Konsumtionsorgien bland influencers

Vi måste prata om det här med influencers som direkt och indirekt uppmanar följare och läsare till konsumtion. Som framställer nykonsumtion som vägen till lycka och vill få oss andra att hänga på tåget med inspirerande texter, bilder, filmer och lockande erbjudanden.

Innerst inne vet du att den riktiga lyckan inte sitter i det du konsumerar. Du blir inte långsiktigt lycklig av att köpa ett par nya skor eller en ny ögonskugga. Förmodligen inte ens av de flesta resor du gör. Det börjar på insidan hos dig själv och du skulle kunna hitta enorm lycka i många av de små sakerna som finns runt om dig i din vardag.

Men vi blir matade med bilder på sociala medier om att konsumtion är vägen mot lycka. Det är under resan till Karibien som kärleken sprakar eller som man hittar det inre lugnet. Att köpet av den senaste mobilmodellen, nya väskan eller outfiten är det som gjorde vår helg perfekt. Hur lägenheten blev top notch med den nya soffan och designkuddarna. Garderoberna svämmar över av kläder och ändå måste man ut och shoppa i helgen för att sedan visa upp det senaste fyndet. Helt utan reflektion eller eftertanke. Men däremot med en stor baktanke. Köpa nytt, få nytt, inspirera andra att köpa nytt så de själva kan köpa och få ändå mer.

Det finns inget hållbart i detta och jag vet att majoriteten av influencers som beter sig som ovan inte har en hållbarhetsprofil. Men det betyder inte att de helt saknar ansvar eller inte kan agera mer medvetet. De växer också upp och får barn en dag, om de inte redan har det idag.

”Kan du se dina barn och barnbarn i ögonen och säga att du kände till att vår tids konsumtionsvanor var en av de största anledningarna till klimatförändringarna, men att du ändå fortsatte att konsumera som om du inget visste?”

Så står det i vår bok ”Prylbanta – Färre saker, större frihet”. Det är våra egna barn och barnbarn som får betala priset för att vi lever som om det inte fanns någon morgondag. Hur ska vi kunna se våra barn i ögonen och säga att vi tyckte den kortsiktiga kick vi fick av att konsumera nytt gjorde att vi struntade i konsekvenserna? Att vi knappt märkte vad konstigt vädret blivit, att naturkatastroferna ökade, att isarna smälte mm, för vi var så upptagna med att söka lyckan i en ny jacka, eller fotografera och visa upp våra nya skor.

Men det är väl ingen som köper något bara för att en kändis eller halvkändis visar upp det på bild eller film? Jo, det är precis det som sker. Framför allt i den yngre generationen. Specifika plagg som visas upp säljer slut inom ett par dagar och en viss pryl säljer plötsligt bättre än liknande av andra märken. Det finns en anledning till att företag är villiga att betala dyrt för att synas hos vissa influencers. De påverkar sina följare/läsare i den riktning företagen vill.

Kan vi inte bli fler som reagerar på, pratar om och börjar ifrågasätta den här konsumtionsorgien som råder bland många influencers?

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något extra och samtidigt vara en inspiration och förebild för andra. Om tillräckligt många börjar agera annorlunda blir det nya beteendet den rådande kulturen. Det krävs bara att en kritisk massa med människor agerar långsiktigt och medvetet.

Även om vi själva ibland visar upp prylar från vårt hem eller kläder i våra garderober, liksom har ett fåtal samarbeten per år, så hoppas och tror jag, att vi inte upplevs som uppmuntrande av icke behovsstyrd konsumtion (?).

59 tankar kring ”Konsumtionsorgien bland influencers

 1. Malin

  Ja, suck. Jag skulle mer än gärna vilja påverka och ifrågasätta konsumtionsorgien.

  Jag har en akilleshäl och det är resor. Jag står emot alla tips om oemotståndliga plagg och inredningsprylar, men när det kommer till resor är det svårt. Jag älskar att se nya platser och de upplevelser resor ger, både i Sverige och utomlands. Blir inte ni ressugen ibland?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jo, vi blir ofta jätteressugna! För 5-6 år sedan innan vi förstod hur stor miljöpåverkan det hade reste vi ganska mycket, 2 gånger per år de första åren vi träffades. För vi älskar också att resa och se nya platser och tycker det har givit oss mycket historiskt sett. Nu var det 4 år sedan vi flög sist, men vi kommer göra en resa med mor- och farföräldrarna i maj förmodligen och sen ev. år 2021 eller 2022 nästa gång. Däremellan finns det enormt mycket fint att uppleva i vårt eget land och grannländer som inte kräver flyg.

