Hur många underkläder behöver du?

Jag har börjat irritera mig på att vissa trosor inte sitter bra, har tappat resåren, är slitna eller åker in i rumpan fast de inte ska. Kanske är det jag, kanske är de dem, men oavsett så är livet för kort för att gå omkring i osköna underkläder.

En tanke föddes och började gro, jag måste köpa nya underkläder! Eller vänta nu. Hur många trosor äger jag redan idag? Hur ofta byter jag och hur ofta tvättar vi? Om alla slitna och osköna rensas ut, hur många har jag kvar då och räcker det? Genom att börja ställa mig själv dessa frågor och besvara dem, kom jag i nya tankebanor och lösningsstrategier.

Svaren på frågorna ovan är att jag äger cirka 25 trosor. Jag byter dagligen och ibland oftare om jag tränar den dagen, och vi tvättar minst en gång i veckan lite beroende på om underkläderna är ljusa/vita eller mörka/färgade. Det rörde sig om knappt 10 stycken jag ville rensa ut av olika anledningar, allt från något litet hål till för dålig resår eller att de satt oskönt. Det skulle innebära att jag har cirka 15 trosor kvar vilket i vardagen skulle räcka mer än väl.

Så här såg det ut i Fru Minimalists låda med trosor innan utrensningen började.

Så här såg det ut i Fru Minimalists låda med trosor innan utrensningen började.

Sen har vi semester och resor som kan innebära längre frånvaro från tvättmöjligheter. Numera sedan vi fick barn är vi sällan borta mer än två veckor i taget, vilket med några träningspass skulle innebära att 15 trosor är några för lite i teorin. Våra längre semesterresor går dock ofta till varmare resmål där badkläder används en viss del av dagen, om än inte varje dag. Min erfarenhet är också att det inte går åt ett par rena underkläder varje dag på semestern utan snarare kanske 0,8. :)

Utifrån den lilla frågelådan och beräkningen så är 15 trosor tillräckligt för mig.

Jag anser att det är bättre att ha ett fåtal finare och sköna underkläder, än en hel låda med slitna, missfärgade och osköna kalsonger och trosor. Likaså strumpor, men där har jag redan enhetlighet och rensat vilket du kan läsa om i inlägget Hur många strumpor behöver du?

Grundregeln1: De som inte används rensar du ut. Spar inte heller de du håller upp och tänker ”de kan vara bra att ha”. Bra att ha till vad?
Grundregel 2: De underkläder som är osköna rensar du ut. Om du inte är bekväm i ett plagg, oavsett vilket, så syns det på dig.

Den naturliga följdfrågan bland er kvinnliga läsare blir; hur många behåar har Fru Minimalist? Så jag besvarar den redan nu. :) Jag har 6 stycken ”vanliga” och 2 amningsbehåar. Sedan slutet graviditeten med Storasyster Minimalist har i princip bara de två sistnämnda använts. Det vill säga i snart två års tid. Det finns därmed rensningspotential på behåfronten så snart jag slutat amma Lillebror Minimalist och ser vilka av de gamla behåarna som passar de ”nya” brösten. ;)

Hur många underkläder, trosor, kalsonger, behåar, har du? :)

62 tankar kring ”Hur många underkläder behöver du?

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det är bra att hålla koll på att alla används, där tror jag många missar och slarvar.
   Jag har någon slags grundprogrammering där jag har enkla rutiner för att hålla koll på att alla används oavsett om det rör sig om glas, tallrikar, strumpor eller trosor. :)

 1. Fröken Minimalist

  Jag har 13 par trosor och 3 par BH:ar. Tror inte att det hade varit något större problem att få ner antalet trosor till i alla fall 10. Jag hade klarat mig på 2 BH:ar, men de jag har just nu är så fina så jag behåller dem tills de inte längre kan användas. Rensade faktiskt bland underkläderna för kanske en månad sedan och är väldigt nöjd med ett färre antal underkläder! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Har du aldrig upplevt att 13 par trosor är för lite? Tänker just i samband med resor och semestrar med längre frånvaro från tvättmöjligheter. Man vill ju inte riskera att behöva tvätta halvfulla maskiner då och då för att det saknas rena trosor. :)

