimalistisk och hållbar värld väldigt tillfredsställande.

Vi försöker ha detta synsätt när vi köper kläder numera. Kan vi se oss använda denna tröja, skjorta eller klänning även om 5, 10, 20 år? Tre konkreta exempel på saker vi själva köpt där vi haft detta i åtanke är följande:

Fru Minimalists stilrensa och bekväma ballerinaskor från märket Flattered.

 • Fru Minimalists ballerinaskor från märket Flattered. De är stilrena, bekväma och har, vad jag upplever så länge jag haft dem, god kvalitet. När jag var gravid första gången minskade jag ner tillfällena då jag bar skor med hög klack och började uppskatta snygga lågskor. Dessa lämpar sig såväl till vardags som festliga tillfällen.
 • Herr Minimalists köpte en ryggsäck för över tio år sedan från en tillverkare som erbjuder både snygg och praktisk design samt livstidsgaranti. Den används fortfarande nästan dagligen och jag kan se den användas resten av livet.
 • Vår iskubsform i rostfritt stål. Här om veckan bestämde vi oss för att byta ut våra två iskubsformar i silikon då de börjat gå sönder, är svåra att få ur innehållet ur, samt vi är tveksamma till materialet. Vi funderade hur er ersättare vi kan använda resten av livet skulle se ut och vara gjord av och kostade på oss en i rostfritt stål från Laplance Eco store.

Två iskubsformar i silikon ut och en i rostfritt stål in att äga för resten av livet.

Något där vi totalt misslyckats med detta koncept är vårt blåa porsin från Höganäs som Fru Minimalist började samla på redan i tonåren, men ångrade så snart det skulle brukas tio år senare. Det enda positiva med valet var att Herr Minimalist visade sig ha exakt samma porslin när vi träffades flera år senare. En vacker dag ska vi byta ut det mot en uppsättning som vi båda tycker om, med hög kvalitet, i mer tidlös design och som vi kan se oss använda även på äldreboendet. :)

Det här med att köpa för att äga resten av livet skriver vi mer om i vår bok Prylbanta –  Färre saker större frihet, som kommer ut butik i slutet av september.

Har du något där hemma som passar in på beskrivningen ovan? Antingen genom att vara ett köp du ser dig använda resten av livet, eller motsatsen, något som inte köpts med det i åtanke och som du idag ångrar?

36 tankar kring ”Köp för att äga resten av livet

 1. Ida-Maria

  Ju äldre jag blir desto mer går jag på hållbarhet och kvalitet. Vi har successivt bytt ut porslin mot vitt swedish grace, klassiskt och mkt hållbart, tröttnar aldrig. Hoppas det fortsätter så i många år. Dessutom lätt att komplettera vid behov!

  Svara
  1. Maria

   Superfint. Jag har swedish grace äng. Jättefint att blanda de olika färgerna också!

 2. Ett fattigt landskap

  Något som jag saknar i det här sammanhanget är en kvalitetsmärkning på kläder, dvs. någon typ av standard för hur länge ett plagg kan användas utan att det slits ut. Jämför med möbeltillverkare som testar att man kan sitta i en soffa varje dag i 20 år (eller vad det nu är). För det som verkligen kan matta av ens goda intentioner är ju att man satsar på t.ex. ett lite dyrare plagg i klassisk utformning, som sedan inte alls lever upp till priset i kvalitet.

  I övrigt något som jag köpt för att behålla hela livet: nej, jag har inte använt det tankesättet så det blir ett nytt verktyg att pröva. Däremot visar det sig ju allt som oftast att klassisk design är det av en anledning.

  http://www.ettfattigtlandskap.com

  Svara
 3. MD

  Är inte ert Höganäsporslin ett perfekt exempel på hur svårt det är att gissa vad man kommer tycka om och anse vara tidlöst 10-15 år senare? Eller titta på hur en klassisk neutral kavaj ändå ändras otroligt mycket i snitt mellan 70-, 80-, 90-, 00-talen och idag.

  Svara
  1. Paulina

   Min släkt köpte Arabias Artica-serie till mig och mina syskon i tonåren. Den funkar fortfarande nu 20 år senare även om jag ibland kan känna mig less på dessa. Jag är dock tacksam över att de köpte en vit servis och inte en i färg för den är verkligen tidlös. Det som är intressant är att tallrikarna först det senaste året börjat se lite slitna ut.

 4. Linda

  Stilren. Ett så missbrukat ord. Ett plottrigt hem är också stilrent, om det är plottrigt i alla rum. Stilren är inte samma sak som avskalad/enkel. ?