 2. M

  Jag reagerar också när jag läser andra bloggar: hur kan de shoppa så mycket?! Reagerar när de köper en ny pyjamas IGEN. Ofta hoppar jag helt över inläggen med shoppingtips men det finns andra inlägg som intresserar mig därför fortsätter jag ändå läsa.

  Svara
 3. Annie

  Jag är gärna med och bidrar till en ny kultur! Får panik av alla bloggar som hetsar till konsumtion och inte verkar ha något som helst dåligt samvete när de lastar upp tonvis av kläder de klickat hem ”i söndagskväll när jag inte hade något annat att göra” i en videoblogg – typ. Ok, fine om det skulle vara med måtta, men de största bloggarna konsumerar långt över måttet och skapar ett ideal som är ouppnåeligt om vår jord ska överleva. Blir så ledsen. Men därför är det tur att ni/vi finns!

  Svara
 4. Elle

  Jag har på senaste tid insett hur befriande det är att inte använda vare sig Face book, Twitter eller Insta. Jag har aldrig hållt på med dem och jag saknar dem inte ett dugg. Som jag ser det är de riktiga tidsslukare! Var ett inlägg på SVT nyheter om mobilberoende för nån vecka sedan och jag tror att många har problem… Jag läser 3-4 bloggar regelbundet och det är i princip det jag håller mig till. Det är denna bloggen (ja känn er privilegiade!), Underbaraclara, Rika tillsammans och Avanzas blogg. Med dessa bloggar och inga andra sociala medier anser jag mig typ vara en sociala medier-minimalist ?

  Svara
  1. Annie

   Jag håller med dig! Tog bort mina sociala medier för ett halvår sedan. Det var fruktansvärt i början. Abstinensen var total.. Men nu är jag bara så tacksam, och fri. Har slutat jämföra mig med andras liv och njuter av min stunder istället för att ägna tid åt att tänka ”Är det här något jag borde lägga upp på Insta?” Puh, att man höll på så! // En annan soiciodigital-minimalist

 5. Julia

  Jag håller verkligen med om att det blir otroligt tokigt att så många influensers eldar på den här komsumtionssnurran ytterligare.
  Såå viktigt och intressant ämne, tack för att ni lyfter frågan!

  Svara
 6. Qwerty

  ”Kan du se dina barn och barnbarn i ögonen och säga att du kände till att vår tids konsumtionsvanor av kött och animalier var den största anledningen till klimatförändringarna, men att du ändå fortsatte att konsumera djur som om du inget visste?”

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tur jag knappt äter kött. ;) Äter kyckling när jag blir bjuden, men hemma kör vi mycket vegetariskt och ibland fisk.

 7. Lana

  Själv levde jag i god tro att bloggaren jag följde tipsade om inredning som hon själv valt men hon avslöjade sig själv som influenser i ett reportage i en branschtidning och då upptäckte jag naturligtvis att det var produkter från återkommande företag som hon använt. Kände mig (lätt)lurad. Eftersom jag nu är medveten så blir jag lite beklämd när kommentarer gjorda av andra läsare(?) påstår att bloggare X eller Y är så jordnära och genuina. Nja, det är nog inte riktigt så.

  Svara
 8. Lana

  Tilläg till tidigare kommentar; eftersom jag läser bloggen håller jag givetvis med om och lever efter att inte konsumera onödiga varor, däremot tar jag gärna del av de bloggar som innebär en liten fest för ögat. Räcker gott och väl.

  Svara
 9. Karlsson

  Hej.
  Jag är vegetrian (äter ibland veganskt mat).
  Jag handlar sällan kläder och prylar.

  Svara
 10. Karlsson

  Jag undrar är det okej att skriva om er i min skoltidning? Jag skriver just nu debatt artikel ”Stoppa shoppings-stressen”.

  Jag vill föresten tacka för tipset om den ekologiska deo. Äntligen en deo utan äckliga kemlikalier och så jobbig klåda. Fast jag tycker det är okej om ni skriver om ekologiska brukningsvaror, t.ex. ekologiskt deo och tvål.

