Bebisens skötbord ur ekologisk synvinkel

6000 engångsblöjor och ett ton sopor som tar cirka 500 år att bryta ner. Det är vad vår bebis beräknas konsumera om vi använder engångsblöjor under hela hennes blöjperiod. Att engångsblöjor dessutom kan öka risken för urinvägsinfektion, blöjeksem, förstoppning och kan gosa in en rad hormonstörande kemikalier mot bebisens känsliga hud, gör det ändå märkligare att alternativen till engångsblöjor inte är vanligare i svenska hem.

Det här är det tredje inlägget i en serie där vi berättar hur vi tänkt kring den kommande bebisen och de val vi gjort för att hålla nere kemikalier och tänka på miljön. Tidigare inlägg i serien är:
Bebisens kläder ur ekologisk synvinkel
Bebisens sovplats ur ekologisk synvinkel

Vi har införskaffat ett par tygblöjor i form av Imse Vimses Allt-i-ett-blöjor samt deras One Size-blöjor, se bild nedan. Jag är väldig nyfiken på att börja använda tygblöjorna framöver under dagar som jag och bebis minimalist till största del spenderar hemmavid. Nu första veckorna har vi dock använt engångsblöjor då hon behöver växa till sig lite för att använda tygblöjorna. Jag återkommer längre fram i vår med en rapport över hur vi upplever användandet av tygblöjor.

tygblöjor Imse Vimse

Ekologiska Naty har jag annars hört gott om vad gäller engångsblöjor, men de kan vara lite svåra att få tag på i fysiska butiker. En ekologisk engångsblöja sägs brytas ner på 4 år, jämfört med cirka 500 år för en vanliga engångsblöja.

Våtservetter kommer vi undvika när vi byter blöja hemma, men vi har det i skötväskan. Innan bebis minimalist kom var jag övertygad om att vi enbart skulle använda tvättlappar i tyg som vi köpt liksom klippt till av gamla handdukar som jag fållat i kanterna. Dock har det i praktiken blivit att vi ofta använder torra tvättlappar som vi blöter med ljummet vatten för att få bort det värsta kletet, efter att ha spolat rent under handfatet. Är det bara en kissblöja brukar vi inte tvätta alls om det inte var väldigt länge sedan sist.

Själva skötbordet är ett Ikea Sniglar som vi fått ärva av en vän till Herr Minimalist. Det fungerar fint i vårt rymliga badrum där vi bor nu. Eftersom vi inte vet hur länge vi kommer bo kvar i vår tvåa vill vi inte lägga mycket pengar på en mer avancerad eller dyr skötbordslösning. Vi har valt bort Ikeas plastiga, uppblåsbara skötbädd och har istället en skötbädd från Rätt Start. Jag letade länge efter en skötbädd av bra material och hittade tillslut den här fina skötbädden från Rätt Start. Rätt Starts skötbäddar är Öko-tex certifierade, tillverkade av 100% bomull med polyuretanfyllning, till skillnad från många andra skötbäddar som är fyllda med skumgummi med flamskyddsmedel, överdragna med illaluktande plastöverdrag. Att elefantmönstret på skötbädden är snyggt är en bonus. :)

skötbord och skötbädd

På hyllan under skötbordet har vi samma typ av förvaringslådor som i vår byrå, men istället för kläder förvarar vi blöjor, tvättlappar och andra bebisprodukter där. Framöver kommer även tygblöjorna förvaras där.

Övriga badrumsprodukter som vi införskaffat till vår bebis är Weledas babyolja som kan användas som rengöring, återfuktning eller om det blir irriterat i blöjområdet. Vi har även en tub Inotyol-salva som alla föräldrar i bekantskapskretsen rekommenderade oss att införskaffa. I övrigt har vi bedömt badrumsprodukter som onödigt till en så liten bebis, men vi kanske har fel.

Vi har valt bort blöjhink och lägger än så länge blöjorna i vanliga soporna, ibland först i en egen påse om de luktar väldigt mycket. Vi får se om det fungerar i längden eller om det kommer lukta alldeles för mycket bajs, kiss och blöja i badrum och kök, haha. :)

Nu får det vara nog med kiss- och bajsprat. :) Vad är ditt bästa tips för blöjor och andra bebisprodukter relaterade till skötsel och rengöring?

