Börja ifrågasätta beteenden och vanor

Inför en semesterresa vi skulle gjort till varmare breddgrader med mor- och farföräldrarna vid nyår, köpte jag en ny bikini. Samtidigt gjorde jag mig av med min gamla som var nött i rumpan och med en resår som 3,5 år efter inköp var i princip obefintlig. Den har varit med under flera somrar, ett par utlandsresor, två graviditeter och fyra kurser i babysim. Det får vara godkänt för en billig bikinis livslängd.

Bikinin fick mig att tänka på det här med hur ofta vi köper och uppdaterar vissa plagg i garderoben. Just bikini var ett sådant plagg som jag som ung brukade köpa ny inför i princip varje sommar. Min mamma var likadan, men skillnaden var att hon samtidigt sparade de gamla och därför hade en hel byrålåda med diverse olika färger och modeller av badkläder.

Behövs det verkligen mer än en uppsättning badkläder? Jag har alltid klarat mig bra med bara en bikini och har inte känt något behov av att byta om till torra badkläder mellan doppen. Nu har jag dock börjat överväga om det inte skulle vara skönt att kunna göra det. Vi får se om jag köper ett par bikinitrosor till att växla med framöver.

Herr Minimalist har två badshorts som han byter mellan. Naturligtvis har ett par blivit favoriter som används mer frekvent och när det inte är aktuellt att byta mellan badtillfällena.

En ny, fin bikini in (vänster) och en gammal, sliten bikini ut (höger).

Egentligen är det väsentliga i sammanhanget inte om du anser dig behöva en eller två upp-sättningar badkläder. Utan att det är lätt att acceptera ett visst konsumtionsmönster och beteende, för att du är uppväxt med eller har fått lära dig att göra på ett visst sätt, utan att någonstans längs vägen haft anledning att ifrågasätta.

Det gäller dels vanan att kläder bör bytas ut med jämna mellanrum. Hur många är det inte som köper en ny sjal inför hösten eller byter vårjackan när den använts under två säsonger? Trots att den egentligen skulle hålla i ytterligare flera säsonger? Eller köper nya badkläder inför sommarsemestern eller utlandsresan. Bara för att vi är vana med den typen av beteende.

Dels att vi tror oss behöva flera uppsättningar fast vi inte ens testat på att ha färre. Hur många är det inte som har flera par jeans och flera svarta klänningar. Trots att de skulle klara sig bra med enbart en eller maximalt två av dessa vardera, och på köpet få en luftigare garderob. Eller flera uppsättningar badkläder även om en variant används majoriteten av tillfällena och de inte ens testat på att bara ha en.

Har du något plagg du har för vana att byta ut och köpa nytt trots att det kanske inte behövs? Eller som du har flera uppsättningar av trots att det är en favorit som används om och om igen?

33 tankar kring ”Börja ifrågasätta beteenden och vanor

 1. Form

  Jag tycker det är ganska tråkigt att prova kläder så det som finns används tills dom är utslitna.

  Har det senaste halvåret gjort en planering om vilka plagg och antal som behövs. Märkte att det då behövdes påfyllning.

  Svara
 2. Händelsevis

  Jag håller delvis mer er, många plagg klarar man sig utmärkt med bara en uppsättning, och vårjackan tycker jag inte behöver bytas förrän den gamla gjort sitt.
  Jag byter alltid till torrt efter bad, men det kan ju lika gärna vara till shorts så en till bikini behöver jag inte. Hade dock en gammal till babysimmet för det är ju en dödsdom för badkläder. De tål ju inte temperaturer över 30° vilket det ofta är i babysimbassänger.
  Jag tycker att småbarnsåren hittills bjudit på oväntat många klädbyten även för oss föräldrar. Man blir kräkt, kissad och kladdad på och jag kan inte längre tänka mig att åka bort över helgen utan att ha ett fullständigt ombyte med mig. Visst behöver jag inte en smockfull garderob för det men det funkar inte längre att bara ha en av varje. Säkert är det olika från barn till barn men har ni tänkt på detta?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Visst blir man kräkt, kissad och kladdad på, men efter ett tag brukar inte sådana bagateller resultera i klädbyten, hahaha ;)
   Skämt åsido. Med två barn tvättar vi betydligt oftare, nu tvättar vi färgad tvätt (allt utom vitt) två gånger i veckan, och det har gjort att vi inte behöver lika många uppsättningar av vissa plagg. När vi bara hade ett barn och hon var yngre och inte gick på förskolan, tvättade vi motsvarande tvätt en gång i veckan eller var 10e dag.

