Ett öppet klädexperiment

Det är inte bara Fru Minimalist som experimenterar med sin garderob utan även jag Herr Minimalist har gjort ett mindre socialt samt klädrelaterat experiment under min pappaledighet.

Under hela den tid jag hittills har varit pappaledig från mitten av september tills mitten av januari, dvs ganska precis fyra månader, har jag haft identiska t-shirtar och strumpor samt exakt samma jeans och tröja på mig varje gång jag besökt öppna förskolan med Bebis Minimalist.

Nu är visserligen fokus på barnen både från de andra föräldrarna samt personalen, men tanken från min sida var att se ifall någon trots det skulle kommentera på min klädsel. Parallellt med klädexperimentet har jag även ägnat mig åt att träna mingelmuskeln och varit lätt attacksocial under mina cirka tre besök i veckan. Det har med andra ord funnits gott om tillfällen för alla dem jag skapat en ytlig men avspänd relation till att fråga, kommentera eller lyfta på ögonbrynen.

Tror du att någon har frågat, kommenterat eller ens visat tecken på att bry sig? Nej, såklart inte en enda. Varken föräldrar eller personal. Vad jag däremot lagt märke till är att majoriteten av alla besökare inklusive personalen också har nästan exakt samma kläder på sig varje dag. Något jag troligen inte lagt märke till om jag inte själv gjort experimentet ovan.

Nu är jag rätt säker på att öppna förskolan inte är helt representativ för resten av världen samt alla olika situationer du kan råka ut för. Men jag misstänker att så länge du är hel, ren och någorlunda diskret välklädd samt rör dig i normala sammanhang så tänker de flesta inte på vad du har på sig. De har alldeles för fullt upp med att fokusera på sig själva. ;)

Hur varierad är din garderob och hur varierad behöver den egentligen vara?

39 tankar kring ”Ett öppet klädexperiment

 1. Maja

  Intressant! Min tanke är att dom flesta småbarnsföräldrar hamnar i en loop av samma kläder (bekväma och lättskötta, kan tvättas i 60 grader). Trött som man är tar man det översta/längst fram och prioriterar annat. Jag har massor med snygga kläder men nu är jag så van att vara bekväm så det känns som att klä ut sig att ha dom gamla snyggare kläderna. Jobbigt att ta på två lager strumpbyxor osv.

  Min man har också väldigt liknande outfit mest jämt, men för honom beror det mer på att vi hittat så få kläder som är snygga att det känns vettigare att köpa många likadana av några typer. Varför variera med något fulare, nä den skippar vi ;)

  Svara
 2. Händelsevis

  Känner igen det du beskriver. Särskilt under mammaledigheten (med amning och därmed stora krav på kläderna) hade jag kanske tre olika outfits jag ville ha på mig. Dels ville jag att kläderna lätt skulle kunna öppnas för att amma, dels att jag inte behövde blotta hela mig när jag gjorde det samt att det måste gå att sitta på golvet utan problem för att kunna vara med och leka.
  Det hade varit intressant att höra om detta stämmer även för din arbetsplats? Eller i ditt social liv i övrigt?

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har en liten men noga utvald garderob som faktiskt erbjuder en viss variation så det är svårt att säga hur mina arbetskamrater och vänner skulle reagera om jag dök upp i exakt samma kläder jämt. Det är ingen i ”vanliga livet” som kommenterat på min normala garderob än iallafall. :)

 3. Hanna

  Jag har under hösten haft samma kläder på jobbet varje dag: svarta byxor och vit tröja. Har inte fått några kommentarer och vet därför inte om någon har noterat det. Kanske har de gjort det men vågar inte kommentera? Hur som helst har det varit skönt att slippa välja kläder varje morgon och dessutom ha en klar uppdelning mellan jobbkläder och hemma/vardagskläder (tex jeans och T-shirt) som bebis eller jag själv kan råka smutsa ner.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Du är lite som Steve Jobs som alltid hade ett par Lewis 501:or, ett par vita gympaskor och en svar polo på sig oavsett omständigheter. :)

 4. Snålcoachen

  Nej, men de kommer troligtvis att kommentera om ni plötsligt använder ett annat plagg istället…

  Förr köpte jag ett par nya plagg i veckan. Då hade jag en så stor och varierad garderob att det skulle mycket till för att någon skulle uppmärksamma om något var nytt. Inte ens min egen man såg det.

