Årets bästa och sämsta 2016

Innan vi fokuserar fullt ut på år 2017 tänkte vi göra en tillbakablick på vad som skedde under 2016. Upplägget är i likhet med föregående år en lista med frågor som vi besvarar själva. Välj gärna ut några av frågorna nedan och svara i kommentarsfältet utifrån ditt år 2016. :)

Årets bästa minne? 

Fru Minimalist: Förra året svarade jag Storasyster Minimalist födelse, detta år är svaret detsamma fast Lillebror Minimalist födelse. :) Det är så otroligt häftigt att föda barn och aldrig hade jag med min förlossningsskräck föreställt mig att jag skulle föda två barn på naturlig väg, dessutom ett utan smärtlindring, men det var mer eller mindre ofrivilligt denna gång.

Herr Minimalist: Jag är givetvis inne på precis samma spår som Fru Minimalist och ser födelsen av Lillebror Minimalist som årets höjdpunkt. Dels för att en födsel i sig är en magisk upplevelse men också för att vi jobbade så enormt bra ihop som ett mer erfaret team denna gång, till skillnad från när Storasyster föddes. Utöver födseln så var hela föräldraledigheten med Storasyster Minimalist ett enda långt fint minne och på många sätt även det en magisk period. :)

Lillebror Minimalist ett par veckor gammal.

Årets sämsta minne? 

Fru Minimalist: Att vi på nytt drabbats av cancer inom min familj. Bara att skriva orden gör att det kommer tårar. Alla andra problem och vardagliga bekymmer känns plötsligt ynkligt små när ens närmsta personer kämpar för sina liv i alldeles för unga år. :(

Herr Minimalist: 2016 har varit ett riktigt bra år så jag har nästan inga dåliga minnen. Det var till och med trevligt att återgå till arbetet efter ett års föräldraledighet, mycket på grund av min nya sympatiska och kompetenta chef, samt nya stimulerande och utmanande arbetsuppgifter. Det sämsta var nog till slut en influensa kombinerad med bihåleinflammation som drabbade mig under hela julledigheten.

Årets bästa köp? 

Fru Minimalist: Har jag köpt något till mig själv i år? :) Ett bra köp mer i form av en tjänst är att jag kostade på mig att gå på mammaträningskurs under tre månader med två pass i veckan där Lillebror Minimalist fick vara med. Det har varit min räddning för att samla energi då Lillebror Minimalist är mer vaken än sover på nätterna. Om jag ska säga en pryl får det bli vår barnvagn Bugaboo Donkey som vi köpte begagnad på Blocket och är otroligt nöjda med.

Outfit för mamman på mammaträningspass.

Herr Minimalist: Jag har som vanligt inte köpt så mycket men de saker jag väl köpt har jag varit rätt nöjd med, till exempel Withings Thermo, Xiaomi Mi Band 2 och Bugaboo Donkey Duo. Men nöjdast är jag nog över vår bil som underlättat enormt sedan barnen kom. Jag vill även passa på och lyfta fram appen Life Cycle som givit mig många insikter under året samt fungerat som katalysator för bättre prioriteringar. Som vanligt är jag nöjdast med köp av karaktären hemelektronik och appar, de är ju mina akilleshälar vid konsumtion som vi skrivit om.

Årets sämsta köp?

Fru Minimalist: Jag har konsumerat så lite i år att jag har svårt att komma på något. Kanske är det sämsta köpet ett köp som inte blev av, nämligen att vi inte budade mer på ett specifikt hus som vi nu i efterhand gärna hade stått som ägare till idag. Vi försöker dock se det positivt, att ”vårt” hus fortfarande inte har kommit ut på bostadsmarknaden.

Herr Minimalist: Jag tror mitt sämsta köp visade sig bli det dörrgym jag köpte i augusti. Inte för att det i sig är dåligt (även om det är fult och skrymmande) utan för att det inte kommit till så mycket användning som jag hoppats.

Årets utrensning? 

Fru Minimalist: Det jag spontant kommer på är några av mina tidigare favoritplagg och väldigt fina klänningar och skor som av olika anledningar nu fått lämna garderoben, allt från min studentklänning och snygga festskor (se bild nedan samt ovan till inlägget), till dyra kjolar.

