En månad utan dålig hållning

Under februari månad har jag utmanat mig själv med en månad utan schampo. Jag var redan innan beredd på att det skulle kännas jobbigt vissa dagar, att håret skulle se väldigt fett ut och att jag trots nytt ”godkänt ” balsam troligen skulle behöva tvätta det med schampo en eller två gånger för att våga gå till jobbet. För säkerhets skulle valde jag den kortaste månaden på året för denna utmaning.

Så här i efterhand är jag förvånad över hur smärtfritt det gick. Visserligen kändes håret lite fetare efter ett par dagar, men inte i den utsträckning jag förväntat mig och efter en balsamtvätt kändes håret lika rent som efter vanlig schamponering.

Det mest negativa jag upplevt med balsammetoden är att hårbotten blir torr och det ser ut som jag har mjäll, framför allt vid tinningen. Antingen har jag plötsligt fått mjäll eller så är det en reaktion på balsammetoden och att kroppen är i en avvänjningsfas. Någon som vet?

Trots detta har det känts så pass bra att jag beslutat mig för att fortsätta med balsammetoden tills vidare. Jag planerar dock att köpa ett ekologiskt schampo från Weleda och använda det någon gång i månaden men i övrigt enbart tvätta håret med balsam.

Nu är det ny månad och det betyder ny månadsutmaning! Om månaden utan schampo med balsammetoden hade fokus på huvudet så kommer nästa månadsutmaning fokusera ett steg längre ner, nämligen på rygg, bröst, axlar och mage. Mars månads utmaning är nämligen en månad utan dålig hållning (eller med bra hållning)! :-)

Jag sitter framför datorn på jobbet i princip åtta timmar per vardag, och ytterligare någon eller några timmar på kvällen, vilket inte är optimalt för hållningen. Förutom klassiska problem som ont i rygg och nacke, kan dålig hållning leda till huvudvärk, trötthet och problem med magen. Mitt mantra den kommande månaden blir därför ”Rak i ryggen, lätt spänd mage och bak med axlarna”.

För att lyckas med utmaning är min taktik att:

 • Ha en daglig påminnelse i mobilen, med mantrat ovan, som påminner mig i samband med att jag åker till jobbet.
 • Stå vid skrivbordet på jobbet en halvtimme på morgonen och en halvtimme på eftermiddagen.
 • Påminnas av Herr Minimalist som lovat att säga till så fort han ser mig sjunka ihop vid datorn eller någon annanstans.
 • Stretcha bröstmusklerna ordentligt ett par gånger i veckan så att de inte drar fram axlarna och skapar dålig hållning.
 • Träna mer rodd och liknande ryggövningar på gymmet så att ryggen blir starkare och kan hålla tillbaka axlar och hålla upp ryggen lättare.

Jag hoppas månadsutmaningen ska få mitt medvetande och min kropp att vänja sig och ställa om till bra hållning. På så sätt hoppas jag kunna undvika rygg- och nackont i det långa loppet och förhoppningsvis även känna mig snyggare, stoltare och piggare.

Vad är din månadsutmaning och har du några tips hur jag kan lyckas med min månadsutmaning?

14 tankar kring ”En månad utan dålig hållning

 1. Maria

  Hej!
  Härlig utmaning! Och så nyttig!
  Ger dig gärna tips-som en van yogautövare ser jag alltför många med hållning av det sämre slaget.

  I skrivandets stund så utmanar jag mig själv med att endast använda min telefon till att ringa och skicka sms med under kommande månad!

  Kommer alltför ofta på mig själv med mobilen i handen för att titta på både det ena och det andra! Då jag kommer på något jag behöver ”kolla” upp på internet – adresser, kartor, bio mejl mm så får jag läsa det på ett annat sätt. Kolla en karta, gå förbi biografen, besöka biblioteket eller vad som kan passa!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Alla tips för bra hållning mottages tacksamt ;)

   Kul utmaning gällande begränsandet av mobilens användning! Jag har tänkt ha något i stil med att inte använda mobilen under pendlingen till och från jobbet varje dag utan istället vara mer närvarande och låta tankarna flöda, det återstår att se vad kommande månadsutmaningar blir.
   Lycka till!

 2. Willy Wonka

  En pilatesboll som kontorsstol kan jag rekommendera. Rejäl träning för ryggen och tappar du hållningen så trillar du. :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra tips! Jag hade pilatesboll som skrivbordsstol en kort period i min tidigare lägenhet, nu äger jag dock ingen.

