Vad matar du din hjärna med?

Du har säkert varit med om att titta på en film på kvällen som hjärnan sedan använder sig av under nattens drömmar och bearbetar genom att använda delar av filmens handling eller skådespelare i drömmen. Eller att du sett en bild på en gammal vän fladdra förbi på sociala medier och plötsligt dyker hen upp även i drömmarnas värld.

Vanligast är nämligen att du drömmer om intryck du fått under dagen, beroende på var och vilken forskning du läser är det allt från drygt hälften upp till knappt 90% av drömmarna som anses baseras på dagens händelser. Ofta drömmer du om starka intryck och saker som hänt under dagen som berört dig mycket, eftersom syftet med att drömma delvis är för hjärnan att bearbeta dagens intryck och sovra bland dem. När du är gravid handlar drömmarna oftare om barn, magar och förlossningar, och bor du i krigsområden handlar drömmarna oftare om krig, oro och vapen.

Och här kommer syftet med rubriken in, vad matar du din hjärna med om dagarna som den sedan bearbetar under natten?

Vi har tidigare nämnt att vi inte läser dagstidningar eller tar del av nyhetssändningar på tv, radio eller internet, samt även berättat om argumenten bakom detta ställningstagande i blogginlägget Därför ignorerar vi dagsnyheter.

Ord som framkallar rädsla som exempelvis död, sjukdom, krig eller fattigdom påverkar hjärnan negativt även om det inte föreligger någon konkret risk för mottagaren. Delar av hjärnan reagerar nämligen undermedvetet på negativa ord och berättelser som om de vore verkliga hot och det spelar ingen roll om mottagaren är medveten om detta.

Det finns dessutom mängder med forskning som visar att en människa som är spänd eller deprimerad och under ett par sekunder får ta del av ett antal negativt laddade ord, genast mår ännu sämre. Ju mer negativa interaktioner, desto svårare blir det att bryta mönstret och desto längre tid tar det att börja tänka positivt och känna lycka igen.

Men det finns även anledning att undvika andra tv-program än nyheter, som Efterlyst, Veckans brott och filmer med liknande innehåll, som till största del innehåller negativa ord och handlingar.

Vi har fått kommentaren att vi inte tar vårt samhällsansvar om vi inte hänger med i nyheterna. Att sitta passiv framför en skärm eller tidning och matas med negativa upplevelser från dagen som gått, är det att ta sitt samhällsansvar? För det är inte särskilt många av dem som tittar på eller läser nyheter, som sedan tar action och försöker förändra något till det bättre utifrån vad de just sett och hört, vilket i vårt tycke vore att ta samhällsansvar.

Hur mycket tid lägger du på att mata hjärnan med negativ information en vanlig vecka? :)

26 tankar kring ”Vad matar du din hjärna med?

 1. Sparsessan

  Ser väldigt sällan på nyheter och läser inte dagstidningar. Min man tycker att jag inte hänger med alls i sånt som händer men vad gör det?

  Svara
 2. crimsonanna

  Jag har också starkt begränsat hur jag tar del av nyheter. Jag läser på svt.se (en lagom sammanfattning), men i övrigt så blir jag störd på att det är för mycket eländessökande och för lite resonomang och sammanhang. Jag tror att vi skulle vinna på att nyheter presenterades mer vetenskapligt, där man hela tiden undviker snabba slutsatser och allt som sägs är underbyggt.

  Det jag och min kära hjärna vunnit mest på att sluta med är Nyhetsmorgon. Inte så mycket för Nyheterna, utan också för att det var så mycket trams och ”så ska du leva ditt liv”, ofta inriktad på konsumtion och trender. Det gjorde gott att komma bort från all den negativa energin.

  Svara
 3. Eva

  Håller med Crimsonanna om detta med Nyhetsmorgon. Vill ju inte döma någon som uppskattar det programmet men nog tror jag de flesta skulle må gott av att göra något mindre fördummande den första tiden på dagen. Vill man ha korta nyheter och uppdatering av trafikläget så kan man slå på radion ett stund. Radion är garanterat inte heller ett lika förslöande medium och dessutom är programmen oftast mer direkt ”bildande” skulle jag våga påstå.

