Hur mycket kan man mysa egentligen?

Har du också hemma-myskläder du använder för att markera skillnaden mellan jobb och ditt representativa jag, och hemma och ditt lediga, avslappnade jag? Här hemma åker myskläderna på direkt efter att vi kommit hem från jobbet, utflykt eller när gästerna har lämnat oss.

Även på morgonen åker myskläderna på innan det är dags att bege sig av till jobb eller lämning på förskola. Alla med småbarn lär sig den hårda vägen att jobbkläderna sätts på i princip när barnen sitter klara påklädda i barnvagnen, för fram tills det innebär det bara onödig risk. ;)

Men bara för att man dagligen använder myskläder där hemma (eller till och med vid ett snabbt besök i kvartersbutiken kanske), så innebär det inte att man behöver en hel hög av dem och flera varierande uppsättningar. Det anser åtminstone inte vi. För vi kan ju rent krasst bara bära en uppsättning åt gången i alla fall. Och ofta hittar vi favoriter som används mer frekvent ändå.

Tre par utrensade mysbyxor.

Jag har rensat ut flertalet av mina myskläder och numera har jag ett par byxor och två tröjor som ingår i min myskläder-outfit. Dessa tröjor är hoodies, en klassisk Houdini och en från Norröna, som används även i andra sammanhang; utflykt i skogen, lager på lager kalla vinterdagar i pulkabacken eller som jacka sommartid. Båda tröjorna är 6 år gamla och har hållit förvånansvärt bra med tanke på hur ofta de används.

När det är för varmt för hoodie som myströja hemma används linnen istället. Dessa linnen är inte specifika hemma-mys-plagg utan de har flera användningsområden, som exempelvis under en skjorta eller tröja till vardags, som sovlinne när det är kallt, eller helt enkelt som linne en varm sommardag ute bland folk.

Byxorna är det hemmaplagg som mest sällan får lämna hemmet, även om det händer för en lekstund på innergården eller liknande. När det gäller just mysbyxor så hade jag tidigare 4 stycken att variera mellan. Ett par riktigt bylsiga, mysiga ganska tjocka som mest användes på vintertid. Ett par tunna träningsbyxor som även kunde användas vid träning hemma eller på gymmet vid behov. Ett par ¾ byxor som mestadels användes på sommaren liksom ett par träningstights som var lite högre i midjan och tjockare i materialet som jag enbart yogade i.

4 byxor för hemmamys, hur mycket kan man mysa liksom? Byxorna på bilden lite högre upp är de tre som rensades ut. Numera har jag bara ett par mysbyxor och det är träningstightsen jag tidigare yogade i (vilket jag ff gör hemma). De är mjuka och inte så ”plastiga” och glansiga som vissa träningstights kan vara. Dessutom har de hög midja med mudd vilket också varit skönt när man efter två barn tätt inte är i sitt livs form. Jag trodde länge att jag ville ha ett par pösiga mjukisbyxor men faktum är att jag trivs mycket bättre i dessa tights.

Hur stor är din uppsättning av hemma-myskläder?

31 tankar kring ”Hur mycket kan man mysa egentligen?

 1. Sofia

  Hm, jag har fler mysbyxor (4st) än vanliga byxor (3st). Då har jag nyss rensat ut två par mysbyxor…

  Svara
 2. Josefin

  Jag rensade ut allt för två år sedan, då alla myskläder var kläder som var för slitna för att visas på stan, typ ;-) Önskade och fick av mina föräldrar i julklapp ett mjukisset från Lexington. Använder med vit tshirt under eller ett linne. Utan hoodien om det är varmt. Plus ett par raggsockor. De två tshirts/linnen jag har hemma är alltid sådana som liksom inte går att ha på jobbet/stan pga så utslitna, men ändå hela å rena. Bär vita bomullslinnen under skjortor, tröjor etc men upplever tyvärr inte att livslängden är suuuperlång på ekobomullslinnen? Använder iofs typ varje dag & har en 3 st, å de håller ok kvalitet ett år.