 2. Flipp

  Har insett att det ligger några obekväma trosor längst ner i lådan som andlig används… Har börjat tömma där sakta men säkert och funderar som du, om det behövs en påfyllning eller om det räcker bra med de jag har. Bh-arna vet jag inte exakt men jag saknar dem! Vanliga alltså, att slippa amningsvarianten :) Men som du säger är det ju inte säkert att de passar då. Just bh-ar är nog det klädesplagg där jag tidigt insåg vikten av få men bra, de ”finaste” med spets o grejer används typ aldrig och varianterna från kedjorna har bara gjort att brösten ser ledsna och eländiga ut.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Då tror jag det är bra att rensa ut de obekväma som aldrig används och sedan avvakta. Du bör märka på bara ett par veckors tid huruvida antalet trosor är lagom eller för få.

   Håller helt klart med dig vad gäller vikten av bra och kvalitativa bh-ar, både för rygg, hållning, bröst och bekvämlighet.

 3. Eva

  Har runt 20 par trosor, 3 behår, varav två är amningsvarianter. Har nyligen upptäckt vad bra de är trots att jag aldrig kommer att amma. (Pga noll barn alltså, annars skulle jag inte vilja undanhålla små liv en sådan mänsklig rättighet.) Favoriten finns på Lindex, den är heltäckande, lätt vadderad, ser snygg och sportig ut och ger bra stöd. Har man bara goda tvättmöjligheter behövs inte så mycket underkläder.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Om det är amningsbh-arna som är från Lindex så har jag eventuellt två av den varianten du beskriver, en svart och en vit. Toppennöjd med utseende och funktion, men de börjar bli lite noppriga efter två graviditeter och amningsperioder och därmed många tvättar. På mina kan ”vadderingen” tas ut vid tvätt men den börjar trots det gå sönder. Nåväl, för den här amningsperioden håller de och får duga, men sedan vill jag ha helt andra behåar när den tiden är förbi. Men det kanske även är lite mentalt för att komma ur ”gravid- och amningsfasen”. :)

 4. Lisa

  När jag för första fången blev gravid för tre år sedan lade jag undan alla mina ”fina” underkläder i en låda och ersatte dem med bekvämare varianter som passade min gravida kropp bättre. Nu, tre år (och ett barn till) senare tog jag fram den där lådan som legat och samlat damm, bara för att inse att de underkläderna aldrig mer kommer att användas. Allt rensades bort och känslan av att slippa se den där lådan varje dag är fantastisk.

  Svara
 5. Anna

  Hihi, roligt inlägg?. Jag rensade i helgen i garderoben, en hel svart säck blev det…riktigt allt var inte mitt men ändå, helt sjukt. Det mesta var slitet och inget som kunde skänkas tyvärr. Just underkläder tror jag aldrig att jag kommer att hitta några bra. Jag älskade min amningsbehåar (minns inte märket nu), de är sparade till framtiden just nu. Triumph har sköna trosor, och Lindex har några jag haft i mer än tio år.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det går ju att använda amningsbehåarna även utan att amma om de är favoriter. :)

   Får ha Triumph och Lindex i åtanke om det behöver fyllas på med nya trosor i framtiden, just nu känns lagret lagom efter att de obekväma och slitna rensats ut.

 6. Marie åkerblad

  Åh, underkläder är mitt mest minimalistiska hemma. Har kanske 8 trosor och 10 par strumpor. Har fyraåring och tiomånaders som fortfarande kräks ganska rikligt vilket betyder tvätt minst var tredje dag… Ibland oftare (strutar i princip att färgsortera trosor så det går alltid med). Enda gången jag inte klarat mig är nät vi i somras seglade drygt tre veckor, vi tvättade lite längs vägen men fick ändå köpa nya i sista hamnen!