 3. omedvetenellermedvetenkonsumtion

  Jag har utmanat mig att inte köpa påsar/kassar utan ta med egna när jag handlar.
  Har hittills klarat två månader :-)

  Och schampo använde jag alldeles nyligen inte på sex veckor då jag inte tvättade håret på samma tid. Ändå var inte håret ofräscht, fast någon typ av uppsättning behövdes för att det skullese snyggt ut.
  Alltså, håret/kroppen vänjer sig tillslut vid sin naturliga återfettning/rengöring om sen får chansen!

  Bra utmaning du har denna månaden också!
  Lycka till!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vilken bra utmaning!
   Alla borde försöka ha med tygkassar när mat ska inhandlas. Vi har i princip alltid med oss tygkassar när vi handlar, främst av miljöskäl men naturligtvis även då det är onödiga pengar i det långa loppet. Tygkassarna går dessutom i princip aldrig sönder som plastkassar kan göra om varorna är ”vassa” i kanten eller packas tungt. Det gäller bara att komma ihåg att ta med dem, men tillslut blir det en vana.

 4. ninja

  Mjäll eller fnas vid tinningarna låter bekant, var samma problem som jag fick. Jag stod till slut inte ut och övergick till shampoo igen.
  Hoppas det bara är en övergångsfas tills din hårbotten vänjer sig!

  Jag har utmanat mig själv att ta med matlåda till jobbet, började för en och en halv månad sedan, bara ätit ute 3 gånger på den tiden, och då har det varit pga inbokade lunchdejter, inte för att jag varit lat :) Nästa utmaning blir att intensivträna 10-15 minuter om dagen (inspirerad av senaste avsnittet av vetenskapen värld). Funkar det bra kanske jag på sikt gör mig av med gymkortet.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag hoppas hårbotten vänjer sig, men vi får väl se.

   Bra utmaning med matlåda till jobbet! Eftersom jag bytte jobb i början året anpassar jag mig ganska mycket utifrån hur andra gör där, det blir matlåda 3-4 dagar i veckan vilket passar mig utmärkt och övriga luncher på närliggande restauranger. Jag märker att det är viktigt ur social synvinkel för att skapa bättre kontakt med kollegorna att äta lunch ute, kanske är det miljöombytet eller den längre lunchen som gör att vi kommer in på mer personliga ämnen och folk blir mer frispråkiga, än i lunchrummet.

 5. Linda

  Kan förresten tipsa om att tvätta håret med Yes diskmedel. Jag gjorde det förra helgen eftersom jag upplevde att mitt hår inte blev rent av varken balsam, tvättlera eller eko-schampoo utan var rätt så kletigt, så jag kunde inte ha det utsläppt utan fick dölja det med att sätta upp det jämt. Håret blev rent och fint, och inte alls statiskt eller torrt som man kanske skulle kunna tro. Det höll sig bra i sju-åtta dagar och då var det dags att tvätta igen. Den här gången med Rosenseriens schampoo och det blev inte alls lika bra. Vet inte om Yes är så miljövänligt men det är en produkt man ändå har hemma. Förr i tiden tvättade man väl med såpa? Någon som har testat?

  Svara
  1. Eva

   Är rejält förvånad över Yes som fungerande schampo. No skulle jag snarare säga…men om det fungerar för dig så ok. Men såpa i håret? No där också och det därför att jag faktiskt provat (pinsamt att erkänna). Det är helt enkelt galenskap med såpa i håret. Det har pH 10. Även om det späds ut mycket behålls det höga värdet på lösningen. Håret blir dessutom mer likt Svinto…

   Och prova heller inte med bikarbonat och sedan surskölj. Till en början är det rena mirakeltvätten och håret blir fantastiskt rent och glansigt men till priset av ett ytterst skört hår som med tiden går av. Blev rejält varnad på en blogg att chocka håret med något så starkt basiskt (bikarbonaten) och sedan med något så surt (citronskölj). Det fungerar bara kortsiktigt.

   Här finns en massa tips för alternativa schampon. Det är där jag också läste varningen för extremt basiska ”schampon”. http://blog.kanelstrand.com/search/label/hair

   Balsammetoden har jag aldrig testat. Trodde att Fru Minimalist skulle få lida hela februari. Att det gått så bra ändå har gjort mig lite sugen att testa…

Lämna ett svar