  Svara
  1. Isabelle

   Jag kan rekommendera märket C/O Gerd. Svenskt varumärke, produktionen sker i Norrbotten, produkterna innehåller bra ingredienser, jag tror att de flesta produkterna även är eko (om inte allt är eko så är i alla fall många varor eko). Lite högre prisklass men värt varje krona enligt mig i alla fall! ???

 11. Sara

  Tack för ett bra och viktigt inlägg!

  Jag skulle säga att viljan att plastbanta delvis väckts i denna blogg, och jag tror att det hos vissa kan leda till nykonsumtion (då jag läste att ni köpt iskubslåda i rostfritt köpte jag glassformar i rostfritt strax därefter, kan ha påverkats till inköp. har knappt använt dessa). Jag tycker dock att ska en byta ut plasten, så kan en skänka den på 2nd hand, t.e.x. röda korset och köpa i glas, porslin eller rostfritt på samma 2nd hand. Plastsakerna kommer då köpas av personer som ändå hade valt att köpa plast, fast nytt. Och själv driver en ingen nyproduktion genom att köpa sitt rostfria på 2nd hand.

  Jag har också inspirertas att vilja måla till följd av er blogg, men det var något som ändå skulle göras, men på bloggen fick jag input om att välja svanenmärkt färg.

  Ett behov jag länge haft har varit att hitta en väckarklocka som är så diskret att den inte väcker barn i samma säng. Jag vill inte ha mobilen nära när vi sover egentligen. Via bloggen fick jag tips om aktivitetsarmband med väckning i form av vibration, och vill köpa detta. Detta rörde sig ju dock också om ett redan existerande behov.

  Eftersom jag gallrat bort 85% av min garderob har viljan att köpa basplagg väckts..

  Ja, det är mitt svar på er fråga!

  Svara
 12. Saga

  Det ser ut som en ödets ironi att det är just detta inlägg som ligger överst när jag för första gången på mycket länge går in här på bloggen och läser. Jag följde bloggen nästan från starten och ganska lång tid efter det och vill verkligen understryka att jag uppskattade den mycket och tycker att den har många kvaliteter. Men jag slutade följa den just för att jag tyckte att det var för stort fokus på konsumtion och prylar. Att för många inlägg handlade om att konsumera sig till minimalism (hitta den perfekta väskan, för att kunna klara sig med en enda, osv). Återigen – det finns också mycket jag uppskattade med bloggen, men när det nu fanns ett inlägg om just detta kunde jag inte avhålla mig från att kommentera.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för din kommentar, vad tråkigt men intressant att höra att du tycker den uppmuntrade till konsumtion, särskilt inte nykonsumtion. För det vill vi ju verkligen inte att den ska göra, ska ha det i åtanke ändå mer framgent.

 13. Sussie67688

  Hallå – har ni bara tagit bort det där inlägget om Hemnet huset som blev så kommenterat? Utan kommentar? Ska ni inte ens bemöta kritiken?

  Svara
  1. Hanna

   Satt precis och funderade på samma sak då jag gick in på bloggen för att se om det kommit några kommenterar angående kritiken som riktades mot det inlägget…och så är det borta?! Är det inte bättre att bemöta kritiken istället för att bara plocka bort inlägget som om det aldrig ens funnits?? Känns inte särskilt proffsigt..även om man kanske inser att man gjort ”fel” så kan man ju förklara varför man plockat bort inlägget i så fall..mycket märkligt….

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det som hände var att inlägget gick upp oredigerat när det ff bara var ett utkast, det låg en hel del ändringar i ”autosparat” läge som inte kom med pga att vi åkte på semester och jag glömde helt bort inlägget. Kanske publicerar tillbaka det senare och läser igenom kommentarerna.

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det som hände var att inlägget gick upp oredigerat när det ff bara var ett utkast, det låg en hel del ändringar i ”autosparat” läge som inte kom med pga att vi åkte på semester och jag glömde helt bort inlägget. Kanske publicerar tillbaka det senare och läser igenom kommentarerna och svarar.

 14. Elin Hagberg

  Jag läser väldigt få större bloggar så jag tror inte jag påverkas så mycket av influencers. De flesta stora bloggar är just så ointressanta i min mening för att de handlar så mycket om att köpa saker så för mig biter de sig i foten med sponsrade inlägg.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, samtidigt är väl deras sponsrade inlägg det de lever på så jag kan förstå om man har dem, men tycker ändå att de kan ha ett ansvar i hur man skriver både sponsrat och osponsrat.

