Romantiserad behovsanalys

Har det någonsin hänt att du först blivit sugen på en pryl eller ett klädesplagg och därefter börjat se snudd på oändligt många behov som denna skulle kunna tillfredsställa, alternativt oändligt många situationer då den skulle komma till användning? Då har du troligen, precis som jag nyligen gjorde, lurat dig själv med en romantiserad behovsanalys.

I mitt fall handlade det om att jag av någon anledning plötsligt blev otroligt sugen på att köpa en iPhone 6, trots att jag redan har en fullt fungerande iPhone 4S som tillfredställer alla mina behov.

Efter att suget uppstått började jag rättfärdiga ett potentiellt köp med i hur många situationer jag skulle kunna ersätta vår iPad med min nya iPhone, hur trevlig det skulle vara med en något kortare responstid, hur mycket lättare det skulle vara att använda alla nuvarande och potentiella nya appar på en något större skärm, hur effektiv jag skulle bli osv. Snart spenderade jag kvällarna på Blocket i en rusblandad jakt på en oanvänd iPhone till ett rabatterat pris, samtidigt som jag ignorerade känslan av att något var tokigt.

Efter några dagars letande blev jag plötsligt medveten om hur absurd hela situationen var. Först och främst så har jag en felfri iPhone som jag är jättenöjd med, för det andra så är en ny iPhone snordyr och för det tredje så vill jag ju i själva verket minska tiden framför alla typer av skärmar, iPhonen inkluderad. Dessutom har en iPhone massor av negativ påverkan på miljön i form av utvinning och förädling av råvaror, framställning och komponenter, frakt osv som jag gärna minimerar om möjligt.

Därför bestämde jag mig till slut för att se sanningen i vitögat och inse att jag i praktiken inte har något gott skäl att köpa en ny iPhone. Jag började också fundera på varför jag blivit så fixerad på konsumtion och om det var någon form av själslig brist eller tillkortakommande inom något annat område som jag kompenserade för.

Känner du igen dig i min romantiserade behovsanalys och vad gällde det i så fall för pryl eller motsvarande i ditt fall?

22 tankar kring ”Romantiserad behovsanalys

 1. Marina

  Om det någonsin har hänt??? Händer mig varje dag. Kläder skor mat tidningar saker till barnen osv. Tycker sååå synd om mig så jag går på det hela tiden. Blir så trött på mig själv och pengarna rullar… Ibland är jag bättre på att stå emot och ibland sämre. Min man är bra på att ”stoppa” mig och även tvinga mig att lämna tillbaka. Fast det är pinsamt så vet jag att han har rätt.
  Älskar er blogg.

  Svara
 2. ninja

  köpte en glassmaskin på detta sättet…jag har använt den 2 gånger på över ett år. inte stora pengar, men principen gör ändå att det känns irriterande att jag trillade dit

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Nu när du säger det så kan jag tänka mig att just hushållsmaskiner lär vara ett vanligt förekommande område för den här utmaningen. :)

 3. Carina

  Att handla på nätet är bra men det gäller att se upp också. Själv tyckte jag mig se ett enormt behov av en svart kavaj, den skulle fungera till allt! Jag som inte ens tycker om svarta överdelar och inte har ett behov av en ”finare” kavaj (blir nog en begravningsdito). Detsamma gäller skor jag köpt med alldeles för höga klackar! Flip-flops är det som vi i familjen behöver inför Greklandsresan. I övrigt är det strama tyglar. :)

  Svara
 4. Natalie

  Jag gjorde en ännu dummare grej, det började med att jag var sur för att vi hade för mycket porslin och att jag tyckte vi skulle göra oss av med allt som inte hörde till vår ”stora” servis alt göra oss av med den för att det är dumt att den bara står i skåpet och aldrig används. Och av någon konstig anledning ledde detta till att jag börja söka på tradera efter delar till vår servis och fick för mig att vi skulle utöka den (?) förlorade budgivningen på en auktion tack och lov och efter det släppte ”behovet”. Förstår fortfarande inte min logik.. Ibland undrar man vad det är som gör att man vill ha nya saker hela tiden. Just i stunden tycker man alltid att det är ett behov och inte ett önskemål.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, ibland blir man helt blind och ibland bara halvt blind. Det extra knasiga är ju då man faktiskt inser att behovet inte är så stort som man försöker inbilla sig men fortsätter att lura sig ändå bara för att man är sugen. :)

 5. ekomammaistan

  Känner igen det där jag med! Ofta stannar det som tur var på tanke-stadiet. Just nu känner jag ett ”behov” av balkonggrejer. Det är nog en blandning av ett verkligt behov (av vissa saker) och en romatiserad bild (andra saker). Ska bara bena ut vad som är vad…

  Jag tycker att pinterest funkar väldigt bra för att motverka liknande tankar, jag har en mapp där jag lägger in saker jag blir ”sugen” på och så får de ligga till sig där och jag kan se över om det faktiskt är något jag har ett behov av. För som tur är brukar de där ”sugen” lägga sig efter ett tag.

