5 skräphögar att rensa i

Om du är minsta lilla lik oss så tycker du att det här med rensning kan vara ganska roligt och tillfredsställande. Att veta vart du ska börja kan dock vara svårare och ibland vill du bara komma igång och skapa momentum i rensningen.

Nedan får du tips på 5 saker som vissa samlar på hög, medan andra anser vara skräp och därför slänger direkt. Hela eller delar av nedanstående saker bör du enkelt och snabbt kunna göra dig av med ikväll eller i helgen utan särskilt lång betänketid.

1. Take-out-menyer/restaurangmenyer. Har du hört talas om internet? Numera är alla där, även din lokala lunchrestaurang och pizzerian på hörnet. Frigör plats och skapa ordning i junklådan, kökslådan eller var du nu förvarar dessa menyer. Testa att använda restaurangens hemsida nästa gång du beställer hämtmat. Den är dessutom uppdaterad med veckans lunchspecial och de senaste crazy pizza-varianterna. :)

2. Rabattkuponger. Sparar du diverse rabattkuponger för att använda senare om tillfälle ges så är det inte sällsynt att dessa hinner passera sitt sista användningsdatum innan de nyttjats. Gå igenom högen med rabattkuponger och rensa ut de som passerat i datum. Passa samtidigt på att fundera ett extra varv om du verkligen behöver konsumera det som rabatten avser. När kommer du använda saken? Var ska den förvaras? Vad kan du göra med pengarna istället?

rabattkuponger3. Påsar. Många sparar alla påsar som kommer i dess väg. De flesta återanvänder dock bara en bråkdel av dem. Gå igenom dina sparade påsar, såväl plastpåsar som finare presentpåsar i papper och dylikt. Släng de som är av en storlek du aldrig eller väldigt sällan använder. Nya liknande påsar kommer leta sig in i hemmet, vare sig du vill eller inte. Nästa gång du köper något i en butik och får frågan om du vill ha saken i en påse, svara då inte automatiskt ja, utan fundera om du kan ta saken i handen, lägga den i handväskan eller ryggsäcken, eller skapa dig en vana att ta med en egen tygkasse.

4. Inslagspapper. Är du en person som sparar använda inslagspapper, paketsnören och wellpapp när du eller barnen får inslagna presenter och julklappar? Det är jättebra för miljön men det är lätt hänt att högen växer i snabbare takt än den minskar och därigenom skapar oordning. Rensa ut papper och snören som är väldigt slitna eller wellpapp i för små bitar. Påminn dig om att inte köpa nytt förrän allt sparat material är slut. Kanske kan du testa att slå in paket i exempelvis vanligt tidningspapper nästa gång, det kan bli riktigt snyggt och minskar behovet av inslagspapper ytterligare.

5. Posthögen. Även om du har ”Ej reklam” på postlådan, nixregistrerat dina telefonnummer, autogiro och e-faktura på alla fakturor, så dimper det förmodligen ner post ett par dagar i veckan i din brevlåda och samlas på hög. Det är kanske lokaltidningar, direktadresserad reklam, kundklubbens tidning och mäklare som stoltserar med senaste försäljningen i ditt område. Lokaltidningen kan du låta gå direkt i återvinningen. Kom du ihåg vad det stod i förra och förförra veckans lokaltidning? Nej, just det, inget viktigt. :) När du går igenom posthögen och framtida post, ta för vana att fundera om du på något sätt kan sluta få den informationen fysiskt, genom att exempelvis avsluta medlemskap eller avregistrera dig.

Gillar du den här typen av blogginlägg ska du även kika på dessa populära inlägg:

10 saker du kan göra dig av med idag
10 utrymmen på 100 minuter
10 minimalistiska vardagsrutiner
10 digitala minimalistiska vardagsrutiner

direktreklam_blogg

15 tankar kring ”5 skräphögar att rensa i

 1. Händelsevis

  Gillar verkligen denna typ av inlägg när man fort och lätt kommer igång!
  Spar dock alla påsar (om de inte är äckliga) för hos oss går de åt. Papperspåsar till återvinning/lämna på second hand och som förpackning när jag byter bort saker på facebook. Plast till soppåse, hms klädåtervinning och medhavd för att ha äckelsaker eller blöta saker i på väg hem. Sånt kan det ju bli en del med småbarn.
  Lokaltidningen skummar jag o återvinner sen, tycker ofta jag får roliga tips om saker som händer nära oss från den. Medlemstidningar däremot är ett gissel! Ofta vill jag vara medlem för rabatterna (som på ica och hemköp) men då översvämmas hushållet av tidningar vi inte vill ha och inte kan avbeställa! Såå dumt! Och omiljövänligt!

  Har en annan hög man kan slänga direkt: klämmorna från brödpåsar och gummibanden från sparrisbuntarna. De blir ju till förvaringsproblem om man inte håller efter….