Herr Minimalist: I likhet med föregående år vinner troligen utrensningen av en Apple-produkt. Närmare bestämt min gamla Apple TV 2G som införskaffades för 900 kronor och som jag fick såld för 500 kronor på Blocket över fem år senare. Helt galet andrahandsvärde på Apple-prylar och kul att de har så lång livstid på marknaden.

Studentklänning från Boomerang. Gillar verkligen mönstret med de små blommorna.

Vad stressade dig under året? 

Fru Minimalist: Att börja nytt jobb som jag gjorde i januari 2016 är alltid lite stressande, nya kollegor, nya arbetsuppgifter, programvaror, rutiner och kulturer. Till skillnad från arbetsplatsen jag var på innan känns den här dock rätt på alla plan.

Herr Minimalist: Att återgå till arbetet efter ett års föräldraledighet var ganska stressande eftersom det innebar byte av tjänst samt chef. Något som i efterhand visade sig vara ett superbra beslut på alla plan. Jag var även lite stressad inför Lillebror Minimalists födelse även om jag var mindre stressad än inför Storasyster Minimalists födelse. Jag är av någon anledning livrädd över att inte hinna in till BB och tvingas förlösa vårt barn på egen hand. :)

Vad spenderades mest pengar på? 

Fru Minimalist: Önskar jag kunde ha svarat ny, större bostad, men det måste vara vår bil.

Herr Minimalist: Utan tvekan bilen.

Årets insikt som du tar med dig till 2017?

Fru Minimalist: Att det är jag som bestämmer över mitt liv och hur jag vill leva det, även om det sticker ut från majoriteten av våra vänner och normen i vårt samhälle idag.

Herr Minimalist: Att förändring nästan alltid är något bra, även om det ofta verkar skrämmande innan den är på plats.

Välj gärna ut någon/några av frågorna ovan och svara i kommentarsfältet utifrån ditt år 2016. :)

15 tankar kring ”Årets bästa och sämsta 2016

 1. Jagochminaloppor

  Kul att läsa er årssammanfattning! Själv har jag haft köpstopp i snart ett år så det är snart dags att summera. Har verkligen fått oss att tänka om så nu funderar vi redan på att köra ett års köpstopp till. Tack för bra inspiration under året som gått!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Åh, vad intressant med köpstoppsår! Jag har också funderat på det i omgångar, men de senaste tre åren har det hänt så mycket med graviditeter, amningsperioder och två barn som tillkommit att jag inte känt att det varit riktigt lämpligt.

   Vad har du haft för regler? Har det varit extra svårt med köpstoppet inför den stundande längre resan som jag förstår att ni ska ut på? Eller har det snarare varit enkelt för att ni på en sådan resa inte behöver ha med er så mycket packning? :)

 2. Hanna

  Bästa rensning. Jag o kombon gick äntligen igenom vårt stora förråd i trapphuset. Mkt som fick åka iväg, många år av samlat bös. Nackdelen med ett kollektiv som ibland byter invånare.
  Bästa köp är det hyreskontrakt jag skrev på i dec. I mars flyttar jag ihop med min partner.

  2017 kommer bli ett spännande år med mkt rensning o funderande till prylar tillsammans med en annan persons åsikter och tankar.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Kul att höra, förråd är ju inte alltid så roligt att rensa, men det brukar finnas desto mer att rensa ut.
   Lycka till med flytten, där får ni också tillfälle att rensa. :)

 3. Maria

  Superglad att jag hittade er blogg under året! Har följt ert tips om en ”tänka-låda”, där har många saker hamnat för att sedan åka iväg till Erikshjälpen. Har rensat massor främst i köket och känner mig så nöjd! Har insett att farmor och farfars arveporslin ska användas och Ikeas ska iväg till andra behövande så nu används allt i lådor och skåp! Heja er!

