Klädesplagg jag saknar

I sommarens blogginlägg ”En hållbar garderob är inte perfekt” nämnde jag att det finns plagg jag saknar i min garderob, även om jag på det stora hela är nöjd med den. I det här inlägget tänkte jag ge exempel på specifika plagg jag då och då saknar i min garderob. Det kommer nödvändigtvis inte leda till konsumtion, för garderoben behöver ju inte vara perfekt. :)

Samtidigt vill jag varna för att börja fokusera på vilka plagg du saknar i din garderob. Det kan göra att du blir missnöjd med vad du har, istället för att att koncentrera dig på alla bra och passande plagg du faktiskt har. Lite som att fresta sig själv med att gå i inredningsbutiker och därigenom bli missnöjd med den inredning du har i ditt hem.

Med det sagt kommer här en lista på plagg jag saknar, för att helt enkelt visa att jag är nöjd med min garderob trots att den inte är perfekt.

 • Casual tröjor. Tröjor som fungerar hemma med barnen, en avslappnad dag på kontoret och vid häng med vänner. Tillräckligt fin på jobbet men tillräckligt avslappnad hemma. Jag skulle säga att jag har en sådan tröja i dagsläget. Det kanske räcker, men den används flitigt och det syns då det tyvärr inte var någon kvalitetströja från första början, så det är tveksamt om den fungerar för en dag på kontoret längre…
 • Hela blåa jeans. Mina vanliga jeans som snart är 10 år gamla (!) har gjort sitt. Det är lappade och har hål på inte så smickrande ställen. De är för slitna för att ha på jobbet men fungerar fortfarande i lekparken med barnen. De har använts otroligt mycket då de är så låga i midjan och stretchiga i tyget att jag kunnat ha dem länge under mina graviditeter och i princip direkt efter förlossningarna. En dag kommer jag köpa ett par nya jeans som jag även kan använda på kontoret, men tillsvidare klarar jag mig med kostymbyxor eller kjol.
 • Gummistövlar. Jag har inte ägt några gummistövlar sedan jag blev ”vuxen”. Helt enkelt för att jag inte upplevt behovet som tillräckligt stort. De dagar det regnar tar jag mina vanliga skor och springer snabbt till tunnelbanan. :) Går vi ut i skogen tar jag mina promenadskor/ vandringsskor. Nu med barn och en längre promenad till förskolan i alla väder, har behovet ökat och det har förekommit tillfällen då jag saknat just ett par gummistövlar. Hur ofta behöver de användas för att motivera ett köp? :)

Snygga gummistövlar från Hunter.

 • Avslappnade vardagsklänningar. Jag har många fina, dyra klänningar i min garderob som den tidigare shopaholicen håller hårt i. Majoriteten av dem är för fina för att ha till vardags, det är mer lämpade för bröllopsfest eller dylikt. Det jag saknar är sköna vardagsklänningar som är mer avslappnade och fungerar en dag på jobbet eller en sommardag med vänner.
 • Träningsshorts. Jag skulle gärna köpa nya träningsshorts med en ficka för nycklar och/eller träningskort. Mina senaste träningsshorts saknade dessa detaljer och rensades ut i somras då de var för små i storleken, vilket de egentligen alltid varit då jag fick ärva dem av en vän som växt ur dem för 5-6 år sedan, nu efter två graviditeter var de för små även för mig.

Så där har ni listan. Även vi minimalister kan sakna och sukta efter nya plagg och skor. Det behöver inte betyda att det kommer leda till konsumtion. Med åren har jag blivit allt bättre att stå emot den där första shoppingimpulsen som ändå bara ger ett kortvarig lyckorus och dopaminpåslag. För i det stora hela är jag väldigt nöjd med min garderob och den kommer ändå aldrig bli perfekt utan vara alldeles lagom bra.

Att jag inte bara köper plaggen om jag nu identifierat ett visst behov, beror helt enkelt på att behovet inte varit tillräckligt stort ännu för att motivera ett köp. Ofta gör vi en väldigt romantiserad bild av saker vi suktar efter och den bilden har jag med åren blivit bättre att ifrågasätta och inte agera på direkt.

Har du något plagg du saknar i din garderob?

29 tankar kring ”Klädesplagg jag saknar

 1. Ani

  Jag har kompletterat min garderob med två plagg jag länge saknat, och som jag varit jobbigt petig med att hitta precis rätt. Så för några månader sedan köpte jag en poncho för de dagar då en varm tröja är för varm, och jag ändå vill ha något värmande (är ingen koftmänniska….), samt en klänning som uppfyller alla mina krav. Just nu kommer jag faktiskt inte på något plagg jag saknar…… rätt skönt!

