3 minimalistiska mobilvanor

Jag har 3 mobilvanor som jag numera tar för givet och inte ens tänker på att jag gör. Men kanske kan någon av dem inspirera dig som vill använda mobilen mindre:

 • Alltid ha mobilen på ljudlös. Mitt default-läge är ljudlös mobil. 1-2 gånger per månad sätter jag på ljudet, exempelvis vid hemleverans av mat etc eller inför ett telefonmöte där jag väntar mig ett samtal en viss tidpunkt. Om inte detta gör att jag missar några samtal? Jo, något samtal i veckan missas som jag nog hade svarat på om jag haft ljud på, men då ringer jag upp när jag noterar det och har tid att prata. Fördelarna överväger nackdelarna, jag känner exempelvis inte att jag måste kolla mobilen för att det plingat att det kommit ett sms, för jag vet inte om att det kommit ett sms.
 • Inte ha mobilen i sovrummet. Den ligger alltid i det angränsade vardagsrummet på natten. Jag vill dels inte fippla med den det sista eller första jag gör på dagen, och heller inte ha strålning så pass nära nattetid. Lite nojigt kanske men det känns bättre i magen.
 • Inga synliga appar på skärmen. Jag har gömt alla appar (utom den tråkiga appen Inställningar) för att inte ögonen ska se någon app och bli sugen på att öppna den, eller muskelminnet mer eller mindre automatiskt öppna en app. När inga appar syns öppnar jag bara de appar jag verkligen behöver genom att söka efter dem. Du kan läsa med om detta i våra två inlägg ”Mer medveten appanvändning” och ”Annorlunda etablerad mobilvana”.

Har du någon bra mobilvana som du tar för given men som skulle kunna hjälpa någon annan? Kommentera i så fall gärna nedan!

32 tankar kring ”3 minimalistiska mobilvanor

 1. Sofia

  Jag har också mobilen på ljudlös och den är aldrig i sovrummet. Jag undviker att ha telefonen allt för nära kroppen, den ligger ofta i jackfickan (vid förflyttning) eller på skrivbordet (jobbet).

  Det känns olustigt att ha mobilen i bröstfickan eller byxfickan, även om jag inte har en aning om hur strålning fungerar. Däremot använder jag inte handsfree, utan håller mobilen tätt intill örat vid samtal…

  Jag hoppas att ni kommer förklara varför bostadsinlägget och kommentarerna raderades. Det är flera personer som har tagit sig tid att delge sina tankar och det bör uppmärksammas, inte ignoreras.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det som hände var att inlägget gick upp oredigerat när det ff bara var ett utkast, det låg en hel del ändringar i ”autosparat” läge som inte kom med pga att vi åkte på semester och jag glömde helt bort inlägget. Kanske publicerar tillbaka det senare och läser igenom kommentarerna och svarar.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Förstår vad du menar med olustigt att ha mobilen nära kroppen, det kan jag också känna. Känns dock ändå viktigare med handsfree (utifrån det jag läst kring mobilstrålning) så det skulle jag börja använda om jag var du, är mycket en vanesak.

 2. Annika

  Jag gillar tanken med allt du skriver om mobilanvändandet, det som får mig att inte vilja gå all in är att lösningen förutsätter att personen man ringer upp, när man själv har tid, inte kör samma grej som en själv… hur tänker du kring det?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är sant, jag har inte upplevt det som ett problem, men kan ju bero på att ingen annan kör samma grej :D
   Jag jobbar på kontor så på kontorstid har jag ofta telefonen framför mig på skrivbordet (eller mötesrummet) och ser att det ringer (eftersom skärmen blinkar till och lyser upp etc).
   Man kan ju ha att telefonen vibrerar/durrar om man vill ha något mellanting, då hör man ju ofta litegrann att det just ringer (eller känner), men det blir ganska diskret. Eller också ha den på ”stör ej”-mode (finns på Iphone iaf) under vissa tider på dygnet, exempelvis efter kontorstid eller en viss tid på kvällen.

  2. Hilda

   Fru Minimalist, vad är den stora skillnaden mellan att ha ljudet på och att ha mobilen liggande framför sig på kontoret (förutom att ringsignalen inte stör sina kollegor i ett eventuellt kontorslandskap)? Du blir ju ändå avbruten i det du gör när det ringer!?

 3. Sofia

  Stort tack för ditt svar!

  Jag talar ytterst sällan i telefon, föredrar sms, men borde nog leta fram mitt handsfree som ligger någonstans.