 15. Cecilia

  Jag tycker inte ni uppmuntrar till konsumtion, men allra bäst tycker jag det är att höra om när Herr och Fru Minimalist resonerar olika kring konsumtion, köpstopp, m.m. Jag hoppas och tror fler och fler influencers fokuserar på annat.

  Svara
 16. Sofia

  Vad hände med inlägget ”Stressande bostad med potential” och dess intressanta kommentarer?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det som hände var att inlägget gick upp oredigerat när det ff bara var ett utkast, det låg en hel del ändringar i ”autosparat” läge som inte kom med pga att vi åkte på semester och jag glömde helt bort inlägget. Kanske publicerar tillbaka det senare och läser igenom kommentarerna och svarar.

 17. Elsa

  Vad hände med förra inlägget? Har ni lagt locket på? Tråkigt i sådana fall att ni inte svarade alls på det inlägget. Hoppas att det kommer inlägg till, om hur och varför ni gjorde som ni gjorde.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det som hände var att inlägget gick upp oredigerat när det ff bara var ett utkast, det låg en hel del ändringar i ”autosparat” läge som inte kom med pga att vi åkte på semester och jag glömde helt bort inlägget. Kanske publicerar tillbaka det senare och läser igenom kommentarerna och svarar.

 18. Klara

  Vad hände med ert tidigare inlägg – borttaget utan en replik?! Hoppas på förklaring

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det som hände var att inlägget gick upp oredigerat när det ff bara var ett utkast, det låg en hel del ändringar i ”autosparat” läge som inte kom med pga att vi åkte på semester och jag glömde helt bort inlägget. Kanske publicerar tillbaka det senare och läser igenom kommentarerna och svarar.

 19. Marcus

  Fel kan alla göra, däremot är det inte alla som kan stå för dem. . Istället för att låtsas som det regnar vore det uppskattat om ni ville berätta hur ni tänkte med inlägget, varför ni valde att ta bort det och vad ni tycker om inlägget såhär i efterhand.

  Svara
  1. Evert

   Vad har minimalisterna gjort som var fel? Det var ett inlägg som många tyckte var dåligt, men det fanns även folk som tyckte det var ett bra inlägg, vilket jag gjorde. Minimalisterna får väl skriva vad fan dom vill på sin blogg, om det inte passar dig så är det väl bara strunta i att läsa. Inte svårare än så.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det som hände var att inlägget gick upp oredigerat när det ff bara var ett utkast, det låg en hel del ändringar i ”autosparat” läge som inte kom med pga att vi åkte på semester och jag glömde helt bort inlägget. Kanske publicerar tillbaka det senare och läser igenom kommentarerna och svarar.

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det som hände var att inlägget gick upp oredigerat när det ff bara var ett utkast, det låg en hel del ändringar i ”autosparat” läge som inte kom med pga att vi åkte på semester och jag glömde helt bort inlägget. Kanske publicerar tillbaka det senare och läser igenom kommentarerna och svarar.

 20. A

  Jag är inte minimalist, men inspirerad att gå i den riktningen tack vare er blogg (tack för den!). Dock känner jag hos mig själv att det, paradoxalt kanske, finns konsumtion inbakat. Jag har ganska mycket av olika saker då jag fått saker från olika håll och inte varit så intresserad av att köpa, men när jag läser er blir jag sugen på att skaffa EN bra och göra mig av med flera halvrisiga, lite som Saga är inne på här ovanför (men jag menar inte att ni säger så utan mer att det landar så hos mig) och det är ju ändå konsumtion då… Jag har till exempel ett helt gäng mössor (vi är en stor familj också och alla lånar lite hejvilt). Om jag skulle försöka bara ha en mössa i stället så skulle jag nog lägga mycket tid åt just att fundera och sen köpa den perfekta mössan. Det skulle kanske ta mer energi än det skulle ge, tänker jag. Och om den eller något barns mössa försvinner skulle jag behöva köpa nytt vilket vore jobbigt. Å andra sidan håller man kanske reda på sakerna bättre om man har få, som ni är inne på… Ibland tänker jag ändå att ni minimalister lägger mer tid på era få saker och på att rensa gång på gång än vad jag gör med mina många saker (men det kanske verkar så också när ni skriver en blogg helt enkelt :) ). Samtidigt tycker jag ju också att det finns få saker som är så härliga som att göra sig av med saker man inte behöver… Kanske är det samma kickar egentligen, att skaffa och att göra sig av med, bara omvända? Den stora utmaningen är nog att sen leva minimalistiskt.