 3. Elsa

  Just det bikin och kläder generellt så är jag på banan, en ny bikini köps när den gamla slängs även om jag vill ha två (eller två byxor) för att kunna byta om det är kyligt. På andra områden är det inte lika bra…mina svagheter är pysselsaker och böcker. Nu har jag försökt att låna mer på biblioteket och läsa på paddan och använda upp de pysselsaker som finns.

  Andra gånger som shoppinglusten slår till är inför ett viktigt jobbmöte, tjänsteresa eller konferans då helt plötsligt kan ”behovet” av en ny top slå till. Jag tänker att jag i allafall kommit från omedvetet inkompetent till medvetet inkompetent och därmed en liten bit på vägen. Som tur är finns dessutom begränast med shoppingmöjligheter och önskan att gå i affärer är låg.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack :)
   Det är ett ihopplock av två olika bikinis. Bikinitrosorna/byxorna är från märket Röhnisch och toppen är från märket Abetica, båda köpta på Stadiums webbutik.

 4. ANNA

  Om man tar just bikini/badkläder som exempel så är det ju väldigt väldigt individuellt. Ska man bara bada/vara på stranden en enda vecka om året eller har man plaggen mer. Alltså, behovsbiten, att kunna byta efter bad och hygienbiten, att kunna tvätta sina badplagg utan att sakna dem.
  För mej som bor ett stenkast från havet och stranden mitt på västkusten och som ”lever” ute vid havet, på/vid stranden under en väldigt lång period av året är det relevant att ha flera uppsättningar parallellt. Om man använder bikini varje dag kanske man inte rent praktiskt kan ha samma hela tiden, tvätta den på kvällen och ta på den på morgonen, jämför exempelvis med någon som bara äger en uppsättning träningskläder och är ute i löparspåret varje dag. Man kanske inte Vill ha samma kläder (i detta fall bikinin) varje dag heller, väldigt få går ju i exakt samma tröja varje dag år ut och år in, de flesta av oss har ett större eller mindre antal att variera mellan.
  Att göra som din Mamma och köpa nytt pö om pö sådär ”varje år” har en poäng, inte om det bunkras och blir massor som bara ligger i badklädeslådan men om man rensar ur lite efter hand och avstår köp om man har tillräckligt med plagg i bra skick. Att köpa bara för att det är ny säsong/nytt år kanske är lite onödigt.
  Jag tycker att det är svårt att hitta badplagg som är sköna, sitter bra och som dessutom ser bra ut på så jag kan absolut köpa två i samma modell (ev samma färg med) på en gång när jag väl hittar något men så kan jag göra med en favorittröja med och med underkläder är det snarare en regel att jag gör så.

  När jag växte upp och var tonåring så var det bland mina jämnåriga en oskriven regel att man skulle ha nya kläder till skolstarten, sen ny höstjacka och givetvis ny vinterjacka/or m matchande halsduk och vantar och flera par nya vinterskor varje år. Detta var på 80 talet och det var en rätt stor konsumtionshets vad det gällde mode och kläder bland både vuxna och tonåringar. Visst, om kläderna var utslitna eller om man växt ur dem, då kan jag ju absolut förstå att man behöver nytt men när det inte var det som var grejen utan att det skulle vara nytt nytt nytt.
  Jag tror jag gick i 7:an när en klasskompis, en höstdag, frågade mej när jag skulle få min nya jacka och vilken färg jag skulle ha…. Jag var rätt förbryllad över det hela, vadå, ny jacka? Jag hade någon från någon från något tidigare år, någon jag ärvt från en kusin och eftersom flera i familjen hade samma storlek så använde vi ofta samma/varandras kläder. Klasskompisen tyckte detta var jättekonstigt och att det var synd om mej som inte fick en ny jacka….

