Minimalisternas frågestund – Svar del 3

Här kommer del 3 och därmed den sista delen med svar på frågor som ställdes under vår frågestund under Kristi Himmelsfärdshelgen. I vissa fall har vi valt att korta ner kommentaren/frågan och bara tagit med det mest väsentliga i frågeställningen.

Kan ni någonsin känna er stressade och pressade av att hela tiden tänka rensa, vad behöver jag, vad är onödigt? Och att hela tiden vända och vrida och efterforska massor innan man köper något nytt? För ibland känns det som den här rensningen och minimaliseringen av mina saker inte ger en det där lugnet som man egentligen antagligen är ute efter ytan.

Spontant skulle vi säga nej. Vi känner ingen stress över att rensa och vi var båda noggranna med inköp även innan bloggens tid, även om vi numera försöker undvika konsumtion i större utsträckning. Däremot kan vi känna en frustration över att inte känna det där lugnet som du nämner, trots all rensning och minskning av distraktioner. Visst kan hemmet i sig kännas lugnt, rent och avplockat, men livet rullar ändå på i 180 och dagarna springer iväg. Eventuellt är skärmtiden en av bovarna i dramat, kanske skulle dagarna och kvällarna kännas längre om vi lät bli dator, Ipad och mobil i större utsträckning.

Jag undrar om ni har läst boken Rensa i röran av Karen Kingston? För mig var den väldigt inspirerande, en del grejer är ju rätt flummiga men det finns mycket bra praktiska tips/tips på hur man kan tänka kring rensande.

Har inte läst just den boken, men blev lite sugen nu! Får kika om den finns på biblioteket. :)

Hade ni samma värderingar om ekologiskt, miljöval och liknande innan ni hittade minimalismen eller har det kommit på vägen?

Både och. Fru Minimalist åt tidigare inte kött av miljöskäl men började äta kyckling för ett par år sedan. Värderingarna har dock kommit mer och mer ju mer pålästa vi blivit. Lite som när du köpt en ny bil, plötsligt ser du just det bilmärket överallt. Vi tycker att vi läser om ekologiskt och miljövänligt överallt numera och vi har det i åtanke på allt fler områden i livet.

Jag skulle vilja se bilder från ert hem, samt andra minimalistiska hem som inspirerar er och varför.

I blogginlägget Utvecklande bostäder finns en film med den typen av boende som vi inspireras av även om vi inte har den typen av boende själv. Generellt inspireras vi av boenden med smarta förvaringslösningar som kan ses på bloggar eller i inredningstidningar. Liksom av de som lyckas bo och ha det snyggt och trivsamt på liten yta, vilket bland annat vår läsare och gästminimalist Fru Granath skrivit om här. Vi har visat en del bilder från vårt hem i dessa inlägg:
Prydnadssaker i minimalistiska hem
Höstens trender i minimalisthemmet
God jul önskar minimalisterna
Minimalisternas frågestund – Svar del 1

Har ni tips på bloggar eller appar av samma karaktär som er (minimalism/organisera)?

Herr Minimalist körde tidigare en serie blogginlägg med apptips som du hittar på länkarna nedan:
Remember The Milk
Focus Time
Simplenote
AnyList
Way of Life
Pocket Earth

Vad gäller bloggar så följer vi bara becoming minimalist, men är du intresserad av liknande bloggar så finns det en del amerikanska sådana som du kan googla dig till. Det finns en del bloggar som drar åt minimalisthållet som vi kikar in till då och då, exempelvis mer ekologiskt och miljöhåll finns Ekomamma i stan, och åt det mer ekonomiska hållet Frivid42.

Hur gjorde ni från början? En stor rensning eller har ni rensat allt eftersom? Läste Marie Kondos tips att rensa per kategori, ganska bra. När man ställer fram alla sina vaser och inser att man har femtioelva stycken och gillar tre, då är det enkelt att rensa :)

Sedan bloggen startade har vi rensat allt eftersom, men egentligen skedde en stor rensning cirka två månader innan vi började blogga i samband med att vi flyttade ihop och två kompletta hem skulle bli ett.

Jag undrar hur ni tänker angående ”gåbort-presenter”, födelsedagspresenter till andra och födelsedagspresenter till er själva. För mig är födelsedagspresenter jätteviktigt, om det är för att jag är ett förväxt barn eller för att det är min chans att få det jag verkligen vill ha, vet inte. Jag avskyr att få något jag inte har användning för. Därför har jag familjen i ett järngrepp och gud nåde den som avviker från önskelistan.