  Även fast både jag och sambon tar på myskläder direkt när vi kommer hem, är vi noga med att inte ”åka till stan” i mjukisar etc. Töntigt kanske? Jag är inte särskilt brydd egentligen men där går min gräns :-)

  Svara
 3. Annie J

  Har inga myskläder och har nog aldrig ägt några. Varför ska jag klä upp mig för kontoret och sen klä mer mig för min familj? Hemma sätter jag helt enkelt på mig ett förkläde när vi lagar mat eller pysslar. Tror aldrig barnen förstört några kläder för mig faktiskt. Rekommenderar Jennifer L Scotts böcker. Hon förespråkar en 10 item wardrobe och att man alltid ska klä sig presentabelt.

  Svara
  1. Eva

   Intressant det där med att man inte bör klä ned sig inför sin familj. Har tidigare bara hört det från kvinnor från Mellanöstern, att de inte kan tänka sig att klä sig sämre hemma än borta. De sparar de bästa kläderna för hemmabruk! Kanske beror det lite på slöjan, att de kan ta ut svängarna mer inom familjen när de annars bär nedtonad klädsel och täcker det mesta av huden nästan överallt.

   Enda anledningen till att jag aldrig (fram till senare tid) använt myskläder är att jag vuxit upp med vanan att alltid vara beredd på besök och att spontant gå utanför tomten. Nu när jag ibland faktiskt inte är lika ”klädmässigt förberedd för allt” blir jag latare och orkar inte byta kläder och skjuter upp att slänga soporna (en rejäl bit bort) eller att spontant gå en promenad. Lösningen antar jag ligger lite i Fru Minimalists inlägg. Jag borde se till att bara ha myskläder som ändå är okej för den där spontana promenaden. Vill inte att kläder/klädbyten ska bli orsak till ofrihet, stänga en inne och förvandla en till en latmask. ;)

  2. Marina

   Håller helt med!!! Varför klä ner sig för sin familj?? De är ju det värdefullaste som finns.

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag känner dock inte att jag klär ner mig. Jag klär bara om. Har alltid gillar mina myskläder oavsett vad de varit. Men att gå runt i skjorta och kostymbyxor och sedan hålla på med kladdiga småbarn och krypa runt på golvet och leka. Nej, det skulle slita onödigt mycket på vanliga kläderna och inte alls vara bekvämt. Kan ju bero på vilka vardagskläder man har på jobbet, vilken livsstil man har hemma och vad man tycker är bekvämt. :)

  4. E.M.

   Kan inte ha samma kläder hemma som borta. Har två katter så alla kläder som används hemma blir täckta av katthår. Byter när jag går ut, dels för att kläder fulla med hår ser tråkigt ut, dels av respekt för eventuella allergiker, och mycket för att hemma vill jag ha gosiga kläder på mig :)

  5. Snålcoachen

   Jag skulle inte trivas om jag alltid behövde tänka på att klä mig presentabelt. I den här familjen älskar vi att mysa runt i pyjamas, morgonrock eller mjukiskläder på kvällar och helgmorgnar. Eller när man är sjuk och bara vill ha mjuk flanell eller velour mot kroppen. Vi hinner njuta av att se varandra i finkläder också :)

   Tycker för övrigt det finns riktigt snygga mjukiskläder! Inte behöver man hasa runt i noppriga, urtvättade eller illasittande plagg bara för att det ska mysas.

 4. JP

  Har bara jobbkläder på jobbet. Hemma är det mjukisar/yogakläder – ullinnen året om och oftast ulltights på vintern och sweatshirtshorts på sommaren. Byter till ett finare par tights om jag ska ner till byn och handla. Bor i Norge och där jag bor är det en avslappnad klädstil. Älskar det.