41 tankar kring ”Bebisens skötbord ur ekologisk synvinkel

  1. Eva

    Har inget tips egentligen på detta område. Småbarn är verkligen inte mitt gebiet… ;) Men kom att tänka på det här med att hur länge barn går med blöjor starkt påverkar konsumtionen. Det ligger inte i blöjtillverkarnas intresse direkt att lära västeuropéer att deras barn kan bli blöjfria betydligt snabbare. Man kan undra hur miljontals andra föräldrar i världen gör som inte har tillgång till extrema mängder blöjor och därför får barnen att lära sig känna och signalera sitt behov av pottan betydligt snabbare.

    Svara
    1. Annie

      Här i västvärlden går det under benämningen EC (Elimination Communication) – alltså att lära känna igen sitt barns signaler så att man vet när hen har behov av pottan, så att man kan agera därefter. Vår son är drygt sju veckor gammal och både kissar och bajsar jättefint i toaletten. Det är inte alltid man hinner uppfatta signalerna, men det går ändå förvånansvärt lätt om man bara är uppmärksam samt har tålamod nog att sitta med bebis på toaletten, alternativt hålla över handfatet. Kombinerar man sedan detta med tygblöjor (Imse Vimse allt-i-ett är jättebra!) så gör man förhoppningsvis relativt lite påverkan på miljön.

      Dagens engångsblöjor är ju så bra, så bebis känner inte när det bli blött och har inte samma behov att lära sig sitta på pottan… till blöjtillverkarnas stora glädje :)

    2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag har läst en del om EC tidigare. Imponerande att ni fått er sju veckors son att ”gå på toaletten”! :) Har ni något ni sätter på toalettstolen så han inte åker ner i det för honom stora hålet eller kör ni med någon potta du kan rekommendera?

    3. Annie

      Näe, vi har ingen toalettring eller potta än så länge – vi skaffar nog det när han är lite större och därmed mer stabil. Som det är nu så håller vi honom framför oss, under hans knän och mellan våra ben, så att vi båda sitter över hålet så att säga. Det fungerar än så länge men kommer bli tyngre sen… det är då ringen kommer in i bilden :)

    4. Emelie

      Vi har också kört EC en del, framförallt bajseriet. Vilket har lett till att de två äldsta barnen har slutat bajsa i blöjan kring 1 års ålder (otroligt skönt!) men kissandet har de ändå haft blöjan till ungefär lika länge som andra barn nuförtiden (trots väldigt mycket nakentid hemma). Barn nr 3 är bara 10 mån än så länge så där vet vi inte än. De två äldsta har förresten haft mestadels tygblöja.
      Vi startade med ECandet nästan direkt, över handfatet till att börja med (läskigt med toaletten ju!) och i samband med blöjbyte, när de är större o mer stabila och ibte har amningsbajs som är lätt att skölja bort så har vi använt toaletten. I båda fallen håller vi bebisen i knävecken och med dess rygg lutad mot den vuxnes mage (eller bröst). Så över toaletten har det resulterat i att vi har antingen stått på huk (pappan) eller lutat sig fram (jag).
      Testa vetja, det är inte allt eller inget, går utmärkt att köra bara nån gång ibland om det är det man är sugen på eller orkar med.

    5. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Tack för att du delar med dig om hur ni gör och har gjort. Jag blev riktigt inspirerad att testa EC av din kommentar. :)
      Jag har på skämt sagt att hon borde ha potential att bli torr och förstå konceptet med toalett/EC, då hon vid mer än hälften av alla böljbyten passar på att kissa när hon ligger på skötbordet och vi tagit av blöjan men innan vi hunnit sätta på en ny torr blöja. :)

    6. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Det låter som en bra och smidig lösning tills vidare. Tack för att du delar med dig om hur ni gör, jag blir både imponerad och inspirerad! :)

  2. Johanna

    Istället för dyr babyolja rekommenderar jag ekologisk kokosolja. Används flitigt här hemma till lillens bad, röda stjärt, skorv, babymassage, som insmörj till den egna huden och i maten

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Tack för bra tips! :)
      Jag använder själv ekologisk kokosolja till min egen hud, samt maten. Fast vet inte om den är så mycket billigare än babyolja, dock förmodligen lite drygare eftersom kokosoljan är fast till skillnad från babyoljan.

