Årets bästa och sämsta 2015

Innan vi fokuserar fullt ut på år 2016 tänkte vi göra en tillbakablick på vad som skedde 2015. I likhet med vår minimalistiska sommarlista som vi skrev inför sommarsemestern, sammanfattar vi år 2015 med en lista med frågor som vi besvarar själva. Välj gärna ut några av frågorna nedan och svara i kommentarsfältet utifrån ditt 2015. :)

Årets bästa minne? 

Fru Minimalist: När Bebis Minimalist föddes. För att allt gick bra trots min förlossningsskräck och för att vi gick från två till tre i minimalistfamiljen.

Herr Minimalist: När jag tog personbästa på milen. Nä, när Bebis Minimalist föddes såklart. Helt magiskt och livsomvälvande! :)

Bebis Minimalist: När jag äntligen fick komma ut ur min kokong och träffa mamma och pappa på riktigt! Och när vi fjällvandrade i somras, mamma, pappa, jag och mormor.

Årets sämsta minne? 

Fru Minimalist: Alla eftermiddagar och kvällar av skrik när Bebis Minimalist hade kolik de första månaderna i livet. Att bära runt på en otröstlig bebis i flera timmar som nybliven mamma är otroligt frustrerande och tärande för självförtroendet som förälder och som par. Skiftarbete fick en helt ny innebörd under denna tid.

Herr Minimalist: Jag minns till skillnad från Fru Minimalist inte de tre första tre månaderna med Bebis Minimalist som lika tunga, kanske för att jag jobbade, så jag röstar på frustration över dåligt ledarskap på min arbetsplats.

Bebis Minimalist: Att det var så trångt när jag skulle komma ut, inte kunde jag förstå då att komma ut som superman med armen bredvid huvudet skulle göra att det tog längre istället för kortare tid.

Årets bästa köp? 

Fru Minimalist: Min vinterjacka från Fjällräven.

Herr Minimalist: Jag har inte haft så mycket på inlistan i år men det jag väl köpt har jag varit väldigt nöjd med. De saker som jag är glad över flera gånger varje dag är min nya iPhone 6S, Mi Band Pulse, Bose QC25 och min Houdini-tröja som jag i princip bott i under min pappaledighet. Japp, hemelektronik (och böcker) är min minimalist-Akilles-häl.

Bebis Minimalist: Det sköna babynestet som jag legat i överallt i hemmet samt min fina röda barnvagn från Kronan.

Årets sämsta köp?

Fru Minimalist: Jag inser när jag går igenom in- och utlistorna att jag köpt otroligt lite till mig själv under året, men en löparjacka som jag köpte i april har använts betydligt mer sällan än planerat. Det beror dock mest på att jag inte joggat särskilt mycket detta år.

Herr Minimalist: Jag skäms lite över mitt köp av en Upright som använts max en handfull gånger. Det värsta är att jag köpte en till Fru Minimalist med. Samtidigt behöver vi båda tänka på hållningen så de har åtminstone potential att komma till användning.

Bebis Minimalist: Fina klänningar som inte kommit till användning mer än någon enstaka gång per klänning eftersom jag inte går på fest särskilt ofta och föredrar bekväma kläder till vardags.

Årets utrensning? 

Fru Minimalist: Den klassiska servisen från Hackefors med blomman Linnea från min mormor som du kan läsa om i inlägget Att sälja ärvda ting.

Herr Minimalist: Min iPhone 4S som jag trots att den var fyra år gammal och i mitt tycke seg som sirap fick nästan 2 000 kr för på Blocket.

Bebis Minimalist: Jag har inte rensat ut särskilt mycket, det skulle vara några böcker som jag ätit sönder så de kunnat slängas.

Beskriv ditt 2015 med tre ord: 

Fru Minimalist: Närvaro, händelserikt och personlig utveckling.

Herr Minimalist: Kärlek, återhämtning och prioriteringar.

Bebis Minimalist: Kärlek, utvecklande och stundtals frustrerande.

Vad önskar du att du gjort mer av? 

Fru Minimalist: Vågat be om hjälp och avlastning! När Bebis Minimalist hade kolik, när vi inte gått ut och ätit tillsammans som par på 10 månader eller när man bara haft sömnbrist. Vi har inte haft barnvakt en enda gång till Bebis Minimalist, mer än kortare stunder efter att vi lagt henne, och det är verkligen inget jag är stolt över utan snarare tvärtom. Jag hade även gärna varit föräldraledig längre med Bebis Minimalist då 7,5 månad i efterhand var för lite för mig.

Herr Minimalist: Skitit betydligt mer i vad andra tycker och varit lite mindre duktig på arbetsplatsen. Ett återkommande tema för övrigt.

Bebis Minimalist: Vågat prova mer eftersom jag märker att jag utvecklas hela tiden när jag vågar testa mina gränser.

Vad önskar du att du gjort mindre av? 

Fru Minimalist: Suttit framför datorn medan Bebis Minimalist sov under föräldraledigheten när jag egentligen behövde vila och återhämtning.

Herr Minimalist: Oroat mig för saker som inte hänt och som troligen aldrig kommer att hända eller ens vara ett problem.