  Svara
 4. Eva

  Jag har också mobilen på ljudlöst under en arbetsdag eller överhuvudtaget när jag är fullt upptagen på en offentlig plats. Ogillar starkt att prata t. ex. på tunnelbanan. (Också jobbigt att behöva lyssna på andra där pga folks gränslöshet vad gäller privata detaljer.) Har den undanstoppad också, så om något skickat sms eller ringt så ser jag inte det förrän efter dagens/aktivitetens slut. Naturligtvis kan jag kolla på en rast eller så också, men det händer bara när jag verkligen väntar på något besked eller dylikt. Har någon störts av det? Jo, men nu vet folk att jag gör så och väntar sig aldrig snabba svar.

  Detta med att tala i telefon är sannerligen en generationsfråga! Man får sköta eventuella samtal själv under en arbetsdag. Mycket yngre kollegor verkar bara bli nervösa av sådant och därtill märkligt formella, som vet de knappt hur bete sig i telefon med en okänd människa, haha! ;)

  Svara
 5. Hilda

  Själv gör jag tvärtom. ;) Jag har aviseringslampan på för samtal, SMS, Snapchat och Messenger, och även ljud på för samtal och SMS. På så vis vet jag att jag inte kommer att missa någon samtal eller SMS (som ofta kommer från folk jag bryr mig om när de vill ha svar hyfsat fort) och så länge aviseringslampan inte blinkar har det inte hänt något intressant och jag kan ignorera telefonen. På så vis kan jag lägga fullt fokus på det jag håller på med. Utan aviseringslampan att lita på hade jag förmodligen kollat mobilen varannan minut.

  När jag går på ett möte brukar jag lämna telefonen på min plats (med ljudet avslaget). Jag tycker att det är lite respektlöst mot andra mötesdeltagare och sitta med telefonen framför sig. Möjligtvis kan man ha ljudet på om man väntar ett viktigt samtal och säger till om det i början av mötet. Men kulturen är ju olika på olika arbetsplatser. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har hört fler som säger att de skulle kolla på mobilen oftare om de hade på ljudlös just för att de vill veta att inget hänt, typ.

   Kulturen är verkligen olika på olika arbetsplatser, men att sitta och fippla med mobilen på möte håller jag med om är respektlöst, men inte helt ovanligt så man ska nog inte ta det så personligt om det sker. Tror nästan alla småbarnsföräldrar har med sig mobilen på möten om utifall förskolan skulle ringa just då, även om det ju inte är så ofta det händer… Jag har exempelvis alltid privata mobilen med på möten av den anledningen, men lämnar däremot jobbmobilen kvar på arbetsplatsen.

 6. Sara

  Bestäm dig för att bara kolla FB en gång per dag.

  Ha inga notiser påslagna.

  Skaffa gratisversionen av appen Moment och använd under en period.

  Lämna mobilen hemma ibland. Vilken frihet! En dags detox räcker långt.

  Om ni är två (t.ex. du och din partner) som ska någonstans- turas om att ta med mobilen.

  Rensa bort appar regelbundet.

  Lägg nödvändiga appar i mappar så de inte syns lika väl.

  Utnyttja inte varje chans till vila (kön i mataffären, bussresan, bilkön) till att använda mobilen. Låt hjärnan få en paus.

  Förvara mobilen utom synhåll när du är hemma, t.ex. i en byrålåda i hallen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kör FB-fritt i två månader ungefär (från ca fettisdagen fram till påsk) :)

   Brukar också lämna mobilen hemma ibland när Herr Minimalist har den med.

   Gillar också de två sista punkterna, att inte ta upp mobilen i tid och otid. Ibland kommer jag på mig själv och låter bli just detta, likaså att inte alltid lyssna på en podcast eller ljudbok om det bara är 10-15 minuters promenad (till gymmet eller förskolan exempelvis). Och lägger regelbundet mobilen på vår återsamlingsplats för dagliga prylar, och då ser jag den inte pga täckta dörrar som kan stängas för det skåpet.
   http://minimalisterna.se/atersamlingsplats-for-dagliga-prylar/

 7. Lina

  Jag har endast signal när det ringer och bara avisering/notis på sms, resten får jag gå in och kika på när jag använder telefon . Vilket gör att jag kan välja att svara om någon ringer och inte behöver titta på den alls egentligen. Funkat jättebra för mig. Ska ta med tipset att lämna den hemma ibland, det blir väldigt sällan.

  Svara
  1. Sara

   Märker att jag njuter så mycket mer av en utflykt/aktivitet när jag inte har med mobilen. Behöver liksom inte bemöta några impulser att ta fram den, utan kan bara gå upp i stunden. Skönt att slippa bemöta impulsen ”Åh, vad härligt, det måste jag fota!” och istället bara känna ”Åh, vad härligt!”

