Hur många strumpor behöver du?

Förmodligen har du en specifik låda där du förvarar dina strumpor. I vår byrå och kombinerade tv-bänk i vardagsrummet, har både jag, Fru Minimalist, och Herr Minimalist våra strumpor. Men hur många strumpor behöver du egentligen?

I förra veckan fick jag ett rensningssug och plötsligt var jag 13 par strumpor fattigare (!). Högen med strumpor jag inte gillade skapade irritation i vardagen. Vissa gav mig alltid skavsår, vissa var missfärgade och andra hade hål eller en svag svettdoft även när de var nytvättade. 13 par utrensade strumpor utgjorde större delen av mina vardagsstrumpor. Kvar i strumplådan låg i princip några av mina färgglada träningsstrumpor.

När jag tränar har jag strumpor från Gococo. De blev favoriter för ett par år sedan när jag tränade inför Stockholm marathon och behövde höga kompressionsstrumpor under långpassen. Sedan dess har jag kompletterat med låga löparstrumpor från samma märke. Strumporna är dessutom förstärkta vid utsatta punkter vilket passar bra då mina fötter märkligt nog tycks vara vassa och snabbt gör hål på vanliga strumpor vid häl och tår. Sen blir jag väldigt glad av de härliga färgerna som strumporna finns i. :)

Kompressionsstrumpor från Gococo. Perfekta vid längre löppass, eller som höggravid i behov av stödstrumpor. :)

Kompressionsstrumpor från Gococo. Perfekta vid längre löppass, eller som höggravid i behov av stödstrumpor. :)

Jag övervägde en kort stund att fylla på strumplådan med enbart nya träningsstrumpor för att dessa är så sköna. Tills jag upptäckte att Gococo även tillverkar vardagsstrumpor i ull. Ett 10-pack av dessa strumpor fyllde tomrummet från utrensningen perfekt. De är likadana vilket förenklar vid tvätt eller om en strumpa går sönder, då hittar den snabbt och lätt en ny kompis att hänga ihop med. En bonus är att det nu ser enhetligt och snyggt ut i strumplådan. Som det perfekta setet. :)

Fru Minimalists strumplåda.

Fru Minimalists strumplåda.

Tillbaka till blogginläggets rubrik och inledning, hur många strumpor behöver du? Jag har nu 14 par vardagsstrumpor och 6 par träningsstrumpor. Då är jag en person som behöver byta strumpor varje dag samt tränar ca 2-4 gånger i veckan året runt. Vi tvättar mörk tvätt knappt varannan vecka och ljus tvätt var tredje vecka.

Hur många par strumpor har du i din strumplåda? :)

10-pack vardagsstrumpor från Gococo.

10-pack vardagsstrumpor från Gococo.

37 tankar kring ”Hur många strumpor behöver du?

 1. Camilla

  Jag har helt klart för många strumpor. Fortfarande. Även om de minskat i antal. Jag inser mer och mer att det gäller att ha flera likadana strumpor. För det är ju ofta nån försvinner i tvätten och så sitter man där med sin ”udda-strumpor-hög”…

  Svara
  1. Distansare

   Det är precis som att tvättmaskinen slukar speciellt strumpor, och vill ha en varierad kost, då det oftast är enbart en strumpa per par som försvinner.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Känner igen det där med udda-strumpor-högen allt för väl, men nu är det slut på det med mina 10-pack likadana strumpor! :)

 2. Eva

  Gillar att vara välförsedd vad gäller strumpor annars måste man tvätta så ofta. Har 22 par svarta strumpor, flera i tunn eller medeltjock ull, 11 i andra färger, 7 tunna strumpor och steps. Märkligt att gå och räkna i lådorna och tvättkorgen, rena knäppgökeriet… ;) Men detta minimalismande har verkligen gjort märkligt beteende mer rumsrent, inte sant?! Ett framtida inlägg kanske med knäppa saker en minimalist gör som andra skulle döma ut som galet om de inte visste syftet (och även om de visste ibland?)