  Men nu efter ett köpfritt år, då jag dessutom gått upp en storlek efter att ha slutat snusa, blev min jobbgarderob väldigt begränsad. Oftast använder jag samma 5-6 kombinationer om och om igen. Det räcker att jag byter ut en enda grej så flyger alla på mig och frågar om jag köpt ny tröja/kofta/byxa.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, så är det. Bryter man mönstret så märker folk det, men oftast inte innan. :)

   Du verkar för övrigt arbeta i en väldigt klädobservant omgivning. På min arbetsplats märker folk ingenting, troligen för att majoriteten är supernördar som stirrar ned i skärmen större delen av dagen. ;)

 5. whitemaskgirl

  Jättespännande experiment men inget jag skulle testa själv. Har en helknäpp klädstil och får ofta kommentarer för det och tja, skulle jag dra på mig jeans och t-shirt (äger faktiskt inte ens det så vore tvungen att handla först) skulle jag nog känna mig liten och grå.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, vad roligt med en jätteknäpp klädstil. Det är lustigt och intressant vad olika typer av kläder olika människor känner sig mest bekväm i. Min stil är superdupernormal (tror jag iallafall). :)

 6. Irene

  Hehe, kul experiment!
  Forskning visar att det vi uppmärksammar hos andras klädsel är framför allt färgen, så även om vi skulle ha tio olika tröjor fast i samma färg så skulle gemene man uppfatta det som att vi ”har samma kläder som alltid” – på gott och ont ;-).

  Min egen garderob är väldigt liten, det mesta går i basfärger o. de få modeller på plaggen som jag trivs i… såg ett foto på mig från år 2000, hade likadana kläder då som jag har på mig idag haha ( dock inte SAMMA kläder, riktigt så hållbara är dem inte ;-) )

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter logiskt.

   Då är nog mina vänner och kollegor helt övertygade om att jag i stort sett enbart har en uppsättning byxor och tröjor. ;)

 7. Annika

  Vilket roligt experiment!

  Har tänkt på lite liknande saker på sistone, åkte iväg på utbyte med en väldigt begränsad mängd kläder. I början funderade jag en hel del på det, men märkte ganska så fort att ingen annan bryr sig, särskilt inte då alla fokuserar på att upptäcka sin nya hemstad och träffa nya vänner (och att komma igenom tentorna haha). Fasar nästan för att åka hem igen, har ju varit så himla enkelt att bara dra på sig nåt här. Lär väl bli rensning i garderoben sen.

  Tack för en fin blogg!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Försätt köra enkel garderob när du kommer hem tycker jag, eftersom du gillade det. ;)

   Tack för att du läser! :)

 8. Eva

  På tal om det Snålcoachen säger och Herr Minimalists svar till henne:

  Är det inte så att kvinnors klädsel är något man generellt mer märker och/ eller anmärker på? Och om man är på kvinnodominerad arbetsplats så tittar alla kvinnor på varandras klädsel i högre utsträckning än män på mansdominerad arbetsplats antar jag.

  Har en idé om att detta beror på att vi kvinnor historiskt (i vår västerländska kultur men även vissa andra kukturer) lättare ser oss själva och andra kvinnor som objekt, och lättare antar ”andras tänkbara seende” än män gör gällande sig själv och andra män.

  Vad jag menar är enkelt uttryckt att kvinnor är objekt i högre grad än män och det för både kvinnor och män. Vad dessa har på sig blir då naturligt att uppmärksamma medvetet. Låter jag som en feminist? Det är inte detta jag vill förmedla, utan möjliga orsaker till omedvetna handlings- coh tankemönster.