  Svara
 2. Agneta

  Gällande stövlar så måste jag tipsa om låga gummiboots istället för stövlar. Köpte ett par förra året och har använt dem flitigt, nu bor jag iof på landet men så fort jag ska till skogen, våra odlingar eller på promenad när det är lite fuktigt tar jag dem och de får även följa med på resor då de inte är alls lika klumpiga som stövlar. De skulle även funka till jobbet om man byter om när man kommer fram.

  Svara
  1. Emelie

   Håller helt med! Låga gummistövlar är så mycket mer promenadvänliga än höga. Och mindre svettiga. Har ett par svarta Tretorn som är lite högre än ankelhöjd. Dock skulle jag idag hellre välja ett par ännu lägre i en smalare modell, så att de även funkar på jobbet.

  2. Mia

   Håller med! Jag köpte ett par nätta, låga (i leopardmönstrad…) på Ö&B I våras. 99 kr. Bästa skorna, älskar dem!

  3. Maria O

   Tänkte tipsa om detsamma. Har både höga och låga gummistövlar och det är de låga jag använder.

  4. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tips om låga gummistövlar! Ska ha det i åtanke om det blir aktuellt med inköp framöver. Såg att Tretorn hade flera olika varianter, allt från fina som nästan såg ut som vardagsskor, till mer klassisk gummistövel. :)

 3. Anja TF

  Jag har gummistövlar, har haft dem i säkert 7-8 år och visst – de kanske inte används lika flitigt som vanliga skor men är ändå något jag alltid kommer ha hemma! Jag cyklar till jobbet varje dag mars-nov (även vid regn) och då är stövlar väldigt skönt! Dessutom har jag en tes om att många vuxna inte gillar höst/vinter för att man är för dåligt klädda! Det är underbart att vara ute i regn om man har stövlar och en ordentlig jacka!

  I somras märkte jag dock att gummit på skaften på mina stövlar hade spruckit – men då kunde jag laga dem med liqui-sole (stavning?) från Clas ohlson så går de dom ett tag till!

  Svara
 4. Sofia

  Jag har ett par gummistövlar från hunter och kan verkligen rekommendera dom! Använder de inte superofta men det är så skönt att vara torr och varm om fötterna när det regnar. Har haft de sen 2009 och de är fortfarande lika fina! Har inga barn, än, så tänker dessutom att de kommer användas ännu mer i framtiden när det blir dags för sånt :)

  Svara
 5. Eva

  Fru Minimalist:
  Imponerade att du fortfarande kan använda tio år gamla jeans, i synnerhet eftersom det verkar som att de varit de enda paret jeans du haft. :) Har också några som jag använt väldigt länge men då är de samtidigt med många andra par så att nötningen inte varit så påtaglig.

  Pratade med en kollega om jeans idag. Vi är båda jeanstjejer men får inte ha jeans på nya jobbet. Det är knepigt att veta hur klä sig på ett acceptabelt sätt. Några verkar ju kunna fuska med klädkoden och har både halvmörka blåjeans, öppna sandaler och enkla T-shirts, dvs en nivå som till och med enkla jag självklart skulle rata som arbetskläder i alla lägen. Man blir fundersam. Så vad saknar jag i min garderob just nu? I allra högsta grad arbetskläder på en lagom avvägd nivå. Jag må vara en i allra högsta grad frisinnad individualist men när det kommer till kläder vill jag sannerligen inte sticka ut.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, är själv rätt imponerad att jeansen hållt så bra, dock har det nu gått hål i grenen och det känns som det blir fler hål för varje vecka. Jeansens knän håller också på att ge med sig efter att ha krupit efter två barn ;)

   Har också jobbat på arbetsplatser med ”jeansförbud”, men har alltid haft minst ett par kostymbyxor samt gillar kjolar. Det var bara när jag blev gravid det blev svårt. Jag köpte ett par gravid-kostymbyxor av den anledningen, samt ”fuskade” lite med som du är inne på, svarta jeans och väldigt mörka blå gravidjeans. Där jag jobbar nu funkar dock jeans, om jag bara hade ett par hela. :)

 6. Flipp

  Jag sitter och funderar – jag har bestämt för mig att det var ngt jag har tänkt på som jag behöver! Men uppenbarligen är det inte speciellt viktigt om jag inte ens kommer ihåg det… Vilken härlig känsla! Men visst, har gått från linne och kofta till att föredra långärmade tröjor/blusar men det får bli en lite mer långvarig förändring. ”Längtar” lite efter att vinterskorna ska ge sig, är rätt säker på stt jag har hittat en modell som funkar både för jobb och småbarnsaktiviteter. Är dessutom supernöjd med att ha gjort ett Tradera-klipp nyss efter att ha spanat på lillens vinterskor några veckor.