  Svara
 3. Lanclin

  Roligt att ni skriver om detta idag, igår gjorde jag en stor genomgång av både strumpor och trosor :) Låga sommarstrumpor plockades fram och ”vanliga” strumpor som slitits ut under vintern kasserades. Trosor hade jag tydligen typ 20 stycken som jag inte trivs i och som hamnat i en egen hög längst in som bra-att-ha eller nått, jag vet inte. De kasserades också för urtvättade och lite slitna underbyxor känns inte aktuellt att skänka :)
  Något svar på hur många strumpor jag behöver och har kan jag inte ge, antagligen lagom eftersom jag brukar ha något par kvar i lådan när nytvättade kommer tillbaka ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Just nu använder jag trosor jag inte riktigt gillar till att sova i och ibland träna i på gymmet. I perioder är jag otroligt sugen på att rensa ut dem, men än så länge har jag inte riktigt haft anledning att göra mig av med dem, men jag nästan hoppas att resåren ska bli riktigt dålig eller att de går sönder inom överskådlig framtid. ;)

 4. Sanna

  Roligt med sådan här detaljinlägg :)
  Jag har 14 par likadana låga strumpor. Lätt vid tvätt! Tränar i dessa också men skulle kanske helst ha 14 par träningsstrumpor eftersom de är mycket skönare. Likadant med trosor, alla likadana för att det inte ska bli favoriter som används ofta och en egen liten reservhög med obekväma trosor. Alla är svarta också så att de kan gå med svarttvätten.

  Svara
 5. Hanna

  Jag kör på udda, färggranna strumpor. Behöver aldrig slänga ngn strumpa för att den e omaka. Sen när ja e hemma hos mamma så brukar ja höra om hon har ngn udda strumpa liggandes.

  Har kommit fram till att ja inte gillar ankelsockar, blir för kallt om anklarna. så dessa små strumpor försöker ja slita ut.

  Svara
 6. Distansare

  Det här med strumpor och underkläder tycker jag kan vara knepigt. Jag har frågat flera av personerna i min omgivning om det finns en särskild färg eller antal strumpor att föredra. Jag har fortfarande inte fått någon känlsa för detta. Jag förstår att färg, antal och modell är individuellt, men det jag skulle vilja hitta någon sorts formel för att kunna sätta in variabler och räkna ut ett specifikt antal.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Färg tror jag är individuellt. Svart är ju klassiskt, men nu körde jag på mörkblå och de flesta kläder jag har är ändå mörkblå + att strumporna ju sällan syns till vardags på jobbet etc.
   Modell beror nog dels på vad man har för skor och vad man gillar, låga strumpor, höga strumpor. Går man mycket med kortbyxor och sneakers om våren/sommaren etc så kanske man vill ha ankelsockor som inte sticker upp så mycket etc.
   Antal bör dock gå att skapa någon slags formel för som hänger ihop med hur ofta du behöver byta strumpor, hur ofta du tvättar den färgen (ljus/mörk) som strumporna har. Ha även antal träningspass i veckan i åtanke, om du tränar i samma typ av strumpor mm. Lycka till! :)

  2. Lancelot Friberg

   Om du utgår från Arkimedes princip och Pythagoras sats tror jag att du är på god väg, enkel aritmetik. Varför ska man krångla till det mer än nödvändigt? Nu tar det mig bara tolv minuter att välja strumpor på morgonen och runt tjugo minuter när jag ska på fest. Jag har också gjort ett tvättschema för mina strumpor i Excel och lagt in alla min strumpor i en app, så att jag äntligen kan ägna mig åt det som är väsentligt i livet, det vill säga mina strumpor.

 7. Moa

  Jag har många, många strumpor. Jag gillar inte svarta, men har trots det minst två par svarta strumpor. Några udda strumpor har jag också…
  Sen behöver jag såklart fler par strumpor på vintern än på sommaren.

  Ibland lagar jag strumpor, det kan vara vilsamt, men om det är hål i hälen slänger jag dem. Hål i hälen är hopplöst! (Och fruktansvärt obekvämt.)