  Svara
 7. Carina

  Jag har rensat för mycket i troslådan innan jag köpt nya trosor. På något konstigt sätt har det inte känts kul att lägga pengar på sådant som inte syns. Knepigt, jag vet! Därför har jag ”tvingat” mig att köpa trosor genom att rensa innan, men har inte hunnit ikapp. :) I dagsläget har jag sju stycken men siktar på det dubbla. Jag har fyra bh:ar och en sport-bh.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Du får tänka att det visst syns med snygga underkläder genom hur du känner dig och din utstrålning etc, i likhet med att det syns om du går omkring i obekväma underkläder. :)

 8. Mamma G

  Ooops! Över 20 trosor och jag använder inte alla, så här får bli en rensning! Jag har tre riktigt sköna bh:ar eftersom jag använder bröstprotes sedan ett par år. Tidigare använde jag bh väldigt sällan, och de som jag har kvar är välvårdade i riktigt bra kvalitet (och dyr). Ett par av dem får gå till Tradera.

  Svara
 9. Veronika

  Ja, här har jag också lite att jobba med. Har 26 par trosor, fyra bh:ar och en massa strumpor. Utrensningspotentialen är stor där då det är ett område som jag, precis som ”Carina” i kommentaren här ovan inte tycker det är kul att lägga pengar på. Men jag vet att de trasiga, obekväma och fula trosorna och strumporna kommer att åka ut under oktober månad då vi är med och spelar minimalistspelet, #theminsgame och vi behöver verkligen ha saker att ta av när vi kommer upp och ska rensa bort fler och fler för varje dag. Följ gärna hur det går på vår blogg: http://www.1825dagar.se

  Svara
 10. Distansare

  Tack! Jag har väntat på ett inlägg som detta.

  När det kommer till bh:ar unnar jag mig själv att köpa en bh när som helst, fast att jag inte planerat det. Eftersom jag upplever det svårt att hitta någon jag gillar och då provar jag i stort sett varje gång jag är i en klädbutik.

  Jag är nöjd med antalet s.k. vardagstrosor i nuläget och det rimmar väl med mina tvättningsrutiner. Men låt oss tala om kategorin menstrosor. Det är som en utslussningsenhet för vardagstrosor som tjänar sitt syfte samtidigt som de fortfarande har potential kvar som trosor. Det är alltså vardagstrosor som är rena men missfärgade, har enstaka små hål och/ eller lite ”ledsna” trosor.

  Jag har en hel del av dessa trosor och känner att det vore skönt att ha färre. Om jag vill så kan jag byta flera gånger om dagen under de sju dagarna i månaden. Problemet är bara att, jag har ingen lust att lägga pengar på nya trosor eller ta vardagstrosor som fortfarande kan tjäna sitt syfte som vardagstrosor, och använda dem som menstrosor. Så, då sitter jag i den rävsaxen med många menstrosor, och de nöts ju bara en gång i månaden… Jag vet inte vilken strategi jag ska använda för att rensa. Hjälp!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, ”menstrosor” och ”lite ledsna trosor” :) Jag förstår vilka du menar och flertalet av de jag nu rensar ut skulle hamna i den kategorin av trosor. Man måste väl få känna sig fin även de dagar man har mens? ;)

  2. M

   Jag har också menstrosor, men det är enbart för att jag använder bindor och de bara funkar med vissa trosor. De måste liksom sitta uppe på exakt rätt sätt… I övrigt har jag nog ett ”normalt” antal trosor, men har några hemska extratrosor som är för små men dom envisas jag med att ha kvar som nödfallstrosor. Har ingen inkomst så jag kan inte köpa nya underbrallor, annars hade jag gjort en rejäl utrensning och slängt de som är håliga, för små eller har fläckar som ej går bort (äckligt, jag vet!). Kul inlägg för övrigt! :D

 11. Clara

  Jag skäms lite för att säga det men jag har nog 70-80 par… Vissa är t.o.m. oanvända och passar inte pga. viktuppgång. Jag hade en period för flera år sen när jag shoppade utan att tänka mig för och bara köpte för det var fint. Nu köper jag dock nästan aldrig några nya. Dom jag har är för fina för att rensas ut så jag har kvar dom och kastar när de slits ut. Jag lär ju inte behöva köpa nya än på några år i alla fall ;)

  20-25 st känns som ett rimligare antal för mig. Vi tvättar inte så ofta och jag tränar nästan varje dag så det går åt en del varje vecka.