  Att förbereda sig för en ny säsong är ju ett reklamknep som många bla. klädkedjor använder på oss konsumenter och i diverse blaskor går det varje år att läsa om att man ska köpa en ny höstgarderob, skaffa vårgarderob osv… och med den matningen så blir det nog mycket ett slentrianbeteende om man väljer att inte tänka själv…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Visst är det så, som vi brukar skriva så kommer minimalism se ut på ett sätt för dig och ett helt annat sätt för din granne eller vän. Alla har vi olika stilar, intressen och levnadssätt och det ska såklart även spegla våra prylar och liv. Så länge var och en utgår från sina behov så brukar det bli rätt bra, svårigheten är väl att göra just det och inte påverkas i för stor utsträckning från andra håll. :)

   Intressant berättelse, kul att du delade med dig! Helt klart är klädkedjor och övriga konsumtionssamhället en bidragande orsak att ”hetsa” oss att köpa nytt inför en ny säsong, eller inför jul, och inför semestern, och inför resan, och… ;)

 5. Finlandssvensk

  Förut har jag alltid shoppat det jag velat ha, trots nästan likadan funnits i min ägo. Har tyckt som säkert många andra tycker då de ska ut på en tillställning att ”det finns ju ingenting som jag kan ha på mig, bara gamla paltor” dock har detta oftast inte varit sant men så har känslan varit.. Efter en graviditet och amning som tog bort flera kilon av mig samt att vara vårdledig med fröken, vilket inte ger stor inkomst så fick jag lov att börja tänka om! Prioriterade bort mig själv +rensade skrubben rejält på sånt som jag aldrig egentligen tyckt om och sånt som inte längre passade. På 1 år har jag väl endast köpt nya sockor (alla gamla hade sett sina bästa dagar) och en tröja ( behövdes för familjefotografering). Så för att summera min novell nu ? så vill jag komma fram till att jag ansåg att jag behöver inte sätta pengar på nya kläder åt mig själv så länge jag är hemma, jag använder hellre slut på alla plaggen jag har och då jag börjar jobba igen så kan jag med gott samvete köpa mig en ny garderob som passar min nuvarande stil! (Och då tänker jag även satsa på dyrare kläder som är av bättre kvalitet än vad alla jag äger är av..) ? så alla hemma mammor borde inte synas ute på stan och shoppa! ? vart ska ni med de nya kläderna? ?

  Svara
 6. Moa

  Åh, det påminner mig om att jag borde rensa bland mina sandaler! Vår=sandalinköp för mig. I år ska jag dock inte köpa några nya sandaler, för jag hittade de perfekta sandalerna förra året, haha.
  Jag har kvar min första bikini, den innehåller så mycket nostalgi för mig. Annars så byter jag ut bikinidelarna en del i taget, när de blir för små eller för slitna. Det är intressant hur stilen har ändrats under årens gång, trots att jag valt den nya delen för att passa med den gamla. Grattis till nya bikinin!

  Svara
 7. Anna

  Jag har nog shoppat ganska mycket (dock inte säsongsbetonat, utan snarare för att jag sett något fint/haft känslan att jag inte har någonting att ha på mig). Nu har jag utmanat mig själv att inte shoppa några kläder, skor eller väskor under hela min studietid (4 år) eftersom jag vill slita ut de kläder jag har. Nu har det gått 1.5 år och jag känner inget sug efter att shoppa. Jag uppskattar och använder alla mina kläder, även sådana som tidigare legat oanvända längst in i garderoben. Jag har köpt några nya plagg – men då har det varit genomtänkt och behövligt och inte för att shoppa för shoppandets skull.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter som en toppenbra strategi och kul att du tappat shoppingsuget, lite som att bli av med sockersuget om man lyckas avstå socker under ett par veckor. :)

 8. Form

  Hur många här hade gärna (eller gör) köpt samma sak igen! Identisk modell, färg bara skillnaden att den är ny och ersätter den utslitna.

  Svara
  1. ANNA

   Jag gör så med favorit-stretchjeansen, underkläder etc . Om jag hittar något jag verkligen gillar köper jag först en, använder lite å sen kan jag gå tillbaka till butiken och köpa en till likadan, antingen i samma färg eller annan, beroende på vad det är (jag är en sån där vars garderob är 99% svart), ibland väntar jag med att köpa dubblett till det blir rea och ibland köper jag samma när jag slitit ut en. Väldigt många av mina basplagg har jag mer än en likadan av, jag vet ju vad jag gillar, hur jag vill att kläder ska kännas å sitta så varför inte.

 9. Jagochminaloppor

  Ska definitivt rensa bort ungefär hälften av alla kläder, än så länge kör jag ”galgarna bakochfram” för att det ska bli tydligare vilka jag verkligen använder. Men när det gäller badkläder har jag rätt många uppsättningar, tänkte behålla alla. Nu använder jag i och för sig inte bikini utan oftast baddräkt eller byxa/linne. Då tycker inte jag att det funkar att bara ha en, det blir helt för blött och kallt mellan baden, vill alltid byta och låta torka mellan doppen. Som badtokig och snorklingstokig blir det många dopp så ett par stycken brukar jag ha med på semestern, alltid nån på tork. Har en särskild till simhallen också, kloret sliter så mycket så vill ha en egen till det.