  Svara
 8. Anna

  Jag reagerade mest på att ni tvättar mörk tvätt varannan vecka och ljus var tredje. Hur går det till? Nu är vi i och för sig en familj på fem, med en bebis och de två andra barnen också sängvätare, men jag tror inte att vi skulle klara oss även om vi räknade bort sängkläder. Jag känner att det är ”länge sedan jag tvättade” om det går två dagar mellan. Vi har en tvättmaskin som tar 7 kilo, och jag tvättar nog nästan varje dag. Började tänka på all tid ( och pengar!) vi skulle spara om vi tvättade så där sällan. Men förstår inte hur det skulle gå?! Då skulle vi ju också behöva ha väldigt mycket kläder? Alltså – hur gör ni? ?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, och själv tänker jag ”hur hinner du tvätta så ofta?” :)

   När jag skrev en ljus respektive mörk tvätt så räknar jag inte med tvätt för lakan och handdukar utan bara 40° klädtvätt. Vi tvättar lakan och handdukar varann helg, förutom nu under pollensäsongen då vi byter och tvättar dessa varje vecka. När vi använt tygblöjor några dagar kör vi även en sådan tvätt och slänger även i torktrasor mm då, men det sker mer sällan nu när Herr Minimalist är föräldraledig. :)

   Jag tror vi kommer behöva tvätta mörk/färgad tvätt (vi kör allt som inte är vitt/ljust tillsammans i mörk/färgad tvätt) oftare när Storasyster Minimalist börjar på förskolan, samt när lillebror anlänt. Än så länge har det dock räckt med mörk/färgad tvätt varannan helg. Ljus/vit tvätt mer sällan då vi inte har så många sådana plagg att det tar ett tag att skapa en hyfsat full maskin.

   Jag använder samma jobbplagg 2-3 gånger innan det behöver tvättas, om det inte hänt något speciellt eller varit väldigt varmt. Både jag och Herr Minimalist byter om till bekväma hoodies och mjukisbyxor så snart vi kommer hem från jobb/aktiviteter. Storasyster Minimalist använder också sina vardagligaplagg 2-3 dagar innan de brukar behöva tvättas, är vi bara hemma brukar hon bara gå runt i t-shirt och blöja så här års. Beror ju även lite på vad hon äter (eller snarare hur ;) ) och gör för aktiviteter. Ibland kan ju ett plagg hålla bara några timmar, haha. :)

  2. Anna

   Nu vet jag inte var svaret kommer, men du hittar det väl ?. Tack för svar (och så intressant det kan vara att läsa om andra människors tvättvanor!) och jag förstår nog skillnaden. Bebisen äter själv, men inte snyggt, så hans kläder måste bytas varje dag(egentligen oftare, men det struntar jag vanligen i) Båda stora barnen är väldigt aktiva, största har börjat svettas lite mera och jag vill inte att hen skall använda deoderant ännu, så istället ser vi till att sköta hygien och byta kläder. Mellan har ofta både mat, gräs och jord på kläderna vid dagens slut. Och själv har jag ofta både gröt och oidentifierbara fläckar på mig. Det innebär alltså att det kommer åtminstone tre, ofta fyra, hela ombyten kläder per dag i vår familj. Plus underkläder, kisslakan, handdukar, kökshanddukar, trasor som torkat upp mjölk osv… Jag fattar varför vi måste tvätta så ofta ?

 9. Manne

  Är nu nere på 5 ljusa (beiga) och 5 mörka (svarta) par, funkar bra för mig! Tvättar 1 gång per vecka.

  Svara
 10. Eva

  Ursäkta men kommer nu från ämnet (som ju är vanligt för mig, jag vet..) Det här med tvätt kom ju upp i tråden. Har upptäckt en sak som förändrat mitt tvättande senaste året.

  Det finns ju en idé numera om att vara miljövänlig och tvätta kläder i 30 eller högst 40 grader. Det låter ju sunt men sällan hörs om att sänka mängden tvättmedel. De är ju ofta mijömärkta nuförtiden men kan ju inte tänka mig att tvättmedel är bra för miljön i alla fall. Och vad säger att en viss mängd (enligt rekommendationerna på förpackningen) gör tvätten renare och mer miljövänligt hanterad i 30-40 grader än att tvätta i 60 grader med hälften av tvättmedelsmängden? Bara den ”fakta” som gynnar försäljningen av tvättmedel såklart!

