Månadens in och ut januari 2017

Då var det är dags för januari månads och årets första balansräkning över vad som införskaffats och rensats ut under månaden. Totalt har vi gjort oss av med 23 och införskaffat 15 saker denna månad.

Parentesen efter respektive sak visar om vi gjort oss av med något (-) eller på ett eller annat sätt fått in en eller flera nya saker (+) i våra liv.

Längst ned skriver vi en motivering eller kommentar kring vissa av de prylar vi köpt eller gjort oss av med under månaden.

Herr Minimalist

 • Strumpa (-2)
 • Kalsonger (-1)

Fru Minimalist

 • Skor Flattered (+1 par)
 • Bikiniöverdel (+1)
 • Bikiniunderdel (+1)
 • Tröja (+1)
 • Amningsbehå (-2)
 • Bikiniöverdel (-1)
 • Bikiniunderdel (-1)
 • Top/blus (-1)
 • Gravidlinne (-1)
 • Amningst-shirt (-1)
 • Gravidskjorta (-1)
 • Linne (-1)
 • Trosor (-1)
 • Strumpor (-1 par)

Storasyster Minimalist

 • Barnlakan (-2)
 • Sandleksaker (+4)
 • Lego (+3)
 • Docka (+1)
 • Bok (+1)
 • Hink (+1)

Lillebror Minimalist

 • Åkpåse Bugaboo (+1)
 • Åkpåse Bozz (-1)

Minimalisterna (gemensamt)

 • Margrethskålar (-3)
 • Golvmopp (-3)

Kommentarer Herr Minimalist

En bra start på året med absolut ingenting på inlistan och tre saker på utlistan, vilket ger en indikation på att min minimalism är i balans. :)

Kommentarer Fru Minimalist

Det blev mycket både ut och in denna månad. Ballerinaskorna från Flattered fick ett helt eget bloginlägg som du kan läsa här. Likaså inköpet av bikini inför vår utlandsresa som vi tyvärr fick ställa in i sista stund, men som ändå fick mig att börja fundera kring det här med hur många vi tror oss behöva av vissa plagg och hur det kommer sig. Jag har dessutom köpt en svart tröja som jag tror kommer komplettera garderoben bra då jag saknat en del vanliga tröjor som både fungerar på jobbet, hemma och för häng på öppna förskolan nu när jag inte ammar på dagtid längre.

Eftersom jag slutat amma Lillebror Minimalist på dagtid så har jag passat på att göra mig av med en del gravidkläder som varit väldigt slitna efter två graviditeter och två amningsperioder. Dessutom åkte bikinin ut när jag nu införskaffade en ny, en in – en ut.

Kommentarer Storasyster Minimalist

Två underlakan har gått sönder under månaden. Det har varit ärvda lakan som nu fått flera stora revor i mitten där de varit som tunnast efter att många barn använt dem.

Storasyster har under månaden fyllt 2 år och därmed fått en del presenter. Vi hade ett kalas med närmsta släkten där Duplo råkade bli temat bland presenterna. Tre olika förpackningar, vi klurade lite på hur vi skulle räkna in Duplo i just in- och ut-listan, vi landade att varje förpackning får vara en enhet för att göra det lätt för oss.

En docka fick hon också, inte någon eko-variant, men vi kommer ändå låta henne leka med den. Blir den omåttligt populär och hon även vill sova med den i framtiden så kanske vi köper en eko-variant, men i annat fall låter vi det vara. Hon har inte någon docka sedan tidigare och endast ett ”riktigt” mjukisdjur.

I födelsedagspresent fick hon även ett kit med sandleksaker som hink, spade, kratta, sil och några sandkakeformar, samtliga i plåt från Laplandecostore.

Kommentar Lillebror Minimalist

När Lillebror nu är så stor att han får halvsitta i barnvagnen insåg vi att vi behövde en åkpåse som passade till nuvarande vagnen. På Blocket hittade vi i närområdet en Bugaboo High Performance som vi så här ett par veckor senare är toppennöjda med! Den åkpåse vi haft tidigare och som vi ärvt, en fin med lammskinn från Bozz, sålde vi i samma veva på Blocket.

Kommentarer Minimalisterna (gemensamt)

Tre margretheskålar som vi skrivit mer om i inlägget ”Inga plastbunkar i köket” samt tre golvmoppar som vi hittade i städskåpet och som tillhör en golvmopp vi inte längre har kvar.