  Svara
 10. Lisa

  Efter två graviditeter har kroppen ändrat sig lite ;-) Rensade därför i bikinilådan och nu återstår endast två stycken, vilket räcker fint för mig.

  Jag uppdaterar enbart ytterplagg vid behov. Min parkas har åtta år på nacken och den håller än. Men så var den lite dyrare också, god kvalitet är mest ekonomiskt i längden. Köpa billigt = köpa dyrt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller med om att köpa billigt ofta är = köpa dyrt.
   Vid köp av dyrare plagg brukar det resultera i mer genomtänkta och därför mer långsiktiga lösningar.

 11. Emma

  Jag tycker att kläder i förhållande till konsumtion och minimalism är ett jätte intressant ämne! Det var kläderna jag först rensade bland då jag började experimentera med minimalismen 2015.

  Trots att jag minimerat min garderob ordentligt under de senaste åren så finns det en sak som jag (tyvärr) än så länge har flera upplagor av, detta är svarta byxor. Jag har ett par kostymbyxor som jag använder ofta, två svarta tygbyxor, båda med hål i. Jag har ett par svarta jeans och två par svarta skinnbyxor. Totalt sex byxor alltså. Alldeles för mycket för en person, speciellt dubletterna!

  Varav det gäller att ha flera av diverse plagg så tänker jag att det beror på vad det gäller och hur en är som person. Jag är hellre ovan än i vattnet vilket gör att en bikini räcker för mig medan någon som badar eller är på stranden ofta kanske behöver två.

  En metod jag tagit till för att hålla nere dubletter bland mina kläder är att minska antalet färger jag har i garderoben. Jag har nyligen skrivit ett inlägg om just detta och metoden går kortfattat ut på att jag endast har några av mina favoritfärger på kläderna i min garderob. Förutom att jag älskar färgerna så behöver jag inte ha en massa uppsättningar av diverse tröjor, halsdukar osv. Två eller tre färger räcker vilket gör att allt passar tillsammans och garderoben blir inte överfull.

  Nu ska jag gå igenom byxorna ;)

  Svara
  1. Finlandssvensk

   Emma nu är jag nyfiken hur du tänker, räknar du ”färgerna” till t.ex. svart, vit, grön? Eller är svart och vit ”standard”/”måsten” i garderoben och ”färgerna” är 2-3 utöver dessa två? Nyfiken, bara för att jag tyckte det var ett fiffigt tips att begränsa och inte ha 10 olika färgkoder.

  2. Lisa

   Jag har också rensat ut vissa färger ;-) Kom underfund med att jag klär (och trivs bäst) i kalla färger, och garderoben består numera mest av blå plagg, med vissa inslag av svart, vitt och kall rosa nyans.

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Att använda färre färger är ett av de tips vi skrivit om i ”Fem steg mot en lättare garderob”. De flesta människor har favoritfärger som redan används mer än andra, och vanligtvis är detta färger du passar bra i. Genom att fatta ett strategiskt beslut att klä dig i färre färger, kommer du per automatik behöva färre accessoarer som bälten, skor, smycken, handväskor och sjalar för att matcha kläderna. Här kan du läsa mer:
   http://minimalisterna.se/fem-steg-mot-en-lattare-garderob/

   Herr Minimalist har ju bara svarta t-shirtar, vilket vi skrivit om här:
   http://minimalisterna.se/konsneutral-och-minimalistisk-kladkollektion/

   Och Fru Minimalist har plagg i olika blåa nyanser i 2/3 av vardagsgarderoben, så såg det inte ut för några år sedan.

 12. Emma

  Ja precis! Det beror ju på vad en är bekväm med, en kanske går ner till fyra/fem färger i början eller gör som du nämnde, har en basfärg med några mer färggranna tillbehör.

  Jag har ingen basfärg utan älskar svarta kläder så den färgen är en del av de tre färger jag har i min garderob. Färgerna är i min mening några få färger som du trivs med och tycker om att ha på dig. Andra färger är inte välkomna så länge du inte vill byta ut någon av färgerna i den aktuella garderoben.

  Hoppas det är en någorlunda bra beskrivning, kanske är lite luddigt men det är en av de bästa saknerna jag gjort för min garderob!