Vi har skrivit en del kring våra tankar kring presenter i dessa inlägg:
Konsten att ge presenter
Presenttips vid bröllop och dylikt
Hur man firar en minimalist
Vardagsgåvor och överraskningar

Jeg lurer på hva dere tenker om minimalisme og gjestfrihet. Endel amerikanske minimalister ser ut til å ha så lite kjøkkenutstyr, mat og møbler at det er vanskelig å ha besøk, og langt mindre overnattingsbesøk. Jeg ville selv syntes det var ukoselig å komme på besøk til noen som ikke har nok til flere enn seg selv. Har dere utstyr til overnattingsgjester? Har dere porselen og utstyr til middag for 12 personer?

Den typen av extrem minimalism som du är inne på är inte den som vi förespråkar i vår blogg eller strävar efter i vårt liv, vilket vi även berört i blogginläggen Vad minimalism är för ossPopulära minimalistiska utmaningar samt inlägget Extrem minimalism och maximalism.

Eftersom vi bor i en 2a så har vi inte mycket utrymme för övernattande gäster, men vi har en uppsättning sängkläder till vår uppblåsbara gästsäng. Och eftersom vi tycker om att bjuda över vänner på middag så har vi valt att ha porslin och dylikt som tillåter det. Rent porslinsmässigt kan vi få ihop en middag för 10 personer, men utrymmesmässigt är det svårare då köket känns trångt vid 8 personer vid bordet och vi dessutom bara har åtta stolar, varav två klappstolar.

Hur gör ni rent praktiskt med övergången mellan säsongslådorna? Ibland är det ju för tidigt att ta fram sommarkläder när vinterkläder ska bort, men ni tar fram dom ändå för att få lådan fri eller? När säsongssakerna används vars förvaras dom då? Vars förvaras sommarsakerna ifrån lådan när dom använda och vars förvaras vintersakerna ifrån lådan när de används?

Vi har en varsin säsongslåda och där förvaras vinterkläder på sommaren och sommarkläder på vintern. Det är dock övervägande vinterkläder som förvaras där och som bara tas fram när de verkligen behövs, som täckbyxor, underställ, vantar, mössor etc. Täckbyxorna hänger under vintern i garderoben i hallen där vi förvarar jackor som används mer sällan, men exempelvis i år har de inte ens tagits fram eftersom vi inte kunnat åka skidor på grund av graviditet och bebis. Underställen hamnar i lådan där vi även förvarar träningskläder, medan vantar, mössor och halsdukar läggs i lådorna vi har på hatthyllan som visades på bild i frågestundens svar del 2. Är det sommarkläder som shorts, somriga toppar så förvaras de i vanliga garderoben när de inte ligger i säsongslådan.

Problematiken du beskriver är inget vi upplevt. :) Men det beror kanske på att vi inte har så mycket i våra säsongslådor så det kan ligga både vinter- och sommarkläder där samtidigt.

Känner ni att ert minimalistiska liv blivit testat på något vis sen ni fick barn även om det är nytt? Känner ni att prioriteringarna vad som är viktigt att äga/göra/prioritera har ändrats sen barnet kom?

Minimalismen sätts verkligen på prov när en bebis ska in i livet. Visst är det mycket du klarar dig utan, men det är också mycket som är oerhört roligt och bekvämt att ha i hemmet med en bebis. Vissa klarar sig helt utan barnvagn, babynest, babygym och babysitter, medan vi tyckt att dessa saker har underlättat och förgyllt livet och vardagen dessa fyra första månader.

Prioriteringarna har helt klart ändrats i och med bebis minimalist intåg i familjen. Jobb och karriär känns betydligt mindre värt att lägga tid och energi på i den utsträckning vi gjorde innan. Det blir också tydligt vad lite ”egentid” som plötsligt finns i ens liv. Tid för självutveckling, träning och dylikt är betydligt mer begränsad liksom energin att lägga på detta. Likaså är steget längre att åka iväg på saker som riskerar att ta mer energi än det ger, när energinivån är begränsad från början och det blir mer logistik än njutning. Allt detta tillsammans gör det än mer viktigt att veta vilka prioriteringar du som person och ni som familj vill göra både i vardagen men också i livet i stort.

Var förvarar ni saker som är på väg ut, som ska skänkas, säljas eller slängas innan ni har tid/möjlighet att göra det? Tycker ofta de ligger och tar plats och skräpar då jag ofta kan rensa mkt åt gången och sälja en del som ska vänta på hämtning osv.