  Svara
 12. Elin Hagberg

  Jag vet inte riktigt hur många jag har och jag är nu inne i en cykel då många har slängs pga att de är utslitna så jag har minskat antal naturligt om man nu kan säga så. Jag slänger alltid trosor med hål direkt och håller aldrig på och lagar underkläder. Jag tror jag har kring 30 par vilket är mycket men det är en rest från när jag bodde utan egen tvättmaskin och bara kunde tvätta ca en gång i månaden så jag var tvungen att ha 40 par för att vara säker att ha nog att räcka en hel månad. Nu låter jag de jag har sakta försvinna. Alla jag har passar dock och alla är av en typ jag gillar att bära men självklart så blir vissa använda mer för jag helt enkelt gillar dem bättre. Jag bär nästan uteslutande bomullstrosor och gillar riktiga tanttrosor så jag köper mina på Ica Maxi eller Kapp Ahl…

  Svara
 13. ninni

  Jag har för närvarande 14 eller 15 par trosor (intressant för övrigt att vissa av oss säger ”trosor” och vissa säger ”par trosor”). Det är lite för lite för tvättstugetvätt, idealiskt där är sisådär 20 för mig, men jag ska skaffa egen tvättmaskin inom en månad så då bör det vara tillräckligt. Sedan över 25 år köper jag trosor av en given modell, i en färg: svarta bomullstrosor med spetskant från Calida. Jag hittade denna modell och detta märke när jag bodde i Schweiz. De är otroligt hållbara och sköna, och torkar snabbt om man måste paniktvätta för hand någon gång – prisvärda, med andra ord, även om de inte är billiga. Jag är lika genomtrist när det gäller bh, jag har hittat en modell som passar perfekt och håller mig till den. Eftersom jag tyvärr fått importera den från USA så har jag köpt upp ett litet lager, har 9 st sammanlagt (framknäppt, lätt vadderad, ganska stor kupstorlek, racerback-rygg). Jag är lite mer ”äventyrlig” på bh-fronten, eftersom just min favoritmodell inte till 100% passar till alla toppar. Jag har väl 3-4 bh av annan modell också, som används sporadiskt.

  Tråkig eller bara praktisk? Tja, det har förenklat livet något oerhört för mig, i alla fall. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad skönt att ha hittat en modell och märke som du verkligen gillar och som passar dig. Jag skulle också kunna tänka mig att köpa samma lika om jag hittade en snygg och skön trosa, numera har jag krav att den ska vara av bomull vilket jag inte alls tänkte på tidigare. Skulle nog dock både vilja ha några vita och svarta trosor då vissa sommarkjolar kan vara så ljusa att svart lyser igenom, likaså skulle jag vilja ha några string-varianter, men i övrigt skulle de kunna få vara likartade.
   I strumplådan har jag hyfsat enhetligt numera och det är enbart praktiskt, känns inte ett dugg tråkigt :)
   http://minimalisterna.se/hur-manga-strumpor-behover-du/

 14. Anki

  Hej. Jag har nog ca 15-20 st. Tvättar min o makens underkläder ca var annan vecka, en maskin 60 grader. Har en påse i tvättkorgen i vilken bara underkläderna hamnar. Ser vi att det börjar bli full påse (tomt i lådorna med rena trosor o kalsonger), tvättas de.
  Ni verkar tvätta allt i ett beroende på färg? Har läst att just underkläder bör köras på 60 grader om det verkligen ska bli rent….

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, vi tvättar i princip allt i 40 grader och delar bara upp i mörk och ljus, eller om man vill kalla det färgad och vit, även om det aldrig bara är helt vita kläder i den vita högen. Vi tvättar lakan och handdukar i 60 grader. Ibland kör vi dock underkläder i 60 grader för att fylla upp någon annan tvätt, exempelvis handdukar eller barnens tork- och tvättrasor.
   Jag har läst att det där med att kläder måste tvättas i 60 grader för att bli rena är en myt och att bakterier inte dör vid just 60 grader, men om det känns bättre att tvätta dem i den temperaturen så fortsätt med det. Vi skulle inte lyckas fylla en hel maskin med bara våra underkläder dock och vi undviker att köra halvtomma maskiner, men det går ju som sagt att fylla upp med handdukar eller liknande som ändå tvättas i 60 grader.

