En halv vit månad

Jag har kommit halvvägs i månadens utmaning att inte dricka alkohol. Än så länge har jag inte utsatts för några tillfällen där mitt val kunnat bli ifrågasatt. Herr Minimalist har druckit vin till ett par middagar hemmavid samtidigt som jag själv har avstått.

Med anledningen av den vita månaden blev jag under förra veckan intervjuad av Sveriges största tidning om droger och nykterhet – Accent Magasin. En av frågorna jag fick var varför jag väljer att avstå alkohol under en månad.

Det finns egentligen fyra olika anledningar till att detta blev månadens utmaning. Det ena är att jag vill se om jag kan förbättra mina träningsresultat genom att utesluta alkohol. Jag har flertalet gånger läst att alkohol försämrar prestation, fysisk utveckling och återhämtning. Det ska bli intressant att se om jag märker någon skillnad under denna månad.

Det andra är den ekonomiska aspekten. Det kostar ju faktiskt en hel del att dricka alkohol, särskilt i samband med restaurangbesök och liknande. Jag räknar inte med att märka någon större skillnad på bankkontot i slutet av månaden men däremot känns det bra mentalt att veta att inga pengar spenderats på alkohol.

Den tredje aspekten som jag är nyfiken på är omgivningens reaktioner. Vilka blickar kommer jag få av vänner och bekanta, kommer någon slänga ur sig en kommentar. I egenskap av tjej i trettioårsåldern räknar jag med att antingen få någon ironisk gliring eller tysta antaganden kring eventuell graviditet.

Och det fjärde som jag är nyfiken på är att se om jag överhuvudtaget kommer sakna att dricka alkohol. Kommer jag känna avund när mina vänner tar ett kallt glas vitt på AW:n och kommer jag sukta efter Herr Minimalist rödvinsglas på fredagskvällen. Detta återstår att se.

Läs gärna hela intervjun med mig i Accent Magasin här.

Ikväll är jag bjuden på en sommarfest som jag dock valt att tacka nej till. Att jag inte dricker alkohol denna månad var en liten bidragande orsak till valet att inte gå, den aspekten hamnade på den negativa sidan när jag övervägde vilket av två evenemang jag skulle välja, då de sammanföll denna kväll. I morgon väntar en AW med tre vänninor, vi får se vad reaktionerna blir på mitt val av dryck eftersom jag alltid väljer vin i vanliga fall.

6 tankar kring ”En halv vit månad

 1. ekomammaistan

  En sak jag funderat på när jag läst folks budgetar i anslutning till Köpstoppsbloggens temaperiod är att ingen hittills har alkohol som en egen punkt i sin budget. Gissar på att det hamnar under övrigt. Vi har lagt vår som en egen punkt, just för att jag tycker att det är intressant att se. Idag lägger vi ca 500 kr/månad och jag har ingen aning om det är mycket eller lite jämfört med andra. Då vi väldigt sällan äter ute är det framför allt vin till hemmamiddagar och att maken har ett stort ölintresse (och de ölsorterna kan kosta…)

  I mitt tidiga 20-tal drack jag ingenting på några år, framför allt som en protest mot den utbredda hetsen i ungdomsåren att man ”måste” dricka och gärna mycket. Jag tyckte att det var himla skönt, fast visst uppstod en del diskussioner. Jag tror att vissa upplevde det som hotande att jag var nykter om de blev fulla (vilket nog är mer utmärkande för fester där folk är runt 20 än det sättet jag dricker på idag – ett glas vin till middagen). Däremot fick jag inte höjda ögonbryn och blickar mot magen, det sågs jag nog som för ung för, men hade jag gjort samma sak idag hade jag nog väckt en del frågor kring en ev graviditet.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kanske inbillar man sig att posten Alkohol skulle vara så pass liten om den stod på en egen rad budgeten att den hamnar under Övrigt. För många är den säkert också väldigt liten per månad eller så vill man inte offentliggöra hur mycket pengar som dricks upp :)

   Jag tror att även vi skulle hamna kring 500 kr med den genomsnittliga konsumtion vi har idag en vanlig månad. Det skulle fördelas så här ungefär en vanlig månad: en flaska vin, en box, ett par finare öl, och ett par glas vin vid restaurangbesök.

 2. Bella

  Länkade till intervjun på FB då jag tycker fler båda ifrågasätta sin egen alkoholkonsumtion (mitt barns pappa har problem med alkohol det är en till av anledningarna jag är nykterist förutom min känsliga mage). Helt galet hur mycket det provocerar. Såg du EbbaKitty Tvodd avsnitt om alkohol?

  De flesta vill nog inte räkna på hur mycket pengar de bränner på krogen + köpa hem alkohol men jag är chockad över vilken budget en del av mina vänner har för just det. Flera tusen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för länkningen på FB! :)

   Ja, jag såg Ebba & Kittys tvodd och tyckte den var intressant, tack för tipset! :) Jag tror grupptryck och att inte orka ta frågorna som blir om man avviker från övriga närvarande, gör att många tar ett glas vin trots att de hellre skulle ta ett alkoholfritt alternativ.

 3. frasse

  Vi har högst 100 :- per månad.
  Om man får gissa dina väninnors reaktion: ”Är du gravid?”. Det är den endast nackdel för en kvinna att säga att man inte dricker trots att man är gravid. Det var också ganska roligt inför första barnen att se hur folk reagerade när man inte drack alkohol 1-2 gånger i rad och sedan drack…

  Svara

Kommentera