  Svara
  1. Anne

   Jag håller med dig A, jag blir också inspirerad att rensa av minimalist-bloggar som denna är, men även att skaffa den ”perfekta” versionen av en specifik pryl, tex en mössa, termos, sko eller vad det nu är. Har den senaste tiden börjat tänka mer på minimalism kontra perfektionism (som någon skrev i det borttagna inlägget) och på att sträva mer efter att vara nöjd med det jag har och med det operfekta. När jag pratar med min sambo och säger ”skulle vi inte köpa en ny xxx” så svarar han ”men vi har ju en redan, ska vi inte använda den vi har?” Och jag känner ofta att han har rätt, men det är ju roligare med något nytt och perfekt! Tänker också på att nykonsumtion väldigt effektivt drivs av att vi inte är nöjda, utan missnöjda, och det är ju egentligen inget jätteskönt tillstånd att vara i.

  2. Elin Hagberg

   Jag tycker det kan vara både fel och rätt att byta ut grejer i det läget. Om alla verkligen är risiga hade jag nog köpt nytt om jag var säker på att det skulle leda till färre grejer men om jag flera OK grejer så väntar jag tills jag slitit ut det jag har. Ibland så tar vi beslutet att fasa ut något och det tar rätt lång tid men när det väl är dags så är man faktiskt redo fast man inte är typen som så lätt släpper saker. Ganska nyss sorterade vi bort alla halvdana knivar vi hade och vi har nu kört med de vi har som är bra under ett halvår. Vi har kommit fram till att vi vill lägga till en kniv, en mellanstor men det blir ändå färre än vi hade tidigare och vi kommer ha de som vi har och den vi vill skaffa under mer eller mindre resten av våra liv skulle jag tro.

 21. Eva

  För det första hade jag inte ens jämfört er med influencers, men visst, ni är väl det med publicerad bok och vissa inlägg som är sponsrade. Tänkte inte annars i dessa banor eftersom jag läst er blogg före allt det där. Begreppet var helt nytt för mig fram till i julas!

  För det andra så tänker jag inte på ert inflytande över andras uppfattningar och handlingar. Har så starka egna åsikter så jag känner mig aldrig någonsin hotad när ni eller någon annan har en annan syn på något än jag själv. Det är tvärtom bara intressant. Däremot anser jag inte, som vissa ibland påpekar, att ”det inte finns något rätt eller fel”. Om man har sådana uppfattningar så ger man alla rätt som menar att allt är förhandlingsbart och till och med verkliga observerbara fakta bara är uppfattningar. Då kan man fortsätta slita sönder vår jord och andra människor som ju kanske inte ens existerar annat än som objekt för enskildas fantasi… Nej, vissa åsikter är osunda och bör inte föras vidare och påverka yngre eller vuxna personer som av andra skäl önskar följa en ledare och slippa ta ansvar själv.

  Dessutom är man inte vuxen nog om man alltför lätt påverkas av andras uppfattning. Det är som att den personen ser den andre som någon som ställer sig ovanpå eller så ställer sig den andre under andra människor, dvs är i barnläge istället för att vara vuxen. Influencers skulle ju inte vara det om det inte fanns följare. Alltså är vuxen-barnrelationen inbyggd i begreppet! Detta har varit min tanke hela tiden när jag läste kommentarerna till det inlägg ni just tagit bort.

