Minimalistiska apptips – Life Cycle (iOS)

Det här är det elfte inlägget i serien Minimalistiska apptips där jag går igenom appar för iOS som tillför mycket nytta i våra liv och som på ett eller annat sätt passar in i vår minimalistiska livsstil.

Den app jag recenserar idag är den relativt nya appen Life Cycle från det svenska bolaget NorthCube. Vad den gör i korta drag är att automatiskt samla in och presentera pajdiagram samt liknande statistik över ungefär vart och med vad du spenderar dygnets, veckans, månadens och årets alla timmar.

Men varför är det intressant?

Jo, för när du får din tid visualiserad på det här sättet så tenderar det att avslöja de små vita vardagliga lögner vi drar för oss själva. Till exempel hur lite eller mycket tid du faktiskt spenderar på jobbet, på gymmet eller i joggingspåret, med shopping eller på Hemnet-safari, i bilen eller på kommunala färdmedel samt hos vänner och bekanta. Appen gör med andra ord dig medveten om hur du i grova drag spenderar ditt liv samt motiverar dig förhoppningsvis att ta ändå bättre vara på livet på både kortare och längre sikt.

I mitt fall håller jag ett extra öga på den tid jag spenderar på öppna förskolan, i lekparker och på spännande dagsturer samt långpromenader, vilka är högt prioriterade aktiviteter under min föräldraledighet med Storasyster Minimalist.

Hur fungerar det rent tekniskt då?

Life Cycle använder mobilmaster och wi-fi för att avgöra din position samt mobilens accelerometer för att avgöra när du promenerar eller utför liknande aktiviteter. Den använder med andra ord inte GPSen och är därför ovanligt batterisnål jämfört med liknande appar som valt att lösa samma utmaning med just GPS.

Första gången du besöker en ny plats kommer Life Cycle att fråga dig var du är samt vad du håller på med, men redan efter ett eller ett par besök har den lärt sig och sköter kategoriseringen automatiskt. När det gäller aktiviteter som promenad, jogga, cykla samt transport med bil, buss, tunnelbana eller motsvarande så träffar den rätt helt på egen hand redan från början.

Life Cycle är även integrerad med Apple Health, FourSquare och Facebook. Integrationen med Apple Health gör det möjligt för den att hämta hem annan information som det antal steg du gått under dagen samt hur du har sovit under natten. Integrationen med FourSquare gör att appen automatiskt föreslår ställen där du nyligen befunnit dig, vilket underlättar kategoriseringen första gången du besöker en ny destination. Integrationen med Facebook gör det möjligt att få statistik över hur mycket tid du spenderar tillsammans med specifika vänner, vilket dock kräver att även de har ett Facebook-konto samt Life Cycle installerad på sin smartphone.

Det här låter ju fantastiskt men har inte appen några svagheter?

Jodå, i dagsläget har den ganska stora problem att hålla isär destinationer som ligger närmare varandra än cirka 200 meter och det finns inget sätt att manuellt bryta isär felkategoriseringar när det gäller plats utan bara när det gäller aktivitet. Den har även en tendens att missa korta ”promenadbesök” på tex ICA eller andra typer av butiker. Är du sjukligt noga med ditt data får du med andra ord dröja sig kvar i butiker extra länge strykandes längs med hyllorna likt en villrådig snattare. Förhoppningvis är båda problemen ovan barnsjukdomar som kommer åtgärdas allt eftersom appen mognar.

Något som Life Cycle däremot troligen aldrig kommer ha möjlighet att göra är att automatiskt fånga detaljer i vardagen som till exempel exakt vad du gör med tiden hemma eller på jobbet. Dock har du redan nu möjlighet att definiera detta manuellt om du har tid och lust.

Vad har jag då lärt mig sedan jag började använda Life Cycle?

Jag spenderar otroliga mängder av dygnets timmar hemma och enligt mina egna preferenser alldeles för lite tid på träning, bloggen samt tillsammans med vänner och ”gamla” familjen. Däremot är jag duktig på att ta vara på min föräldralediga tid och stimulera Storasyster Minimalist och mig själv med dagliga dagsutflykter och liknande aktiviteter.

Life Cycle Screenshots

(1) Exempel på pajdiagram för min dag fram till ca 15:00, (2) Exempel på diagram för den tid jag i snitt spenderar på öppna förskolan, (3) Exempel på pajdiagram för hela min vecka fram tills idag (lördag).

Kommer jag att fortsätta använda Life Cycle när jag börjar jobba igen?

Absolut! Jag har en tendens att vara lite av en arbetsnarkoman och arbeta för långa dagar och ta för korta luncher och fikapauser, vilket går tvärt emot mina nya pappavärderingar. Appen kommer därför att förbli installerad och tydligt visa ifall jag inte lever upp till mina prioriteringar, både på arbetet men även privat. Jag rekommenderar med andra ord appen starkt trots vissa funktionella tillkortakommanden i dagsläget.

Vad känner du, är det intressant för dig med bättre överblick kring hur du spenderar din tid?

8 tankar kring ”Minimalistiska apptips – Life Cycle (iOS)

 1. Anna

  Den ska jag prova, även om blotta tanken på vad min telefon ”vet” gör mig vettskrämd!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Kul! Japp, appen använder sig till stor del av iPhonenes redan tillgängliga och sparade positioneringsdata (som den visserligen förfinar) så Apple vet i grova drag redan allt Life Cycle visar dig.

   Ta till exempel en kik här i iPhonens inställningar; Settings > Privacy > Location Services > System Services > Frequent Locations.

   Läskigt värre! :)

 2. cl

  Verkar jättebra, men har du något tips på hur jag – som inte reder ut teknik något vidare – ska göra? :-/

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Utan hjälp från en smartphone så blir det ingen automatik och därmed lite omständigare.

   En lösning är papper, penna och tidtagarur om du verkligen är intresserad. :)

 3. Hilda

  Jag har i ett par omgångar loggat allt jag har gjort under några dagar (oftast en vecka) på liknande sätt med papper och penna. Det blev verkligen en ögonöppnare och ledde bland annat till att jag såg till att blockera ett antal tidstjuvs-websidor under vissa av veckans dagar. Jag upplever att jag använder tiden på ett bättre sätt och mer enligt mina prioriteringar nu, men nu blev jag sugen på att logga en vecka igen och se om jag faktiskt använder tiden så som jag vill.

  Jag kan även rekommendera pluginet ”Mind the Time” till Firefox som loggar exakt hur mycket tid du lägger på vilka websidor och sammanställer statistik per dag, vecka och månad. Det har också hjälpt mig att identifiera vissa tidstjuvar. :)

  Svara
  1. Marperette

   Hur loggar ”Mind the Time”, är det tiden fliken är aktiv eller är det att fliken finns där? Vet ju att jag alltid har en flik med t.ex. facebook öppen, men den är långt ifrån alltid den aktiva fliken.

  2. Hilda

   Mind the Time loggar bara den tid som fliken är aktiv. Dessutom kan man ställa in att det ska sluta logga när man har varit borta från datorn (inte rört mus eller tangentbord) i en minut, så om man får inte en massa extratid för att man råkar lämna datorn med webläsaren aktiv.

 4. Lisa

  Wow! Fantastisk app! Tack för tipset :)
  Jag blev också med i beta-testar-gruppen till appen. Ännu roligare :)

  Svara

Lämna ett svar