Nya och gamla kläder till barnen

Våra båda barn har ärvt majoriteten av sina kläder från fyra äldre kusiner. I samband med första besöket efter de föddes liksom vid högtider har även nya plagg hittat sin väg in från släkt och vänner. Detta då de tycker så synd om våra barn som bara får gå i slitna, urtvättade och ärvda kläder. Nej, vi skojar såklart när det gäller den där sista meningen. :) 

Här tänkte vi berätta om hur vi går tillväga när vi införskaffar kläder till barnen. Vad vi försöker tänka på och vad vi gör innan vi besöker en klädbutik. För trots en del ärvda plagg har vi behövt komplettera barngarderoben då och då, inte minst när Storasyster Minimalist började förskolan nu i höst och det plötsligt blev lag på regnkläder, gummistövlar och många ombyten. :)

Hur går vi då tillväga när vi införskaffar kläder till barnen?

1. Ärva. Vi börjar naturligtvis med att kika igenom vad vi ärvt. Det är inte alltid kläderna passar i storlek då alla kusiner är födda olika tider på året och växer olika fort. Hittar vi inte lämpligt plagg i rätt storlek brukar vi även kika i nästa storlek. Ofta går det ju att vika upp ärmarna eller byxbenen, och olika märken är olika stora i sina storlekar.

2. Second hand. Tradera, Second hand-butiker, FB-grupper, Blocket och loppisar. För vår del har vi i princip bara testat de två förstnämnda. Finns inte det önskade plagget i steg 1 bevakar vi plagg på Tradera och följer budgivningarna i 2-4 veckor. Vinner vi inte lämpligt plagg under den tiden brukar vi göra en utflykt till en second hand-butik för barnkläder som vi gillar och som är kräsna med vad som tas in. Visserligen märks ju det även på prislappen på plaggen, men det känns ändå bättre ekonomiskt och framför allt miljömässigt än att köpa nytt. Vi besöker ytterst sällan loppis, är inte med i någon lokal FB-grupp och har inte använt Blocket för just barnkläder.

3. Nyköp. Det är sällan vi köpt något barnplagg helt nytt, men i takt med att barnen växer kommer det förmodligen ske i större utsträckning då plaggen slits mer. Det vill säga vi ärver färre plagg och utbudet second hand blir tunnare. Vid nyköp försöker vi göra så bra val som möjligt. Helst ska plagget vara GOTS-certifierat. GOTS är en förkortning av Global Organic Textile Standard och innebär att varan innehåller 70-95% ekologisk bomull, men reglerar även begränsningar av skadliga ämnen och utsläpp i hela produktionskedjan, samt har sociala krav. Våra favoritmärken för barnkläder är Geggamoja och Polarn O Pyret. Även KappAhls Newbie och Mini Rodini gör fina plagg men de förstnämnda (Newbie) har dålig onlinebutik för oss som i princip aldrig besöker fysiska butiker, och de sistnämnda upplever vi dyra även på andrahands-marknaden. Samtliga ovannämnda märken säljer GOTS-certifierade plagg.

Ärvda plagg med stora plasttryck brukar vi inte använda på barnen på grund av risken att de innehåller ftalater. När det gäller ärvda plagg är vi inte lika noga med att plaggen kommer från GOTS-certifierade märken, men vid köp second hand är vi det.

barnklader_gots

Många snöar in på att köpa kläder av ekologisk bomull, men det säger egentligen inte så mycket som man kan tro. Plagget kan fortfarande ha färgats och mögelbehandlats med starka kemikalier och kan ha tryck på sig som innehåller ftalater.  Ett plagg med märkning att det är av ekologisk bomull betyder alltså bara att bomullen odlats utan kemiska bekämpningsmedel.

Öko-tex är också en märkning som många leverantörer slänger sig med. Den märkningen ställer krav på att produkten är fri från förbjudna azo-färgämnen, ftalater, tungmetaller och flamskyddsmedel. Den kontrollerar dock inte produktionsförloppet och säger inte huruvida varan eller dess innehåll är ekologiskt. Öko-tex-märkning förekommer både för leksaker, hudvårdsprodukter, kläder och andra textilier.

Med ett syskon i minimalistfamiljen har vi upptäckt glädjen i att försöka syskonmatcha barnen lite, även om det skett väldigt sporadiskt hittills. Det försvåras av att inte köpa så mycket nya kläder.

Vad är dina ”krav” när det gäller köp av nya och begagnade kläder till barn?

Detta blogginlägg är inte sponsrat av något av de nämnda klädmärkena, vi är bara vanliga nöjda kunder. :)

Second hand fyndad vindfleeceoverall från Polarn och Pyret. Övriga plagg på bilden är ärvda.

Second hand fyndad vindfleeceoverall från Polarn och Pyret. Övriga plagg på bilden är ärvda.