  Svara
  1. Hanna

   Jag har numera alltid samma outfit mån-tis, en andra ons-tor och fri klädsel på fredagar. Så går det runt vecka efter vecka och det är superskönt. Ibland gillar jag att klä upp mig i klänning och då är fredagarna perfekta för det. Min garderob är numera rätt liten och ändå har jag alltid något att ha på mig, jämfört med en mycket större garderob där jag aldrig hittade vad jag ville. Oavsett om någon annan har noterat förändringen eller inte stormtrivs jag i färre klädval som gör morgon enklare.

  2. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   @ Eva: Så skulle det kunna vara. Utöver det så har nog olika arbetsplatser och grupper olika kultur. Tekniknördföretagen kanske är en av de platser där man bryr sig minst. ;)

   @ Hanna: Det låter som ett bra och bekvämt upplägg och intressant att du gjort fredagen till en fridag. Hur gör du på helgerna förresten?

 9. ekomammaistan

  Jag tror precis som du skriver att de flesta brys sig bara om vad de själva har på sig och mindre om vad andra bär.

  Jag haft faktiskt lekt en hel del med att ha en jobboutfit att ha varje dag. Nu har jag ca 3-5 som jag varierar mellan. Jag har också märkt att den person jag tycker är mest välklädd på jobbet har ca 3 tröjor som hen väljer mellan och identiska byxor.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant iakttagelse men din välklädda kollega. Ska försöka göra motsvarande analys då jag börjar arbeta igen. :)

 10. 1grymekonom1

  Det är smart att välja ut några plagg man har när barnen är pyttisar och köra dem totalt i botten. Det blir fläckar, dras i kragar mm mm.

  Nu är inte mina barn jättesmå längre men jag har istället tänkt en del på hur jag skulle kunna förenkla mitt klädval, framförallt på jobbet. Det tar onödig tid varje dag tycker jag att välja kläder. Kraven på min klädsel på jobbet är att vi ska vara hyfsat välklädda, så vi har inte jeans på oss men inte heller kostym (om inte huvudkontoret kommer på besök). Jag tror att det är många på mitt jobb som har speciella jobbkläder och då blir det naturligt så att man inte har så mycket att variera mellan. I alla fall jag vill inte lägga en massa pengar (och tid!) på kläder till jobbet eftersom jag har en annan stil privat.

  Svara
 11. Henrik

  Det finns en fantastisk scen i nyinspelningen av The Fly från 80-talet där Geena Davis frågar Jeff Goldblum varför han alltid bär samma kläder. Han ser oförstående ut och visar henne sin garderob där en lång rad av identiska kostymer och skjortor hänger.

  Denna idé är intressant. Samma (eller likadana) kläder hela tiden. I både Jobs och Obamas fall handlar det om att undvika mer triviala dagliga beslut och fokusera på de viktigare frågorna. Tänk att ha flera uppsättningar av samma outfit. Den ultimata looken som funkar överallt. Svart kostym och vit eller blå skjorta? Svarta chinos med enfärgad skjorta? Något som är flexibelt och funkar i alla lägen. Fördelarna överväger nackdelarna. Konsekvent, snyggt och ”varumärkesbyggande”.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag gjorde en sökning efter The Fly på Youtube men hittade dessvärre inte scenen du beskrev, hade varit roligt att se den. :)

   Att garderoben med lite eftertanke även hjälper till att bygga ens egna varumärke är en intressant tanke som bara gör uppgiften att hitta den ”perfekta” garderoben ändå intressantare. :)

 12. Hanna

  På högstadiet i slutet av åttiotalet hade jag en NO-lärare som alltid hade jeans och en av tre tröjor: röd, blå eller grön. Jag och mina kompisar brukade gissa vilken tröja han skulle ha just den dagen. Jag var inte impad av hans garderob. Om jag skulle se en kollega på jobbet ha likadana kläder hela veckan, skulle jag nog tro att det var samma kläder, och det skulle inte ge ett fräscht intryck. Känslan av att jag inte vill verka sunkig inför andra har stor betydelse. Jag tror det är ett tungt vägande skäl till att många har mer än nödvändigt många kläder.
  Gillar min namnes idé med olika kläder för olika veckodagar. Själv har jag haft kjol varje fredag i över ett års tid.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Din NO-lärare skulle ju haft tre svarta tröjor istället. Då kanske du inte ens hade tänkt på det och sluppit störa dig på honom. ;)

