Livet utan sommarjacka

Sommaren närmar sig med stormsteg och vissa dagar är det redan sommarvärme i luften vilket gör att många redan tagit fram sommarjackan. Här om dagen hittade jag en gammal jeansjacka som skulle kunna beskrivas såväl som en gammal trotjänare som ett före detta favoritplagg. Den är från märket Lee och jag har haft den i min ägo sedan tidig gymnasietid, det vill säga i ca 15 år. Det var dock flera år sedan jag rent praktiskt använde jackan eftersom den känts för kort och ”ung” i modellen. Jeansjackan lämnades nu till välgörenhet, och den påminde mig om att det faktiskt är flera år sedan jag använde sommarjacka.

Senaste sommarjackan jag minns att jag använde var en beige kavajjacka, köpt för sisådär 8 år sedan. Även den fick dock en välgörenhetsorganisation ta hand om några år senare och sedan dess har jag klarat mig utan sommarjacka. Hade vi levt på varmare breddgrader hade avsaknaden av sommarjacka kunnat bero på värmebölja halva delen av året, men att ha det som anledning i Sverige är lite väl naivt. Jag skulle inte heller säga att jag är en särskilt varmblodig typ, snarare tvärtom.

Är det kallt ute under sommarmånaderna använder jag istället min vår-/höstjacka som kan göras varmare med en tjock halsduk, och svalare genom att inte ha något halsduk alls. Jackan är av kavajmodell så den känns inte allt för höstig eller vårig en kall sommardag. Är det mer blåsigt och regnigt tar jag min skaljacka istället.

Som substitut till sommarjacka fungerar annars olika koftor eller i finare sammanhang en vanlig kavaj. På fritiden använder jag oftast en hoodie/myströja med dragkedja framtill som sommarjacka, eller en löparjacka om det är lite hurtigare sammanhang.

Behöver jag nämna att det är väldigt tomt på galgarna i vår hall när det är sommar? :)

Klarar du dig utan en sommarjacka? Varför/varför inte?

15 tankar kring ”Livet utan sommarjacka

 1. Linda

  Jag visste nog inte ens att det fanns sommarjackor… Jag köpte en vårjacka nu i åt, för första gången på ca 8 år. Annars hat jag haft min vinterjacka fram till att man kan gå utan, eller en kort skinnjacka. Så i år har jag alltså en vårjacka också. Men sommarjacka? Nja, det skulle väl i så fall vara om skinnjackan räknas till det? Men det känns nog i så fall mer som en vårjacka också… Jag har växlat mellan min skinnjacka och vinterjacka som jag haft i 9 år nu…

  Svara
  1. ninja

   Håller med dig Linda, visste inte att det fanns rena sommarjackor, trodde det var lite samma sak som vår/höst-jacka. På sommaren brukar jag använda det, eller kavaj, kofta eller min power houdini. Fick nästan lite ha begär efter en sommarjacka nu minimalisterna :D (Men efter en snabb behovsanalys så vet jag ju att den inte behövs)

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, men det är nog bara att gå in i vilken större klädbutik som helst i maj och juni så hittar du fullt med sommarjackor. :) Jeansjackor, midjekorta jackor och kappor i alla tänkbara färger och tunnare material.

   Härligt och minimalistiskt med så få jackor! :)

 2. Rebecka

  Jag kan ha min tunna Fjällrävenjacka nästan året om, den här milda vintern använde jag bara min vinterjacka i ett par veckor. Under sommaren gör jag som du, antingen tar jag min höst- och vårjacka (Fjällrävenjackan) eller så funkar det bra utan jacka eller med en tjock tröja. Vid midsommar brukar man dock få använda vinterjackan. ;) Nu i helgen var vi på bröllop, då var jag faktiskt glad att jag har en längre, lite ”finare” jacka som jag kunde ha istället för skogsmullejackan. Jag använder den inte ofta och jag vill inte ha en massa onödiga plagg, men jag använder den ändå några gånger per år och har rensat ut MYCKET annat, så den får stanna. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag använde också bara vinterjackan ett par veckor i år, och dessutom till stor del uppknäppt eftersom jag var som mest gravid när det var som kallast där i januari. :)

   Haha, du har helt rätt vad gäller jacka och midsommar. Vi lyckas alltid bära ner vinterjackorna i förrådet alldeles för tidigt och orkar inte ta tillbaka dem om det blir en köldknäpp i april, än mindre när det är midsommar. :)

 3. Jack

  Jag använder i princip bara två jackor, en tunnare och en tjockare. Ska testa mer lager på lager och se om jag klarar mig med en.