 15. Fru Jansson

  Haha, ja, trosor har jag faktiskt inte räknat! Håller med om att de behöver vara sköna. Hur många gånger gick man inte omkring som en hjulbent cowboy i ungdomen för att trosorna skavde?! Sen lärde jag mig att stringtrosor inte skaver alls på samma vis. Nu i somras när det var som varmast fick jag dock skav ändå. Köpte en boxertrosa, som, precis som väntat gled in mellan skinkorna. Inte alls bekvämt. När jag beklagade mig så tipsade mannen om herrboxer. Helt underbart! Så nu är det bara stringtrosor i bomull, och herrboxer som har en plats i min låda!

  Bh:ar är ett problemområde. Det är ju näst intill omöjligt att hitta någon som både är skön, och ger tillräckligt bra stöd. För ett tag sedan köpte jag en sport-bh från shock absorber. Den var helt fantastisk, så det blev ett par till likadana. Använder dem hela tiden. Så gamla bh:ar skulle jag nog kunna rensa ut…

  Svara
 16. My

  Jag har massor av trosor, de flesta väldigt slitna bomullstrosor. Jag fyller på med nya, men är dålig att slänga de gamla om de inte är obekväma. När vi åker bort på semester så brukar jag bara ta med gamla slitna trosor och strumpor och slänga efter användning. Känns alltid bra att använda dem en sista gång, och jag har mindre med mig hem. Att döma av hur min troslåda ser ut just nu skulle jag behöva en längre semester ?.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det där med att ta med på semester har jag också gjort när det gäller allt från slitna linnen till underkläder. Denna gång inväntar jag dock ingen semesterresa för att göra mig av med dem. Jag är likadan som du och vill använda kläderna en sista gång, även om jag så upptäcker ett hål i samband med att jag viker den rena tvätten etc, det kan du läsa mer om i inlägget ”Att ta ett sista farväl av en trasig strumpa” :)
   http://minimalisterna.se/att-ta-ett-sista-farval-av-en-trasig-strumpa/

 17. Hanna

  Tvättar varannan vecka, så jag har så det räcker till nästa tvätt, typ 20 trosor. Köpte nya trosor nyss, så jag borde rensa dom slitna.
  Behå har jag två. En som används och en bra och ha bh.
  Strumpor har jag tre som jag växlar mellan. Fyra andra par får vänta på sin tur.

  Svara
 18. karin

  hur gött är det inte när nåt kommer emellan en själv och tvättiden, och man vet att man ändå har trosor för ytterligare en vecka i lådan? Vitsen med minimalism är ju att få struktur och inte ha en massa skit man inte använder, men trosor använder man ju verkligen. Lätta att hålla ordning på också. (däremot håller jag med om att det är värt att lägga pengar på sådana man verkligen tycker är sköna).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Helt klart ska minimalism underlätta vardagen snarare än försvåra den!
   Har man för många trosor är dock risken att många bara blir liggandes i lådan utan att användas, även om trosor i sig är ett plagg som används dagligen. Många har ingen struktur för att använda samtliga par trosor, utan bara tar ett par i morgonyran, vilket i teorin skulle kunna innebära att de går runt på samma tio som brukar ligger överst i lådan innan nästa tvätt eller letar på sina favoriter gång på gång, medan övriga bara ligger och ”skräpar” och tar plats, och skapar allt annat än struktur och ordning. :)

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är en salig blandning med mycket Sloggi, en del Björnborg och några från Twilfit och KappAhl. Numera vill jag ha bomullstrosor (något jag inte hade som krav för ett par år sedan) så om jag köper nya i framtiden kommer jag främst ha det i åtanke. Jag skulle gärna hitta en klassisk snygg och bekväm trosa där det går att komplettera med nya om fler skulle behöva bytas ut i framtiden, men än har jag inte hittat ”den” trosan. :) Men heller inte letat aktivt eftersom jag inte är i behov av nya som jag skrev i inlägget.

