5 plagg du enkelt kan rensa ut

I inlägget ”Sluta betala för saken” skrev vi om svårigheten att rensa ut kläder och saker du betalat dyrt för. Just kläder kan hos många framkalla starka känslor och minnen som gör dem svårare att renas ut än prylar. Tröjan du hade på första dejten med sambon, t-shirten du fick efter ditt första marathon, tighta jeansen du knappt kommer i längre men som du upplevt så mycket kul i, eller kjolen du köpte under shoppingresan med vännerna.

Det finns även en del plagg som är lätta att rensa ut och som du borde göra dig av med, men som kanske ändå hänger kvar längst in i garderoben eller ligger underst i byrålådan. Nu är det dags att ta tag i kläderna nedan som relativt enkelt bör kunna lämna din garderob och ge en liten nystart till din garderob så här i början på den nya året:

 • För små eller för stora plagg. Det vill säga klädesplagg som du växt ur åt det ena eller andra hållet, eller köpt i en förhoppning om att gå ner i vikt eller lägga på dig mer muskler. Om du verkligen gillar plagget och tror dig komma att använda det i framtiden, kan du sätta ett datum inom överskådlig framtid som deadline när du ska kunna ha plagget. Har du inte nått målet då är det dags för det att lämna hemmet.
 • Trasiga och väldigt slitna plagg. Om du inte tycker det är värt att kosta på att få det lagat av en skräddare eller själv ta dig tid att laga det, är det förmodligen inget favoritplagg som är värt att spara.

stackars_strumpa

 • Plagg du inte gillar. Om du inte tycker om plagget beror det förmodligen på att det inte längre känns som du eller kanske aldrig har gjort det. Kanske var det ett felköp eller en gåva av någon med annan klädsmak än du. Med största sannolikhet kommer plagget inte kännas som du i framtiden heller.
 • Plagg som inte används. Kläder du inte använder men ändå behåller hindrar dig från att se klädesplagg som du faktiskt kan och vill använda. Syna dessa plagg i sömmarna och fundera över varför du inte använder dem. Kanske är det dags att släppa taget? Alternativt testa att använda dem ett par gånger närmsta veckorna och se hur det känns.
 • Dubbletter av likartade plagg. Har du liksom de flesta andra flera svarta klänningar och likartade jeans? Är det motiverat och används de frekvent? Annars finns här stor rensningspotential. Genom att bara spara favoriterna bland dubbletterna, eller kanske till och med tripletterna, kan du förmodligen rensa utan att känna att du saknar själva typen av plagg. Eller bestäm dig åtminstone för att inte köpa nya när du slitit ut nuvarande.

Just jeans tycks många ha en stor mängd av. Vi använder jeans flera dagar i veckan, ändå har Herr Minimalist bara ett par och Fru Minimalist två par, varav ett par röda och ett par blå. De sistnämnda syns på bilden nedan tillsammans med två kostymbyxor vilka tillsammans utgör samtliga Fru Minimalist fyra par byxor.

Har du tid över i helgen? Varför inte ta och rensa lite bland ovanstående sorts plagg. :)

Vilka klädesplagg har du själv lätt att rensa ut?

Två par kostymbyxor och två par jeans. Behövs fler byxor än så? :)

Två par kostymbyxor och två par jeans. Behövs fler byxor än så? :)

16 tankar kring ”5 plagg du enkelt kan rensa ut

 1. Karin Svensson

  Jag rensar lätt ut koftor, de jag har köpt har haft dålig kvalité och
  jag blir bara irriterad när jag ser dessa förbannade noppor. ….
  skjuts ut i soporna… inte ens värda återvinningscontainerna.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nej, kläder man blir irriterad på ska inte heller vara kvar. :)
   Miljömässigt är det dock bättre att textilen återvinns.

  2. Maria O

   KappAhl (och andra kedjor också om jag minns rätt) tar emot textilier i alla skick till återvinning, lämna in där nästa gång istället för att slänga i soporna.

 2. Form

  De dubletter som fanns vid rensningen lade jag undan för att tas fram när det ordinarie plagget byts ut.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, så kan man också göra, det är ju toppen! Det är bra om man verkligen gillar båda plaggen, och att det plagg som då blir i bruk inte förväntas hålla flera år (typ en jacka, mössa, halsduk etc) och man förväntas ha samma storlek nu som då. :)

 3. Josefin

  Jag har blivit medveten om material nu på senare år, så för mig är det lätt att rensa ut alla kläder med polyester, akryl etc. :-) Försöker köpa ull, kashmir, siden etc. Det blir dyrt vid det tillfället men håller länge! Och har man is i magen kan man vänta till rean.

  Svara
 4. C

  En fråga som inte har med plagg att göra men med rensning. Hur gör minimalisterna(och ni andra) med foton? Då menar jag fysiska foton, för digitala vet jag att ni skrivit om. Gör ni album? Framkallar ni bilder? Hur gör ni med gamla bilder som redan är framkallade, spar ni eller rensar ut? Vet ni om det finns nån bra tjänst för digitala album? (Är alltid lite jobbigt när man ska visa bilder för folk och bara har massa bilder i en mapp att bläddra igenom vilket jag ofta tycker går väldigt segt, datorn ska tänka och så emellan.

  Svara
  1. Hanna

   Jag skannade in mina foton och alla möjliga papper i Dropbox. Har Samsung vet ej vad det heter till apple.
   Droppbox har jag som ikon i mobilen och datorn. Där kan man göra olika album, så man slipper leta efter hundratals bilder.