20 tankar kring ”Månadens in och ut januari 2017

 1. Emma Dahlgren

  Jag kan inte räkna alla saker jag rensat ut i januari, kanske 17 eller 18 kassar! Många till second hand, tre till H&M textilåtervinning (tack för tipset!!), en till yngre kusin, en del till soprummet. Detta tack vare inspiration från er blogg. De enda sakerna in är en bok och ett par jättesnygga jeans från Desigual som jag köpte när de hade 50% rea… Alla gamla jeans var trasiga eller hade fel passform. Å vad skönt det är med färre saker hemma! Stort tack verkligen för er blogg.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Om du menar hårspännena med Frost-tema vi köpte på Tradera i december så var det julklappar till två syskonbarn. Våra två barn har än så länge så lite hår att varken klippning eller hårspännen är aktuellt, haha ;) Sen har jag rensat ut håraccessoarer senaste månaden, men kan inte minnas att jag köpt några nya, men du får gärna hjälpa mig minnas om så skulle vara fallet?

 2. Ani

  har gjort en genomrensning av hela huset, och kastat ut 300 saker från mitt redan genomrensade hem (trodde jag…). Garderoben rensades från plagg jag inte gillade och saker som inte passade. Under samma period har 5 saker kommit in (3 plagg som var slitna och ersattes med liknande plagg). Har dessutom satt mig själ på ”köpstopp” under året som är- saker jag behöver får köpas efter betänketid, men inga- villhöver saker. Det som jag inte lägger på saker sparas och får användas på upplevelser och resor istället.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Kul med köpstopp, jag håller precis på och funderar på ett blogginlägg på det temat. Jag upptäckte nämligen av en slump att jag hade 360 köpfria dagar under 2016… mer om det i blogginlägget framöver. :)

 3. hanna

  Förbereder mig för flytt och har börjat skriva ned in och utlista. I januari var det över 100 grejer som sorterats bort.
  Kommer bli mkt mer som åker innan flytt både eget och kollektivets och sen lär det bli saker som ryker när jag och min partner har flyttat ihop, men tockså en del på inlistan. Två studentbohag ska bli ett så ska försöka att minimera onödiga dubletter innan inflytt.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   En jättebra fråga att ställa sig när man rensar, även om det inte är inför en verklig flytt, är just; ”Skulle jag ta med den här om jag flyttade?”. Det vill säga, är saken värd att ev. slå in, packa ner, bära kartong, packa upp, öppna, hitta ny förvaringsplats för etc. :)
   Lycka till med rensning och flytt!

 4. Sara

  Vi hade en brutal månad både in och ut. Dels påbörjade vi en rejäl genomrensning (ej klart ännu) som genererade 686 saker ut (skänkes/säljes/kastas) det mesta skänkt till välgörenhetsorganisation. Men också mycket (47 saker) in i framförallt i form av gåvor med anledning av nyfödd bebis. Rensningen kommer bli stor under hela året eftersom bebissaker rensas ut varefter barnet växer så många storlekar kläder och skrymmande bebissaker kommer rensas bort framöver- känns sååå skönt tycker jag. Jag är både fascinerad och äcklad över hur mycket saker vi rensat ut och inte kommer sakna. Vilket överflöd vi lever i. Till saken hör att vi regelbundet rensar rätt hårt och försöker att verkligen tänja till på inköp. Nu under föräldraledighet känns det om möjligt ännu viktigare av ekonomiska skäl- att göra långsiktiga och välgrnomtänkta inköp. När vi köper nytt går vi efter prioriteringsordningen 1. Begagnat+eko, 2. Begagnat+ konventionellt. 3. Nytt Eko 4. Nytt konventionellt men i miljö och människovänliga material

  Svara
 5. Nanna Helsen

  Hej! Hoppas ni mår bra och har haft en bra start på det nya året :) Har försökt maila er men får tillbaka ett felmeddelande om att mailet inte gått fram. Har ni fått mina mail eller kan jag försöka på en annan address? Nanna på Hygglo

  Svara
 6. Händelsevis

  Grattis till 2-åringen! Är fortfarande imponerad att ni bara har ETT gosedjur! Vi har lätt 20 och då har vi inte köpt ett enda själva….

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Barnen har ett varsitt gosedjur (Doddi från Geggamoja). Sen har de totalt 3-4 små lek-gosedjur, tänk de minsta varianterna på Ikea som piper när man trycker på dem. Räknar inte dem som gosedjur då de inte används på det sättet utan ligger i leksakslådan och leks med snarare än gosas. :)

 7. Nn

  Jag fattar inte hur mkt grejer ni hade från början. Det måste varit hur mkt som helst. I den takten ni rensar ut mer än ni tar om varje månad borde ni inte ha ngt kvar.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Haha, jag tror inte vi hade så mycket mer än många andra som bor på 60 kvm. :) Inte när vi utgår från besök hos vänner eller när vi kikar i grannarnas förråd. :)
   Vi tycker vi rensar ut jättelite nu mot i början.

