Min nya kärlek till yoga

Jag och Herr Minimalist träffades via nätet, han var den första jag träffade ”irl” via nätdejting. Plötsligt en dag dök min stora kärlek upp vid rätt tillfälle i livet. Samma sak har hänt nu, drygt fem år senare. Plötsligt en dag dök en ny stor kärlek upp när jag verkligen behövde det. Den här gången en helt annan kärlek. Nämligen den till yoga.

Träning har för mig alltid betytt att jag tar i, blir svettig och det ska antingen kännas i lungorna här och nu eller i musklerna dagen efter. Eftersom jag vet att yoga är bra för så mycket har jag kört yogapass hemma framför tv:n/iPaden med appen Yoga Studio (som vi skrivit om här). Det har varit en skön avslutning på ett joggingpass eller välbehövlig stretch för kroppen efter en dags bärande på barn.

Sedan en tid tillbaka kör jag en timmes yoga med yogainstruktör minst en gång i veckan, helst på morgonen innan jobbet. Min upplevelse är att det är två helt skilda saker att köra yoga hemma framför tv:n i 10-30 minuter och en timme med instruktör. Den största skillnaden upplever jag i hjärnan. Det är första gången jag upplever yogan som träning för både kropp och själ.

När jag yogat en timme på morgonen känner jag mig fokuserad och fräsch i huvudet resten av dagen. Ni som har eller har haft småbarn som sover dåligt vet hur långsamt hjärnan kan fungera vissa dagar efter ännu en dålig natts sömn. Det här hjälper yogan mot. Jag förstår att yoga rekommenderas till många som ”gått in i väggen”. Min upplevelse är att det minskar stressen, ökar koncentrationsförmågan och förmågan att fokusera samt känns skönt i kroppen.

Herr Minimalist har tjatat på mig att börja meditera i flera års tid, nu har jag hittat min typ av meditation. Den yoga jag går på kallas ”power yoga”, men beroende på vilken instruktör som håller passet så är det mer eller mindre meditativa inslag, styrka, balans och stretch.

Det är en nyfunnen kärlek där jag längtar efter nästa ”dejt” (pass) redan när jag är på väg ut från den senaste. Precis som det kändes för fem år sedan när jag träffade Herr Minimalist. :)

Hur ser din relation till yoga och meditation ut?

13 tankar kring ”Min nya kärlek till yoga

 1. Camilla

  Älskar yoga och kommer utbilda mig inom yinyoga!<3
  Yoga och minimalism går hand i hand tillsammans med personlig utveckling..!

  Svara
 2. Cattis

  Jag är utbildad lärare i kundaliniyoga och meditation, jobbar extra med att leda pass utöver mitt heltidsjobb inom annat område. Riktigt trevligt att ha sin hobby som extrajobb, det känns inte alls som ett jobb utan en förmån att få dela med sig av yoga till andra. Hemma utövar jag kundalini- och yinyoga, så bra för både kropp och sinne.

  Jag håller med Camilla som skrev innan, att minimalism och yoga har många beröringspunkter.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Verkligen toppenbra extrajobb!
   Upplever du att du får ut lika mycket av yogan när du lär ut som när du yogar själv eller är ”bara” är med som deltagare? Tänker att det kräver mer att lära ut och förklara etc.

  2. Cattis

   Det är olika beroende på gruppen, är det en avancerad grupp får jag lika mycket fysisk träning, är det en nybörjargrupp behövs mer undervisning och då behöver jag fokusera på gruppen. Oavsett så är det skönt för huvudet eftersom jag behöver ha fokus i nuet. När jag yogar hemma tänker jag ändå i instruktioner, så enda skillnaden är att när jag leder en klass får jag säga dom högt.

 3. Mikaela

  Älskar också yoga men framförallt min morgonmeditation som också funkar som morot för att komma ur sängen :) I höstas tog jag även steget och prövade ett tystnadsretreat, det var mycket uppskattat! Vi är många som verkligen är experter på att förorena tystnaden med onödigt tjabbel och jag lärde mig att välja mina ord med mer omsorg efter det. En slags minimalism också!

  Lycka till med yogan och spännande att höra mer hur du tycker det hjälper dig!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Och ni är lika så välkomna ni! :) Vi var inte heller yoga-fantaster när vi börjande vår minimalistiska resa.

  1. Sussie67688

   Om du är intresserad av att prova, kolla in ”yoga with adriene” på youtube – snabba moves! Inget att stå och hålla samma position i flera minuter, utan man rör sig snabbt mellan olika övningar. Jag tänkte som du innan, men har blivit frälst av Adriene :)

 4. Sussie67688

  Vilket bra inägg eller vad man ska säga, jag är i precis samma situation! Gick tillbaka till jobbet efter föräldraledighet i julas, tänkte att jag skulle försöka göra yoga hemma på morgnarna innan jobbet, kanske 2 gånger i veckan. Märkte snabbt att dagarna som jag gick upp tidigare och gjorde yoga blev mycket bättre, harmoniskare, lugnare än de andra dagarna. Gör nu yoga varje morgon måndag till fredag, ställer klockan på 05:15 för att hinna. Älskar det! Kanske inte sluta. Jag brukar säga ”med yogan är det jag som attackerar dagen, inte dagen som attackerar mig”

  Berätta gärna mer om vilka fördelarna/nackdelarna med yoga hemma och yoga i grupp med tränare är! Jag gör nu bara yoga hemma pga långt från bra gym, plus föredrar att göra i gryningen för att få bra start på dagen (inte läge att ge sig ut till ett gym klockan halv 6 på morgonen)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Blir imponerad av att du går upp så tidigt och kör yoga! Blev inspirerad att testa själv någon morgon! :)

   Fördelar jag ser med att yoga i grupp är för mig att jag kör längre pass. Hemma blir det 10-20 minuter medan de yogapass jag går på i grupp brukar vara en timme.
   Hemmapassen känns mer som bra stretch för kroppen och i de pass vi kör (från appen yogastudio) håller man inte positionerna så länge. I gruppassen känns det jobbigare i musklerna i vissa sekvenser.
   Dessutom tycker jag yogalärarens röst och vad hon pratar om mellan övningarna gällande andning, mindfulness eller annat ”halv flummigt” (väldigt olika på olika yogalärare vad de säger och hur mycket) tillför väldigt mycket, det saknar jag helt i mina hemmapass.
   Det går säkert att uppnå samma ”effekt” och fördelar hemma som i gruppträningssalen, men för mig har jag upplevt stor skillnad.

Lämna ett svar