En månad utan utmaning

Det är dags att summera juni månads utmaning som gick ut att inte småhandla. Vi konstaterade innan vi började med utmaningen att vi handlade på vår Ica-butik i princip varannan dag månad efter månad.

Det främsta argumenten för att dra ned på antalet shoppingtillfällen var att spara tid, trots att vi har förmånen att bo bara ett par minuters promenad från affären. Ett ytterligare argument är att det ofta slinker ner saker som inte står på vår inköpslista och då sällan de mest hälsosamma eller genomtänkta varorna. Ju färre inköpstillfällen desto färre onödiga matvaror hem och desto mer ledig tid över till annat helt enkelt. :)

Så här en månad senare kan jag konstatera att vi handlat sju gånger under juni månad, dvs cirka två gånger i veckan vilket var vårt mål. Det har varit skönt att inte besöka mataffären bara för att äggen eller bananerna just tagit slut. Vid tre tillfällen köpte vi dock frukt på torghandeln där vi bor men då rörde det sig om jordgubbar till bland annat midsommar samt frukt mellanmål.

Vi har dessvärre inte blivit särskilt mycket bättre på att i förväg planera alla veckans middagar av övningen, men däremot har vi i större utsträckning använt den mat som redan fanns hemma vilket är bra. Dessutom känns kvällarna mer lediga då småhandlandet inte varit ett alternativ.

Att inte småhandla är summa summarum ytterligare en vana jag gärna skulle behålla framöver eftersom jag insett att den besparar oss både tid och energi.

För juli månad tänker jag ta ett uppehåll från månadsutmaningarna och bara njuta av den kommande semestern samt klura på vad jag ska ha för utvecklande månadsutmaningar till hösten. Kanske har du något bra tips?

16 tankar kring ”En månad utan utmaning

 1. Hushållsekonomen

  Hej Minimalisterna!
  Blev det någon oväntad succé på tallriken den här månaden? Något oätligt? Sparade ni mer än tid?
  Med vänlig hälsning, Hushållsekonomen

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Någon oväntad succé kan jag inte påstå att det blev, det är vi för planerande för :) Däremot uppfattade jag att vi sparade en hel del tid som kunde läggas på träning, läsa bok eller bara småfixa hemmavid.

 2. spartankar.com

  Hej!
  Matplanering är A och O för att spara pengar. Det minskar antal halvfärdiga preparat som används och minskar då kostnader. Samt att det gör mathandling enklare och snabbare.
  Stora överraskning för oss denna månad var linsgrytta (som vi har blandat med lite rivna morötter och majs som fanns hem). Treåringen var dock tveksam mest pga konsistens.
  Er utmaning denna månad är att inte ha någon utmaning ?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Eftersom matplanering ofta gör att man även planerar in mat som blir matlådor så håller jag verkligen med dig om att det kan sparas mycket pengar genom framförhållning och matplanering.

   Ja, eftersom vi kommer spendera stor del av kommande veckorna utomlands och på resande fot så kändes det skönt med en månad utan utmaning. Det blir inte så utmanande kanske, men lite skönt :)

 3. Granntanten

  Jag funderar på om ni inte skulle kunna ha nån positiv utmaning istället, alltså formulerad positivt. Typ ”vi ska läsa fler böcker” istället för ”vi ska titta mindre på tv”. Just den har ni ju haft, men nåt annat? En gång i världen, innan Minor och Junior, hade maken och jag kulturutmaningar. Då skulle vi göra en finkulturell grej per kalendermånad, minst. Bio räknades icke, inte heller böcker. Det var mycket teater och konserter och ett halvår hade vi abonnemang på Berwaldhallen. Sittplatser längst upp, längst in i hörnet, men det var frid och njutning att faktiskt pallra sig dit och lyssna.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har faktiskt funderat på det i perioder. Antingen att jag skulle börja med något att börja med istället för något att vara utan, eller att Herr Minimalist skulle köra den varianten parallellt med att jag fortsätter med ”en månad utan”. I höst, efter ett år med ”en månad utan”, kanske jag byter fokus och börjar med något istället. Den som följer bloggen får se… :)

   Kulturutmaningen låter mysig, jag har hört flera par som kört liknande upplägg under något år.