16 tankar kring ”Nya och gamla kläder till barnen

 1. Maria

  Som förskollärare reagerar jag på att ni utökat dotterns garderob vid förskolestart ”för att det är lag på det” snarare än för att behovet uppkommit. Anledningen till att barn i förskolan behöver funktionella ytterplagg är att de ska kunna utvecklas motoriskt, sensoriskt, i sin självständighet mm utomhus. Anledningen till att barn i förskolan kan behöva mer extrakläder är att de övar sin motorik, självständighet och tillägnar sig upplevelser när de häller själva, tvättar händerna, äter, bakar, diskar, ägnar sig åt skapande i olika form, tränar på att vara utan blöja och så vidare. Förskolans verksamhet finns till för barnen i första hand, och för att kunna tillgodogöra sig den behöver barnen viss utrustning, som kläder. Annars begränsas deras möjligheter till upplevelser och utveckling under tiden i förskolan.

  Det här visste ni redan. Men jag vill ändå förtydliga för era läsares skull! Jag har själv läst er blogg sedan innan ni hade barn och tycker väldigt bra om den!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra tillägg och förtydligande! Det var nog bara vi som uttryckte oss lite ironiskt och plumpt. Självklart ligger det ett konkret behov i samband med förskolestart bakom. Tidigare har vi ju kunnat vara mer lata ”Jaha, det regnar idag, nej men då kör vi en inne-dag” (typ).
   Och jag håller helt med dig om att bra kläder för barnen är väldigt viktigt! :)

 2. Marie

  Jag har fått kassar med kläder från kollegor till sonen, lånar även kläder från min kusin vars son föddes 1 dag före min son fast de skiljer 3 år så de följer varandra helt och håller i säsong :) Köper bra (dyrare) kvalitetsplagg som jag vet håller utomhus då jag arbetar som förskollärare och vet vilka kläder som klarar den skånska ”vintern”. Köper väldigt gärna eko plagg, visste inte skillnaden mellan Öko, eko och Gots, så tack för den nya kunskapen kring kläder :) Superbra blogg, jag har helt förändrat mitt synsätt på materiella saker sen jag började läsa er blogg före bebis-tid :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är skönt när de följer varandra i säsong men det gäller att de gör det i tillväxt också. Här har vi en lillebror som växer dubbelt så fort som storasyster, nästan iaf ;) de började på i princip samma födelsevikt och längd, men det storasyster vägde när hon var drygt 5 månader, vägde lillebror när han var knappa 3 månader. :)

   Tror förskollärare är de som har bäst koll på vad som faktiskt fungerar i klädväg och hur varmt etc man ska klä sina barn, just för att ni får daglig erfarenhet kring det.

   Åh, vad kul att höra att vi kunnat både inspirera och lära ut! :)

 3. Eva

  http://www.datt.se/

  Tips på butik i Ålsten, Bromma där jag varit många gånger. De har en blandning av gammalt och nytt, dam-, herr- och barnkläder, accessoarer, allt från fina märken. Är dock specialiserade på begagnade barnkläder och leksaker av bra kvalitet. Perfekta presentbutiken. Det mesta byts ut och säljs snabbt, intaget är ca 100 plagg om dagen, så det kan vara bra idé att ta sig en titt där ofta. Bra priser. (Borde få betalt för denna reklam…)

  Håller med Minimaliserna om miljömärkning, att det inte är självklart är bättre, mer att lita på osv. Sådant kan dessuom tvärtom leda till ökad konsumtion, kanske med falskt bättre samvete, när man gott kunde köpa samma plagg second hand. Eller inte alls. Mijlötänk är ju alltid bra men parat med försäljning så handlar det ju trots allt ändå om ökad försäljning, konsumtion och vinst – inte alls om miljön förutom i sista hand och ofta som påhittad ursäkt för de första prioriteringarna.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, tack så jättemycket för butikstipset, den butiken ska jag och lillebror göra en utflykt till någon dag framöver. :)

 4. Elin Hagberg

  Jag har en fyraåring och en bäbis. Jag tar gärna emot begagnat och köper en del på second hand och loppis. Jag hittar mest till bäbisen dock så det blir nya kläder till dottern. Jag köper mest till henne på rea, köper sådant jag vet går hem, baskläder och ytterkläder ibland i förväg på rean eftersom jag vet att det alltid behövs och inte hoppar över storlekar (äldre barn har samma storlek oftast minst ett år så alla årstiders kläder behövs). Köper jag kläder till fullpris så ser jag till vad dottern gillar och till pris i förhållande till kvalitet och inte så mycket på miljömärkning. Var allt upp till mig så hade nog miljö varit en större faktor men det är bättre för miljön att min dotter använder kläderna än att de ligger för att de inte är sådana hon gillar men miljöstämplade. Newbie gillar jag också och mini rodin är snygga men alltför dyra för att ens tänka på tycker jag.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller helt klart med om att det är lättare att hitta fina second hand kläder ju yngre och mindre barnet är. Här har påsarna med ärvda kläder blivit färre och mindre ju äldre barnen blivit.