  Svara
 5. Siv.Å.Bäckman

  Vårt blåa porslin inköpt i mitten av 90:talet får nog följa med till äldreboendet pga att vi fortfarande tycker om det, även mina ny inköpta Docksta tofflor(min svärfar ägde ett par på 60:talet)som jag redan då tyckte om.Dock köpte jag svarta hans var bruna.Där kan vi tala om tidlös och klassisk vara som varar livet ut

  Svara
 6. Birgitta

  Jag har i alla fall flera klädplagg som jag haft i 20 år eller mer och fortfarande använder. Min erfarenhet är att på kvalitetskläder är även snittet mer hållbart, inte bara själva kvalitén på tyg och sömnad. Alltså, om du har ett billigt och ett dyrt plagg inköpta samtidigt, så kommer du förmodligen att upptäcka att efter några år så har inte bara det billiga plagget blivit fulare och mer slitet – det ser också mer omodernt ut än det dyra. Varför det är så är lite av en gåta för mig, men jag har definitivt kunnat konstatera att så är fallet. Häromdagen blev jag tvungen att kassera en klänning som jag burit och älskat sedan 1992 men som nu verkligen är utsliten. Men jag tycker så mycket om den att jag tog med mig den till en skräddare tillsammans med ett nytt tyg i liknande kvalitet (fast i en annan färg, man får ju ändå variera sig lite grann) och bad skräddaren använda det gamla plagget som mönster för att framställa en ny, likadan klänning av det nya tyget. Jag behöver väl inte tillägga att det var en väldigt enkel, klassisk modell.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Intressant reflektion och jag kan hålla med dig i det du skriver.
   Härligt också att höra att du tog ett plagg till skräddaren! Just kemtvätt och skrädderi är ju på sätt och vis ”tråkiga” saker att lägga pengar på, men så otroligt mycket bättre för miljön att ta hand om, laga och fixa till plagg som redan finns i garderoben. Lättare såklart när det rör sig om favoritplagg.

 7. flipp87

  När jag och min man precis hade pluggat färdigt och vi plötsligt var två vuxna med heltidslöner så gick vi raka vägen till Naturkompaniet och köpte varsin riktig vinterjacka. Han en Fjällräven och jag en Didriksson. Båda två används fortfarande varje vinter och jag blir glad varje år jag får ta upp min – den är så fin! Ett hissnande stort inköp då men PPA har numera sjunkit rejält var det en mkt bra investering. Efter alla år m HM-jackor var det underbart att vara varm en hel vinter dessutom :)

  När det gäller kläder och hållbarhet vet jag att om man köper Nudie-kläder (iaf jeans) så ingår det lagning om de går sönder. Bara att gå till en butik och lämna in och hämta dem senare eller få dem hemskickade om man inte bor i närheten (då får man även lämna frankerat paket). Superbra! Har också för mig att de överlag har bra koll på tillverkning osv. Kommer att köpa därifrån nästa gång om de har ngn modell som passar.

  Svara
  1. Paulina

   Jag har en Fjällräven vinterjacka som jag köpt för 5-6 år sedan. Förra vintern så började den se lite sliten ut i ärmarna och har ett hål i en inre ficka men det är inget som syns. Jag beklagade mig för en arbetskompis och hon sa att den inte ser sliten ut. Nu är väl problemet snarare att jag tröttnat. :-) Den får nog hänga med minst en vinter till för jag har andra planer än att köpa en ny jacka som jag egentligen inte behöver

 8. Beatrice

  Himla bra inlägg :).

  För några år sedan köpte vi ett antal rostfria burkar med snäpplock i olika storlekar från Onyx (bl.a hos goodforkids.se). De är helt suveräna och det känns som om de kommer att följa oss genom hela livet :). Flera av dem kan dessutom förvaras i varandra som ”ryska dockor”, en extra bonus när man valt att leva på liten yta. Likaså har vi köpt rostfria matlådor på loppis och vi använder dem hela tiden.

  Vi kommer att anamma tänket ”vill vi ha det här resten av livet?” tillsammans med ”behöver vi det NU?”.

  Tack för all inspiration. Även om vi strävat mot minimalism i många år finna det ofta mer att göra. The neverending story ;).