  Det, tvättar i 60 grader alltså, är vad jag gör och märker en väldigt skillnad på kläderna. De blir ordentligt rena vilket märks extra tydligt på bomullstoppar. Kläderna håller sig rena länge, jag vädrar och kan använda mycket ytterligare extradag(ar) och så blir det 60 grader igen. Kläder av bra kvalitet tål det även om jag gör undantag i vissa fall förstås. Om de på så sätt dessutom tvättas mer sällan under ett år så slits de inte mer i tvättmaskinen heller. Man kan alltså skjuta upp tvättandet för de flesta plagg. Börjar undra om vissa bakterier och fläckar (enkla sådana t ex svett, spiller inte så mycket) mer försvinner och dör av värme än ”miljövänliga” kemikalier. Men resultatet är alltså enligt min erfarenhet bättre. Kommer knappast att sluta tvätta nästan allt i 60 grader helt enkelt. En till två matskedar tvättmedel per 5kg tvätt verkar räcka bara vattnet är varmt. Hur tvättar ni Minimalister? Eget inlägg kanske, om modevanor man kan ifrågasätta?

  Svara
  1. Moa

   Jag tycker också det är intressant med tvättvanor!

   I detta avseende är jag snarare maximalistisk, då jag nyligen införskaffade tvättkula för att kunna mäta upp tvättmedlet bättre, tvättar med tvättpåsar och dessutom tar bort fläckar med galltvål. Det är så lätt att överdosera tvättmedlet, och jag tycker även att doseringsanvisningarna oftast är i högsta laget.

   Nästa gång jag tvättar ska jag nog pröva att tvätta varmare och halvera tvättmedelsmängden, tack för tipset!

 11. Anna

  Jag håller med Anna ovan här och är imponerad av att ni lyckas tvätta så sällan. Vi är också fem stycken, de två äldsta är 10 och 8, flickor som älskar att leka, de kommer aldrig hem rena och för det är jag bara glad. Vi är välsignade med att ha tvättrum i källaren, det var en önskan när vi letade hus. Det gör det mycket lättare att hantera tvätten, sortera, köra med galltvål och torka. Vi tvättar ca två gånger i veckan, tre maskiner varje gång. Vi har inte så många lakan, handdukar och skydd till lillemans skötbord så det måste nästan tvättas så fort det finns en hel maskin att köra.
  Vad gäller sockar har vi nog för många allihop, då känner jag mig rik, det hänger kvar sedan studietiden då jag hyrde lägenhet med tvätt i källaren, då tvättade jag allt jag ägde en gång i månaden. Alla mina bomullssockar i ljusa färger med hjärtan på påminner mig att livet har gått vidare, studierna avklarade sedan länge och jag slipper ångesten med att aldrig ha fina sockar att ta på mig.

  Svara
  1. Anna

   Anna här igen. Jag är såklart medveten om att allt detta tvättandet inte är bra för vår miljö, eller kläderna. Vi använder parfymfritt medel och aldrig någonsin sköljmedel. I perioder har jag försökt mig på att använda tvättnötter, men inte riktigt fått till det.

 12. Linda

  Jag och min har typ samma skostorlek, vilket också har gjort att jag föreslog en gemensam strumplåda för snart ett år sedan. I samma veva investerade vi i ett stort antal strumpor som vi både gillar, blandade färger och modeller. Vi har många par strumpor men vi rensar också ut allt eftersom dom blir dåliga och gemensamt har vi färre par än vad vi hade var för sig förut. Jag tycker det här är mycket praktiskt och sparar även plats.

  När det gäller underkläder kör jag samma modell i två olika färger (svarta och vita), jag slänger och köper nya likadana allt eftersom det behövs. BH:ar däremot där har jag några äldre som jag använder ibland när jag tränar med ett par linnen över (dock ska här rensas snart också då flera stycken inte passar längre) men till vardags har jag bara två som jag snurrar runt på och handtvättar. Med stora bröst kommer också ofta en saftig prislapp för att köpa BH:ar så jag försöker köpa nya 2 gånger per år och köper då 1-3 stycken som jag kan snurrar runt på ett halvår. Dom håller inte så mycket längre även om en tvättar dom varsamt då dom används större delen av dygnet.