  Svara
 5. Karin Svensson

  Jag bor på två ställen, i lägenhet på vintern och i sommarstuga på sommaren långt in på hösten.
  I stan kallar jag mitt ombyte för nattkläder, då tar jag på mig linne, trosor och en morgonrock.
  Allra helst vill jag göra det direkt när jag kommer innanför dörren efter jobbet, men eftersom jag
  är hemma vid 15.30 så får jag dra ut på det till 18-19 tiden. (ifall någon skulle komma på besök)

  I stugan kliver jag i mina stugakläder så fort jag vaknar , ett par gamla byxor, mjuka o sköna med målarfärg, lim och
  annat jobbrelaterat, en illa medfaren tröja väljer jag ur stugaklädshögen och sen går jag runt i de här kläderna hela
  dagen. Målar lite där, snickrar lite här och vips har dagen gått och då….. japp, då åker nattkläderna på. De sällsynta
  gäster jag har de får tåla att se mig i morgonrock kl. 17.30 ibland, och grannarna… de är vana.

  Svara
 6. veggiehäxan

  Jag skaffar inga speciella myskläder för att bara ha hemma. Brukar ha sånt jag trivs i men som är för slitet eller urtvättat för att visa mig i ute. Oftast tights eller mjukisbyxor. I övrigt använder jag den tröja eller linne jag råkar ha på mig. Gamla slitna favoriter använder jag hemma tills det är utslitet och kastas.

  Svara
 7. Anne

  För något år sedan tog jag tag i min garderob, framför allt myskläderna. Jag insåg att jag klädde mig i slitna mjuka kläder i princip alltid på vardagarna, och det blev liksom för slappt. Eftersom jag cyklar till jobbet och sedan direkt byter om till jobbkläder 5 av veckans 7 dagar (jobbar inom vården) så blev det liksom alltid slappa och lite slitna kläder som jag gick runt i. Nån gång gjorde jag något ärende på stan efter jobbet, och fick syn på mig själv i en spegel inne i en klädaffär, i formlösa träningskläder, cykelhjälm och regnjacka. Tänkte att nu vill jag styra upp detta och inte känna mig så slapp jämt. Så jag skaffade ett par svarta stretch-jeans som jag har att cykla i till jobbet, parar ihop dessa med några enkla men fina tröjor, nån skjorta, jacka och sneakers. Funkar helt ok att cykla och bli lite svettig i dessa kläder. Det har blivit min vardags-garderob, som också funkar att dra ner på stan i efter jobbet i. Eventuellt byter jag byxor när jag kommer hem till några ännu mer bekväma, i så fall ett par svarta tights eller tunna träningsbyxor om jag bara ska gå omkring hemma. På helgen däremot njuter jag av att inte gå klädd i vård-kläder. :) Då åker fin-jeansen på, tillsammans med nån snyggare tröja, eller kjol/klänning.

  Svara
  1. Distansare

   Jag känner såååå igen mig, eftersom jag också jobbar inom vården. Det liksom lönar sig int att anstränga sig mer än så och så vill jag int göra det så avancerat eftersom man ska ju ändå byta om när man kommer till jobbet. Dessutom, har vi hund och katt här hemma. Så det lönar sig int alltid att byta om till nåt annat än myskläder och till viss del oömma kläder. Men jag försöker hitta mer myskläder/bekvämma kläder som ser lite mer representabla ut. Som t.ex. mer slimmade mjukisar.

   Jag längtar oerhört mycket efter den dagen då jag börjar jobba som lärare och int längre har på mig myskläder till jobbet. Utan man får göra sig lite ”fin” för att man ska till jobbet och kan ha utsläppt hår om man känner för det.

 8. Maria O

  Jag varierar mellan lite med presentabla myskläder som stickad klänning och ullstrumpbyxor och mer slarviga mysbyxor med myströja. Kan inte tänka mig att gå i blus och kostymbyxor hemma, dels för obekvämt att krypa upp i soffa, dels vill jag inte få fläckar på de kläderna. Klänning & strumpbyxor lämnar jag hemmet i på fritiden, men mysbyxorna kommer som längst till trädgården.