  Svara
 9. Eva

  Persedelvård… vilket vackert ord! Vissa skulle nog inte ens förstå det utan kontexten, utan uppfatta det som vård av sedlar, kanske en mojäng som pressar och stärker sedlarna. :)

  Svara
 10. Ulrika

  Jag förstår verkligen ert resonemang men tänker ändå att kan ni inte sälja Höganäs och köpa det porslin ni vill ha? Känns lite härligare i vardagen med ett porslin man älskar:)

  Svara
 11. cl

  Jag är lantromantisk, och älskar blommigt och pastellfärger. Servisen jag har heter Grön Anna från Rörstrand. Tål maskindisk och micro. Repas inte. Växte upp med den servisen, och pga att jag älskade den redan som barn samt att den påminner om min underbara barndom, blev valet givet. Dessutom är det så fint att blommönstret fyller upp nästan hela tallriken, för det gör att även anspråkslösa rätter ser finare ut. Har tyckt om serien i 40-45 år redan (minns inte riktigt när mina föräldrar köpte den), och vet att jag kommer till att ha den hela livet :)

  Svara
  1. Moa

   Jag har några tallrikar i gröna Anna som jag ärvt från min farmor, den servisen är så fin!

   I övrigt har jag mest blandat i köket. Jag gillar det! Särskilt när det gäller koppar och glas, praktiskt när alla har olika.

   När det kommer till kläder, så är det svårt att planera framåt. Jag gillar kläderna jag köpte förra året, men eftersom kroppen förändras så passar vissa inte längre. Än mindre kan jag använda kläder från fem eller tio år tillbaka! Jag köpte mer kläder på second hand förut, men nu orkar jag sällan leta efter något som passar i form och storlek.

 12. Ulla

  Jag tror inte att man medvetet handlar något och då vet att man kommer att ha det för resten av sitt liv. Men det underlättar om man handlar av god kvalité och inte alltför trendigt. Sedan är det bara att se tiden an. Själv har jag fortfarande samma vardagsservis sedan 40 år (känner mig som en riktig gamtant). Det är Rörstrands Elisabet i mycket 70-talsstil. Och jag tycker fortfarande om den fast jag tänkt att jag ska byta. Den har klarat sig oskatt genom 20 års handdisk och de senaste 20 åren med diskmaskin. Nu har jag insett att den följer med till äldreboendet när det blir dags.
  Ett annat exempel är ett par köksgardiner jag köpte på IKEA. De hade jag i 15 år utan att bli less. Jag skulle har fortsatt att ha dem om vi inte byggt om köket så de fungerade inte i fönstret. De hamnade på Erikshjälpen men jag saknar dem fortfarande.

  Dottern min har Grön Anna som hon älskar. Hennes farmor hade de under hennes uppväxt och nu har hon fått dem av farmor samt kompletterat

  Svara
 13. Karin

  Ett lyckat exempel är när jag som 18-åring skulle flytta hemifrån och investerade mina sommarjobbspengar i ett gigantiskt hyllsystem från String (mina jämnåriga kompisar tyckte jag var knäpp, haha). Jag älskar det fortfarande och det har suttit uppe i alla mina (typ fem) lägenheter sedan dess. Men ett sämre exempel är en uppsättning Swedish Grace-tallrikar i vitt, som jag efter lång betänketid köpte med motiveringen ”detta blir en investering för framtiden, de är så stilrena att jag aldrig kommer att tröttna”. Well, bara några månader senare insåg jag att jag tycker att de där tallrikarna är SÅ trista och att jag vill samla på vackra ostindia istället. Men då kände jag att jag fick stå mitt kast, så jag har nu levt med tråkiga tallrikar i flera år. Jag tror inte att det alltid är rätt att planera för långt framåt, jag tror att man ska köpa med magkänsla (behovsprövat dock). De flesta saker jag blivit störtförälskad i, har blivit bestående kärlekar. De saker som jag tänkt ”hm denna är vacker och snittet känns klassiskt, så den kan jag nog ha i många år” har jag i efterhand känt att jag aldrig riktigt älskade och har blivit föremål för det ni kallar ”retroaktiv shoppingångest”. Tja, inte helt lätt, helt enkelt. Men jag brukar försöka tänka som ni gör ändå, om man alltid lyckades konsumera för livet så skulle man efter några år ha byggt upp en omgivning där man älskar allt! För att inte tala om hur bra det vore för miljö och plånbok, förstås.

  Svara
  1. Birgitta

   Kan du inte kombinera Swedish Grace med Grön Anna? Ifall det bara var vanliga mattallrikar, menar jag, så borde det vara snyggt att kombinera Swedish Grace mattallrik med Grön Anna assiett. Eller att fylla på med Grön Anna allteftersom saker går sönder eller du behöver mer?

  2. cl

   Sälj dina Swedish grace och köp ostindia istället. Superfin servis, ju!