  Däremot ställer jag mig smått tveksam till att nyhetsrapportering på TV och i tidningar nödvändigtvis skulle påverka en så mycket att det tar längre tid att ”tänka positivt och känna lycka igen” som Fru Minimalist uttryckte det. Själv har jag alltid hopp (istället för positivt tänkande) och känner lycka närhelst jag gör något som andra har glädje/nytta av. Lyckokänslan kommer också av att tänka på allt som jag fått i livet som jag ej förtjänat (dvs åstadkommit oberoende av andra) och upptäcker att det allra mesta är gåvor!

  Om världen utanför brinner så påverkar inte detta mitt hopp och min lycka. Låter det som brist på empatisk förmåga? Själv uppfattar jag det som att uppleva gränser mellan här och där, sig själv och andra. Men har förstått att jag verkar aningen ensam om att förhålla mig så lugn i bruset av världens elände. Att ni Minimalister avstår medvetet från nyhetskonsumtion pga era angivna skäl måste ju bero på att ni påverkas starkt av det = pga stark empatisk förmåga. Och även om man (jag!) påverkas även omedvetet kanske mer än man anar så tror jag faktiskt att viljan/förmågan till empati är avgörande för hur negativt det faktiskt är för en person att ta in mycket negativt laddad information.

  Svara
 4. Onkel Tom

  Jättebra inlägg och väldigt relevant.

  Vi är väldigt restriktiva med nyheter och dagspress i vår familj. Dessutom har jag tagit bort alla som petar upp rasistskit och annat liknade dravel på Facebook, som också konsumeras väldigt sparsamt.

  Ibland så träffar vi personer i vår umgängeskrets som ”hänger med i nyhetsflödet” och jag brukar ibland fråga dom om, efter att dom meddelat oss allt elände, om dom tycker deras världsbeskrivning matchar livet som det ser ut utanför fönstret. Ofta blir dom svarslösa.

  Sanningen är ju den att det i allt vansinne i världen finns mycket som är bra. Människor hjälper varandra, vi är väldigt trygga (även på platser som är relativt otrygga) och livet fungerar trots rattfyllerister, SJ och andra kända hatobjekt i transportsektorn. Våra pensionärer är relativt rika och sjukvården rättar livet på oss mer än någonsin.

  Vi lever ett rikare liv, och enligt vissa längre, om vi litar på människor, känner samhörighet med vår omgivning, visar lite empati och socialiserar. Att leva i nyhetsströmmarnas värld kan motverka det på ett sätt som är väldigt ogynnsamt. Varför liksom?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Väldigt bra kommentar gällande din fråga om andras världsbeskrivning matchar de de själva upplever i sin vardag. Tycker det är något man verkligen kan ha med sig. Nyheter är trots allt bara ett axplock av det ”hemskaste” och mest uppseendeväckande som hänt i hela vårt avlånga land. :)

 5. Storugglan

  Föredrar medier som ger sammanhang och inte bara nyhetsförmedling. Tidskriften Fokus på svensk mark. The Economist och Financial Times (endast analyser och kommentarer i den senare, som med fördel hämtas in via deras RSS-feeds och letas upp via Googlesökning så slipper man betala prenumerationsavgiften) för det utanför landets gränser. Hjälper mig att förstå och att orientera mig i stället för att vara orolig.

  Vill jag ha nyhetsförmedling så låter jag Sveriges Radio leverera det till min RSS-läsare. SR sovrar och sammanfattar, ibland med viss fördröjning, vilket jag dock uppskattar eftersom allt ofta blir något tydligare efter att krutröken lagt sig.

  Svara
 6. Jannika Navjord

  Jag både tittar och läser en del nyheter men däremot så är jag väldigt noga med vad för intryck jag ger mej själv sista timmen innan jag lägger mej. Jag vill att jag även i drömmen ska fokusera åt det håll jag vill. Att min kraft och energi rikta mot det ”mål” jag är ute efter i livet. Försöker att även starta dagen genom att på olika sätt styra mina tankar och min kraft åt ”rätt” håll.