  Svara
 9. Elin Hagberg

  Jag tar ibland av mig byxor/strumpbyxor men då jag också ofta har långa tröjor eller klänningar så tar jag vanligen inte på något annat utan går barbent. Tröjor har jag oftast samma hela tiden. Möjligen om jag har något som är vitt tar jag av det om jag inte lyckats spilla på det själv på jobbet.

  Svara
 10. MD

  Har inga myskläder utan använder pyjamas till det. Så jag har bara köpt ett par sovshorts till sommaren och ett par långa flanellbyxor till vintern. T-shirts som blivit för sjaskiga för vardagsbruk blir sov-t-shirts tills de är helt utslitna, och skulle det vara kallt tar jag antingen min morgonrock eller en föreningshoodie som inte används till vardags, bara i föreningssammanhang. Ibland använder jag träningstights hemma också, har en del eftersom jag löptränar utomhus året runt och behöver kläder för alla temperaturer och väder.
  Byter oftast inte om efter jobbet om det inte är något särskilt plagg som är obekvämt, men på helgen går jag i pyjamas tills jag måste lämna hemmet. Det gör att jag känner mig mer ledig, det betonar verkligen att det är fritid och inte jobb.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kan förstå att vissa använder pyjamasbyxor som myskläder. Själv äger jag inga pyjamaskläder men vet ju av tidigare erfarenhet att de också var sådär mysiga och sköna.

 11. Klara

  Sätter på mig myskläder varje morgon när jag vaknar samt direkt när jag kommer hem. Har två hoodies och ett par tights. Upplever på så sätt att det går längre mellan tvättarna eftersom att jag kan använda samma kläder längre. Nu har jag ju varken familj eller sambo att klä upp mig för, så kanske därför jag blir förvånad över att så många inte vill ”klä ner sig” för sin familj. Däremot går jag ut i mina myskläder ibland för att handla, som någon slags markering mot att alltid se uppklädd ut (bor i Stockholms innerstad). Ibland skäms jag, ibland inte. Det är iallafall uppfriskande!

  Svara
 12. Karlsson

  Vad räknas som myskläder? Är det själva tyget eller vilket syfte? Om det är byxor som inte är jeans? Alltså sweatpants? Jag brukar unvika kläder som drar till sig katthår (jag har 1 gammal katt och 1 kattunge hemma). Fleacetröja (kläder av plast), de kan ge stötar och ibland fastnar katthår på.

  Jag har kläder som inte väcker obehag, kostymkläder tycker jag inte om. Pga jag lider av andningsbesvär (jag är normalviktig).. Jag ska söka hjälp och kolla om jag har astma.

  Jag är ickebinär, och måste vänta för att kunna ha kläderna som jag vill ha. Och måste vänta för att börja leva.
  Jag gör en utredning för att kunna operera mig.

  Jag bor väldigt nära till landet, eftersom jag kan se åkern (där de odlar) från mitt sovrum.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag skulle säga att det mer är syftet och känslan är vad det är för tyg etc i plagget som avgör. Vissa tycker nog att slitna jeans kan vara hemmamyskläder, medan jag tycker jeans känns för stelt i tyget oavsett stretch eller slitningsnivå ;) men det är ju min subjektiva bedömning. Jag behöver mjuka byxor och tröja, men det kan ju bero på att jag ofta har kostymbyxor, kjol och skjorta på dagtid, dvs lite tighta och ”stela” kläder. Vill liksom ha kontrast till det när jag kommer hem.

 13. Konni

  Ni brukar skriva att ni inte tvättar kläder särskillt ofta (i andras mått mätt såklart). Ett par “hemmabyxor” låter därför väldigt lite i och med de små barnen (ni skriver att ni väntar med jobbkläderna pga eventuella olyckor).
  Hur länge klarar sig dessa ett par mysbrallor? Har du något alternativ ifall de skulle bli fläckiga dagen efter tvättdagen?