 8. Lisa

  Det vore jätteskönt med tyst läge, men hur tänker ni då om något t ex händer o man behöver få tag på er snabbt? Jag känner att jag alltid måste ha ljud för att min son ska kunna nå mig till exempel.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Har aldrig upplevt det som ett problem. Men det kan bero på livsfas, vardag och typ av jobb etc, om det funkar att ha på ljudlös eller inte. Våra barn är så små i dagsläget, så på det är mest förskolan som kan ringa akut. På jobbet har jag ofta mobilen någorlunda i närheten och skärmen lyser upp/blinkar till etc när det ringer så ofta reagerar jag på det.
   När vi är hemma är man ju med barnen och då upplever jag att de flesta förstår om man inte svarar direkt, oavsett om man har sin mobil på ljudlös eller inte. Kan förstå att det ser annorlunda ut om man har små barn som kan ringa och behöva hjälp i tid och otid. Då skulle jag nog ha vibration på som alternativ till ljudlös. Eller ställa in så favorit-nummer går igenom trots ljudlös (går på Iphone iaf).

 9. Anne

  Jag har likadana vanor som du.

  1. Alltid ljudlöst, men jag har smart klicka av några orsaker. Dels för att jag kan se klickan som är stor och på svart bakgrund. Jag kan inte se klockor i allmänhet. Den andra, är för att veta hur kallt eller varmt det är. Den tredje är väckarklockan vid behov. Använder klockan bara när jag jobbar eller går utanför hemmet. Min mobil ligger mest i väskan, används bara till att läsa inköpslistan eller skicka meddelande med familjen.

  2. Har aldrig mobilen i sovrummet, den ligger mest i garderoben eller i fickan på min jacka. ibland på skrivbordet när jag behöver använda BankID. Smarta klockan ligger alltid på sängbordet om jag inte behöver använda väckarklockan.

  3. Jag har bara ”meddelandel” på hemskärmen. I mappen har jag appar som mobilens egna och de viktiga appar måste jag använda pga tillgängligheten som Krisinformaton, Kivra, banken och SJ. För då är det dessa appar jag kan få information istället för på fjärr eller inte tillgänglig på webben, som är otillgängligt för mig.

  Använder mest iPad i undervisningen och till bokläsning på fritiden än mobilen. Tack vare era tidigare inlägg om användandet av mobiltelefon har gett mig inspiration, insikt och verktyg. =)

  Svara
 10. Elin

  Aldrig ljudlöst för mig, som hörselskadad har jag nog svårt att höra telefonen på högsta volym så slå av den innebär mer eller mindre katastrof för mig. Skulle aldrig komma på tanken att bara kolla på telefonen om den inte gör något ljud. Inget ljud för sms och inga aviseringar dock. Jag har få appar och störs heller inte av att se dem, jag kollar dem rätt sällan.

  Svara
 11. Susanne

  Alltså är det locket på nu om det där borttagna hus inlägget som blev så kommenterat förra veckan? Ni bara går vidare som om inget hänt? Tråkigt! Hade gärna hört hur ni resonerar.

  Svara
 12. Ina

  Man borde ifrågasätta behovet att vara anträffbart i tid och otid även om man har barn. Det är inte så långe sen vi hade bara fast telefon och livet fungerade. Tror inte att dagis skulle kollapsa om de inte fick tag på förälder omgående. Det finns också rätt många yrke där man inte få/kan använda mobil.

  Svara
 13. Gustav

  Såg följande på youtube för ett tag sedan och har provat under ett par veckor:

  https://youtu.be/o41gmz1J4Og

  Tipset går ut på att göra skärmen i gråskala. Att säga att mobilen blir tråkig för ögat är något av ett understatement. Eventuella ticks att kolla blocket en gång i kvarten självdör.

  Kan varmt rekommenderas om man behöver ha en smartphone för vissa funktioners skull, ex bank-id, smidiga parkeringsappar, eller dylikt men vill/behöver avprogrammera de nu klassiska beroendesymptomen av sociala medier.

  Svara
 14. Hanna

  Själv har jag sedan flera månader tillbaka gått tillbaka till en dumbphone (givetvis begagnad). Har den sällan på mig under arbetstid, vilket gör mig fokuserad på till och med de mest tråkiga arbetsuppgifterna. Bortsett från att jag får ha lite framförhållning vad gäller ekonomi, biljettköp, kartor och annat diverse krafs så har detta tilltag berikat mitt liv oerhört. Dessutom behöver jag bara ladda den någon gång i veckan.