 13. peterlingbrant

  Ett tankeexperiment är att ta någon du träffar dagligen (partner, barn, kollega etc) och försök komma ihåg vad personen hade på sig under gårdagen. Förmodligen kommer du inte ihåg det och om vi inte kan minnas en dag tillbaka i tiden hur ska vi då kunna komma ihåg längre perioder?

  Självklart om man klär sig till en clown eller dylikt kommer folk att minnas det och det är därför kriminella bör ha någon attiralj som sticker ut, typ rosa hårfärg då det är det enda vittnena till kommer att minnas då detaljer som kroppstyp, längd, röst etc kommer att hamna i glömska.

  Det du gör sparar enormt mycket tid, inte bara att du slipper ”välja” vad du ska ha på dig utan du kan alltid tvätta på exakt samma sätt samtidigt som du lär dig exakt hur du ska vika dessa plagg för att förvara dem effektiv.

  Drömmer ofta om denna typ av garderob men inte känt mig villig att göra investeringen vilket skulle betyda för mig att både köpa in flera uppsättningar av likadana kläder men även slänga alla mina andra kläder. Jag resonerar som så att jag ”kör” slut på de kläderna jag har och nästa gång jag handlar några kläder ska det vara till min ”enplaggs garderob” och sedan fylla på med likadana uppsättningar i takt med att jag gör mig av med de gamla.

  Ett bra sätt att påbörja denna typ av garderob är ju att göra det med strumpor och kalsonger, gärna med strumpor som går lika bra att ha på höger som vänster.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag är inne på samma spår som du dvs att successivt röra mig mot den optimala garderoben allt eftersom respektive plagg ger upp eller motsvarande. Jag har fortfarande några plagg som sticker ut men som jag fortsätter använda tills de ger upp.

   Angående sockor så har jag redan hittat den perfekta varianten, närmare bestämt ”Smartwool Hike Liner Crew Black”. Den är gjort i en extremt skön kombo av ull och något elastiskt material, torkar toksnabbt och håller värmen även om den är blöt, luktar ingenting, har ingen höger eller vänster-sida och håller i all evighet. Rekommenderas!

 14. Optimeralivet

  I stort håller jag med er i mycket, jag älskar att minska ner min garderob och bara köra på färger som klär mig och plagg som har bättre kvalitet. Det är verkligen er blogg som fått in mig på det spåret och tycker att Fru Minimalist verkar ha en mycket tjusig garderob som jag gärna strävar mot. Ännu fler bilder från den önskas! :)

  Däremot så tänkte jag igenom kommentaren ovan och jag kan faktiskt med lätthet säga vad mina tre närmsta vänner hade på sig de sista två-tre dagarna. Inte för att jag tycker det är något konstigt med att ha samma kläder två dagar i rad men jag skulle lägga märke till det. Ni vet, det kan också väcka frågor kring var man spenderade sin natt i mina kretsar (som kanske inte är riktigt lika stadgade som era än haha).

  Att vara hel och ren är ju absolut det viktigaste, men de absolut mest neutrala kläderna blir lätt väldigt intetsägande om personen är min högst personliga åsikt. Det är så coolt när någon har sin signatur-sak. Det kan vara exempelvis alltid chinos och sneakers eller en annorlunda klocka eller ett halsband eller en spännande färg på en annars vanlig t-shirt. Dvs saker som varken kräver mer pengar eller fler plagg, bara lite eftertanke.

