Ett mycket tomt rum.

Mer medveten appanvändning

Få läsare har nog vid det här laget missat att jag har något av en hatkärlek till min mobiltelefon. Den tillför på många sätt praktiskt värde i mitt liv men kommer även med onödigt stora kostnader i form av tid, fokus och mental närvaro. Mycket på grund av min bristande självdisciplin på området. Det är anledningen till att jag för en dryg vecka sedan dopaminbantade min mobiltelefon samt att jag denna vecka testat obligatorisk sökning efter appar.

Vad jag menar med ”obligatorisk sökning efter appar” är att jag tvingar mig själv att söka efter apparna istället för att snabbt och enkelt identifiera dem visuellt eller med muskelminnet. Rent praktiskt har jag löst det så att jag dumpat alla mina appar huller om buller i en och samma mapp med undantag för telefon- och SMS-appen. Min förhoppning vid experimentets början var att mitt användande skulle bli mer behovsorienterat och mindre automatiskt och vanedrivet. Men hur gick det då?

Till vänster, den numera mycket ostimulerande startsidan i mobilen. Till höger, ett exempel på appsökning.

Till vänster, den numera mycket ostimulerande startsidan i mobilen. Till höger, ett exempel på appsökning.

Första dagarna var otroligt intressanta. Jag låste flera gånger om dagen upp mobiltelefonen och svepte lite förvirrat åt höger och vänster utan resultat. Därefter försökte jag dra mig till minnes varför jag tagit upp telefonen även det utan resultat för att därefter något förläget låsa skärmen igen. I två av tre fall så fanns det ingen konkret anledning till mitt besök i telefonen.

Efter ett par dagar förändrades beteendet. Jag började så smått att glömma bort vilka appar jag hade eftersom jag inte längre kunde se dem och jag kom ihåg dem igen först då ett konkret behov uppstod. Vid dessa tillfällen orkade jag inte leta efter dem i den kaotiska app-mappen utan sökte efter dem istället. Även vid de tillfällen då jag bara var ute efter förströelse så gjorde kravet på en medveten och aktiv sökning att jag hann ifrågasätta mitt agerande innan jag hunnit uppslukas av någon app i onödan.

Nu efter en veckas experimenterande har jag bestämt mig för att behålla denna konfiguration då min användning av telefonen minskat drastiskt både vad det gäller frekvens och total tid. Jag kan med andra ord starkt rekommendera detta experiment om även du tycker att du använder mobilen onödigt mycket till bekostnad av andra högre prioriterade aktiviteter.

Några sista tips för framgång är att enbart visa upp en riktigt tråkig app på app-mappens förstasida, samvetsgrant lägga övriga appar huller om buller samt flytta de mest dopamintriggande skurkarna relativt långt bak. Lycka till! :)

Vad är ditt bästa tips för att använda mobilen mer behovsorienterat?

19 tankar kring ”Mer medveten appanvändning

 1. Form

  Jag har också gömt apparna men strukturerat. De vanligaste som jag använder ligger i mappar längst ner. Resten ligger i ämnesmappar sorterade i bokstavsordning på två sidor.

  Inga appar syns för att komma till en app måste man trycka på mappen och sen svepa åt höger.

  Svårt att förklara hade lagt in en bild om det gått.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror jag förstår hela upplägget förutom hur du skapar en helt applös förstasida i respektive mapp. Det går inte speciellt bra i iOS iallafall men kanske på Android? :)

 2. Jonas

  Räckte det inte med dopaminbantningen förra veckan? Vilka appar är det du har kvar som det faktiskt Går att fastna i? Jag antar att du inte sitter i sitter i Res Smart och jämför olika sätt att åka mellan Telefonplan och Hötorget ;) Men bra tips ändå, lite som att det är dumt att ha godiset ligga allra längst fram i skafferiet om man vill äta mindre.

  Ett tips jag av misstag kom på förra veckan är att glömma ladda telefonen på natten och åka iväg utan laddare (kanske 30% laddning?). Batteriet räcker utan problem till telefon, sms och kamera, men inte till att slösurfa eller kolla på kattklipp.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det handlar inte så mycket om att jag fastar i någon app längre utan mer om att jag fortfarande lite halvomedvetet låser upp mobilen och flippar runt lite mållöst i jakt på något (troligen en dopaminkick). Men att precis som du beskriver det gömma undan det färgglada aptitretande ikon-godiset gjorde överraskande stor skillnad. Jag tror skillnaden måste upplevas, svårt att beskriva på ett rättvist sätt. :)

 3. Ida

  Ett toppensätt att organisera upp mobilen tycker jag!
  Jag ”KonMari”-rensade min mobil exakt såhär för ca ett år sedan, och har inte sett tillbaka. Får ett mycket lugnare intryck när jag låser upp telefonen. Tyvärr programmerar hjärnan snabbt om sig och hittar ”förströelseappar” som exempelvis instagram genom att snabbt söka på ”i” i sökrutan ändå. Det krävs nog att rensa hårdare bland apparna för att det ska fungera helt, men det blir mycket mindre slösurfande sedan jag rensade på det viset och aktivt måste söka efter varje app, och efter att jag tog bort alla former av spel på mobilen förstås ;)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter helt livsfarligt att välja appar utifrån kriteriet ”does it spark joy?”. Blir väl bara social media och spel kvar till slut? ;)