  Svara
  1. ekomammaistan

   Jenny Brolin heter jag där. Dock använder jag pinterest mer ”privat” så det är ingen förteckning över ekoprylar, men såklart har jag ett ekofokus även där.

 6. Minimalist G.

  Haha, hade också ett märkligt sug efter en iPhone 6 för ett tag sedan. Det började efter att jag sålde min dator, men då jag redan har en iPhone 5s som fungerar perfekt tvekade jag, även fast den större skärmen + designen lockade. Men efter mycket övervägande fram och tillbaka behåller jag min 5s trots att den har ett ganska okej andrahandsvärde fortfarande, mycket p.g.a att den är smidigare i formatet, hellre en mindre telefon då jag bär den med mig överallt och tittar på netflix/youtube max 30-60minuter / dygn :)
  Så nu kommer den få fortsätta vara min enda kommunikationsutrustning / dator tills den antingen blir för långsam eller går sönder..

  På tal om youtube, kan tipsa om en dokumentär jag precis tittade på under kvällen, klart sevärd!

  Without Bound – Perspectives on Mobile Living (50 minuter)
  https://www.youtube.com/watch?v=Lg37Cbx-kak

  Ha de gott!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter som ett vettigt beslut!

   För min del blir det troligen en uppgradering i höst då iPhone 6S släpps. Mycket pga att iOS inte kommer att kunna uppgraderas på 4:an från och med nästa stora release, vilket i sin tur gör det omöjligt att uppgradera de appar jag använder dagligen.

   Har förresten hört rykten om att Apple har planer på att släppa en iPhone 6C i höst som är lika stor som iPhone 5S men betydligt kraftfullare. Om det är sant så är inte alls omöjligt att det blir en sådan.

   Tack för YouTube-tipset! :)

  2. Minimalist G.

   Det är sannerligen inte helt enkelt att vara minimalist i längden trots många herrans års ”träning”.. har länge fungerat på att skaffa en kaffebryggare (moccamaster då de är bra o lätta att rengöra) för att ersätta snabbkaffe + vattenkokare, så var nära på att åka ned till Elgiganten och iaf titta på en.. men kollade på webben innan jag slutade jobbet igår (bör tilläggas att jag gillar kaffe..) visade sig att den inte fanns i lager så vad hände idag…

   Jag är glad att jag inte investerade i en ny kaffebryggare, det visade sig ju att min vattenkokare hamnade bland sakerna som skall forslas bort inom en snar framtid istället.. hinner ju dricka så lite kaffe hemma att min gryta går fullt lika bra för att koka vatten till kaffet på helgerna! O för de som tvekar kring snabbkaffe, det gäller bara att hitta rätt snabbkaffe och absolut inte underdosera det! Då är det helt klart i klass med kaffeautomaten på jobbet med nymalda bönor! :)

   Så sparade ca 1500kr och blev av med en till ful apparat i hemmet bara för att man övervägde en ny köksapparat! Win win igen :)

 7. M

  Jag har tänkt det många gånger när jag läst bloggar eller kollat på Youtube av minimalister, särskilt nu när det verkligen börjar bli en trend. Man fastnar totalt i ”det perfekta setet” som du kommenterade ovan. Det känns också ofta som att många (undermedvetet?) använder sin minimalism som alibi för att fortsätta konsumera i samma, och initialt högre, takt. Man ”investerar” gärna i dyrare märkesvaror eftersom det plötsligt blir så viktigt med kvalitet, men har inte ändrat livsstil till en där man tar till vara på kvaliteten. Minimalismen blir en ursäkt att få gå ut och shoppa loss på en helt ny garderob med bara märkeskläder, och när man ledsnar kan man glatt köpa nytt så länge man skänker en annan fullt fungerande pryl till second hand. Eller så ersätter man sin dator med en iPad, som sedan ersätts med en telefon, som sedan ersätts av en dator, för att man aldrig funderat på vilka behoven egentligen är ;)

  För mig handlar minimalism lika mycket om att bara ha det man använder som att faktiskt använda det man har. Det finns mycket jag har som är suboptimalt men fortfarande ok, och då får jag köpa något bättre när den första är utsliten. Då kommer jag också kunna göra en mycket bättre kravspec. Eller, det är en princip som jag iaf _försöker_ att leva efter…