  Svara
 4. L

  Årets bästa: Att jag växt så otroligt mycket som person och fått bra hjälp till det bla ändrat dåliga tankemönster och blivit medveten om dem. Känner att jag gick ut ur 2016 mycket starkare än jag kom in i det.
  Årets sämsta: Min utmattning/ångestsjukskrivning. Jag önskar att jag kunde lärt mig allt den lärt mig utan att få den. Den fick mig att växa och prioritera om och tänka igenom. Men den gjorde mig även rädd för att bli trött vilket jag jobbar på att hantera nu.
  Årets bästa köp: Storytel och mina jeans (hade inga jeans innan och nu använder jag dem jättemycket)
  Årets utrensning: Hittade er blogg veckan innan jul och har snart kollat igenom varenda inlägg. Den kom precis i rätt tid och satte ord på mina tankar och gav konkreta tips på hur jag skulle komma igång…och igång kom jag! Det känns redan jätteskönt även om det är mycket kvar innan grovrensningen är klar. Har lyckats stoppa alla planer/tankar om shipping och knappt inhandlat någonting?
  Vad stressade dig under 2016?: Det va min sjukskrivning…ovissheten/oron och känslan av att det aldrig kommer bli bättre och tankarna på vad andra skulle tycka/säga osv
  Årets insikt: lyssna på dig själv, be om hjälp och våga säga nej! Och självklart.. Att rensa gör kaoset mindre, både inuti dig och runt om dig?

  Svara
 5. K

  Intressant läsning! Jag tar särskilt till mig fru minimalists insikt, det är sådant jag brottas med en del för tillfället. Våra respektive familjer och vänner har svårt att förstå och ibland acceptera vårt minimalistiska förhållningssätt. Samtidigt vill vi ju gärna inspirera, men det känns svårt utan att verka ”förmer” eller komma med pekpinnar eller dylikt. Det tolkas ofta som kritik mot deras sätt att leva har jag märkt. Svårt det där.

  Angående dörrgymmet, min sambo köpte ett sådant strax innan jul och det ska bli intressant att se om det kommer till användning :) Dock är vi båda väldigt flitiga med hemmaträning så jag tror faktiskt att det var en bra investering. Vi har haft en chinbar tidigare men hade ingen möjlighet att montera den i nya huset så den här var ett bra alternativ

  Svara
 6. Anja

  Hej! Jag läser er blogg och följer er på instanam. Det är inspirerande det ni skriver och jag jobbar själv på att rensa. Dock är jag en person som ofta får känslomässiga kopplingar till grejer och har svårt att rensa, men bit för bit. Använder mig av en låda där jag lägger saker som är eventuellt, saknar jag dem ett par månader senare så får de vara kvar. Hittills har jag inte saknat något vilket hjälper mig i min rensning, kanske är jag inte så känslomässig ändå? Det jag funderade på när jag rensade min bokhylla i helgen var om det är relevant att komplettera in/ut listan med på ut-sidan om det skänks /säljs/slängs. Ibland gör ni ju det.. Men för mig var det rätt intressant att mentalt kunna lägga mer i skänkes än slänges.

  Mitt bästa köp för året måste vara en underbart fin klänning från Rodebjer som jag känner mig otroligt fin i men som också går att ”klä ner” och ha på jobbet! Den är det dyraste plagget jag äger men samtidigt förmodligen ett av mina favoritplagg. Ett bra köp helt enkelt! Tack för en inspirerande blogg!

  Svara
 7. Emma Dahlgren

  Årets bästa minne: de fyra dygnen jag var med och seglade Elida (Skandinaviens största segelbåt) från Stockholm till Varberg. Och snacka om att leva minimalistiskt i de 8-bäddshytterna?
  Årets sämsta minne: att mamma fortfarande har sån nacksmärta, yrsel och hjärntrötthet efter en svår bilolycka för två år sedan.
  Årets bästa utrensning: började i mellandagarna efter att ha hittat er blogg. Många kassar köksgrejer och kläder har lämnats in på secondhandbutiken bredvid mitt jobb.
  Tack för en mycket inspirerande blogg!! ??

  Svara
 8. Sandra

  Har precis kommit in på de minimalistiska spåret. Så himla kul att läsa och inspireras av er fastän jag inte alls är i närheten av det minimalistiska livet än :)

  Svara
 9. Madeleine

  Kort svar på frågorna:
  Bästa minne: att få se min son utvecklas till en sån omtänksam unge, han till och med gjorde mellanmål till mig på eget initiativ. Samt Polenresan, ett första provtur för ett mer nomadiskt liv.
  Bästa köp: mina nya vinterskor samt en vas jag trånat efter, hade ingen förut
  Sämsta köp: Ett par ekologiska skor i bomull som jag inte tycker är sköna att gå i. Tyvärr.
  Årets utrensning: Rensade ut mitt förråd, samt en stor del av min lägenhet. Totalt cirka 5000 saker. Nu är jag på möbler.