  3. Susanna

    Ett otroligt ekologiskt (och närproducerat) tips är att bröstmjölk funkar till ALLT! Röd rumpa, utslag, skölja bebisens näsa, mjölkskorv i håret, rubbet. Jag ”smorde” in vår dotter i rumpan när hon var lite röd, lät det lufttorka, eller klappade försiktigt torrt med en handduk om vi hade bråttom och det var borta nästa gång vi bytte blöja. Funkar även på en själv om man har bränt sig. :-)

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Ja, bröstmjölk tycks vara universalmedlet för allt. Borde vara jättedyrt om det såldes i butik med tanke på hur många användningsområden det har och hur svårt det är att få tag på. :)

      Bröstmjölk till sköljning av näsan har vi använt ett par dagar nu då hon tyvärr blivit lite förkyld och fått väldigt täppt näsa, funkar jättebra! :)

  4. spartankar.com

    Hur lång tid har du beräknat att du skulle ha en blöjbarn?
    I Sverige är det inte ovanligt att barn har blöjor upp till 3,5 år. Men egentligen är det lättare at sluta med blöja när de är två. I Frankrike är det mer eller mindre obligatorisk då man måste vara blöjfri för att gå till förskola (annars är det daggis som gäller).

    Låt barnen gå nacken under sommar då känner den vad händer när den kissar och kopplar ihop signalen. Det går även bra inomhus. Med kläder på är det svårare.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Det vore skönt att inte ha ett blöjbarn i mer än 2 år, men när jag var barnflicka hos en familj var det en liten kille som var 4,5 år och fortfarande hade blöja, om än bara om nätterna… Jag gissar att det största arbetet för att få barnen blöjfria ligger hos föräldrarna.

  5. Emelie

    Weledas olja var allt vi använde till vårt första barn också, och tygblöjor. Först vikblöjor och sedan köpte vi ett gäng från ett svenskt märke som heter Poops som har funkat väldigt bra, höll till två barn. Naturmaterial närmast huden på det märket, vilket jag ville ha, men tror inte att de var/är ekologiska..
    Ett tips är att lägga använda tygblöjorna i en sophink med lock (eller liknande) i väntan på tvätt. När hon börjar äta vanlig mat sen o får annat bajs så tyckte jag att det funkade bra att lägga ett rispapper (imse vimse har sånna) mellan tygblöjan o bebisen. Så slänger man bara det i toan sen, smidigt.
    Bara en handduk funkar ju också att torka med när ni har sköljt av henne, då är hon ju ren.
    Grattis förresten! :)
    (Ursäkta om jag skrev otydligt, är lite trött!)

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Tack för tygblöjs-tipsen! :)
      Rispapperet ska väl inte slängas i toaletten sedan om jag förstått det rätt, utan bara själva bajset och rispapperet i vanliga soporna. Så blir även reningsverken glada :)

  6. Johanna L

    Körde också på Weledas olja i början. Den är jättebra. Men sen upptäckte jag att ekologisk rapsolja fungerar superbra som babyolja. Väldigt tacksamt pris om man använder olja flitigt(det gjorde vi) och väldigt tillgängligt då det finns i typ alla mataffärer.

    Svara
  7. Malena

    Man behöver knappast våtservetter ( som ju ofta innehåller onödiga kemikalier ) i skötväskan om man har en liten flaska babyolja (ekologisk olivolja funkar ju också), vatten ( jag har alltid vattenflaska att dricka ur för jag är alltid , alltid törstig när jag ammar ) och vanliga tvättlappar. Blöjhink tycker jag också verkar överflödigt. Man går väl ändå ut med soporna en gång om dagen? Och en extra påse om illaluktande bajsblöja tycker jag verkar lite fånigt;-) så farligt är det inte .vi har en vanlig sophink. Mvh mor till två storbajsande blöjbarn ;-)

    Svara
  8. Camilla

    När mina barn hade blöjor körde vi mycket tygblöjor. Vi använde vikblöjor och en ytterbyxa som såg ut som dina alt-i-ett-blöjor. Fördelen med vikblöjor är att de blir som en fyrkantig handduk när man tvättar dom. De torkar då fort.
    Fördelen med engångsblöjor ( i alla fall den sort vi hade) var att de blev bättre och bättre ju mer de tvättades. Vi använde samma blöjor till tre barn. Kompletterade bara med några nya ytterbyxor.
    Det har säkert hänt en del på blöjfronten sedan mina barn var små. Nu är äldsta sonen 21 år. Lycka till med tygblöjorna!

    Svara
  9. Catharina

    Mitt tips för att slippa våtservetter i skötväskan är att blöta ett gäng torra tvättservetter och smörja in dom med olja och lägga i en mindre glasburk med lock. Det funkar exakt som köpta våtservetter och dom håller sig fuktiga så länge locket är stängt. Perfekt när det inte finns vatten i närheten

    Svara
  10. Anne

    Hur menar du att engångsblöjor skulle öka risken för urinvägsinfektion och blöjeksem? Källa? Min generella erfarenhet är snarare att man ibland får byta till engångsblöja om ett barn med tygblöja har mycket eksem, då engångsblöjorna suger upp effektivare. Jag tänker att risken för urinvägsinfektions är förhöjd p.g.a blöjbärandet i sig, inte p.g.a sorten?