  Sen undrar jag, utifrån ett miljöperspektiv, om du gör av dig med 3 par andra mysbrallor (kastar, skänker, säljer), kommer ju dessa som är kvar tvättas oftare än om det fanns två par kvar, som man varvar (då menar jag ett av byxorna som du redan hade). De kommer självklart därmed ha en kortare livslängd pga mer slit, och då kommer du snabbare behöva ett nytt par… är det mer milkövänligt än att bara behålla ett av de gamla? Eller är ibland minimalismen viktigare än miljötänket?

  Hade varit kul att höra era tankar.

  Svara
  1. Ancha

   Konni, exakt så tänker jag med! Är också nyfiken på era tankar kring detta.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tvättar nog mysbyxorna minst gång i månaden. Inte så mycket för att de blivit synligt nedskitade utan men för att de inte känns fräscha längre, ibland har det körts något varmt yogapass eller styrkepass hemma i dem. Efter en sån grej brukar de åka i tvätten. När de tvättas brukar jag oftast använda ett par rentvättade träningsbyxor.

   Jag ”punkt-tvättar” dem ibland om det kommit någon kladdig barnhand eller spillt något på dem. De mysbyxor jag har nu är väldigt förlåtande i färg och mönster, dvs fläckar syns inte så bra, så någon småfläck kan det nog finnas utan att varken jag eller någon annan direkt märker av dem.

   Spontant skulle jag säga att det måste vara mer miljövänligt att behålla några av de gama. Vad som inte framgår av inlägget var att två av mysbyxorna på bilden även hade gått sönder rejält. De ena svarta paret på mer än en handfull ställen efter att ha lagats i omgångar och de andra svarta byxorna i rumpan vilket lagats flera ggr men envisades med att bli hål igen och igen (jag fattade piken tillslut ;) ). Så de enda som jag skulle ha kunnat behålla tillslut var de rosa, och de var de jag gillade minst. Då kändes valet att rensa ut allihopa ganska lätt.

   Att två av fyra byxor gått sönder i kombination med att jag, som man ofta gör, hittade ett par favoriter som användes mest frekvent medan övriga bara förvarades, gjorde valet ganska enkelt att rensa ut majoriteten och bara behålla favoriterna.

 14. Birgitta

  Jag har aldrig förstått mig på myskläder. Varför slösa pengar på kläder som inte är snygga/fina/vackra??? På vardagarna behåller jag normalt arbetskläderna på när jag kommer hem, och på helgerna har jag antingen jeans eller klänning – vanligtvis klänning. Vad kan vara mer bekvämt än en mjuk jerseyklänning? Jag har också alltid skor på mig hemma, och vanligtvis högklackade skor måste jag erkänna. Jo, jag tycker lite synd om mina grannar som får höra mig klappra runt på mina klackar, men återigen – det känns som pengar i sjön att betala för platta skor utan klack… Och att gå omkring i sockor utan skor tycker jag är direkt obehagligt – man får ju liksom inget grepp utan bara halkar runt!

  Svara
 15. madnor1

  Ingen alls! Kör uppklädd hela dan tills jag går och lägger mig, då blir det pyjamas. Har helt tagit bort myskläder i mitt liv, vill jag vara mer avslappnad väljer jag en av mina mjukare klänningar (har nästan bara klänningar!).

  Svara
 16. CJH

  Äger inga egentliga myskläder, utan använder gamla utslitna jeans till sådant. Eller vanliga jeans. Eftersom jag jobbar på en firma där det är OK att bära jeans och jag inte går till restauranger med dresscode använder jag sällan aldrig andra byxor. Ibland gamla blåställ från ett gammalt sommarjobb i garaget. Men skulle aldrig bära ett par träningsbyxor annat än under idrottsutövning.

  En bra grej är att mitt nya jobb förutom kontorsjobb innebär visst fältarbete. Vi får därför ta ut en uppsättning arbetskläder med firmatryck per år! Funderar på att bara ha firmakläder på jobbet istället för ”vanliga” kläder. Man kan ju ha sådana byxor på kontoret också.

  Svara

Kommentera