  Svara
 15. msFIRE

  Aldrig notiser påslagna och ta bort alla appar för sociala medier! Ska någon kontaktas via t.ex. facebook så ska det vara lite omständigt och tvunget att göras via dator.

  Hälsningar,
  msFIRE svenskafire.se

  Svara
 16. Jenny L

  Bra tips att gömma appar, ska försöka direkt!

  Har inga ljud för aviseringar. Har aviseringslampa endast för mail, ej för instagram. Har mobildata avstängt nattetid.

  Tack för intressant sida. Börjar just förbereda en rensarprocess. Har dock lite mer smak för färgglatt och retro än vad jag ser i ert hem, minimalism kan vara olika :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Minimalism kan helt klart vara olika och det SKA vara olika. Det ska spegla ens personlighet, intressen och livsstil. :)

 17. Eva 2

  Som sign. Eva skriver kanske det är en generationsfråga, både detta att vilja titta i appar, och att ringa (eller inte ringa). På jobbmobilen har jag apparna för växeln, mail, kalender, kontakter, och påminnelser på startskärmen, samt de gröna telefon/sms knapparna, och också klocka, kalkylator, Office Lens (skanning) och SVT Nyheter. På en sidoskärm ligger några fler appar; anteckningar, krisinformation, inställningar, kamera och bilder. På den privata mobilen ungefär samma men kompletterat med bl.a. Sveriges radio, en träningsapp för bokning, en väderapp och några reseappar som SJ, SAS och SL. Google Books också, med en bok på gång. På mitt jobb ringer folk inte vid sina skrivbord utan grundregeln är att gå iväg för att föra eventuella telefonsamtal.

  Att detta att tala i telefon är en generationsfråga tror jag delvis beror på att man idag sällan får pratsamtal från okända som inte är ute efter att försöka sälja på dig något eller få dig att göra något så de kommer åt dina pengar, t.ex. logga in på Bank ID. Därför finns idag ingen anledning som helst att svara på telefonsamtal från okända personer som inte redan står i kontaktlistan (de kan alltid prata in något i mobilsvaret, men det händer sällan eller aldrig att de gör det.) Ett utlandssamtal kan man svepa bort direkt, fick t.ex. nyligen ett samtal från Italiens landsnummer men jag känner ingen i Italien och svepte bort samtalet omgående.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant reflektion kring det där att dagens telefonsamtal i stor utsträckning består av någon form av ”negativt” budskap, och att det skulle kunna vara en anledning att många i senare generationer drar sig för att lyfta luren. ;) Vi har kanske även fått mindre träning i ”positiva” telefonsamtal i och med att många ”pratar” med varandra via chat och meddelanden och är därmed ovana telefonpratare.

 18. Eva 2

  Funderade idag över om ni som prylbantat även app-bantar och tar hänsyn till riskerna med att ha olika appar? Idag 30 mars 2018 kom det t.ex. fram att 150 miljoner användares konton och lösenord stulits ur MyFitnessPal-appen. Andra stora konto-stöder är LinkedIn-hacket 2012 (6,5 miljoner användares konton stals, däribland mitt) eller Equifax (143 miljoner kunder). Funderar ni på sådant när ni prylbantar (app-bantar?) och hur tänker ni kring det då? Frågar för att få tips…

  Svara
 19. Cecilia

  Som arbetssökande måste jag vara anträffbar för Arbetsförmedlingen och eventuella arbetsgivare under kontorstid, men övriga tider har jag mobilen på ”stör ej” på vardagarna. På helgerna har jag den oftast helt avstängd. (Inga anhöriga, så jag gör som jag vill när jag ät ledig!) Känns även bra att inte ha något stöldbegärligt med sig när man är ute och promenerar.

  Försöker också låta bli att kolla mailen i tid och otid genom att inte ha några aviseringar utan bara gå igenom dem själv en gång om dagen. Men som någon skrev, så kan det också leda till att man undrar om det hänt något och måste kolla ändå…

  Rent allmänt känner jag att jag mår bättre av att bara använda dator/mobil till det nödvändiga, som att (i mitt fall) söka jobb/skicka aktivitetsrapport till AF/skicka närvarororapport till FK, betala räkningar, läsa mail o.d. (Har t.o.m. mina två bloggar låsta för tillfället.) Jag saknar ju inte telefonen när den är avstängd, men när den är på blir det lätt en sorts reflex att kolla diverse saker. Det är nästan så att jag funderar på att aktivera min gamla vikbara, icke-smarta mobil igen, haha! :-)

  (Har precis läst er bok om att prylbanta eftersom jag ska försöka rensa både bland saker och andra tids- och energitjuvar. Och jag lånade förstås boken på biblioteket!)

  Svara

Kommentera