Minimalisterna i Sparpodden

Vi brukar inte prata ekonomi och investeringar här på bloggen, men i likhet med många andra minimalister har vi ett intresse av sparande och aktier. Genom att minska sin konsumtion av saker blir det vanligtvis mer pengar över. Även om vi tycker om att lägga pengar på god mat och upplevelser, så tycker vi också om att spara och se pengar växa.

Detta har gjort att jag, Fru Minimalist, lyssnat på Sparpodden där Nordnet Banks Gunther Mårder och Jan Dinkelspiel pratar som sparande och investeringar. Sedan första avsnittet släpptes hösten 2013 har jag lyssnat, inspirerats och samtidigt skrattat otroligt mycket. Tidigare lyssnade jag medan jag åkte till och från jobbet, eller när vi lagade middag, numera blir det under barnvagnspromenader.

Jag har även själv ställt frågor och blivit omnämnd i podden ett par gånger. Exempelvis i de två senaste avsnitten. I poddavsnitt 81 återkopplade jag till en tidigare frågeställning där en lyssnare upplevt att män reagerar negativt när kvinnor vill prata aktier. Själv är jag av motsatt uppfattning och har upplevt att män blir nyfikna och intresserade när du som tjej kan prata aktier och sparande på samma nivå som dem. Herr Minimalist har dessutom nämnt detta som ett oerhört attraktivt drag hos mig sedan vi träffades första gången. :)

I poddavsnitt 82 gav jag ett tips till Gunther som under början av året uppmuntrade lyssnarna att komma in med tips under hashtagen #Sparadkrona. Spartipset ska ses med glimten i ögat och har att göra med att du på ICA får en kupong på 25 kronor om du hittar en vara som är felprissatt, i jämförelse med utlovat pris i annonsblad eller priset på hyllkanten.

Om du inte brukar lyssna på Sparpodden så hittar du båda poddavsnitten jag refererar till på länkarna nedan där du även kan lyssna på dem online. Tidsangivelser avser när mina reflektioner och frågeställningar är med. :)

#Sparpodden avsnitt 81
09:50 – 14:00 Är männens syn på kvinnors aktiekunskap en generationsfråga?

#Sparpodden avsnitt 82
37:26 – 39:55 Ett spartips för dem som handlar på ICA.

Vad är din erfarenhet och upplevelse av att prata sparande och värdepapper med någon av det motsatta könet?

Vad är ditt bästa spartips i vardagen?

15 tankar kring ”Minimalisterna i Sparpodden

 1. ninja

  Har själv inte upplevt någon större skillnad mellan könen när det gäller sparande och aktier, ointresset verkar vara lika stort från alla håll (lite förvånande kan jag tycka).
  Min kollega hade mycket roligt åt att jag startat ett separat ISK-konto till bebisen.

  Svara
  1. Joel

   Då är nog din kollega lite okunnig. Det är ju jättebra att ha ett ISK-konto till barnet. ISK eller Kapitalförsäkring (utan avgift) är bra. Plus aktiefonder, det är ett jättebra barnsparande.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med Joel. Tycker snarare synd om din kollegas eventuella barn i så fall ;) Det är ju toppenbra med ett separat ISK till bebisen, det har jag också ordnat till bebis minimalist. :)

 2. Mia

  Jag håller med Ninja: inte en kille/man/kvinna/tjej-grej utan överlag nåt som man inte pratar om. Jag har dock en aktieklubb med några vänner (alla betalar 300kr/månad och vi samäger en depå) så många vet att jag har ett aktieintresse. Så de som är intresserade tar själva upp det. Sparande/investerande borde avdramatiseras tycker jag :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med om att det bör avdramatiseras. Det är ju känsligt generellt att prata om pengar i Sverige, kanske är det därav extra känsligt att prata aktier, investeringar och sparande. Folk är kanske rädda för att ”blotta” sig.

 3. ekomammaistan

  Åh, jag skulle gärna läsa mer om sparande här! Jag har tidigare varit väldigt bra på att spara och att leva med låga utgifter men just nu är jag inne i en svacka känner jag och vill komma igen! Dessutom vill jag ta nästa steg och inte bara spara utan investera.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad kul att höra, får se om vi skriver lite mer om det framöver. Vill ju inte sväva för långt från minimalism i vårt innehåll, men det känns som ekonomi och pengar är en del av det på sätt och vis.

   Tycker helt klart du ska ta nästa steg och investera, det är roligt när man väl är igång! :)

 4. Matilda

  Oj nu har jag på ungefär ett dygn läst igenom alla 48 sidor av bloggen, pjew! ;-) Men oj så intressant det varit! Och rensningsivern har slagit till på full styrka, igen! Bara igår och idag har fem böcker, nitton små ljuslyktor, blockljus som legat i en låda flera år, sex par skor och en reflexväst rensats ut. Ska efter renovering av sovrummet ta tag i garderoben nu sen också!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du hittat hit – välkommen! :)
   Det låter verkligen som du är igång med rensningen. Fortsatt lycka till!

 5. Matilda

  Jag och min man för över 70-80% av vår inkomst till ett gemensamt räknekonto varifrån alla räkningar dras. De flesta autogiro. Det som blir kvar efter allt är betalat förs över till ett gemensamt sparkonto. De 20-30% som inte förs över till räknekontot används till kostnader som inte är gemensamma utan bara tillhör antingen min man eller mig och till våra egna personliga hobbysar, aktiviteter eller inköp. Funkar jättebra för oss!

  Svara
 6. Matilda

  Jag blir nyfiken hur och var ni förvarar saker, t.ex. väskor, junklådan, säsongslådor, sängkläder, handdukar. Lite mer sådana udda skrymmande saker.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det kanske är något vi kan skriva om framöver. Tills dess kan jag lite kortfattat berätta att vi har en varsin hylla i garderoben i hallen där vi har våra dagliga väskor. Junklådan är i en förvaringsmöbel i vardagsrummet. Säsongslådorna står ovanpå våra garderober i sovrummet. Sängkläder och handdukar i linneskåpet.
   :)

Lämna ett svar