 4. Christian Davén

  Tack för tipset! Jag som kör Android har nu rensat min ”hemskärm” till att vara ett sökfält och en stor ”widget” med min kalender och att göra-lista. Om jag vill starta en app, kan jag bläddra eller söka.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Snyggt! Faktum är att inspirationen till detta experiment och inlägg till stor del kom från min bror som också kör Android och har ungefär samma konfiguration som du. :)

 5. Ida

  Jag tänkte mer som så att ”Tillför den här appen nytta till mitt liv?” ”Underlättar den här appen mitt liv, eller tar den bara tid från annat jag hellre vill göra?”

  Man behöver inte ta det där med ”spark joy” så bokstavligt ;)

  Jag snubblade över den här videon på youtube och tyckte att det verkade vettigt:
  https://youtu.be/7_dPPxepOxk

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Då är vi inne på samma spår. Jag tror generellt på att alltid utgå från värde, frekvens, redundans och allra sist ”joy”. Annars finns nog risken att man sitter med ett boende, kalender alternativt mobiltelefon fylld till bristningsgränsen med saker man ”älskar” men som trots det inte alltid får en att må bra, trivas eller komma närmare sina mål. :)

   Tack för länktips, intressant! :)

 6. K

  Hej, tänkte bara fråga varför ni ibland byter bild på era inlägg?
  När man går in på bloggen (via telefonen) är det bilden jag möts av och när det är en ny bild blir jag så glad = nytt inlägg! Däremot sjunker glädjen när jag inser att jag redan läst inlägget men ni har bara bytt bild.
  Inget klagande, bara en återkoppling till er.
  Tack för en inspirerande blogg!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Anledningarna kan variera. I just detta fall ville jag flytta ned iPhone-bilden till själva inlägget så att även de som använder RSS-läsare får tillgång till denna eftersom det blir svårare att förstå texten. Och nya titelbilden dvs det tomma rummet förmedlar känslan min telefon numera skapar så väl att jag inte kunde låta bli att lägga upp den.

   Jag ber om ursäkt för den besvikelsen jag orsakade. ;)

 7. Marie

  Det här var ett mycket intressant sätt att minska mobiltiden. Själv har jag under ett års tid haft en mobil som det inte gick att slösurfa med utan enbart sms och ringa då min gamla mobiltelefon gick i kras. Anledningen till att det inte blev en ny på en gång var dels ekonomisk men också delvis pga att jag har en hel del krav på min mobil och på vad den ska klara av som gör att nästan alla försvinner som finns ute på marknaden.

  För en vecka sedan fick jag en nygammal mobil av min pappa då han hade köpt en ny efter x antal år. Denna mobilen är strået vassare och helt plötsligt kunde jag ha många appar som jag inte kunde annars. Det jag har gjort för att minska användandet av appar är att inte helt enkelt inte ha så många ifrån första början. För det andra när jag är hemma så ligger mobilen alltid i köket med ”oftast” ljudet på. Genom att inte ha den bredvid konstant stressas jag inte av den och kollar inte den stup i kvarten. När jag färdas använder jag inte den speciellt mycket heller förutom att lyssna på musik eller kolla vädret eller liknande under en kort period innan jag blir åksjuk.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror att filosofin du beskriver mellan raderna är att begränsa mobilens användning och apputbud till det som tillför ditt liv konkret och återkommande värde och som ligger i linje med dina personliga värderingar. Minimalism helt enkelt. :)

 8. Felicia

  Hur tänker ni kring presenter? I min mening får man mycket som man egentligen varken behöver eller vill ha. Ett koncept långt ifrån minimalism

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Vi har skrivit jättemycket presenter från olika vinklar och i olika sammanhang (dop, kalas, bröllop, julklappar, gå-bort-presenter mm). Sök på ordet presenter i bloggens sökruta så hittar du många inlägg på ämnet med dessutom intressanta kommentarer.
   Och vi håller helt klart med dig att presenter och minimalism oftast inte hört ihop eftersom den som ger sällan är upplyst om dina exakta behov. Men genom gåvor som förbrukningsvaror och/eller vara tydlig så kan det bli bra minimalistiska presenter. :)

 9. Emmi

  Jag har gjort det omvända men i samma syfte, stoppat undan apparna i mappar för att mer aktivt behöva söka upp dem och därför bara öppna dem när jag behöver. Det har funkat för mig! Min hemskärm är (numer) också ytterst sparsmakad med telefonboken, ring-appen och mail-appen.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Kul! Samma syfte, lite olika tillvägagångssätt. Jag hade ungefär samma upplägg som du tills nyligen: http://minimalisterna.se/dags-att-dopaminbanta-mobilen/

   Jag upplever dock att undangömmandet av alla appar i kombination med att alltid söka fungerar ändå bättre för att behovsorientera mitt användande och lyfta det till en något mer medveten nivå. Kan vara värt att testa om du inte redan gjort det. :)

Kommentera