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Blöjeksem har jag flera vänner vars barn fått av engångsblöjor, men vilket försvann när de började använda tygblöjor. Dock kan det garanterat skilja sig mellan olika märken och bebisar, som det mesta i övrigt.

      Vad gäller urinvägsinfektioner kan du säkert ha rätt att det är blöjbärandet i sig som är problemet eftersom det ofta uppstår på grund av att bebisen inte tömmer blåsan helt utan småskvätter i blöjan. I många fall har ju barn med engångsblöja en längre blöjperiod så på så vis är ju risken att de hinner få flera urinvägsinfektioner.

  11. martina

    Vi har (än så länge) skippat både skötbord och produkter. Istället har vi en filt + ett par vikblöjor. När vi känner att hon behöver lufta rumpan men samtidigt måste ammas lyfter vi upp henne med en vikblöja löst runt sig.
    Behöver hon smörjas in använder vi en tjusig ekologisk rapsolja jag en gång fått i present, eller bröstmjölk om det ändå läcker.
    Vi använder mestadels tygblöjor, har köpt begagnat på facebook och tradera. Finns en jättebra grupp på fejan som helt enkelt heter ”tygblöjor” om ni inte upptäckt den redan/är intresserade.
    Vår lillfis är två veckor nu och vi är väldigt nöjda med Little Lambs blöjor. Hon har smala lår, så vi säkrar alltid upp med ett pul-skal.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Tack för tipset om FB-sidan om tygblöjor, den ska jag kolla in! :)
      Vi brukar också passa på att lufta ibland när det ska ammas, vi lägger oss då på sängen på ett madrasskydd/bäddskydd med en handduk på. Då gör det inget om hon skulle kissa etc under eller strax efter amningen.

      Vi planerar att köpa någon ekologisk rapsolja eller kokosolja när babyoljan är slut. Och bröstmjölk används till det mesta även här, senast nu i helgen till en täppt bebisnäsa. ;)

  12. Hanna

    Mitt bästa blöjtips är det gamla danska husmorstipset kokta trasor. Vid röd rumpa läggs en tvättlapp av bomull, tex gammal lakansväv, i kokande vatten. Ta upp och låt svalna. Vrid ur och lägg lappen mot barnets hud i blöjan och låt ligga kvar till nästa blöjbyte. Works like a charm varje gång helt utan salva.

    Svara
  13. Cecilia

    Hej
    Hittade er blogg idag, inte alls säker på om detta ”rimmar” med ert tänk. Men det finns ju som bekant en oändlig sjö med babyprylar, egna blöjhinkar med luktfria påsar etc. Fast det är engångsblöjor.
    Vet ni inte gillar plast, men ett tips är att köpa hundbajspåsar (finns i andra färger än svart på tex Rusta). De luktar inte och är även smarta att ha med sig om man inte vill slänga en äcklig blöja ”offentligt”. Även om bebis spyr ner sig, eller blöjan kommit på sniskan så de kommit bredvid. Så är det bra att ha plastpåsar (mindre) i skötväskan. Fast om de endast ska vara till drägliga kläder etc kan de ju räcka med de gratis fryspåsarna på mataffären. Bara en tanke på lukten… Som kommer att bli ”värre”. Stort grattis till ert första barn!
    Mvh
    Cecilia

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Hej och vad kul att du hittat till vår blogg! Hoppas du gillar den och fortsätter att kika in eller börjar prenumerera på uppdateringar.

      Ja, vi har faktiskt just svarta hundbajspåsar till blöjor, även om vi knappt använt dem hittills. Jag fick samma tips från en vän nämligen. På vår matbutik var dock hundbajspåsarna dyrare än blöjpåsarna såg jag sen, visste inte ens att det fanns särskilda blöjpåsar innan jag stod vid den avdelningen och botaniserade. ;)

  14. Rebecka

    Hehe ”nu får det vara nog med kiss- och bajsprat”. Glöm det, det har bara börjat! ;) :)

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Haha, du har kanske rätt, fast på bloggen får det vara nog för ett tag. Men visst är det komiskt hur mycket vi plötsligt pratar kring detta ämne här hemma med seriöst intresse från oss båda. ”Har hon bajsat idag? Konsistens? Färg? Mängd?”, ”Är det en bajsblöja? Vad bra, äntligen!” :)