  3. Karin

   Birgitta: tack för inspirationen! Jag har tänkt i samma banor själv, att kanske kombinera tallrikarna med några roligare assietter. Samtidigt gillar jag tanken på att ha det enhetligt. Jag får klura vidare…

   Cl: Jag har fastnat i lite samma tankesätt som minimalisterna, att tallrikarna fungerar och att de därför får behållas tills vidare. Men äsch, livet är egentligen för kort för ”tråkiga” (alltså jag förstår varför så många gillar dem och gör det egentligen också, men till mitt eget hem kändes de helt enkelt för intetsägande) tallrikar! Kanske bara ska göra slag i saken och byta en gång för alla.

  4. Birgitta

   Karin: Jag menade förstås Ostindia, inte Grön Anna! Båda är jättevackra. Men om du säljer dina Swedish Grace till någon som verkligen vill ha dem, så är det ju en win-win situation. Jag har själv fyra ljusgröna Swedish Grace-muggar, som jag köpte för att jag ville ha något i grönt att matcha med annat grön-vitt porslin, men mja… de är för blekt gröna – och för… bleka för min smak. Hade själv hellre gått på Ostindia. Eller Grön Anna, som också nämnts här.

 14. Jenni

  Jag tror att det är svårt att planera framåt i ung ålder eftersom man förändras så mycket och påverkas mer av modet då än längre fram i livet. Men man kan ju definitivt försöka! Nu runt 40 tror jag att jag har lärt mig vad min smak egentligen är eftersom jag har gått på rätt många nitar. Men det återstår att se. Sen är det ju också så att saker utvecklas. Mycket blir bättre med tiden. Nya material, ny teknik och nya metoder gör att vissa saker är snyggare, skönare och bättre i dag och kanske inte ens gick att tillverka tidigare. Andra saker är det precis tvärt om med. Det är svårt att få tag på kvaliteten som vissa äldre föremål har. Kontentan är att jag försöker undvika att köpa saker i förväg, innan behovet uppstår, eftersom något nytt och bättre kan ha dykt upp. Och oavsett man handlar nytt eller second hand är jag är för att köpa god kvalitet. Även om det blir fel ibland. Man kan ju ofta sälja eller skänka en fin sak av bra kvalitet medan saker av dålig kvalitet aldrig åldras ju snyggt och därmed tappar allt värde.

  Svara
 15. E.M.

  Fru Minimalist, du nämnde i ett tidigare inlägg att du haft dina jeans i 10 år. Jag har flera par som har kring 10 år på nacken. Dock upplever jag att de blir väldigt stora när de ”blir till åren”. De passar bra när de är nytvättade men efter en användning töjer de sig och sitter inte alls lika snyggt längre. Är det något du upplever med dina? Tycker själv att även lite dyrare märken blir stora med åren. Kanske är det att stretchen ger upp, vem vet. Vad är din erfarenheta av detta fenomen?

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Ja, håller verkligen med, inte blir det bättre av att mina ben blivit mer taniga nu mot tidigare pga mindre träning heller… Har ingen lösning på problemet mer än att träna ben hårdare för varje år som som jeansen används. ;)

 16. Johannes

  Klassikern att börja samla på något långt innan man behöver det. Att veta att det kommer behövas i framtiden betyder inte att det är smart att börja samla. Jag tycker det är bättre att spara sina pengar och köpa den aktuella prylen när behovet verkligen uppstår. Smaken och teknikutvecklingen går ju framåt med tiden.

  Svara
 17. Gabbi

  Hej!
  Vilket intressnt inlägg! Jag vill själv gärna köpa saker och kläder som håller länge-länge (har en rätt ”klassisk” stil oavsett), men tycker att det är svårt att veta vad som faktiskt har tillräckligt hög kvalitet för att hålla en längre period. Gäller både kläder och annat. Svårt att veta om man betalar för kvalitet eller varumärke. Man blir ju lätt irriterad när man betalar mycket för ett plagg, bara för att se det gå sönder ett år senare.

  Ny till frågan..; har ni gjort/planerar ni något inlägg om produkter/märken som har kvalitet att hålla länge? Det hade iaf jag uppskattat ?

  Tack för bra blogg och instagramkonto!

  Svara
  1. Elisabet

   Det hade jag också uppskattat! Så svårt att få nån överblick på märken och butiker som säljer kvalitetskläder och inte bara ”märket”.

 18. Carro

  Har gjort samma lärdom som fru minimalist och haft kartonger med grejer inför flytten där väldigt mycket av de prylarna har skänkts istället. Till våra barn kommer inte köpas något innan de flyttar utan pengar på banken sparas istället. Vi har servisen swedish grace och ju färre saker vi har desto mer kräsna blir vi med det vi har. Älskar tekopparna och för mig som älskar te så är koppen jag dricker ur minst lika viktig. Tycker ni ska byta ut lite i taget tills ni har det ni trivs med ?.

  Svara

Lämna ett svar