  Svara
 7. Alexandra

  Jag är helt med på grejen att aktivt försöka omge sig med positiva intryck, upplevelser och känslor för livet ska vara skönt och glatt att leva helt enkelt! Tyvärr är inte alltid allting så lätt och sprudlande så det gäller att hitta en balans mellan det goda och det onda.

  Personligen försöker jag ta del av så mycket jag kan, både bra och dåligt, även om det sistnämnda helt klart finns i överflöd. Det hade varit enkelt för mig att stänga av allt det tråkiga, men då tänker jag på allt och alla som faktiskt lever i det och inte har möjligheten att trycka på avknappen.

  Även om jag inte kan göra något åt saken i ens en bråkdel av alla tillfällen så tänker jag att jag i alla fall vet om det. För är det inte så att om något inte syns och hörs så finns det inte? Jag tar min styrka och glädje från det jag faktiskt åstadkommer, oavsett hur litet och obetydligt det än är.

  Kanske är jag en obotlig optimist med ett soligt sinnelag och överdriven känsla för solidaritet, men att skärma av mig från världen för att det blir för mycket skulle jag se som ett personligt nederlag och ett svek. Dåliga saker slutar ju inte hända för att jag inte vet om dem? Delad börda är hälften så tung brukar jag tänka och jag har inte gått under än :-)

  Ha en trevlig söndagkväll // Kramar Alexandra

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kan hålla med i delar av det du skriver, men vill också poängtera att bra för att man inte lyssnar eller tittar på nyheter så behöver inte det betyda att man inte alls hänger med eller tar del av vad som sker. Det finns många på arbetsplatsen som gärna berättar vitt och brett om dagens nyheter, det basuneras ut på sociala medier etc. Det är nog ingen större händelse (tror jag ;) ) som vi totalt missat att de ägt rum, däremot får vi kanske inte veta det lika snabbt eller från samma källa som många andra.

  2. Helene

   Jag har nog också ett intresse i att ta del av det sorgliga och svåra. Känner att jag vill ha en multi-dimensionell bild av verkligheten – och inte bara verklighetens ljusa stunder, för alla stunder är inte ljusa… Samtidigt känner jag mig fascinerad av tanken på att sträva efter lycka och avskärma det som kan sätta käppar i hjulen för den typen av strävan.

   Kanske har det att göra med hur man ser på livet och vad som är värdefullt och meningsfullt?

   Ifall man anser lycka och glädje vara det mest värdefulla i livet så kanske det är mest relevant och viktigt att avskärma sig från allt som kan föranleda negativa känslor. Men ifall man istället anser att mening och värdefullhet bottnar i annat än lycka så kan det ju istället kännas relevant att inhämta intryck från sådant som också leder till negativa känslor. Att bli berörd på fler sätt…

   Personligen värdesätter jag nog kunskap och insikt högre än lycka. Men dte kan ju komma att ändras.

 8. Sveriges äldsta 22-åring

  Jag vill verkligen inte vara utan nyheter. Jag tittar visserligen mest på SVTs nyheter, men det fyller en viktig funktion för mig. För mig är det viktigt att jag har en känsla för vad som pågår utanför min lilla bubbla i livet. Och när jag ser hur det är på andra platser blir jag mer tacksam för det som är bra här och mer benägen att vilja göra bra och aktiva val.Typ ser jag hur skogen brinner i Indonesien på nyheterna = jag blir ännu mer noggrann med att läsa innehållsförteckningar och undvika palmolja. Att undvika att få reda på hur saker är, är samma sak som att förneka att det sker. Dvs ingen förbättring kan heller ske.

  Men detta är såklart upp till var och en… Dessutom älskar jag många av de mer seriösa program som SR har, typ P3 dokumentär, sommarpratarna, Klotet etc.

  Sedan att man kan skrota kvällstidningar och annat ”trams” är en självklarhet, men det som är seriöst vill jag ta del av.