   Det där med att barnen ska tycka om kläderna blir ju helt klart en viktig aspekt som även spelar in på miljön när barnen blir äldre. Där är vi dock inte ännu med våra småttingar.

 5. Jenny

  Plus att många ”ekologiska kläder” på de större kedjorna innehåller bara en del ekologiskt tyg och resten av plagget är inte ekologiskt.

  Svara
 6. Anna

  Här har vi en blandning av ekologiskt, loppis och kläder från den stora jätten i Ullared. Den sistnämnda är ganska dålig på att köpa in ekologiskt, vi får hoppas att de blir bättre för de hade nog kunnat göra en insats på den marknaden.
  Det viktiga är att kläderna används, och att de större känner sig fina, det gjorde aldrig jag som liten så det har blivit viktigt för mig att mina barn gör det.
  Kläder som blivit för små lämnas vidare, till en vän eller Erikshjälpen.
  Vi har inte tålamodet att leta hela kommunen runt efter rätt plagg, vilket gör att vi ibland kompromissar med kvalitén eller priset, det kostar tid, pengar och ork att köra runt också. Visserligen finns ju webshoper men jag undrar om ex vantarna från polarn håller längre än de på Ica?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Och när typ tredje vanten från PoP eller liknande försvinner på kort tid på förskolan eller vid utflykten så kan man förstå att det blir ett par från Ica nästa gång. ;) Har inte upplevt detta själv men hört från vänner med lite äldre barn.

 7. Anna

  Får jag fråga varför du inte använder blocket, loppisar mm för köp av beg kläder? Är nybliven förälder och är bara nyfiken.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   När det gäller Blocket upplever jag att det bara är stora mängder kläder som säljs där, typ en hel uppsättning av olika plagg i en viss storlek, och det har vi inte varit ute efter. Jag vill kunna handplocka specifika märken och plagg som vi saknar bland de ärvda kläderna. Dessutom har vi inte haft tillgång till bil så det har varit svårt att åka och hämta saker vilket är vanligt när saker säljs på Blocket (till skillnad mot Tradera där post och frakt är standard).

   Loppisar är egentligen ingen annan anledning än att vi inte brukar vilja lägga våra lediga helger på den typen av utflykter och det inte brukar vara loppisar med barnkläder i vår närhet. Kanske spelar det även här in att vi inte haft tillgång till bil och därför blir det större motstånd att ta sig en bit bort. Jag var på en barnklädesloppis en gång som var i en gympasal 10 minuters promenad härifrån och det var bra och kul! Men det är enda gången jag besökt en loppis. Kom hem med två byxor och ett pussel till Storasyster Minimalist för typ 40 kronor. Kände mig väldigt nöjd! :)

   Så inget fel på Blocket och loppisar, det har bara inte passat våra behov och prioriteringar. :)

 8. Fru Jansson

  På det ställe där jag jobbade när sonen var i dagisåldern brukade kollegor med äldre barn eller barnbarn ställa en kasse kläder då och då när de rensat ut. Det var perfekt! Sen hade jag turen att få ärva en del avvek bekant för några år sen, så jag har haft god tillgång på begagnat fram till nu.. Förvisso en del ganska slitet, men jag har ett barn som själv sliter hårt på sina kläder, så det har inte varit hela världen.

  Min son började dock intressera sig för kläder ganska tidigt, och i fyra-femårsåldern var det jeans som gällde. Det var lögn att få på honom mjukisbyxor. Sen började han förskoleklass, på en skola där det tyvärr förekom en del mobbning. Och att som kille gilla rosa (som varit en favorit på dagis) var visst inte accepterat. Så då var det ut med allt rosa, och in med mjukisbyxor, för där var tydligen mjukisbyxor ”grabbigt”…

  Nu är han tolv år, och storleksmässigt på gränsen mellan barn och vuxenstotlekar. Nu är det mjukisbyxor i syntetmaterial som gäller. Jeans vill han inte ha i skolan längre, för han har insett att de inte håller…

  När jag själv var barn ärvde vi kusinernas kläder. Deras mamma sydde det mesta i klädväg, så det var kläder utan plastiga tryck på. Och just plastiga tryck var jag såååå avundsjuk på kompisar som hade…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant att läsa hur mycket barn tidigt styrs av vad som gäller bland vännerna i närheten.

   Jag kan tänka mig att det blir svårare att hitta begagnade kläder till äldre barn av flera skäl, dels att de är mer slitna varianter som finns till salu eftersom varje storlek används under en längre period, men också att barnen själv har preferenser som gör att man blir mer begränsad i sina val.

Lämna ett svar