  2. Maria

   Testat changes trosor? De tycker jag är riktigt sköna. Helt utan sömmar som kan skava…

 19. Händelsevis

  Har till denna amningsperioden skaffat hela 4 amningsbhar! Så nöjd med det även om jag klarade mig fint med en bra och två kassa förra gången. Den bra var dock helt totalt utsliten efter att ha används dagligen i nästan två år (använde den även under graviditeten och lite i början på denna också) samt ha tvättats en gång i veckan under samma tid. Imponerad att du haft samma bh till båda dina? Min var verkligen helt slut…
  Upplever att amningsbh slits otroligt mkt mer, kanske mjölken påverkar?
  Trosor kör jag alla ”menstrosor” till de ta slut nu. Så trött på dem o deras solkiga färger och resår som släpper. Har lagt undan alla fina o ska ta fram dem när amningshormonerna stabiliserat sig lite. O då åker ju alla solkiga ut! Halleluja!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror min amningsbehåar har givit sig efter denna graviditet också. I likhet med dig har jag använt dem även under själva graviditeten nu andra gången då de varit så bekväma mm. De ger förmodligen inte lika bra stöd som när de var nya, men som med så mycket annat vänjer man sig ju successivt. På gott och ont. :)

 20. Majsan

  Tror jag har 18 par trosor, 6 vita och 12 svarta, alla från newbody.
  Bh-ar har jag nog 8 st, 4 vita och 4 svarta.
  Undrar hur många dagar ni tycker är ok att använda en bh? Hur gör ni med bara 2-3 stycken? Och tvätt en gång i veckan till varannan vecka?

  Svara
  1. Eva

   Förstår frågan Majsan. Jag är ju en av dem som har ”bara” tre för tillfället. Det fungerar på hösten och vintern när jag svettas mindre. Lite beror det också på behån i sig, vilken material den är gjord av och om den lätt drar till sig lukt. Att använda behån tre eller fyra dagar är ofta ok för min del under kyligare delen av året. Men inte alltid alla dessa dagar i rad. Det är bara bra om de får vädras och vila lite mellan så håller de dessutom bättre. Är väldigt förtjust i att ta hand om grejer noggrant så håller de sig längre och kan vara fina i åratal. Under svettiga sommardagar sliter jag hellre på bikinis som man lätt kan skölja dagligen, annars skulle betydligt fler än tre behåar behövas, både pga ökat tvättbehov och för att de skulle slitas ut snabbare. De flesta behåar jag har haft har faktiskt inte kasserats pga slitage utan pga av att de fått fel storlek. Är förvånad över att många kvinnor verkar ha samma behåstorlek hela tiden. Hur är det möjligt? Min storlek har ändrats väldigt mycket sedan 20-årsåldern, i snitt vart femte år. Börjar ju undra om det är hormonerna i kycklingen man ätit…inte särskilt många kilo har ju tillkommit som annars varit naturlig förklaring. Eller är det sojakorvens fel? Nå, det är en gåta.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Snyggt med bara svarta och vita! :)
   Gällande hur många dagar jag använder en behå är det mer vad jag gör och känner mig, som avgör när den ska tvättas än hur många dagar den använts. Jag räknar inte alls efter. Dels växlar jag mellan de två jag har nu under amningsperioden så har inte direkt koll på vilken av dem jag använt hur många dagar/gånger, sen kan det bli någon snabb handtvätt av någon om det exempelvis kommer lite bebiskräk på den och det inte är läge att maskintvätta i närtid. ;) Sen kan det räcka med en svettig förskolehämtning för att behån ska kännas ofräsch och få läggas i tvätten. En tvåbarnsmamma och föräldraledigs vardag ;) jag har större ”problem” att fundera över än hur många dagar som behån använts, haha. :)