  Svara
 7. Jenni

  Det är så uppfriskade att läsa om din garderob fru minimalist. Så klokt att inte rusa iväg och köpa saker direkt när du känner ett behov. Blir väldigt inspirerad! ?Själv har jag betydligt mer kläder än du men använder förstås bara ett fåtal plagg av alla som ligger och tar plats i garderoben. Och då tycker jag ändå att jag är ganska bra på att rensa och att har lärt mig vilka plagg jag trivs i osv. Men är ganska impulsiv och tyvärr bra på att fylla på också. Jag har nog fortfarande någon slags barnslig idé om den (relativt) minimalistiska men PERFEKTA garderoben. Just nu tycker jag mig behöva: ett par promenadskor som står emot regn, några t-shirts i bra kvalitet och en (snygg!) mössa.

  Svara
 8. FrkM

  Jag har en helt överfull garderob som håller på att bantas nedåt. Egentligen har jag massor av saker men känner alltid att jag saknar bekväma och snygga kläder vilket jag egentligen då inte alls gör men de liksom gömmer sig i djungeln. Brukar veckoplanera kläderna för att underlätta och försöker slita mig ifrån dem och kasta då de blir slitna eller om de kanske tappat i färg. En storrensning kommer inte på tal då de är mig för kära.

  Svara
 9. Josefin

  Har kanske inget med dagens ämne att göra, men en grej som minskar på garderoben och gör så det känns bra i hjärtat också! Jag följer givingpeople på facebook, dit familjer kan vända sig som inte har råd med mat, blöjor, kläder till barnen etc. Brukar försöka skicka blöjor eller åka och lämna en kasse mat ibland. Hursom! Ofta är det barn i behov av kläder, stora som små. Har man då kläder hemma som är hela och rena men som man rensat ut, så är dessa perfekta att skicka! Jag har precis rensat ut ännu lite till med tröjor, toppar och byxor som jag ska posta imorgon till en mamma vars tonårsdotter går och fryser för att kläderna är för små.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, tack för jättebra tips! Känns ju som att grejerna kommer till någon som verkligen har behov istället för att vara hyllvärmare hos sig själv.

   Din kommentar fick mig att signa upp på deras medlemssida. Får se om det finns något behov i vårt närområde.

 10. Elin Hagberg

  Jag jobbar med att slimma min garderob med en tredjedel och kommer nu om några veckor göra mig av med alla sommarkläder jag inte använt eller använt lite för att göra plats och i vår kommer jag göra samma med vinterkläderna.

  Dock vet jag att jag under vintern kommer köpa några nya mer formella kläder, troligen en ny finare klänning, en kavaj, 1-2 skjortor/blusar samt ett par formellare byxor eller en kjol. Jag är lite tvärtom dig, jag har en bra casualgarderob och ett bra utbud av mer avslappnade arbetskläder men jag behöver nu några mer formella arbetskläder speciellt som jag åtminstone i tanken funderat på att kanske byta inriktning lite. Har jag inga kläder att ta på till en arbetsintervju blir det lite knivigt och en situation som kan framkalla en del dåliga impulsköp. Av det jag vill köpa har jag redan hittat en kavaj jag gillar. Jag ska bara andas lite och tänka efter då den har ett pris som kräver att den används och används länge för att kunna motivera ett inköp.

  Svara
 11. Elin Hagberg

  Just det, tänkte säga att kanske är ett par skor i Gortex eller liknande material kanske något du använder mer än gummistövlar? Jag har ett par vinterskor av denna typ och älskar dem verkligen. Jag kan gå i vattenpölar om det krävs men skorna ser ut som ett par ganska normala träningsskor och är lätta och bekväma som sådana jämfört med gummistövlarnas ”klomp klomp”-känsla. Den enda nackdelen är att folk ibland tror man blir blöt om fötterna när man tar en genväg genom en vattenpöl och tycker synd om en.