  Svara
  1. Hanna

   Den enda tidningen i reklamberget, som jag kollade i var coop. Men den har jag bytt till mailen istället. Och en ”ingen reklam” på dörren.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi hade inte en tanke på att någon sparar klämmorna från brödpåsar och gummiband från exempelvis sparrisbuntar. Varför gör man det?! :) Det första vi gör när vi öppnat brödpåsen är att slänga den medföljande klämman och sätta dit en bättre köpt klämma så brödpåsen enkelt håller tätt. Vi äger nog inte ett enda gummiband, ytterst sällan vi saknar det. :)

 2. Sara

  Lokaltidningen är det enda jag läser om vad som händer i min närhet, den kommer på torsdagar och sparas till helgfrukosten, sedan åker den i återvinningen. Vad säger att de stora morgontidningarna har mer relevanta artiklar för min vardag än lokaltidningen?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ambitiöst att spara lokaltidningen till helgfrukosten. Om vi läser något i lokaltidningen så tar det ca 3-5 minuter, inte värt att spara och låta ligga framme ens till frukosten dagen därpå med andra ord. ;)

  2. Sanna

   Måste faktiskt hålla med. Lokaltidning(arna!) vi har är läsvärda. Men, tror ibland att man behöver ha rötterna i bygden för att tycka det. Har även en av de större morgontidningarna dagligen och normalt sett så ägnar jag den mellan 0-20 minuter beroende på formen. Lokaltidning(arna) är snarare 15 minuter ett minimum!

   Ni kanske bor på fel ställe i landet ;-)

 3. Fru Jansson

  För mig är ”ingen reklam tack!” livsviktigt… Det kommer ju så galet mycket, och jag kan liksom inte bara låta det passera. Finns det i huset så tänker jag att jag ska läsa det, och så växer högen, för i ärlighetens namn är ju vardagen full av viktigare och roligare saker än att kolla igenom reklamen! Bättre då att inte få in det i huset. Samma gäller tidning. Gjorde misstaget att tacka ja till tre månaders gratis prenumeration på lokalblaskan när jag flyttade hemifrån. Det blev många olästa tidningar till pappersinsamlingen, så efter det har jag konsekvent tackat nej, hur ”bra” erbjudanden det än varit!

  Svara
 4. Maria

  Jag har en kasse i grovhallen där all reklam och tidningar hamnar direkt från brevlådan. Sedan ska jag bara komma ihåg att ta med den till återvinningen innan hallen svämmar över av saker att ta till återvinningen……. ?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har just nu en fördel att passera återvinningen på vägen till/från förskolan. Vi förvarar allt som ska återvinnas under diskbänken, just tidningar och reklam slipper vi i stor utsträckning, men alla andra förpackningar som mjölk, glasburkar och pappersförpackningar. Nu tar jag med mig lite i barnvagnens varukorg ett par dagar i veckan. Och ja, självklart har det hänt att jag kommit till förskolan med all återvinning kvar under ;) tur jag går samma väg tillbaka hem igen med lillebror just nu. :)

 5. Patricia

  Efter ingen reklam -skylten på vår postlåda så får vi knappt någon post! Och av det som kommer gallrar jag på vägen från postlådan in i huset, så en del av posten kommer aldrig innanför tröskeln. Påsar tackar jag nej till så ofta jag hinner (ibland åker inköpet ner i en påse vid kassan snabbt som blixten, och då kanske jag inte ids begära att produkten tas ut ur påsen igen). Handlar gör jag med tygkasse. Ibland kan vi faktiskt vara tvungna att söka med jlus och lykta efter en plastpåse i hemmet om en sån skulle behövas.

  Svara
 6. K

  Jo den här typen av ”skröfs” behöver verkligen hållas efter! För att hantera posthögen gjorde jag så att jag (utöver Ingen Reklam Tack-skylten) gick ur samtliga kundklubbar (Apotek/Åhléns mm). Bad dem i samma veva att bli bortplockad ur deras register & inte kontaktas i framtiden för nya erbjudande. Annars, om du en gång varit kund hos ett företag har de rätt att skicka dig direktadresserad reklam. Eller, vi gick ur allt utom Ica, eftersom vi handlar där mest regelbundet. Men även då ringde jag Icas kundservice & bad få avstå reklam – då slipper man medlemstidningen (Buffé), erbjudanden, reklam mm & samlar endast poäng på köp. Det enda de envisas med att posta då är poängutskick/värdecheck i form av ett brev med ett A4-ark, som tyvärr inte går att slippa (trots att de mailar ut samma info till mig!).

  Har även ”nixat” mot direktadresserad reklam hos flera adresskällor (Nix Adresserat, SPAR & Eniro är de jag känner till – tipsa gärna om någon vet fler). Om något tar sig igenom – Ellos, Biltema eller Gud vet vad, så ringer jag först deras adresskälla & ”nixar” mig, sen själva butiken för att helt säkert slippa ”uppvaktas” med erbjudanden.

  Och sånt som nog alla redan känner till; autogiron/e-fakturor. Elektroniskt lönebesked/Försäkringskassans utbetalningsbesked på mailen. De oranga kuvertet (pensionsbesedet)! Minns inte hur jag gjorde men det stod beskrivet på papprena/innehållet i kuvertet (får istället beskedet i mailen).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja det finns många sätt att slippa få reklam och andra utskick i brevlådan, det gäller bara att ta tag i det och ringa eller kolla upp alternativa lösningar så fort något dimper ner i brevlådan som går att värja sig mot. :)

 7. Linda

  Jag försöker ha med begagnad eller tygpåse när jag handlar men lyckas uppenbarligen glömma rätt ofta. Vårt plastkasseförråd växer till sig rätt bra emellanåt. Dock är jag ganska bra på att ta tag i de med jämna mellanrum o spara några stycken som jag viker till en liten trekant o som lätt ryms i fickan. Sen brukar jag lämna resten av kassarna till en röda korset-butik som jag dagligen passerar. De har inga egna upptryckta kassar och nästintill jublar när jag kommer med ett lass…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, vilket bra tips att ge bort plastkassarna till röda korset, borde kolla upp om Stadsmissionen som finns i vårt närområdet har samma behov…

Lämna ett svar