 21. K

  Har ca 24 par av vardera stumpor & trosor men kommit fram till att 18-20 nog räcker, så det är målet när de jag har slits ut. Bh:ar 6 st, vilket är vad jag behöver. Vet inte heller hur ni andra klarar er, jag behöver byta efter 2-3 dagar (tvättar ca varannan vecka). Har kommit fram till att jag bara vill ha beiga underkläder framöver (pga de blir ”osynliga” under både mörka & ljusa plagg). Än så länge gäller det bara på bh-fronten pga jag nyligen bytte ut dem. Försöker också hitta en enstaka modell av trosa/bh/socka som är skön (i bomull) & köra på bara den, så jag inte behöver stå & välja på morgonen (ett till skäl att ha beige, behöver inte fundera på färg på underplaggen utifrån vilka kläder jag vill bära sen – bara hugga tag i en st bh & trosa i beige!). Just för tillfället behöver jag inte byta ut något, men spanar aktivt efter ett par sköna, beiga bomullstrosor att byta till då mina svarta & vita slitits ut. Behövs som sagt inte än, men jag vill veta var jag ska vända mig när det väl blir dags. Ang ”menstrosor” – jag hade också det förut, men insåg sen att jag ville känna mig fin & hel & ren alla månadens dagar. Unna er sköna, lagom fina trosor alltid, som funkar med & utan mens.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tycker du har gjort helt rätt som skippat menstrosorna och istället möjliggör att känna sig fina alla månadens dagar! Där har jag också landat. :)

   Jag har några beiga trosor vilket kanske syns på bilden, men jag tycker egentligen att svarta och vita är snyggare. Numera har jag inte heller lika mycket kläder där trosorna riskerar att synas som jag hade när jag var yngre, så har inte samma behov av ”osynliga” trosor färgmässigt. Men förstår verkligen att en hel sådan uppsättning kan vara smidig för vissa.

 22. karpihros

  Jag har jättemånga strumpor och borde verkligen rensa ut men jag har iaf sorterat de i olika användningsområden som t.ex strumpor att ha på morgonen och att sova i om jag fryser, strumpor att ha på jobbet och strumpor att ha hemma. Trosorna har jag börjat rensa ut. Jag har alltid använt Sloggi maxitrosor men har nu fått en annan favorit som är helt i bomull. Tyvärr inte ekobomull. Men även trosorna har jag olika användningsområden för. Vissa trosor har jag bara på mig när jag sover, t.ex

  Svara
 23. Annelie

  Kul inlägg! Jag har nog 25 par trosor, favoriterna är Newbody i bomull, svarta. Sitter bra och håller länge. Köper även strumpor därifrån och har nog 25-30 par. Beställer om jag behöver när de säljer på jobbet. Byter ofta underkläder då jag rider och går mycket. Bh har jag jag tre stycken, har hittat ett märke som passar bra, Chantelle, så jag beställer en svart och en beige från min butik så har jag de i 1 1/2 år.

  Svara
 24. Moa

  Åh, ännu ett kläd- och tvättinlägg! Kul! Jag tvättar mina trosor i sextio och mina bh:ar i fyrtio, det är så skönt att ha tillräckligt många bh:ar så att man kan byta varje dag om man så vill utan att behöva handtvätta. Där är jag inte beredd att minimalisera! Däremot så rensar jag såklart ut obekväma underkläder. Jag har också upptäckt att ammningsbehåar är toppen, även för oss utan barn. Mjuka, sköna, håller bra i tvätten.
  Ser att några skriver om strumpor, jag tycker det är svårt med strumpor, på somrarna tycker man alltid man har för många, sen på vintern går de åt i rekordfart, särskilt om det regnar och slaskar mycket.

  Svara
  1. K

   Em… Inte smutsiga kanske men svettiga? :) Gissar att det är olika från person till person hur mycket? Jag kan också behöva byta varje dag en varm sommardag. Fast även en vinterdag med för mycket ytterplagg i en varm buss. Oftast 2-max 3 dagar dock. Tja, olika personer perspirerar väl olika mkt på olika kroppsdelar helt enkelt :)

 25. Moa

  Ja, precis som K skriver så blir BH-arna fort svettiga, sen kan de ju räcka 2-3 dagar om jag inte gör något särskilt. Det sköna är ju att kunna välja hur man vill göra!