    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag kommer skriva ett liknande inlägg som det här med bebisens skötbord, kläder och sovplats fast med fokus på leksaker. Håll utkik på bloggen närmsta veckorna så får du svaret! :)

  15. Malin

    Hej! Skall bli kul att följa er framöver, ni har verkligen en händelserik och mysig period att se fram emot!
    Mitt tips är tvättbara amningsskydd. Måste ju vara liknande material som i blöjor och bindor och i början går det åt i mängder. Imse Vimse har bra varianter. Har använt både de i ren bomull och de som har ett ytskikt så att det inte skall läcka igenom. Vid amning har jag haft det i bomull inför det andra så det suger upp lite mer. Sparar in massa konstigheter och pengar.
    Lycka till med allt!

    Svara
  16. Susanne

    Jag har använt tygblöjor till båda mina barn, födda -87 och -94. På den tiden så fanns det inte så många varianter utan jag använde vikblöjorna, som någon tidigare nämnt. Utanpå hade jag ullbyxor men hade också en lite mera ”plastad” byxa om jag visste att det kunde bli problem att byta – den användes nästan aldrig! :-)
    Jag hade en hink i badrummet där jag la de smutsiga blöjorna (i vatten) tills det blev dags att tvätta – funkade utmärkt! Sen torkar de snabbt då de är så tunna i utvikt skick. Jag brukade alltid ”förvika” blöjorna innan jag la in dem till förvaring – då gick det lika snabbt att byta som med en vanlig allt-i-ettblöja. Till yngsta barnet fick jag, förutom de blöjor jag hade själv, ärva en påse blöjor av en bekant, som hon använt till tre barn! Oerhört minimalistiskt och ekonomiskt! ;-)
    Fin blogg förresten – hittade den i dag. / Susanne

    Svara
  17. Ulrika

    EC är verkligen framtiden i grön riktning. Bra för barn och förälder på många sätt. Det minskar risk för förstoppning, röd rumpa och ökar kommunikationen mellan barn och förälder. Kolla in http://www.blojfribebis.se för info om EC också kallat babypottning.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Tack för din kommentar Ulrika! Jag har läst din EC-bok medan jag ammat. :) Både jag och Herr Minimalist försöker köra rutinpotting sedan någon månad tillbaka och tycker det fungerar väldigt bra med vår två månaders dotter. Jag funderar på att börja introducera pottan istället för handfatet inom kort, får se hur det går. :) EC är helt klart mer roligt än jobbigt på den nivå vi kör nu, och jag hoppas på ökad kommunikation från bådas håll i ett längre perspektiv.

  18. Ida

    Hej,
    Testar att skriva trots att detta var ett tag sedan. Jag har letat efter engångs-tvättlappar/torkservetter/torklappar tillverkade av ekologisk material men tyvärr utan framgång. Är det något som ni lyckats hitta eller har ni annars något tips på så skonsamma som möjligt?
    Vänliga hälsningar
    Ida

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vi har dels klippt till egna torklappar i tyg av gamla handdukar och bara sicksackat runt kanterna, men dessa är ju flergångs som vi tvättar i tvättmaskinen, exempelvis tillsammans med tygblöjor. Engångsvarianter använder vi billigaste varianten av torktrasor från Ica, de ska vara utan blekmedel, men det är ingen ekovariant.

  19. Linnea

    Hej!
    Vet att inlägget har några år på nacken men hamnade här nu när jag är på jakt efter alla dessa bebisprylar som man bör införskaffa inför ankomst.. Fått jättemånga bra tips härifrån, tack!!
    Jag kollar runt lite efter skötbädd just nu och har riktat in mig på liknande som ni skrev om med polyuretanfyllning men sen sprang jag in i ett annan med styrolitkulor https://lekmer.se/barn-och-baby/skota-o-halsa/skotdynor/ng-baby-big-star-sk%c3%b6tb%c3%a4dd-ergonomisk-gr%c3%a5
    Tycker det är jättesvårt att hitta info om dessa olika material.. Vet ni vad som är bra? Har ni tips på nån sida som man kan läsa om detta? Eller måste man bli kemiexpert för att kunna göra bra val!?
    Med vänlig hälsning Linnea

    Svara
  20. Andreas

    Jag har kikat på skötbäddar och bla den du skriver har ekologisk bomull och en behandlad yta, det jag undrar är vad är det för behandling? Gissar att det måste vara någon typ av impregneringsmedel. Och hur bra är detta?

    Svara

Lämna ett svar