  Anyhow, det jag skrev ovan gäller mest när man träffar personen VARJE dag, jag tror öppna förskolan passar utmärkt i att ha samma kläder på sig ;)

  Ta det från en som jobbat på förskola, det är svårt att upprätthålla någon slags klädstil när alla byxor får ”knän” på sig, det dras i alla tröjor och man svettar ändå ner allting när 15 par galonbyxor ska tas på och av på 30 små ben ;)

  (Ett otroligt ominimlistiskt inlägg men va fasen, YOLO liksom)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Du är inne på samma spår som Henrik ovan som nämner att en genomtänkt garderob kan vara varumärkesbyggande (det personliga varumärket dvs). En signatur-sak skulle mycket väl kunna vara en naturlig del av detta och borde gå att kombinera med en genomtänkt kvalitativ färgmatchande minimalistisk garderob. :)

 15. Josefin

  Jag jobbar på förskola och jag har alltid likadana kläder på jobbet, anpassade för det jobb jag gör. Jag upplever det som oproffsigt med pedagoger som inte kan sitta i sandlådan för dom har fel byxor, ryggar tillbaka när barn är ledsna så tårarna sprutar eller hämtar en stol när barnen sitter på golvet och spelar spel. Då tycker jag fokus hamnar på fel saker.
  Jag tycker även vi i för stor utsträckning gör kläder till något för viktigt för barn, ska barnen leka och utvecklas eller vara söta?! Det speglar sig säkert i hur man blir som vuxen.
  Det är även skillnad på olika områden, på ett ställe frågade alla barn varför jag alltid har samma kläder medan ingen reflekterat över det på nästa.
  Och om någon skulle gå runt och fundera över mina klädval och huruvida dom undrar om jag är ofräsch, så tänker jag att det säger mer om dem än om mig! Jag kan å andra sidan ibland undra om folk är korkade som överkonsumerar och tar sig rätten att slösa på jordens resurser…

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Håller med, förskolepedagpoger ska ge sig in i stridens hetta utan en tanke på att bli smutsiga. :)

   Och japp, de flesta människor är ”korkade” eller iallafall rejält omedvetna när det gäller ”överkonsumtion” och dess många negativa konsekvenser. ;)

 16. Helen

  Det är alltid så givande att läsa kommentarerna till era inlägg, de ger nästan lika mycket som era blogginlägg! När jag scrollade igenom dem nu så kom jag att tänka på den här videon jag såg häromdagen om en kvinna som gjort experimentet att ha på sig SAMMA klänning varje dag i ett år: https://www.youtube.com/watch?v=k5PphfiEf3Q

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Vi håller med, större delen av vår bloggmotivation kommer ifrån att få ta del av våra läsares intressanta och ofta underhållande kommentarer. Tack för filmtipset, det måste varit en grym kvalité på hennes klänning. :)

 17. Helene

  Intressant! Jag har rensat mycket i min garderob, men har nu fått problem med passande klädsel under dessa kalla vinterdagar… Idag blev jag dock på bättre humör när jag kom på att några av mina tunna byxor som jag lagt högst upp i garderoben (inför varmare tider hade jag tänkt) nog kan bli alldeles perfekta under dessa dagar tillsammans med exempelvis leggings i ull att ha under. Det blir nog betydligt billigare att köpa ett par leggings istället för att investera i ett par nya varma byxor (som inte ens verkar existera i affärerna…).

  Svara
 18. Anna

  Jo det är nog sant, vi bryr oss för mycket om oss själva… på gott och ont.
  Jag brukar lägga fram mina kläder dagen innan, det sparar mig mycket tid, barnen gör lika. Jag tycker också att det blir bättre rundgång på kläderna när vi gör så, det finns liksom tid att ta fram den där klänningen längst in eller leta upp de sköna strumpbyxorna.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Jag tycker också detta är jättebra och det är ytterst sällan det leder till att jag byter outfit när jag väl vaknat på morgonen. Nu när vi alla tre sover i samma sovrum och jag behöver gå upp tidigare för att jobba, är det dessutom fördel att inte behöva rota runt i garderoben så det låter, tända en lampa eller liknande för att hitta dagens lämpliga plagg.

   Det är en rutin även jag gärna skulle implementera när Bebis Minimalist blir större, att vi funderar över morgondagen och tar fram lämpliga kläder och ev. andra saker som ska med till förskola etc.

Kommentera