 5. L

  Imponerad! Men… mjukis/mysbyxor? Träningsbyxor? Måla/bytadäck/skrotaruntiträdgårdenbyxor (fast ni bor ju i lägenhet)? Långkalsonger (räknas kanske inte)?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Lite otydligt vad din fråga är? :)
   Måla/bytadäck/skrotaruntiträdgårdenbyxor är i alla fall något som vi inte har. Det går väl att ha ett par träningsshorts till det tänker jag spontant. Mjukisbyxor har vi som vi byter om till och skrotar omkring i hemma så fort vi kommit hem från jobbet/ärenden etc. :)

 6. Jema

  Tänkte också fråga om mjukisbyxor att ha hemma, de tycker jag är svårast att rensa ut. Sköna byxor kan en liksom aldrig ha för många av, eller ?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har två par. Ett par långa som är varma och perfekta att mysa i på höst/vinter etc. Och ett par som går till knäna som används på sommaren. Skulle klara mig med ett par om de långa inte var så varma som de är.

 7. L

  :D ”…vilka tillsammans utgör samtliga Fru Minimalist fyra par byxor” stod det så jag förstod då inte om du inte har t ex mjukisbyxor. Till måla/bytadäck/skrotaruntiträdgårdenbyxorkategorin förpassar jag byxor som är trasiga, fläckiga eller jättefula och även om jag tycker det är bra att ha ett par sådana byxor (som man inte är rädd om alltså) så behöver man ju absolut inte tio så ska nog ta och rensa!

  Svara
 8. Matilda

  Skulle aldrig vilja ha ”endast” två par jenas, haha. Skulle inte klara av vardagen då, skulle få en fläck på ena paret, ta det andra paret och dan därpå skulle båda ha en fläck coh inga vara tvättade. Men lite för många kan jag ändå erkänna att jag har, ett par arbetsjeans, 3 kostymbyxor, och minst 5 par jeans och till det 2 mjukisbyxor. Det mest galna är att jag hinner använda allt!!

  Svara
 9. Marie

  Minimalist kan väll tolkas olika, en gråzon som någon av er skrev. Har sett videor från amerika där personen har alla dina ägodelar i en ryggsäck. Men jag tänker hur kul är det. Känns kanske bra om man ska vara borta en längre tid men har man boende måste vissa saker faktiskt finnas där. Minimalism för mig är inte en tävling om vem som har minst plagg i garderoben osv utan att alla kläder och ägodelar man har älskas och kommer till användning. Om det så är 10 plagg eller 50 är ju rätt oväsentligt om allt älskas och används.

  Min resa mot färre ägodelar har pågått i flera år och i flera omgångar. Fick mig dock en rejäl tankeställare efter en resa till min mans hemland där jag såg att hans familj var otroligt lyckliga och fattiga. Jag fick en chock. Tänkte på att den lyckan har jag inte skådad här i Sverige, någonsin. Och i Sverige har vi nästan allt vi vill ha (om vi så tar lån för det, Sverige är ju dom mest skuldsatta i hela världen, så ska vi ha ägodelen på ett eller annat sätt). Men pengar köper inte lycka.

  Har även märkt både ur min egen synvinkel samt sett hur andra agerat att man ofta längtar efter en ny ägodel här i Sverige. Men när man väl fått den ägodelen i sin ägo på ett eller annat sätt så börjar hjärnan sträva efter en annan ägodel istället. Det mönstret vill jag ta bort samt har lyckats nästan till 100 %. Familjen är viktigare.

  Jag började rensa ut mina ägodelar första gången efter en flytt när jag bodde hemma. En hel minilastbil med endast saker från vinden som aldrig någonsin användes (dock 4 personers ägodelar men ändå) sens dess har resan aldrig tagit slut. Kommer inte så mycket nytt in här längre. Har även tagit alla mina saker (förutom studentskylten) från föräldrarnas hus (såg att ni haft ett inlägg om det tidigare) det om något är ju inte minimalistiskt, att ha ägodelar hemma hos dem.

  Var inne på Feng Shui rensa i röran tidigare och där står det att börjar man rensa själv kommer ens nära och kära automatiskt att börja rensa så småningom. Vet ej hur men det stämmer faktiskt. Mamma som alltid varit en inbiten samlare har börjat rensa samt även morbror och morbrodern utan att jag ens pratat med honom om detta med att frigöra energi genom utrensning. För så är det. Alla ägodelar man har tar upp energi i en själv. Varje sak man äger kräver sin tid i ens undermedvetna på ett eller annat sätt, och framför allt underhåll.

  Blev ett långt inlägg men jag har aldrig kommenterat förut. Vill lägga till eftersom ni även skrivit om det tidigare att jag och min familj skänker otroliga mängder till statsmissionen. Ca 2-3 ggr per år fyller vi en Volvo och åker dit vi kvinnor. Vi gör det till en utflykt. Någon av oss börjar störa sig på prylarna hemma och så bestämmer vi en helg några veckor framåt så att alla får tid på sig. Så åker vi dit med grejerna och ibland unnar vi oss en lunch efterråt. Oerhört frigörande, befriande och känns som en sten lyfta från axlarna varje gång.

  Tack för en bra och lättläst blogg med bra fokus. Fortsätt hålla den enkel så kommer nog bara antalet läsare växa. Och vem vet. Kanske det kommer en dag någon från eran familj som kommenterar ”vet ni vilken bra blogg jag läst”, då kanske ni äntligen vågar berätta för nära och kära om bloggen ni driver. Lycka till i fortsättningen för ni gör ett toppen jobb.

  Svara
 10. Pingback: Packa för att flytta utomlands - Jennifer Sandström

Lämna ett svar