Vi har tidigare nämnt denna problematik i inlägget Permanenta att göra saker. Lite beroende på storlek kan de hamna i allt från bokhyllan vid återsamlingsplatsen för dagliga prylar, till en kasse som ställs i sovrummet eller i någon garderob i väntan på vidare transport bort eller till någon ny ägare. Är det skrymmande saker som vi inte kommer transportera iväg på flera veckor bär vi ner det i förrådet. Vi upplever att saker som rensats ut men inte försvunnit ut ur hemma kan fortsätta ta energi och fokus, så det är bra om de försvinner utom synhåll. :)

Vilka dokument, utskick, bankpapper, försäkringspapper, pensionspapper etc sparar ni en längre tid? Och hur? Och var? När slänger ni dom?

Vi har skrivit om detta i ett gammlt blogginlägg som heter Hantering av fakturor och kvitton, det mesta där stämmer mot hur vi fortfarande har det. :) Generellt sparar vi dokument som kan behöva tas fram som bevis i framtiden och som inte finns i digital form. Att scanna in och lagra digitalt hade varit smidigt, men i dagsläget rör det sig inte om så mycket papper att det är jobbigt att hantera eller tar särskilt stor plats. En gång om året rensar vi bort dokument som blivit gamla.

De flesta bankpapper finns ju även digitalt så det är inte mycket som behöver sparas där. Alla fakturor som kommer regelbundet, som el, hyra, mobilabonnemang etc, ser vi knappt skymten av utan har autogiro på sedan flera år. När man rest mycket och länge som vi gjort blir detta nästan ett måste. De flesta kvitton som berör saker som kan reklameras om de går sönder sparas i ca tre år, det vill säga under gällande reklamationstid.

Ungefär hur många timmar per vecka ägnar ni åt bloggen? Gör ni det när andan faller på eller vid en viss dag och tidpunkt eller?

Alldeles för många. :) För det mesta när andan faller på då det är svårt att krysta fram ett inlägg utan någon som helst inspiration eller ork. Mestadels sitter vi på kvällarna efter att bebis minimalist lagt sig, men Fru Minimalist skriver även en del på dagtid nu när hon är föräldraledig.

Sedan i höstas har Fru Minimalist lagt ner mer tid än Herr Minimalist på bloggen. I och med graviditeten minskade Fru Minimalist antalet träningstimmar per vecka och lade istället mer tid på bloggen, i samma veva hade Herr Minimalist en krävande period på jobbet vilket gav mindre energi över till bloggen. Vi lägger inte ner mer tid på bloggen än vad vi tycker den ger tillbaka i form av uppmuntran och intressanta kommentarer.

Det här var sista omgången med svar på frågor från frågestunden. Tack så mycket för alla roliga och intressanta frågor! :) Du hittar samtliga frågor från frågestunden i sin helhet här, samt del 1 med svar på frågorna här, och del 2 här.

6 tankar kring ”Minimalisternas frågestund – Svar del 3

 1. Ingrid

  Det är väldigt kul att läsa svaren på alla frågorna! Jag får mycket inspiration också av att titta tillbaka i inläggen ni länkar till också. Kul att ni/du blev sugen på att läsa Rensa i röran :)

  Svara
 2. bobohanna

  Tack för dom fina svaren! Kul att ni länkade till gamla inlägg. När jag gått igenom alla känner jag mig inspirerand, speciellt gillar jag bröllopspresenten med ett interntskämt!

  Svara
 3. Matilda

  Intressant inlägg! Jag funderar på hur ni tänker kring det där att ni inte alltid känner ett inre lugn trots avskalning och förenkling och rensning, hur tänker ni kring det? Är det något ni arbetar aktivt för? Och i så fall hur?

  Svara
  1. Fru Minimalist

   På sätt och vis arbetar vi aktivt med det genom att skala bort allt mer från kalendern och värdera om det är värt att göra en viss aktivitet eller umgås med den och den personen. Liksom bli medvetna om vår skärmtid och försöka minska ner onödig sådan. Det kan också vara så att vi har kommit till ett läge i hemmet att en mindre pryl inte längre göra så stor skillnad för lugnet, utan att det är andra saker vi behöver förändra för att skapa ändå mer lugn, som sakerna nämnda ovan men också tankesätt, vardagseffektivisering och prioriteringar.

Lämna ett svar