  Svara
 10. Jagochminaloppor

  Fru Minimalist: Sorry missade helt att du svarat på min kommentar. Det har nog varit lättare att ha köpstoppsår just nu eftersom varenda sak vi inte köper gör att vi har mer resurser på resan. Sen har vi fått göra några till undantag och inhandla några reseprylar som vi inte hade sen tidigare; ryggsäck till sonen och några andra ”friluftsprylar” som kommer underlätta på resan. Hade inga bra alternativ sedan tidigare. Men annars var våra regler såhär:
  https://jagochminaloppor.blog/2016/04/13/kopstopp-2016/

  Svara
 11. Joakim

  Har följt er nu sedan någon gång i mitten på förra året då jag snubblade över ert instagram-konto. Mycket inspirerande och har lett till ett mycket välmående mönster hemma i mer genomtanke innan köp (Speciellt för egen del) och en mycket nödvändig utrensning av last som följt med oss i två flyttar (Framför allt saker från innan vi flyttade ihop). En stor del av det jag känner vi vinner på att ha ett mer minimalistiskt tänk är möjligheten att tänka mer långsiktigt, mycket ”måsten” försvinner i och med att det oviktiga rensas bort.

  Själv har jag valt att göra en stor rensning i det digitala rummet också. Jag har renodlat mina sociala medier till att innefatta enbart information från personer som jag vill hålla kontakt med och jag har slängt de flesta appar, push notiser är hemska nämligen. Utöver det har jag även rensat i flera av de appar som jag annars satt och sparade på vilket leder till en befrielse även i telefonen, mindre distraktioner och mer tid till det jag använder den till som arbetsverktyg och kommunikationsverktyg.

  En sak som jag är väldigt förvånad över är valet att skaffa en bil. Jag har själv ofta romantiserat att skaffa en bil men det var det första behovet som strök på foten bland saker som jag trodde mig vilja ha. En del i det hela tror jag har att göra med att jag redan innan började cykla överallt på sommarhalvåret. Vad är er input på alternativa färdmedel som skulle kunna lösa behovet av att ha en bil?

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Kul att höra om din positiva upplevelse av ett mer minimalistiskt liv! :)

   Vi jobbar också med att minimera och rensa i det digitala rummet. Inför att vi skulle få vårt första barn rensade jag rejält bland FB ”vänner” och behöll bara de som är tillräckligt nära för att jag skulle stanna och prata med dem på stan om vi möttes, typ. Herr Minimalist som har ett stort intresse för ny teknik och nya programvaror rensar din telefon på appar etc regelbundet för att det plötsligt smugit sin in flera nya appar etc sedan förra rensningen. :)

   Alternativt färdmedel skulle kunna vara en elcykel, framför allt om den också har ett flak där barn och matkassar kan sitta, exempelvis en Cargo Bike. Sådan har vi funderat på om vi skulle flytta till hus och ha längre avstånd till exempelvis mataffär men även förskola.

   För oss känns det som en stor frihet att ha bil, trots att vi inte behöver den i vardagen. Men jag vet att det absolut inte är så för alla. Innan vi fick barn såg vi ingen anledning till bil, och även med ett barn gick det hyfsat smidigt även om det var lite mäckigt att behöva fästa bilbarnstolen i nya hyrbilsmodeller och bilpoolsbilen på nytt varje gång. Vi märkte dock att vi drog oss för att besöka mor- och farföräldrar på andra orter, vänner och familj långt utanför stan och missade vi flera bostadsvisningar för att kommunikationerna strulade eller att vi helt enkelt inte orkade åka 2 timmar kommunalt för en visning på 30 minuter. Vi känner oss verkligen fria med vår bil och det känns som en enorm lyx, förmodligen för att ingen av oss ägt bil tidigare i livet. :)

Lämna ett svar