  Svara
 13. K.A.L

  Kommer in lite sent men vill ändå kommentera både strumpor/underkläder, tvätt & framtida inlägg-tips! :)

  Ja! Jättegärna till Evas tips om ”galna saker minimalister gör”! ;) Vore jättekul att läsa om allt knas vi gör! :)

  Men även det här med tvätt. Jag fick lära mig för många år sedan att bakterier inte dör förrän de hettats upp till 60 grader (oavsett tvättmedel). Underkläder, strumpor, handdukar & sängkläder tvättar jag därför alltid i 60 grader, oavsett vad det står på tvättlappen. Svettlukt (som beror på bakterier) kommer annars aldrig gå ur. Därför köper jag dessa plagg i bomull (ej syntet).

  Vad gäller färg har jag kommit fram till att beige/hudfärgat vore den bästa fägen på underkläder. Då blir de osynliga under såväl svarta som vita plagg!

  För närvarande har jag 6 st beiga bhs, alla i samma modell (orkar aldrig handtvätta så detta antal räcker för mig/tvättfrekvens på ca 2-2,5 v). 20 par svarta strumpor (sock-modell i bomull, alla samma modell), som jag avänder både till vardags & träning, men som jag planerar att byta till beige när de slitits ut. Kan nog räcka med 16/18 par då jag ofta har några över vid tvätt-dags. Trosor har jag också samma modell i vitt & svart, totalt fler än jag behöver (24), även där kan nog 16/18 räcka – om de alla är i beige det vill säga. Men det verkar väldigt svårt att hitta trosor av bomull i beige. De som finns är av olika syntetmaterial, som utöver att de bara klarar 40-graders tvätt på mig känns obekvämt, som att tyget inte andas.

  Ok det kanske är knäppt att räkna på underkläder osv ;) I-landsproblem på hög nivå! ;) Men det känns ändå lättande att läsa om andra (vanliga dödliga människors) siffror! När man läser om extremt minimalistiska amerikanares siffror är det av slaget 1 bh, 7 trosor & 4 par strumpor. Det har iaf jag svårt att relatera till så blir lätt att man ger upp minimerandet istället. Bara 4 par strumpor? (verkligt exempel förresten) Skulle inte va så fräscht på mig iaf :/

  Svara
 14. Rickard

  Gällande vardagsstrumpor har jag standardiserat på Falke Airport i ull och tvättar de alltid med ullprogrammet på tvättmaskinen och med ulltvättmedel. 10 par tycker jag räcker utan problem men har en buffert på två bomullsstrumpor som jag har haft svårt att slänga.

  Svara
 15. Irene

  Köper alltid samma strumpor – vita bomullsockar i flerpack, tror jag har 14 par. Har testat s.k. sportstrumpor men kan inte alls med syntet + att de känns alldeles för varma…

  Svara
 16. Johannes

  Jag lägger mina underkläder i två rader, en för strumpor och en för kallingar. När jag tvättar lägger jag helt enkelt den nytvättade tvätten längst in i garderoben och skjuter ut resten. På så sätt ser man till att använda alla och kommer det någon som känns för dålig att ha på sig är vägen till bingen ovillkorlig ;)

  Svara
  1. Rickard

   Tycker inte det blir för varmt, gäller bara att ha tunna strumpor. Sen har jag ju inte strumpor på mig hela sommaren…

 17. Vivi

  Jag provade nu ett par gococo vadagsstrumpor. (Behöver fylla på med nya strumpor då de gamla slitna).
  De var ju riktigt sköna :-)

  Svara
 18. Linda

  Har du några tips när man ska köpa nya strumpor? Vad ska man tänka på för att hitta bra strumpor som håller långe? Min mans fötter äter strumpor och är så trött på de billiga han alltid får av svärmor.

  Svara
 19. Pingback: Varför Försvinner Strumpor I Tvättmaskinen? - Needlewoman-broderi, garn och stickning

Lämna ett svar