  Mvh Sveriges äldsta 22-åring ;)

  Svara
  1. Helene

   Jag tycker också om att titta på rapport (om det var det du menade). Dock har jag märkt att det verkar räcka att titta ungefär var tredje dag, eftersom samma grej verkar tjatas om i några dagar innan det kommer något nytt…

   Händelsen med Kommunals lägenheter är nog den mest meningslösa nyhet jag hört på länge. Känner att jag inte bryr mig ett dugg om hur och var de bor. Är väll bara att acceptera att politiker också är människor som kan göra moraliskt felaktiga val på sin fritid. Tycker inte att det är så upprörande. Har därav undvikit Rapport i några dagar nu så att denna nyhet kan passera förrbi :)

 9. Moa

  Hej!
  Det känns skönt att veta att det är fler som upplever att det tar alltför mycket kraft och energi att läsa nyheterna!
  Jag läser metro ibland på spårvagnen, det är lagom korta artiklar. Sen läser jag tidskrifter ibland, men då är det ju om saker som intresserar mig och inte världens alla sorger och bedrövelser.
  Nyheterna på tv undviker jag helt, på grund av de hemska bilderna som fastnar på näthinnan och som jag inte kan värja mig från. Det känns värre när det är tv jämfört med en grynig tidningsbild.
  Det jag tycker är tråkigt är att jag inte längre kan se de filmer och läsa de böcker som jag brukade göra, eftersom jag får så svårt att sova då. Jag älskar deckare till exempel, men det är ju helt fel genre på kvällarna. ;)

  När man läser kommentarerna här verkar det som att nyheter påverkar människor på många olika sätt!

  Svara
 10. Patricia

  Har också blivit mer restriktiv med vad jag tar in för nyheter, mejl och sociala medier. Samt vad jag låter folk prata med mig om (orkar inte oändligt gnäll utan att det görs nått för att försöka förändra etc.) Dels för att jag sedan dess mår bättre och är mer fokuserad, sen även för att det inte går att undgå nyheter i alla fall. Alltid nån smart som kommenterar och sammanfattar nyheterna åt mig i min omgivning :) att inte vilja läsa/ se på nyheterna är inte detsamma som att fullständigt ignorera sin omvärld. Jag anser att ni är väldigt medvetna och gör medvetna val, baserat på den information ni väljer att ta till er.
  Tack för en bra blogg!

  Svara
 11. Jeanette Sandelin

  Mycket intressant! TACK :) Jag har helt slutat titta på nyheterna på tv. Hör lite på radion då och då. Men då jag inget kan göra åt all skit som sker håller jag mig utanför allt som är drama.
  Ta t ex Kommunals lägenhetsfiffel. OM de som hade dessa lyor PLÖTSLIGT skulle flytta ut och erbjuda dem till hemlösa med förstahandskontrakt skulle jag se det som en NYHET och något att reagera på. Man tar inte sitt samhällsansvar genom att titta på bilder med tortyr, svält, krig och kommunalpampar med fladdrande dubbelhakor.
  Jag mår bättre av att låta bli att uppröras. Mina fem barn har en bättre mamma som inte TYCKER nånting hela tiden. Jag löptränar för att tömma huvudet och dagens skörd av helveten som sker jorden över är inget jag vill stoppa in i huvudet innan sängdags. Skandaler, skattefusk och de rikas utsugning av samhället får klara sig utan mig. Historien upprepar sig och det är samma sol!
  Må väl och tack för en mycket bra blogg :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, och som jag nämnde ovan så bara för att man inte tittar på nyheter så går ju inte allt som händer förbi en. Det pratas om det på jobbet, folk delar länkar på sociala medier som man råkar se och tidningsrubrikerna skriker ut större händelser när man står i matkön etc.

   Nu vet jag inte när kommunals lägenhetsfiffel började spridas, det var väl i slutet på förra veckan om jag förstod det rätt när jag för första gången hörde om det på förmiddagskaffet idag på jobbet. ;) Men det är bara att nicka igenkännande så kommenterar och diskuterar folk och så får man ett hum om vad som hänt och vet om det är något man vill söka mer information om. Vilket det 99/100 gånger inte är. :)

 12. MD

  Jag tycker någonstans att det är viktigt att hänga med i sin omvärld. Dels för att ha inte bara sluta sig inom sin egen lilla värld men också för att ha underlag för att själv kunna tänka kritiskt om vad andra säger och tycker. Ser det som en sorts kontinuerlig utbildning.