Bebis Minimalist: Skrikit de första månaderna, det var jobbigt för alla inblandade inser jag nu.

Vad stressade dig under året? 

Fru Minimalist: Att mitt nya jobb inte levde upp till mina förväntningar på någon punkt och var ett lidande på flera sätt, som jag beskrivit mer ingående i inlägget Det blir sällan som man tänkt sig. Ibland är man inte rätt person, på rätt plats, vid rätt tid i livet.

Herr Minimalist: Att jag trappade ned på tempot samt ansvarsområden rejält på jobbet för att kunna vara mer närvarande och njuta av mitt första barns första år på riktigt samt stötta Fru Minimalist såklart. Helt onödigt att stressa upp sig över så här i efterhand när jag fått sundare perspektiv och prioriteringar under pappaledigheten.

Bebis Minimalist: Alla gånger vi hade en tid att passa eftersom mina föräldrar ännu inte tagit in att allt med barn alltid tar längre tid i realiteten än teorin. :)

Vad spenderades mest pengar på? 

Fru Minimalist: För första året sedan jag och Herr Minimalist träffades så var det inte resor. :) Kommer bara på min vinterjacka från Fjällräven som gick loss på nästan 5 000 kr.

Herr Minimalist: Min iPhone 6S som kostade mer än jag någonsin trodde att jag skulle vara villig att lägga på en telefon för bara några år sedan.

Bebis Minimalist: Hmm…mjölkersättning och blöjor?

Årets insikt som du tar med dig till 2016?

Fru Minimalist: Att allt blir bra om du är positiv, flexibel och har rätt inställning.

Herr Minimalist: Att familj numera är överlägset högsta prioritet och att bland annat arbete halkat ned rejält på prioriteringsskalan.

Bebis Minimalist: Att jag har kärleksfulla föräldrar som jag kan lita på i vått och torrt. :)

Välj gärna ut någon/några av frågorna ovan och svara i kommentarsfältet utifrån ditt år 2015. :)

12 tankar kring ”Årets bästa och sämsta 2015

 1. MK

  Mitt bästa ”köp” 2015 var en veckas obetald ledighet, gav mer semester i fritidshuset och dessutom hade jag tur att det var kanonväder.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det lät som ett jättebra bra ”köp” eller investering. Jag tycker vi i Sverige generellt är dåliga på att prioritera och lägga pengar (eller som i detta fall avstå pengar) på oss själva och det vi själva har behov av, som självutveckling, coaching, tid, träning mm, men som skulle kunna få oss att må mycket bättre i längden.

  2. MK

   Det var det :-) Och eftersom jag redan hade en vecka inboka i huset så kostade det inte något mer än utebliven lön att stanna två veckor, hade ju varit mycket dyrare om jag rest någonstans.

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra! Alla behöver inte sträva efter att bli minimalister för att inspireras av eller följa vår blogg. :)

 2. Helen

  Årets bästa köp är förhoppningsvis det fina lilla huset jag och sambon köpte i december. Vårt drömhus! I mars blir det vårt på riktigt.

  Svara
 3. Frida

  Det bästa med 2015 var:
  × Inköp av ett hus i Nynäshamn.
  × Träffat nya underbara kollegor på nya arbetet som jag fick under 2015 på en stormarknad.
  × Att min stora syster litade på sin magkänsla (som i sin tur räddade mitt liv!)
  × Vår dotter blev 2år
  × Svenska sjukvården
  × Fick ett nytt jobb på förskola (som jag arbetade med innan vi flyttade)
  × Hitta till Minimalisterna’s blogg

  Det sämsta under 2015:
  × Arbetslös 2 månader
  × Hjärtstopp på Alla Helgons Dag
  × Slutade på ett företag som inte var som jag tänkte mig samt att de inte kunde möta mig i mina önskningar (dock vissa av kollegorna behöll jag som vänner!)

  Finns säkert mer men inget som ploppar upp nu. TACK FÖR EN BRA OCH UPPLYFTANDE BLOGG

  Svara
 4. Camilla

  Årets bästa var USA-resan och att mina kusiner på 2,5 flyttade till Sverige. (Självklart flyttade hela familjen hit.) Så underbart att ha dem nära och kunna träffa dem varje vecka.
  Sämsta var nog hur dåligt jag följde min budget och hur mkt jag la på kläder! (Dock en del dyrare plagg men ändå!)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kanske blir det att du lägger betydligt mindre än budgeterat på kläder detta år om du redan shoppat på dig en bra och kvalitativ garderob. :)

 5. crimsonanna

  Årets insikt jag tar med mig från 2015 blir att jag är dödlig och behöver återhämtning. Lägger jag en dag på återhämtning får jag igen genom att kroppen och själen inte behöver fyra dagar till det.

  Saker jag önskar att jag gjort mer är att lyssna på min magkänsla och inte stannat i dåliga sammanhang för att jag borde.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi är nog många som kan bli bättre på att lyssna inåt till vad vi verkligen mår bra av, behöver och vad som ger mer energi än det tar.

Kommentera