  Svara
 12. Ewi

  Det som kan vara värt att ta i beaktande när det gäller gummistövlar är tidsaspekten. De ser ju alltid likadana ut och slits inte direkt, samt att vuxna fötter inte växer. Du kan alltså köpa 1 par och ha forever, vilket innebär att det är användningar över en livstid, inte användningar i allmänhet just nu du kan ta i beaktande… löpskor tex är ju mer här och nu, dämpning blir dålig, de slits betydligt mer etc. Där spelar ”springer jag i år?” större roll. ? Jag har ett par Didriksson som används 4-5ggr/höst och vår, men då behövs de (lerig stugtomt, ösregn ute, gå i skogen o plocka bär), så det känns helt ok.

  Svara
 13. Distansare

  Det som jag saknar är: en vår/sommarjacka i jeans eller en rosaton som inte skär sig mot min hudton, en rosa/röd vinterkappa samt boots, boots med höga skaft, … ja, skor som helt enkelt är bekväma och snygga på samma gång.

  Även om det finns plagg som jag saknar, så drömmer jag om att ha en superslimmad garderob.
  Jag kan ju int vara den enda som fantiserar ibland om att alla kläder brann upp, så att en kan börja om från början. Göra om, göra rätt typ. Därför känns det bra att jag är totalt ointresserad av shoppa till vissa underkategorier såsom ytterkläder (inkl. skor), strumpor och sovplagg. Dessutom, försöker jag komma ifrån att köpa större tröjor en bara behöver ett par leggings till. Eftersom de oftast är plagg som jag int känner mig riktigt bekväm att ha till och från jobbet, affären eller att bara ha hemma. Bekväma vardagsplagg, kan de kallas för.

  Svara
  1. Ida

   Jag har också ofta den önskan, att mina kläder och även andra tillhörigheter brann upp, så att man slipper ta beslitet att göra sig av med sakerna. Jag är ändå rätt duktig på att göra mig av med materiella ting men det finns de saker som jag sparar av sentimentalitet. Egentligen borde man kanske bara därför skänka bort allt och börja om…

   Jag har länge anammat minimalism men bland det svåraste har varit skor för min del, jag hade så många bra och fina skor. Men har senaste halvåret gått från 24 par till 11. Jag ska göra mig av med fler men måste först hitta nya som passar för flera ändamål. Ett par vinterskor som är fina nog att ha till jobbet men även promenera i snöstorm i samt ett par löparskor då de gamla har stora hål.

 14. Jenny Hedman

  Lacrosse Hampton är gummiboots som är fantastiskt sköna att gå i. Klarar milslånga promenader både i skogen och på asfalt. Finns i en massa olika färger (även om tråkiga jag alltid köper svarta). Är nog inne på mitt femte par nu. Lever i dem höst och vår med hela fritiden i stallet eller i skogen. Bästa skorna ever!

  Svara
 15. C

  Ett par vinterstövlar saknar jag. Har ett par ofodrade boots som är bra höstskor. Men mina fodrade gick sönder förra vintern och de lite högre stövlarna från kavat som jag ville ha passade tyvärr inte mina vader. Så blev inget köp förra vintern. I år reser jag utomlands mitten av dec och kommer tillbaka i slutet av mars. Så räknar med att det inte blir något köp i år heller. :)

  Svara
 16. Jenny Sundberg

  Går emot strömmen och säger höga gummistövlar, beroende på ens behov såklart. Jag använder hyfsat höga gummistövlar av den enkla anledningen att jag oftast cyklar till jobbet (för långt för att gå, obefintlig kollektivtrafik) och då går det i princip att cykla rakt genom vattenpölarna utan att byxorna blir blöta. Och det utan att slänga ut benen åt båda sidorna.

  Svara
 17. Johannes

  När det gäller gummistövlar vill jag tipsa om Tretorn Viken II. Frugan har ett par mintgröna, finns i rosa eller svart också. Dom är supermjuka och tydligen supersköna samt lätta att vika ner om man vill ha en lite svalare approach. Fungerar bevisligen att sitta med på flyget också :)
  Morsan har ett par Hunter men säger sig behöva ett par lägre för att Hunterstövlarna är obekväma när man kryper omkring på knä i buskar och rabatter :P fel val från början säger jag när det finns alternativ som funkar till allt.

  En låg gummikänga känns tyvärr som en halvdålig kompromiss som inte är riktigt bra på något :/

  Svara
 18. Lisa

  En flytt kan ibland innebära nytt behov I garderoben. Har två par vinterstövlar (brun och svart) som är 13 resp 6 år gamla och som jag älskar. Dock har båda paren en liten klack. Liten – men tillräckligt hög för att ge problem efter att vi flyttade till en stad där kullersten och stenplattor som trottoar är vanligt. Inför vintern behöver jag alltså nya vinterstövlar… :-)

  Svara

Lämna ett svar