  Däremot läser/tittar jag i princip aldrig på nyheter eftersom jag är så besviken på de flesta mediers nyhetsrapportering nuförtiden. Det handlar bara om klick och drev och att vara snabbast med en åsikt, oavsett vad. Hade älskat om jag hittade en tidning med självrespekt, där journalisterna tänkt och grävt ett par dagar innan de publicerade. Där faktan presenteras objektivt och åsikter/tankar/resonemang/analys fått mogna ett tag. Då bryr jag mig inte det minsta om att jag skulle få höra om jordbävningen i X-stad eller vad som händer i kriget i Y-land en vecka senare än alla andra.

  Svara
 13. Sandra

  Hej,

  Klickade mig vidare via länken i inlägget och känner mig nödgad att ställa en fråga.
  Ni anger att genom att leva minimalistiskt och spara pengar så kan ni ägna er mer åt era stora intressen, där resor nämns som ett av dessa.
  Jag undrar därför hur ni tänker kring den miljöpåverkan som dessa flygresor (?) bidrar med?

  Tack för en bra blogg.
  Sandra

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bara för att man gillar att resa behöver det nödvändigtvis inte ske med flyg. :) Vi fjällvandrar exempelvis varje år i de svenska fjällen, och dit har vi åkt natt-tåg två gånger samt bil en gång nu när vi har barn.

   Dock är det ju vanligtvis så att vi har flugit på de långresor vi gjort, och med tanke på hur stor miljöpåverkan det är så tycker jag inte det går att försvara rent miljömässigt. Ibland får man väga för och emot, och det vi sparar in miljömässigt på att konsumera betydligt mindre än de flesta andra, inte äga en bil, köpa begagnat, ekologiskt mm, gör att det inte känns allt för jobbigt att åka utomlands någon gång ibland när man är i en livsfas då det passar. Antalet utlandsresor har ju minskat markant sedan vi fick barn förra året (0 st). ;)

  1. Moa

   Tack för länkarna! Mycket intressant!
   Jag funderar på om jag ska byta ut metro mot något som är mer relevant för mig… Fast serierna är ju förstås ofta relevanta. ;)

 14. Sofi

  Jag vill börja med att tacka för en fin blogg! Mycket inspirerande och klok. Men jag blev lite fundersam,minst sagt, när jag läste detta inlägg. Jag tycker vi ska vara oerhört tacksamma över den journalistik som många gånger bedrivs i Sverige. Det är absolut ingen självklarhet att kritiskt granska makthavare i många andra delar av världen. I mitt arbete inom primärvården har jag träffat flera regimkritiker/journalister som har blivit torterade och hotade till livet för att de kritiskt granskade sina ledare i deras hemländer. Jag tycker det är en grundläggande skyldighet vi har i en demokrati att hålla oss uppdaterade i vår omvärld. Oavsett om det är posetivt eller inte hjärnan. Vidare påverkar visst nyheterna våra handlingar. Tex har flera människor i min närhet bidragit till att ta hand om ensamkommande flyktingbarn- detta tack vare massmedial konsumtion. / Sofie

  Svara
 15. eadahlqvist

  Det är ju sunt att fundera över vad man tar in för intryck. Det sade min mormor också, typ vakta ditt öga. Det du beskriver låter dock mer extremt. Om den inställningen levs ut kommer ni snart sitta i en världsfrånvänd miljö och ta hand om era hjärnor på heltid. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det handlar ju dock inte om att vi inte får reda på vad som händer där ute i världen. Löpsedelar, prat bland vänner, kollegor etc, länkar och texter på sociala medier etc. I dagens samhälle är det få större nyheter som man helt missar även om man inte aktivt tittar på eller läser nyheter. Dock missar vi många av de små negativa nyheterna som ändå inte spelar någon större roll, mer än att de påverkar människor just negativt.

Lämna ett svar