  Det mest sunda vore, enligt min åsikt nu förstås, om alla inblandade – både bloggare och deras läsare – att man måttes på lika nivå, vuxen-vuxen. Men ett ytterligare problem i det hela blir relationen säljare-kund. Då kan man inte mötas på lika grund. (Jo man kan men då blir det slitningar som kan hindra att det övergripande målet nås.) Jag själv kan inte ens på jobbet möta de vuxna ”kunderna” på lika grund, jag kan ju inte annat än anpassa mig, mina ord, mina (företagets) ”åsikter” till vad kunden blir nöjd med. Annars fungerar inte relationen och företaget kan inte existera. Om kunderna hade mindre makt över säljaren skulle företaget stå mer fritt att jobba enligt dess värderingar och därmed enbart dra till sig likasinnade. Men målet var ju ett annat och då kanske man väljer att anpassa sig istället. :)

  Svara
 22. Michel

  Jag blev inte upprörd över det tidigare inlägget, ”Stressande bostad med potential”. Tvärtom. Jag tolkade det inlägget som att man kan se på bostäder som visas upp nätet eller efter att ha besökt en med ett annat perspektiv när man lever en mer minimalistisk livsstil. Man tänker bort allt ”överflöd” som man själv inte vill ha. Jag kan tänka mig att det blir lite av en ”arbetsskada” när man kikar på fina bostäder som har potential.

  Ni kanske fick er en tankeställare efter så många kommentarer och påpekanden om att hänga ut och dömma någons lägenhet? Om det var anledningen till att ni tog bort inlägget så kan jag köpa det. Jag tror inte att ni är några onda människor, men det vore intressant att höra hur ni har resonerat gällande detta i ett annat inlägg. :) Det känns just nu som att ni bara har lagt locket på.
  Ha en trevlig onsdag!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det som hände var att inlägget gick upp oredigerat när det ff bara var ett utkast, det låg en hel del ändringar i ”autosparat” läge som inte kom med pga att vi åkte på semester och jag glömde helt bort inlägget. Kanske publicerar tillbaka det senare och läser igenom kommentarerna och svarar.

 23. Sofia

  För mig innebär minimalism att man omgärdar sig av saker, företeelser och människor som man värdesätter. På så vis blir ens värderingar och åsikter mer transparenta, då de inte försvinner bland en massa ”fluff”.

  Jag uppskattar när man står för det man tycker, hur obekväma åsikter de än må vara. Ännu viktigare är det att kunna vara ödmjuk inför andra perspektiv och modig nog att verkligen fundera på vad man själv tycker. Det krävs mod både att våga ändra åsikt som att hålla fast vid sin ursprungliga tanke.

  Jag efterfrågar transparens kring varför stressande bostad-inlägget raderades. Ni verkar vara intresserade av vad era läsare tycker annars och jag vill gärna förstå varför kommentarerna till inlägget ignorerades. Jag tror och hoppas att de flesta läsare är ödmjuka och öppna inför ert svar!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det som hände var att inlägget gick upp oredigerat när det ff bara var ett utkast, det låg en hel del ändringar i ”autosparat” läge som inte kom med pga att vi åkte på semester och jag glömde helt bort inlägget. Kanske publicerar tillbaka det senare och läser igenom kommentarerna och svarar.

 24. Helena

  Tycker er blogg är bra då den inspirerar till att verkligen fundera över vad man behöver och varför.
  Kikar ibland in på ”BlondinBellas” blogg och den är helt hemsk när det kommer till att konsumera,

  Svara
 25. Distansare

  Jag har länge funderat över hur influencers får plats med allt hemma (det är åtminstone sällan som de visar att de rensar).

  Svara
 26. jeanette sandelin

  Har 100 % köpstopp sedan 1/10 2015 undantaget skor när de jag har har gjort sitt. Jag använder sönder det jag har :) Alla böcker jag läser lånas på bibblan. Måste något införskaffas så är det 2nd hand/loppis/bortskänkessida på FB som gäller. Alltid EN in = TVÅ ut.

  Svara
 27. Liselotte Willer

  I Danmark ville I have forbrudt jer mod et redaktøransvar og ejeren af huset, samt ejendomsmægleren ville kunne kræve erstatning fra jer for det indlæg, som I slettede. Ligegyldigt om det er slettet, det vil sige for den periode, det var publiceret og skønnede følgevirkninger. I har en professionel blog, og I må forventes at opføre jer professionelt.

  Svara
 28. Veronica

  Vi pratade om detta i fikarummet på jobbet idag. Jag kan faktiskt inte förstå hur det kan finnas så många människor (även i min omgivning) som kan försörja sig som influencer. Det måste betyda att företagen tjänar väldigt mycket pengar på dem om de kan betala alla till sitt levebröd. Det händer väldigt ofta att man ser många göra reklam för samma saker. Tragiskt!

  Svara

Lämna ett svar