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Spännande att du börjar se en trend mot minimalism. Förhoppningsvis blir Minimalism mainstream till slut. Det vore bra för jorden och allt på den. ;)

   Japp, det finns säkert många som tenderar att hoppa på nya trender, gå all-in, ge upp och hitta nästa kick. Men jag hoppas att majoriteten av dem som prövar på minimalism hinner uppleva de mentala och ekonomiska fördelarna innan de hinner tröttna och därmed blir fast! :)

   Gillar uttrycket att ”bara ha det man använder och faktiskt använda det man har”. Sann minimalism. :)

 8. Jenny / Ekomammaistan

  Jag kom på att jag vill tillägga att det här är en sak som är värt att tänka på vid t ex plastbantning och att byta ut mot ”bättre” prylar. Just nu har jag nämligen en sån fundering ang barnens gosedjur. Egentligen har de en hel del gosedjur, men alla i polyester utan någon annan märkning än CE. Nu tappade storasyster sim favorit för ett tag sen och i samband med att lillebror slutar med napp och kanske behöver mer tröst så har jag blivit sugen på att köpa varsitt ekologiskt gosedjur till dem. (Särskilt sen jag hittade n ekohund som faktiskt påminner om gamla favvon.) Är det nödvändigt? Nej, egentligen inte. Samtidigt tycker jag att det barnen snuttar på och gosar med borde vara så giftfria som möjligt. Svårt val helt enkelt…

  Svara
  1. M

   Åh men ja, det här var precis en av aspekterna jag försökte fånga i min kommentar ovan! Plastbanta är jättebra, men är det så bra att man direkt ska köpa allt nytt? Miljöbil, jättebra, men bra nog att köpa en ny bil som kostat massa resurser att tillverka innan den gamla är slut? Precis som många (främst företag + representanter) försöker få oss att konsumera oss ur miljöproblem som beror på att vi förbrukar för mycket resurser hamnar minimalism lätt i att man faktiskt konsumerar mer.

 9. PeterL

  Ja, inte helt ovanligt och det var lite såhär jag upptäckte minimalism. Kommer ihåg att jag höll på hela tiden och kollade på olika tv-apparater, storlekar, tekniker etc. Sedan jobbade jag med en person som hade massa ljudanläggningar, hemmabio osv och pratade om hur bra det var. Han nämnde då massa sci-fi filmer (stora hollywood produktioner) som jag verkligen tyckte sög. Då fick jag en reflektion:

  ”Blir en skitfilm bra bara för att man har en stor tv?” ungefär så tänkte jag och svaret var såklart nej. När jag sedan tänkte tillbaka på all tid jag lagt på research förstod jag att det här var ohållbart. När det gäller underhållning är det ju oftast innehållet som gör ett intryck på en, lyssnar hellre på bra musik med dåliga hörlurar, kör till intressanta destinationer med dåliga bilar eller ser en film med gripande handling på min laptop (osv).

  Det gäller bara att väcka det rationella jaget när man kommer i den typen av tankar. I ditt fall nämner du större skärm, kan du inte kompensera det genom att titta närmre på den skärm du har? Snabbare responstid, kan du inte spara in de millisekunder någon annan stans i ditt liv?

  Nu för tiden är jag såpass avprogrammerad att jag inte faller för dessa fällor men under tiden jag gjorde det hade jag en enkel tumregel, om ett köpsug uppstår lägg de pengarna du tänkt spendera åt sidan i sju dagar, om behovet finns även efter sju dagar så är det fritt fram att handla. Oftast visar det sig att ett ”nytt behov” har istället ersatt det gamla och loopen med sju dagar fortsätter, har man gjort det i några veckor börjar övningen känna tämligen meningslös och man förstår att man i stort sett redan har allting man behöver.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller typ med men jag föredrar nog att lyssna på bra musik i bra lurar istället för dåliga osv. Iallafall om jag storkonsumerar och har ett stort intresse musik. :)

   Angående det rationella jaget så var det precis vad jag gjorde, dvs insåg att mina argument för att köpa nytt inte höll. Det var bara fråga om onödig suboptimering och shoppingsug.

   Bra tips med att ”sätta shoppingsuget i karantän”, det är värt ett helt eget inlägg tycker jag. :)

 10. ekologiskafamiljen

  Denna situation hamnar jag i nästan dagligen, det är så mycket som lockar som jag verkligen inte behöver. Som tur är så lyckas man stå emot för det mesta om man bara väntar en dag eller två ☺

  Svara

Lämna ett svar