 4. Eva

  Det skulle vara spännande att läsa om en utmaning att äta enligt The Warrior Diet, dvs att äta i stort sett bara en gång per dygn. Låter väldigt minimalistiskt och ekonomiskt i synnerhet med tid men även vad gäller matpengar. Hälsosamt lär det vara också.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag känner min kropp för väl för att veta att den typen av diet inte lämpar sig för mig. Dels gillar jag att träna och röra på mig och då behöver jag mycket energi, äter vanligtvis sex gånger per dag idag. Jag har även tillräcklig självinsikt för att inse att jag skulle bli oerhört trött, få koncentrationssvårigheter och bli lätt otrevlig då det är vad som händer när jag får väldigt lågt blodsocker. Och dessutom tycker jag för mycket om mat för att vilja göra det :)

 5. Christina

  Intressant! Vid årsskiftet gav jag mig själv en uppmaning att enbart försöka handla en gång per vecka, storhandla. Det fungerar relativt bra oftast eftersom sambon jobbar hemifrån stora delar av veckan och jag på så vis äter själv. Visst är det en utmaning i sig att försöka planera och alltid är det inte så inspirerande att försöka tänka ut en veckas måltider på en och samma gång, räddningen har varit att sambon då är borta så att jag har kunnat köra storkok. Till hösten tror jag dock att jag skall ändra litegrann och börja handla 2 grr/vecka, mest för att slippa stressen som kommer av att behöva matplanera en hel vecka. Tack annars för en mycket inspirerande och tankeväckande blogg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul utmaning, men kom ihåg att det är just en utmaning, det är ok att ”misslyckas” någon gång ibland. För oss är det ofta oerhört svårt att redan på söndagen veta hur nästa helg kommer se ut, är vi bortbjudna, kommer vi bjuda över vänner, eller ska vi äta ute etc?

 6. Maria

  Det man också kan göra är att storhandla mat på nätet efter middagen när man inte är hungrig och lätt plockar på sig mer än man tänkt sig. Eftersom någon annan kör hem maten så kan man beställa hem mycket större paket och frysa ner (gäller framför allt de som inte har bil). Handlar man över en viss summa brukar hemkörningen vara gratis och ofta är priserna inte dyrare än vanliga matbutiker (men det beror så klart på var man brukar handla). På så vis kan man spara både tid och pengar om det hjälper till att ändra ens shoppingbeteende.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har faktiskt kollat upp möjligheterna för att just handla mat på nätet. Dock upplevde vi priserna på vanliga matvaror som ekologisk mjölk, ägg och grönsaker som dyra jämfört med att handla i vår närmaste matbutik. Jag håller dock med dig om att det är en stor fördel att man då förmodligen bara handlar det man behöver i större utsträckning och inte det man är sugen på för stunden.

   Det kan däremot vara något vi överväger igen när det är mer utbrett och förhoppningsvis även billigare, samt om vi har svårt att få ihop livspusslet på grund av hämta-lämna barn, jobba, träna etc. Men där är vi inte alls idag.

 7. spartankar.com

  Vi kör listor. Jag kollade näthandling det men var inte sa imponerad. Franska kedjor (carrefour; Leclerc m m) har börjat med drive-in pa samma pris som normalköp men har svaort att tjäna pengar pga det.
  Listor funkar bra om har disciplin att endast köpa det som finns pa listan. Jag hade börjat med en excelfil där jag kan kryssa mina veckorecepter och fa en inköpslista men har inte hunnit fortsätta. Vi använder mest receptpärm.

  Ber om ursäkt för stavning. Har inte en svensk tangentbord.

  Svara
 8. spartankar

  Kollade på Ica och det ser ut att det är ca 75-150 för plock alt plock+leverans. Ca 10% av total priset.
  Plock gör grattis i en del franska affär med drive in och man behöver bara beställa två timmar innan. Men i Sverige är konkurrens ganska liten inom livsmedel.

  Svara

Lämna ett svar