  Tack, jag har läst strump-inlägget, men det är ju alltid bra med repetition. Jag har fortfarande inte kommit mig för att rensa ut strumpor, så…

  Svara
 26. Madeleine

  Har 3 par trosor och 1 bh. Jättelitet men gjorde nyss en storrensning och köpte helt nytt. Bhn vädras varje kväll och jag använder inte ens den dagligen, mest bara till jobb. Trosor används i 2-3 dagar. Blir inte så smutsig, inte ens vid mens tack vare menskopp. Skulle vilja ha en till Bh dock, ljus modell och ett kanske 3-4 par trosor till.

  Svara
  1. Madeleine

   Ja det gör jag. Maskinen går ofta då min son är ett barn som leker med hela kroppen. Att slänga i ett par trosor gör inget då.

 27. Alexandra

  Jag hade med mig två par trosor, en bikini, ett par byxor, en kjol, ett par strumpor, en kofta och ett underställ på min senaste semester. Inget annat. Jag handtvättade ett par trosor varje kväll och hängde för att torka över natten, duschade och tog på mig nya. Eftersom jag duschade varje kväll så var jag alltid ren när jag tog på mig mina kläder.
  Understället och strumporna fick funka i tio dagar utan vidare åtgärder.
  Strumporna (kompressionsstrumpor i bambu) luktade inte direkt hallon när vi kom hem, men det gick.
  Vi körde motorcykel genom Europa, och klarade oss på att bara packa i en sidoväska på två pers.
  Jag packar aldrig mer underkläder ändå, man vill väl inte ha smutsiga trosor med sig hem i resväskan? Bara att tvätta upp.
  Inga som helst bekymmer. Nästa gång skippar jag långbyxorna helt.

  Svara
 28. Helle

  Jag har alltid dåligt med trosor! Just nu bara 3 st. Relativt nyköpta ändå är 2 av dem redan trasiga i resåren. Vill ha eko underkläder i bra kvalitet. 7 st tycker jag är lagom. Har bara 1 bh. Vill ha 3.

  Svara
 29. Victoria

  Jag har 10st trosor. Med småbarn har vi alltid tvättmedel med oss på resa så tar de slut på trosor så tvättas de i handfat☺️ och bhar har jag 5 vanliga och 6amningsbhar(haft kräksbarn och bytt bh ofta pga av de) när sista barnet slutat amma är de nog bara att rensa ut alla bhar då brösten är allt annat än sig lik efter 3 graviditeter/amningar på 4år

  Svara
 30. Vera

  Tack för ett bra inlägg! Jag har för mycket av allt när det kommer till underkläder, ska rensa! En sak som jag tycker är svårt är hur jag ska förhålla mig till försäljning som diverse idella föreningar gör, senast förra veckan sålde min kompis son Newbody för sitt innebandylag. Jag köpte ett paket strumpor för att stötta laget men har egentligen strumpor så det räcker. Hur skulle ni tänkt?

  Svara
 31. Phillipa

  Har 7 par trosor av dom så är det 2 par ”menstrosor” 2 par gym trosor, 2 par jobbar trosor och ett par trosor som ska slängas.

  Har bara en sport bh som används när jag joggar eller är på gymmet.

  Slutade bära underkläder när jag var 13-14 år och efter 10 år har jag aldrig funderat på att börja om igen.

  Svara
  1. Eva

   Det var annorlunda men intressant! Vet inte om jag förstår exakt vad du menar. (Kanske är jag trög.) Men du använder alltså varken trosor eller någon typ av behå (finns ju flera sorter) till vardags, dvs när du inte är på gym, jobbar eller under mensen? Du kliver alltså rakt i byxorna (kjolar?) annars? Förlåt om det är en intim fråga, men du började… ;)

 32. Phillipa

  Som sagt har jag inte trosor under kläderna och bh är nånting jag aldrig har använt.

  Bh är bara obekvämt och inget jag behöver för jag har inga badbollar direkt XD

  På jobbet när jag har på mig byxor så bär jag trosor och på gymmet.

  Svara

Lämna ett svar