  Svara
 13. Eva

  Det enda jag faktiskt ersätter med nytt utan att det egentligen behövs just nu är strumpor. Har oftast två par samtidigt på mig, ett par knälånga och ett par kortare ovanpå dem. På somrarna går jag sällan utan strumpor/steps heller. Alltså nöter jag på fler än kanske genomsnittet och även om jag accepterar något litet hål på de långa paren så finns det gränser och vill vara välförsedd. Har näsa för att fynda strumpor (särskilt i i ull för de är dyrast) och köper gärna ett gäng på reor. Smartast är att köpa de strumpor som inte är i säsong just nu. Om det bara vore strumpor jag tvättade skulle tvätt en gång i månaden räcka.

  Har en tanke på det där med att köpa t ex ny jacka varje säsong. När man var liten så var det ju nödvändigt då man växte ur kläder snabbt. Kanske kan det till viss del vara denna vana som håller i sig även då man blir äldre och inte växer lika mycket eller inte alls. En 17-åring som vant sig vid t ex ny vinterjacka varje år kanske helt omedvetet tar med sig denna vana för resten av livet utan att ens reflektera över om nyinköp verkligen är motiverat. Numera är kläder dessutom så billiga att det ur ekonomisk synvinkel inte spelar någon roll. Om de flesta köpte hög kvalitet, något som tillverkats av arbetare med svenska löner, skulle klädinköpen minska drastiskt. Tänk om kedjorna Lindex, H&M, Dressmann, Kapp-Ahl, Skopunkten, ja alla affärer i låg- och även mellanprissegmentet, försvann och ingen annan aktör ersatte dem utan alla fick hålla till godo med kvalitetskläder. Då skulle ju även ”fattiglappar” gå i kvalitetskläder, vara snyggt klädda även om det de hade på sig var några av de få plagg de ägde. Tänker på sådant ibland när man ser bilder på arbetare från förr. Visst, de klädde säkert upp sig inför fotograferingen men ändå, de hade sina arbetskläder annars (även de ofta fint och stilfullt sydda för hand!) och sedan kunde de klä upp sig och se väldigt värdiga ut på söndagar, fester o dyl. Är svenskar i allmänhet bättre klädda idag (gällande stil, kvalitet) än för 100 år sedan? Jag är ytterst tveksam. Men garderoberna dignar och pengar finns.

  Rotade i pappas förråd som han inte rensat sedan inflytningen på 70-talet. Där fanns kläder sedan 1968. Hopplöst omodernt det mesta och hur små storlekarna var på den tiden ska vi inte nämna… Men vilka material, så välsytt, wow! Nästan allt var dessutom tillverkat i Norden. Dessa plagg var alltså köpta av föräldrarna i 18-25-årsåldern, redan då med ett barn, bil och villa (byggde själva!) och endast en arbetade. Ingen hade gymnasieutbildning. Oj, vad tiderna förändrats. De hade råd på något sätt. Ingen hjälpte dem nämnvärt. Vi har blivit fattigare i flera bemärkelser…men åter igen…pengar finns! Använder vi dem rätt?

  Oj, det blev en lång fundering. Men visst, oj vi behöver alla börja ifrågasätta beteenden och vanor! Mitt sätt att tänka kring att fynda, få saker billigt är också ett icke hållbart tänkande. Varför ska jag komma billigt undan? Varför inte betala vad det faktiskt kostar och köpa färre strumpor? Fyndtänket är helt klart ohållbart. Det håller bara överproduktionen igång. Fler behåller sitt lågbetaldajobb men det blir meningslöst, fyller inget annat behov än att det ger en lön medan natur och människa bryts ned.

  Svara
 14. L

  De här tankarna hindrar mig från att göra mig av med sådana dubbletter 1) om min bikini kommer bort och vi ska till stranden/badhuset – då har jag INGEN och 2) om någon kommer och hälsar på och behöver låna har jag ingen att låna ut. I realiteten inträffar 1) då och då och 2) nästan aldrig. Tack för intressant läsning!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, nr 2 har jag aldrig varit med om i hela mitt liv. Det gäller ju att den som inte har med sig bikini har ungefär samma storlek också för att det ska fungera. Många osannolika parametrar så verkligen ”just in case”. ;)

  2. Moa

   När jag var liten brukade badhus sälja eller hyra ut baddräkter i receptionen, förekommer det fortfarande månntro?

Lämna ett svar