  Svara
 4. Ewi

  Jag tror att ”sommarjacka” är ett koncept från barndomen, då mina föräldrar krävde mer kläder på och jag själv mindre. Då fanns ett officiellt datum för när ”sommarjackan” fick åka fram. Jag har ingen längre, utan det är skinnjacka, skaljackan och nån fleece som är i bruk vid behov.

  Svara
 5. M

  Jag har sommarjackor, varav två stycken bara används under sommarmånaderna. Anledningen är väl egentligen mest att jag alltid har jacka när jag går ute och känner mig oklädd om jag inte har något ytterplagg, så det är bara de allra varmaste dagarna som jag går utan någonting. Ett konkret värmebehov finns egentligen inte alltid. Men på våra breddgrader brukar det ju ibland behövs vårjackor på sommaren också, så visst är det skönt med en sommarjacka många dagar också.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag förstår vad du menar med att känna sig oklädd utan ytterplagg. Jag gjorde det i början, särskilt när jag åkte till jobbet, men nu har jag kommit över det.

 6. Karin

  Instämmer med flera föregående men så är jag inte särskilt klädintresserad heller. En tjock jacka och en tunn jacka (vindjacketyp). Och en regnjacka oxå förresten.

  Svara
 7. Caroline

  Jag använder oftast min skaljacka om man behöver använda jacka på sommaren. Annars är ju önskan att det ska vara så varmt och skönt att jacka är onödigt ☺

  Svara
 8. Silver

  Har en jacka som inte är fodrad. Den går fint på vår, sommar och höst. Även så länge vintern är mild om man har en lite tjockare kofta under. Så ingen specifik sommarjacka :)

  Svara
 9. Anna

  Jag äger bara en jacka. En skaljacka i diskret färg i bra kvalité som klarar vind och vatten. På regniga sommardagar används den med t-shirt under, resten av året med tjockare eller tunnare lager under. Ägde en vinterjacka men det användes så få dagar att jag gav bort den. Hellre tar på mig ett lager till under vanliga skaljackan än att behöva förvara den resten av året!

  Svara
 10. Händelsevis

  Jag har en sommarkappa! Den är fantastiskt fin och jag har älskat den i många år. Eftersom den inte används särskilt många veckor per år är den inte alls sliten och håller säkert 10 år till. Dock kommer jag inte ersätta den om det försvinner. Den kom till mig genom en tillfällighet och eftersom den är så perfekt får den bo här hos mig.
  Det är en kort, tunn, bomullskappa med trekvartsärm så användningstiden är verkligen begränsad.
  Förstår absolut att man klarar sig utan men nu när jag har en använder jag den gärna!

  Svara
 11. M

  Jag var utan sommarjacka i flera år men är supernöjd med att jag köpte både en sommarjacka och en tunn längre jacka som används vår/sommar/höst när jag var i Prag för två somrar sedan. Eftersom jackan är av kortare modell i ljus färg och den längre jackan i mörkblå (mer vind och vattentät) så passar alltid någon av dem till mina kläder, väder och humör. Sommarjackan använder jag påväg till jobbet med en kortärmad under, eller som förra sommaren när det var kyligt i juni med en college – tröja under. Känner mig alltid välklädd och är så nöjd att jag köpte dem. Innan så hade jag skinnjackan till de flesta årstider tills den gick sönder, och jag även växte ifrån den mentalt då den användes medan jag var 20-26.

  Svara

Kommentera