 8. C

  Jag hade också 15 saker på min inlista denna månad och då var 11 av dem klädnypor. Jag tycker också det är svårt att veta hur man ska räkna vissa saker. Tex dvd-serier. Ska man räkna en serie som en sak eller ska man räkna varje skiva eller som jag valde att göra – räkna varje säsong som en sak. Sen foton, ska man räkna varje foto man rensat så kommer man ju upp i flera hundra och känns nästan som fusk med så höga siffror bara för att man rensat ut en hög med foton.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Vi brukar också räkna saker som hör ihop som en, som med duplot, varje förpackning fick bli en vardera istället för varje duplobit. Foton har vi inte räknat med ö h t, det som skulle kunna räknas med är de ramar vi har foton i, om vi gör oss av med dem. Liksom om vi gjort förstoringar som blir en egen canvastavla exempelvis, och en sådan sedan skulle rensas ut. Vissa sakar är ju även på gränsen till förbrukningsvaror, håraccessoarer, strumpbyxor, barnens nappar mm.
   Man får tänka till vad syftet är med listan, att skryta över att man rensat ut massa saker, eller snarare att få en att tänka till lite extra inför nya köp som då ska redovisas liksom att motiveras att rensa ut ytterligare. :)
   Lycka till med utrensningen!

 9. Anki

  När ni säljer ärvda saker, känns det inte mer fair att dela pengarna med de som faktiskt köpte varan. De gör ju en själv en tjänst med att man använder en av dem köpt, befontlig vara. Visst, man lånar ju den inte utan får, men ändå kan jag tänka så…. kanske bara jag :)

  Svara
  1. Susanna L

   Fast i sådana fall får en ju tänka likadant med presenter, som en också får? Om jag ger bort något till någon, oavsett om det är en ny present eller barngrejer som de får ärva så är det därefter deras saker och de väljer själva vad de vill göra med dem. Annars hade jag fått sälja saken själv på en en gång, eller också klargöra att det är ett lån och vi vill ha tillbaka det när de använt färdigt saken. Vi har tex lånat ut vårt babyskydd till en nära vän som fick bebis mellan våra två barn och sedan fick vi tillbaka den till vår yngsta, men då var det tydligt att vi ville ha tillbaka det. Men om jag till samma vän gav en sak till hennes bebis, så är det ju hennes sak. Oavsett om den är ny eller begagnad kanske den inte passade dem och då är det ju, enligt mig, bättre att de säljer den och köper något annat de behöver. Jag tycker att det är på gränsen till snålt att kräva hälften av pengarna för något man skänkt bort, om det inte är överenskommet från början för tex en barnvagn eller något såpass stort.

  2. Fru Minimalist

   Jag förstår hur du menar och tänker Anki, men jag håller med i det Susanna L skriver väldigt klokt och nyanserat. Ser man det ur ett större perspektiv så måste man då inte vara rättvis på alla punkter när saker byter ägare? Om jag går tillbaka till mig själv så känner jag inte något sådant ”krav” när jag skänker bort något till en vän, då är det upp till henne att göra vad hon vill med det, använda, sälja eller skänka vidare etc.

   Vi ärver en hel del kläder från min systers barn, där brukar jag tänka att dels har de betydligt bättre ekonomi än vad vi har, så det har inte varit lika kännbart för dem att köpa dessa kläder etc. Dels fick hon barn flera år före mig så jag har varit barnvakt mycket till hennes barn, både hemmavid men även tagit med dem till Junibacken, Skansen mm. Även om det såklart var innan vi började ärva grejer, så kanske det kan ses som någon form av ”betalning” i förskott från min sida. Och all betalning behöver ju inte vara monetär för att räknas. :)

 10. flipp87

  En alldeles för lång lista för att det ska kännas ok :( Hamnade i ”men tradera och eko är ju ok” och köpte saker därifrån – och inser nu att det nog inte är värt det, hade jag provat plaggen i butik hade det antagligen inte blivit något köp. Testar att ha mindre utmaningar i år, januari – inte köpa kött (vi slaktar/jagar dock själva så helt veg blir det ju inte), februari köpstopp. Men då kommer nästa, kommer genast på en lång lista med saker trädgården behöver och som lillen behöver om det nu ska bli kallt ändå. Men till bara mig blir det köpstopp :)

  Svara
  1. Fru Minimalist

   När jag läser din kommentar kommer jag och tänka på den kommentar som Anna skrev i inlägget ”Minimalism och hållbarhet på allas tunga” förra veckan. Att hon såg en oroande shoppingtrend där folk shoppade stora mängder second hand/Tradera för att det var mer legitimt även om det inte fanns något bakomliggande behov, det var en ganska lång kommentar men gå gärna in och läs den. Du kanske känner igen dig. :)
   http://minimalisterna.se/minimalism-och-hallbarhet-pa-allas-tunga/#comments

Kommentera